Tavsiyeler

Mutlu Bir Hayat için Kendini ve Zihnini Sadeleştir - Mutlu Bir Hayat için Ne Yapmalıyız?

Mutlu Olmanın Yolları Nelerdir?

Çoğumuz hayatımızda zorlu dönemler yaşıyor olabiliriz. Mutlu hissettiğiniz günlerin sayısı neredeyse yok denilebilir belki de. Maddi zorluklar, bir türlü gerçekleşmeyen istekler, birçok şeye karşı duyduğunuz yüksek beklentiler, yolunda gitmeyen ilişkiler, olası sağlık problemleri, varlığına dahi tahammül edemediğiniz insanlarla muhatap olmak zorunda kalmanız vb. gibi herkesin hayatında hemen hemen her dönemde yaşanan zorluklarla mücadele etmek sizleri de yoruyor olabilir. Peki, yanlışı nerede yapıyorsunuz sizce? Yolunda gitmeyen, çarkın dönmesini engelleyen o bozuk parça nerede? Neden mutluluk hissi çok fazla sürmez ve hayatın tedirgin edici yanları hemen sizi yakalayıverir, en mutlu anınızda bile? Sanırız cevap insanın en derininde, en içinde saklı. Bu yazımızda biraz rehberlik edebilmek adına, mutlu bir an için hayatı sadeleştirmenin yollarından, mutlu bir hayat için ne yapmalıyız? konusundan bahsediyor olacağız. Umarız ışık tutar, fayda sağlar diyerek devam edelim.

AYRICA: Olumsuzluğa Dikkat Çeken Trajikomik Murphy Kanunu Örnekleri

Çoğu psikoloji, kişisel gelişim kitaplarında hemen hemen ilk ders, “Kendini tanı, kendini sev” sloganıyla başlar. Kendi bilincinize ulaşabilmenizi, onu doğru yönlendirebilmenizi ve olası bütün problemlere karşı savunma oluşturabilmenizi öğütler.

AYRICA: Sohbet Ederken Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar - Konuşulmaması Gereken Konular

Eğer kendinizi sever iseniz, bakış açınız değişmeye başlar, olasılıklar yeniden şekillenir ve öncelikleriniz daha belirgin hale gelir. Ancak çoğu kitapta, kendinizi nasıl seveceğinizden, bunu nasıl yapacağınızdan ayrıntılarıyla bahsedilmez. Kendini sev, kendinle yüzleş, kendinle bütünleş gibi kalıp cümlelerini okurken, iyi de nasıl yapacağım? diye düşündüğünüz anlarda, okuduğunuz bütün o gelişim kitaplarını bir noktadan sonra unutursunuz. Ya, faydalı bir şeyler vardı ama neydi? dersiniz kendi içinizde.

AYRICA: Bugün Duyman Gereken 10 Şey

Çok köklü değişikliklerle başlamanıza gerek yok. Adım adım ilerlemeniz başlangıç için yeterli olacaktır mutluluk için. Bakış açınız, kendi değerinizin ve içinizdeki karmaşık duyguların varlığı ile yüzleşmeniz, kabullenmeniz zor olsa bile, her şey o ilk adımı atacak cesareti göstermekle başlıyor. İlk önce derin bir temizlik ile başlamanız gerekiyor mesela.

AYRICA: Sosyal Fobi (Sosyal Anksiyete Bozukluğu) Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Mutsuz olmaktan şikâyet ettiğiniz halde, sizi, mutlu olmak için adımı atmaktan alıkoyan şey nedir? bunu hiç düşündünüz mü? Mutluluğu hak etmediğinizi mi düşünüyorsunuz? Mutluluğun sizi bulamayacağını mı düşünüyorsunuz? Mutlu olmaktan mı korkuyorsunuz? Ya da mutluluğu kibirle mi çağırıyorsunuz hayatınıza? Belki de mutlu olabilmek için, hayatımızı sadeleştirmemiz gerekiyor önce. Yapabileceğimiz, en azından yapmaya cesaret edebileceğimiz adımlarla başlamamız gerekiyor.

AYRICA: Güçlü İnsanların Özellikleri Nelerdir? Güçlü İnsanlar Nasıl Davranır?

Neler yapabiliriz mesela? Küçük ama önemli adımlarla, kendi bilincimizin farkına nasıl varabiliriz? Somut olarak hayatımızda birtakım önemli değişiklikler yaptığımız zaman, bilincimizin de bu değişiklikler doğrultusunda şekil aldığını fark ederiz. Hayatımızda somut gelişmeler, somut imgeler yaratarak zihnimizi de kontrol edebiliriz. Tabii, her şey niyet etmekle başlıyor!

AYRICA: İnsanın Sahip Olması Gereken Küçük ama Anlamlı Şeyler

Attığınız her adımda, yapmaya niyetlendiğiniz şey için “olumlu, pozitif” niyetler etmelisiniz. Gelin, hayatınızı nasıl sadeleştirebileceğinizden bahsedelim biraz. Çok basit ve kolay adımlarla, hem hayatınızı hem de zihninizi sadeleştirmeyi öğrenmelisiniz ve bunu yaparken de, zihninizi de sürece dahil etmelisiniz. Ne demek istiyoruz?

AYRICA: Doğru Karar Nasıl Verilir? Doğru Kararı Vermenin 13 Önemli Kuralı

Mutlu Bir Hayat için Ne Yapmalıyız?

Mutlu Bir Hayat için Ne Yapmalıyız?

Dolabınızı Düzenlemekle Başlayın

Düzen her zaman iyidir, düzensizliği seviyor olsak bile. Kişisel dolabınızı rutin aralıklarla düzenleme alışkanlığı oluşturun mesela. Çamaşırlarınızı olduğu gibi dolabın içerisine atmayın, katlayın koyun. Çekmecelerinizi temizleyin ve bunun için çekmece içi araçlar kullanın.

AYRICA: Ne Kadar Kırılsanız ve Öfkelenseniz de Yapmamanız Gereken 5 Şey

Dolabınızda hoş kokulu sabun bulundurun. Beyaz sabun bu konuda çok iyi olacaktır. Küçük bir kutunun içerisine kokusu güzel, kaliteli bir beyaz sabun koyun ve dolabınıza bırakın. Dolabınızı her açtığınızda gelen o hoş kokuyu içinize çekin.

AYRICA: Kurtulmanız Gereken 11 Alışkanlık - Bırakılması Gereken Alışkanlıklar

Dolabınızı, çekmecelerinizi vb. düzenlerken zihninizi düzenlendiğinizi hayal edebilirsiniz. Dolabınızı, var ise kitaplığınızı temiz tutun.

AYRICA: Size Anlam Kazandıracak 5 Nezaket Davranışı

Masanızı Temizleyin

Hepimizin evinde, mutlaka üzerinde vakit geçirdiği bir masa vardır diye düşünüyoruz. Yemek masası, çalışma masası, sohbet masası vb. hiç fark etmiyor, temizleyin. Dokunduğunuz, en çok vakit geçirdiğiniz bu masaların üzerini her zaman temiz tutun.

AYRICA: Bunları Yaptığınız için Asla Özür Dilemeyin!

Özellikle çalışma masalarınızın üzerinde sakinleştirici etkiler oluşturan özel oda kokuları bulundurun. Zihninize “temiz” mesajlar göndermek için, en çok vakit geçirdiğiniz alanları temiz tutun. Örneğin bir çalışma masanız var ise, üzerinde önemli mesajların bulunduğu materyaller bulundurun.

AYRICA: İnsanlarla Paylaşmamanız Gereken Şeyler Nelerdir? (8 Madde)

Bunlar bir söz takvimi olabilir, yapılacaklar takvimi olabilir, hayallerinizin birer imgesi olabilir, örneğin benim çalışma masamda birbirinden farklı renklerde birleşik üç kum saati bulunur, her birisi benim için ayrı bir anlama sahiptir ve bu bana çalışmak için motivasyon sağlar.

AYRICA: Üzgünken Ne Yapılmalı? Üzgün Olduğunuzda Bunları Okuyun!

Toksik İlişkilerden Kurtulun

Çoğu zaman sizi aşağıya çeken ve depresif hissettiren şey, hayatınızdaki toksik ilişkilerden kaynaklanıyor olabilir. Mücadele etmenize rağmen sonuç alamadığınız bir ilişki, sizi manipüle etmeye çalışan arkadaşlar, anlayış görmediğiniz vb. aile ilişkileri, örnek olarak gösterilebilir.

AYRICA: Overthinking (Çok Fazla Düşünme) Nedir? Nasıl Kontrol Altına Alınır?

Eğer hayatınızda sizi ilişki olarak bir noktaya taşıyamayan bir insan ile gelgitli durumlar yaşıyor iseniz, kendi benliğinizin farkına varın ve ilişkinizi bitirin. Hayatın kısa olduğunu ve kendi değerinizin daha önemli olduğunu kavrayın.

AYRICA: Nasıl Olgun Olunur? Olgunlaşma Belirtileri Nelerdir? Olgunlaştığını Nasıl Anlarsın?

Eğer arkadaşlarınız tarafından sık sık manipüle ediliyor iseniz, arkadaşlıklarınızı bitirin. Hiç kimse vazgeçilmez değildir unutmayın, siz yalnızca kendinizden vazgeçmeyin.

AYRICA: Durmayı ve Ara Vermeyi Gerektiren İşaretler

Eğer aile içinde toksik enerjiler söz konusu ise, başkaları adına düşünmeye bir son verin ve diğerlerini kontrol etmeyi bırakın. Herkes kendisinden ve yaptıklarından sorumludur; bir başkasının, bu aileniz bile olsa, sorumluluğunu siz alamazsınız.

AYRICA: Manipülatif, Sorunlu, Sinir Bozucu, Zor İnsanlarla Nasıl Başa Çıkılır?

Giymediğiniz Giysileri, Kullanmadığınız Eşyaları Bağışlayın

Mutlu olmak, mutlu hissetmek, kendi benliğinizi ve ruhunuzu arındırmanın birçok yolu var. Paylaşımcı olmak da bunlardan birisi. Kullanmadığınız eşyaları, giymediğiniz kıyafetleri ayırın ve ihtiyacı olabilecek insanlara verin.

AYRICA: Nasıl Hayır Denir? Hayır Demek için Ne Yapmalı? (10 Güçlü İpucu)

Örneğin evinizde test kitapları, kırtasiye malzemeleri, roman vb. var ise, ihtiyacı olabilecek gençlerle bunları paylaşın. Artık size küçük gelen ceket, ayakkabı vb. gibi giyim araçlarını paylaşın. Mutlu ettiğinizi gördüğünüzde, sizler de mutlu olacaksınız.

AYRICA: Hayatı Anlamlı Kılan Şeyler - Yaşamınızı Bu 6 Şeye Ayırın

Aynı zamanda zihninizde de kullanmadığınız duyguları, kullanmadığınız düşünceleri ve size artık fayda sağlamayan durumları kenara ayırıp çöpe ya da evrene gönderdiğinizi hayal edin, imgelendirin.

AYRICA: Hayatta Hangi İlkelere Sahip Olmalısınız? Hayat İlkeleri Nelerdir?

Telefonunuzu Temizleyin

Telefonlarımız kişisel dünyamızı yöneten dijital bir araç diyebiliriz. Telefonunuzun içeriği ne kadar karışık ve karmaşık ise, zihniniz de öyle olabilir. Aslında karmaşık bir zihin yapısına sahip iseniz eğer, bu yaşam tarzınıza da yansıyor olabilir. Bu yüzden telefonunuzun her alanını temiz ve titiz tutmanız gerekir.

AYRICA: İnsanlardan Beklemeyi Bırakman Gereken 8 Durum

Örneğin telefon rehberinize girdiğinizde, iletişimde olmadığınız isimlerle karşılaşıyorsanız eğer, hayatınızda, zihninizde kalabalık yaratmaması adına o isimleri silin.

AYRICA: Sosyal Medyanın Hayatımızdaki Yeri - Hayatımıza Etkileri

Telefonunuzun galerisinde gerekli gereksiz birçok fotoğraf var ise, gereksiz olan fotoğrafları silin, gerekli fotoğrafları depolama araçlarından birisini kullanarak yedekleyin ve telefonunuzu da rahatlatmak adına cihazınızda fazla fotoğraf bulundurmayın.

AYRICA: Sosyal Medyanın Ruh Sağlığına Etkileri Nelerdir?

Kullanmadığınız, kaynak tüketen uygulamaları silin. Telefonunuzu beyniniz olarak düşünün ve her alanını incelikle temizleyin ve düzenleyin. Zihninizin de arındığını fark edeceksiniz.

AYRICA: Pasif Agresif Kişilik Bozukluğu Nasıl Anlaşılır? (7 İşaret)

Doğa ile Temas Kurun

İnsan doğayla bir bütündür, bu yüzden doğadan uzaklaştıkça daha depresif, daha karamsar hissederiz. Hemen hemen herkes deniz kenarında yürümenin, ormanda, yeşiller içinde nefes almanın daha güzel olduğunu düşünür. Daha iyimser ve pozitif hissedilir.

AYRICA: İnsanları Umursamamanın Yolları Nelerdir? (5 İpucu)

Doğadan uzaklaştıkça, betondan yapılan evlerin içerisinde kendi içinizde, kayıp ruhunuzu bulmakta zorlanabilirsiniz. Gökyüzüne sık sık bakmayı ihmal etmeyin. Karamsar, sıkılgan hissettiğiniz anlarda çıkın doğada yürüyüş yapın. Etrafınızda esen havayı hissedin, güneşi selamlayın.

AYRICA: Güçlendirici ve Motive Edici Özlü Sözler (85 Adet)

Pozitif enerjilerin zihninize ve ruhunuza girmesine izin verin. Hem eve kapanıp, hem de mutsuzum modları içerisine giriyorsanız, gerçekçi olmak lazım, size kimse yardım edemez. Toprakla, havayla, mavi ve yeşille temas ettikçe hem ruhunuzda hem de bedeninizde büyük bir arınma yaşayabilirsiniz.

AYRICA: Çarşamba Motivasyonu: Hafta Ortası Çöküşünde Size Yardımcı Olacak 20 İpucu

Spor Yapın - Rahatlatan Egzersizler Müthiş Olur

Spor yalnızca zayıflamak ya da fit bir vücuda sahip olmak için yapılmaz. Spor sadece fiziksel olarak değil, ruhsal olarak da biriken toksik enerjilerinizi dışarıya atmayı sağlar.

AYRICA: 10 Adımda Motivasyon Nasıl Yüksek Tutulur?

Spor salonlarına gitmenize gerek yok, evinizde de çok kolay bir şekilde spor yapabilirsiniz. Rahatlatan egzersizlerle, vücudunuzu ve zihninizi fazlalıklardan arındırabilirsiniz.

AYRICA: Motive Olamıyorum Diyenler için Ne Yapılabilir? (3 İpucu)

Özellikle sabahları spor yapmayı denerseniz, güne daha uyanık ve daha enerjik başlamanız mümkün. Spor hayatınıza ve zihninize beklemediğiniz kadar enerji verebilir.

AYRICA: Hayallere Saplanıp Kalmaktansa Harekete Geçmenin 2 Küçük Yolu

Sevdiklerinizle Vakit Geçirin

Karamsar ya da depresif hissettiğiniz anlarda, size iyi gelen insanlarla vakit geçirmeyi deneyin. Keyifli sohbetler, modunuzu yükseltebilir. Değer verdiğiniz, size değer veren insanlarla vakit geçirmek, seslerini duymak ya da yüzlerini görmek bile keyfinizin yerine gelmesini sağlayabilir.

AYRICA: Endişelerimden Nasıl Kurtulurum Diyenler için 5 Güçlü Adım

Bunun için ne kadar yoğun olursanız olun, sevdiğiniz insanlara vakit ayırmayı ihmal etmeyin. Somut kadar soyut ilişkilerin de beslenmesi gerekir ve beslediğiniz ilişkiler sizi mutlu edecektir.

AYRICA: Nasıl Harekete Geçilir? Hayalleri Gerçeğe Dönüştüren 11 Alışkanlık

Sosyal Medya Detoksu Yapın

Eğer sosyal medyada çok fazla vakit geçiren birisiyseniz, aralıklarla sosyal medya detoksu yapmak size iyi gelebilir. Sosyal medyada faydası olmayan sayfaları takip etmek, mutsuzluk algısıyla donatılmış paylaşımları görmek, başkalarının hayatına imrenmek ya da kıskanmak, kendi hayatınızdan ve kendi benliğinizden uzaklaşmanıza neden olabilir.

AYRICA: Hayatı Değiştirmek için Ne Yapmalı? (5 Öneri)

Sosyal medyada geçirdiğiniz vakti azaltmayı deneyin. Bu vakti kendiniz için ayırın. Örneğin yeni bir hobi edinin, yapmayı sevdiğiniz şeyleri yapın. Evde hayvan dostunuz var ise onunla ilgilenin.

AYRICA: Özgüvene Zarar Veren Davranışlar Nelerdir? (6 Adet)

Kişisel Bakımınıza Zaman Ayırın

Kişisel bakım, insana kendini iyi hissettirir. Kendiniz için bir şeyler yapıyor olma düşüncesi, pozitif etkilerle donatılmanızı sağlar. Yüzünüze, cildinize, vücudunuza bakım yapmak, değer göstermek zihninizde de aynı etkileri yaratacaktır.

AYRICA: Özgüveni Geliştirmek için Bugün Yapılabilecek 3 Güçlü Şey

Zihni kontrol edebilmenin, onu olumlu anlamda yönlendirebilmenin belki de en kolay yolu, hayatınızda somut gelişmeler ve somut imgeler yaratmaktan geçebilir. Vücudunuzu temiz tutar iseniz, zihniniz de “temiz” kalmak için çaba harcayacaktır. Kişisel bakım, “bedenime değer veriyorum, onu önemsiyorum” demektir ve beden ile zihin bir bütündür, dolayısıyla kişisel bakımı yalnızca bedeninize değil zihninize de yapmış olacaksınız.

AYRICA: Anksiyete Nedir? Nasıl Anlaşılır? Anksiyeteli Birine Nasıl Davranmalı?

Tabii düşünce her şeydir. Yani kişisel bakımınızı yapar iken, düşünce gücüyle “zihnim için de kişisel bakım yapıyorum” enerjisi çalıştırmalısınız. Niyetler ve adımlar her zaman bütün olmalıdır.

AYRICA: Anksiyeteyle Nasıl Başa Çıkılır? (5 Pratik Adım)

Bazen adım atar ancak niyet etmezsiniz ve attığınız adım boşa gider, bazen de niyet eder ancak adım atmazsınız ve eylemsizlik sonuçsuzluk demektir. Niyetiniz ve adımlarınız, iş - aşk - sağlık vb. her alanda birlikte ve aynı doğrultuda olmalıdır. Buna çok dikkat edin.

AYRICA: Depresyondan Kurtulmak için Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Hayatınızda Az ama Öz İnsan Bulundurun

Hayatımızda doğduğumuzdan yaşadığımız şu ana kadar birçok insan tanırız, iletişimde oluruz. Zamanlar, ortak mekânlar vb. geçip gittiğinde geriye yalnızca bir iki kişi kalır. Hayatınızda çok fazla insanın olması ve onlarla çok fazla vakit geçiriyor olmanız, aslında kendi zamanınızı harcamanız anlamına gelir.

AYRICA: Günlük Yaşamda Şimdiki Anda Kalmak Nasıl Olur? (5 Basit Alışkanlık)

Günlerinizi bir başkasının dertlerini dinleyerek, saatlerce mesajlaşarak, telefonda konuşarak ya da sürekli dışarılarda planlar yaparak geçiriyorsanız, kendi içinize döndüğünüzde “Kendim için ne yapıyorum?” düşüncesi ile karşılaşabilirsiniz.

AYRICA: Daha Mutlu Bir Hayat Yaşamak için Bugün Yapabileceğiniz 5 Şey

Zaman bu kadar değerliyken, kendi ruhunuz ve hayatınız için somut adımlar atmanın yollarını aramalısınız. Çok fazla insana, çok fazla zaman ayırmak pek de kazançlı bir davranış sayılmayabilir.

AYRICA: Nasıl İyimser Olunur? (3 Günlük Alışkanlık)

Elbette hayatta böyle mutlu olabilen bir insan olabilirsiniz ancak enerjiler her zaman manipüle edilmeye açıktır, sürekli olumsuz düşüncelerle donatılmış insanlarla vakit geçiriyorsanız bir süre sonra olumsuzluklar sizin hayatınızda da etki göstermeye başlayacaktır.

AYRICA: Tembel Olmaktan Nasıl Kurtulurum? (10 Basit Alışkanlık)

Olumsuz Olan Her Şeyden Uzak Durun

Olumsuz enerji, ne yazık ki pozitif enerjiden daha çabuk ve daha çok etki gösterir. Hayatınızda olumsuzluk yaratan her türlü durumu akışına bırakmayı deneyin ya da olumsuzluk yaratan bu durum vazgeçilebilir bir şey ise uğraşmaktan vazgeçin. Olumsuzluğun konuşulduğu sohbetlerden, ortamlardan, insanlardan uzak durun.

AYRICA: Her Şeyi Kişisel Algılamak Nasıl Bırakılır? (5 Alışkanlık)

Özellikle karamsarlığa meyilli bir karakteriniz ve zihin yapınız var ise, sizde olumsuz duyguların oluşmasına neden olan durumlar içerisinde olmamaya özen gösterin.

AYRICA: İşyerinde Mutlu Olmak için Bilmeniz Gereken 5 Faktör

Elbette hayatımızda, iş, sağlık, özel hayat gibi alanlarda olumsuz durumlar yaşanıyor olabilir. Bu gibi durumlarda kendinizi karamsarlığa bırakmak yerine geçici olduklarını düşünerek kendinizi motive edin.

AYRICA: Stres ve Kaygıdan Kurtulmanın Yolları (6 Adım)

Mutlu Bir Hayat için Ne Yapmalıyız? Son Sözler

Mutlu Bir Hayat için Neler Yapılmalıdır?

Hayatta hiçbir şey kalıcı değildir. Genelde hayatın hep mutlulukla geçeceğine inanılmaz, nasıl ki bu düşünceye inanıyorsanız, hayatın aynı şekilde, hep mutsuzlukla da geçeceğine inanmayın.

AYRICA: Kendini Başkalarıyla Kıyaslamaktan Nasıl Kurtulurum?

Hayatta bütün olumsuzluklara rağmen, “kendini tanı, kendini sev” bilinciyle hareket ederek, hayatınızda küçük ama anlamlı adımlar atarak, mutlu olmak için hayatınızı sadeleştirerek yaşamayı tercih edebilirsiniz. Temizliğin mutlak gücüne inanmanızı tavsiye ediyoruz.

AYRICA: Şu Anda Ruh Halini İyileştirme için 3 Basit Yol

Mutlu hissetmek, mutlu olabilmek, mutlu olabileceğiniz adımları yakalayabilmek için hayatınızın her alanında temizlik yapmalısınız. Bu yazımızda yalnızca birkaç örnek üzerinde durduk ancak ana fikri anladığınızı düşünüyoruz.

AYRICA: Daha Basit Yaşamanın Yolları Hakkında 3 Adım

Özel hayatınızda, kalbinizde, zihninizde, yaşamınızda adımlar atarken temiz ve titiz olmaya özen gösterin. Zihninizde somut adımlar atamıyor iseniz eğer, bunu fiziksel dünyada somut adımlar atarak, imgeler yaratarak gerçekleştirmeyi deneyin.

Örneğin çok istediğiniz bir dileğin simgesini çalışma masanızın üzerine, ya da odanızda her gün görebileceğiniz bir yere koyun. En basitinden bir ev almayı hayal ediyorsanız, küçük minyatür bir ev biblosunu masanızın üzerine koyun ve her gün o eve sahip olmayı dileyin. Başarı, aşk, sağlık her şey için bunu yapabilirsiniz.

Güzel, ferah kokular tercih ederek koku duyularınızla birlikte his duyularınızı da harekete geçirebilirsiniz. Mutlu bir hayat için, kendinizi ve zihninizi nasıl sadeleştirebilirsiniz? ile ilgili daha çok şey anlatabiliriz. Mutlu bir hayat için ne yapmalıyız? konusunda bazı adımlara değindik. Umarız ışık tutar ve fayda sağlar diyoruz, kendinize iyi bakın.

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu