Tavsiyeler

Tembel Olmaktan Nasıl Kurtulurum? (10 Basit Alışkanlık)

Tembel Olmaktan Kurtulmak

Tembel olmaktan kurtulmak, hayatınıza katacağınız basit alışkanlıklar ile üstesinden gelinebilir. Tembellik olgusu genellikle genç yaşlarda daha çok görülür. Okul çağındayken sınav çalışmalarını ya da ödevleri son güne bırakmak, mesela 8 saatlik uyuyan biri için geriye kalan 16 saatte sadece 1 dakikalık günlük egzersizi bile yapmamak, sağlıklı beslenme yerine abur cuburla beslenmek gibi eylemler birçok kişinin yaptığı yanlışlardır. Bu yazımızda tembel olmaktan nasıl kurtulurum? sorusunun cevabı olan basit alışkanlıkları işleyeceğiz.

AYRICA: Daha Basit Yaşamanın Yolları Hakkında 3 Adım

Hayalleriniz konusunda yapılmasını doğru bulduğunuz eylemlere karşı "bir gün" yaparım düşüncesini aklınızdan çıkartın. Böyle olduğunda o gün hiç gelmez ve geriye doğru bakıldığında o kadar sene geçip, o zamandan beri yapılmadığı görülür.

AYRICA: Şu Anda Ruh Halini İyileştirme için 3 Basit Yol Nedir?

Ama aynı zamanda, o tembel geçen zamanı, sizi geride tutmasına ve eskisi gibi yıllarca aynı bahanelere tıkılıp kalmanıza izin vermek yerine, ılımlı ve sağlıklı bir miktarda tutmayı öğrenebilirsiniz.

AYRICA: Kendini Başkalarıyla Kıyaslamaktan Nasıl Kurtulurum?

Tembel Olmaktan Nasıl Kurtulurum?

Tembel Olmaktan Nasıl Kurtulurum?

AYRICA: Stres ve Kaygıdan Kurtulmanın Yolları (6 Adım)

1. Kendinize Karşı Nazik Olun

Son zamanlarda belki de çok tembel olduğunuzu hissettiğinizde, kendinizi bu konuda hırpalamak ve bunun sizi harekete geçmeye yönlendireceğini ummak yaygın ve cezbedicidir.

AYRICA: İşyerinde Mutlu Olmak için Bilmeniz Gereken 5 Faktör

Bazen öyle. Ancak, kendinizi hırpalamanın çoğu zaman suçluluk duygusuna ve başarısızlığa yol açtığı bilinmektedir. Böyle olunca da motivasyon kaybı nedeniyle daha çok ertelersiniz.

AYRICA: Her Şeyi Kişisel Algılamak Nasıl Bırakılır? (5 Alışkanlık)

Bu özsaygıyı emen yerde takılıp kalmak yerine, kendinizi suçlamak istediğinizi hissettiğinizde kendinize karşı biraz nazik olun ve sonraki alışkanlığı hayatınıza dahil edin.

AYRICA: Nasıl İyimser Olunur? (3 Günlük Alışkanlık)

2. Küçük Bir Adımla Başlayın

En zor şey genellikle basitçe başlamaktır. Bu yüzden, iç direnci azaltmak ve fiilen harekete geçmek için bunu olabildiğince kolaylaştırın. Küçük bir adım atarak başlayın:

AYRICA: Daha Mutlu Bir Hayat Yaşamak için Bugün Yapabileceğiniz 5 Şey

  • Yürüyüş egzersizi yapıyorsanız, sadece 3 dakika yapmak için dışarı çıkın.
  • Bulaşıkları yıkamak zorsa, sadece 5 dakika boyunca yapmayı deneyin.
  • Ertelediğiniz bir iş üzerinde, sadece 10 dakika bakacağım deyin.

AYRICA: Günlük Yaşamda Şimdiki Anda Kalmak Nasıl Olur? (5 Basit Alışkanlık)

Böyle yaptığınızda kısa sürede bile beyniniz o işe odaklanacağından devamı çok kolay gelecektir. Ama önemli olan o ilk başlangıçtaki erteleme duygusunu ezip geçmek ve en zor olanı yapıp harekete geçmektir.

AYRICA: Depresyondan Kurtulmak için Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Yapacağınız işlere kısa süre bakmayı deneyin ve nasıl daha çok ilerleme enerjinizin olduğunu kendiniz görün.

3. Programınızdaki En Önemli Şeyin Küçük Bir Kısmını Yapın

Tembellik/dinlenme zamanınızın tadını tam olarak ve suçluluk duymadan çıkarabileceğinizi hissetmek için, uzun vadede gerçekten önemli olan işlerinizi günlük olarak az da olsa yapmak önemlidir.

Görevinizi daha küçük adımlara bölerek kendiniz için kolaylaştırın ve ardından yalnızca ilkine odaklanın. Etkili ve odaklanmış bir zihniyete geçmek için hemen başlayın.

Bunu yaparak gününüz için iyi bir ton belirlemiş olursunuz. İlk iş olarak 5-10 dakikalık hızlı bir galibiyet elde edersiniz ve günün geri kalanında bu yolda ilerlemek için çok daha fazla motive olursunuz.

4. Küçük Dinlenme Molaları ile Tam Odaklı Çalışın

Günlük işlerinizi hafifletmek için molaların da önemi büyüktür. Kendinize şunu söyleyin: "Şimdi bu görev üzerinde 20 dakika çalışacağım ve ardından 5 veya 10 dakika tembellik yapabilirim."

Saatlerinizi bu şekilde bölerseniz, iş daha az göz korkutucu görünebilir. Kendinize bu dinlenme ve zaman duraklamalarını Instagram'da takılarak, bir oyun oynayarak, dizi bölümünü biraz izleyerek veya sadece uzanarak yaparsanız, daha uzun süre enerjik ve motive hissedecek ve daha kaliteli işler yapacaksınız.

Ardından, bir süre sonra 10 dakikalık bir mola vermeden önce 40 dakika çalışmayı motive bir şekilde isteyebilirsiniz. Zaman sınırlarınıza uymakta sorun yaşıyorsanız, bunlar için geliştirilmiş uygulamaları deneyebilirsiniz.

5. Kaçış Yollarını Geçici Olarak Kapatın

Kaçış yolları arasında genellikle telefonu karıştırmak, oyun oynamak, bilgisayarda çalışılıyorsa diğer web sitelerine göz atmak, sosyal medyada vakit geçirmek olabilir.

Bilgisayarınızın başına oturup 10 veya 20 dakika tam odaklanmış bir iş yapmaya çalışırken, bu kaçış yollarını kendinizden uzaklaştırmalısınız. Örneğin, kaçış yolunuz telefon ise sessiz moda almalısınız ve çalışırken evinizin diğer ucuna koymalısınız. Bu küçük fiziksel engeli kurarak, zamanın %95'inde telefon tuzağından kaçınabilirsiniz.

6. Yenilenmiş Motivasyon için Olumsuz ve İyi Tarafları Listeleyin

Kendinize daha iyi sorular sormak, daha iyi cevaplar alma ile sonuçlanır. Şöyle bir soruyu kendinize sorun; "Şimdi olduğu gibi aynı yolda kalmaya devam edersem, 5 yıl sonra hayatım nasıl görünecek?"

Tabii ki, cevabın, nasıl daha kötüleşeceğini biliyorsunuz. Bu cevap, kendinizi hırpalamak gibi değildir, nereye gittiğinizin gerçekçi olduğuna dair ayık bir incelemedir.

Rahatsız edici olabilir, ancak bu olumlu değişim için harekete geçmek adına motivasyonunuzu başlatmak için olumsuz sonuçları zihninizde olabildiğince canlı bir şekilde görmeye çalışın. Ancak bunu canlandırırken de çok fazla stres yapılmamalıdır.

Sonra kendinize sorun:

"Başlarsam, buna bağlı kalırsam ve bu değişime devam edersem, 1 yıl içinde hayatım nasıl görünecek?"

7. Hayatınızı Düzene Sokun

Hayatınız çok dağınık ve bunaltıcı olduğunda, kanepede tembelce uzanarak ve sadece TV izleyerek veya akıllı telefonunuzda gezerek işlerinizi erteleyebilirsiniz.

Durum böyle olduğunda, hem çalışma saatlerinizi hem de özel zamanınızı düzenlemeye başlayın. Bunu yapmak ve neyin en önemli olduğunu bulmak için yardımcı olan iki soru:

  • Bugün çalışmak için sadece 2 saatim olsaydı ne üzerinde çalışırdım?
  • Bugün sadece 1 saat boş zamanım olsaydı, o zaman nasıl harcardım?

Bunları eski bir rutinden çıkmak, normal gününüzü biraz sorgulamak ve en önemli önceliklerinizi bulmak için kullanın.

Ardından, cevaplarınızda yer almayan şeyleri ortadan kaldırabileceğinizi, en aza indirebileceğinizi görün.

8. Zaman Zaman Tökezleme Konusunda Sorun Yaşamayın

Başarısızlık korkusu, sizi daha kolay şeyler yapma ve tembellik olarak görebileceğiniz bir durumda tutabilir.

Ama gerçekten istediklerini elde eden ve konfor alanlarının dışına çıkan herkes, zaman zaman tökezler ve başarısız olur. Bu, iyi yaşanmış bir hayatın sadece bir parçasıdır.

Bir aksiliği, bir öğrenme deneyimi ve kendinize karşı daha yapıcı ve daha nazik olmanın bir yolu olarak görün.

Tökezledikten sonra kendinize şu iki soruyu sorarak bunu yapabilirsiniz:

Bu durumdan öğrenebileceğim şey nedir?

O, (rol model aldığınız kişi) bu sorun karşısında nasıl davranırdı? (Sonra kendi kendine konuş ve onun yapacağı gibi şeyler yap)

9. Başkalarının Coşkusunu, Enerjisini ve Motivasyonunu İçselleştirin

Aklınıza ve hayatınıza ne koyarsanız koyun sizi etkiler. En çok takıldığınız insanlar genellikle iş veya okul konusunda biraz tembelse, o ruh haline ve düşünce tarzına uyum sağlamak ve onunla devam etmek kolaydır.

Ancak gerçek hayatta kitaplar, internet, podcast'ler ve sesli kitaplar aracılığıyla motive olmuş insanlarla daha fazla zaman harcarsanız, bu düşüncelerinizi ve ruh halinizi de etkilemeye başlar.

Bu yüzden günlük ve haftalık olarak aklınızdan geçenleri düşünün ve eğer isterseniz bunda birkaç değişiklik yapın.

10. Tembel Zamanınızı Gerçekten Takdir Edin ve Keyfini Çıkarın

Tembellik yapmak diğer işlerinizi etkilemiyorsa ve çok fazla olmuyorsa, bunu sadece rahatlamanıza ve yeniden şarj olmanıza yardımcı oluyor diye kabul edin.

Önemli şeyleri yapmadan çok fazla boş vakit geçirmek, kaçış yollarına giderek işinizden kendinizi uzaklaştırmak daha çok stres yaratır ve olumsuz sonuçlar doğurabilir. İşlerinize yukarıdaki maddelerdekiler gibi küçük adımlarla başlamak ve belirli süreler çalıştıktan sonra biraz boş zaman harcamak gerçekten faydalıdır.

Tembel zamanınızı daha bilinçli bir şekilde geçirdiğinizde daha sonra tekrar işe dönmek için daha motive ve enerjili olduğunuzu öğreneceksiniz.

Bu yüzden, sahip olduğunuz boş zamanın takdir edilmesini, tam olarak tadını çıkarmayı ve kendiniz için yarattığınızdan emin olursunuz, çünkü bunun size birkaç önemli yönden fayda sağlayacağını bilirsiniz.


Tembel olmaktan nasıl kurtulurum? konusunda bu basit alışkanlıkları hayatımıza dahil edebiliriz. Özellikle kendinize karşı nazik olmanın ve küçük adımlarla başlamanın etkisi oldukça önemlidir. Tembel olmaktan kurtulmak konusunda farklı düşünceleriniz varsa, aşağıdaki yorum alanından bizlere yazabilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu