Tavsiyeler

Kendini Başkalarıyla Kıyaslamaktan Nasıl Kurtulurum? - 3 Adım

Kendini Başkalarıyla Kıyaslamaktan Nasıl Kurtulurum?

En yaygın ve yıkıcı günlük alışkanlıklardan biri, hayatınızı ve kendinizi sürekli olarak diğer insanlarla ve onların yaşamlarıyla karşılaştırmaktır. Kendini başkalarıyla kıyaslama psikoloji olarak insanları oldukça kötü etkileyen ve ilerisinde de işlerini bile yapmayı engelleyen bir sorundur. Kendimi sürekli başkalarıyla karşılaştırıyorum diyorsanız, bu yazımızda sizler için hazırladığımız 3 basit adımı deneyebilirsiniz.

AYRICA: Daha Basit Yaşamanın Yolları Hakkında 3 Adım

Kendini Başkalarıyla Kıyaslamaktan Nasıl Kurtulurum?

Kendini Başkalarıyla Kıyaslamak

AYRICA: Şu Anda Ruh Halini İyileştirme için 3 Basit Yol Nedir?

Ünlü yazar Mark Twain, kendini başkalarıyla kıyaslayanlar adına "Karşılaştırma, neşenin ölümüdür." demiştir. Ünlü Çin düşünür Lao Tzu da, "Sadece kendin olmaktan memnunsan karşılaştırma ya da rekabet etme, herkes sana saygı duyacaktır." sözünü söylemiştir.

AYRICA: Stres ve Kaygıdan Kurtulmanın Yolları (6 Adım)

Sürekli kıyaslama yapan insan; arabaları, evleri, işleri, ayakkabıları, parayı, ilişkileri, sosyal popülerliği vb. her alanda karşılaştırma yapabilir. Bu kadar kıyaslama sonrasında da beyinde oluşan olumsuz duygularla birlikte insanda yorgunluk hali oluşur.

AYRICA: İşyerinde Mutlu Olmak için Bilmeniz Gereken 5 Faktör

Peki ne yapabilirsin? Bu alışkanlıkla nasıl başa çıkabilirsiniz?

Daha sağlıklı bakış açısı kazanmak için aşağıdaki birkaç adımı deneyebilirsiniz. Bunları okuyunca hemen geçecek diye bir şey tabii ki olamaz. Bu sabır ve kendini başkalarıyla kıyaslamanın yanlış olduğunu bilme inancı gerektirir.

AYRICA: Her Şeyi Kişisel Algılamak Nasıl Bırakılır? (5 Alışkanlık)

1) Kendinizi Başkalarıyla Karşılaştırırsanız Kazanamayacağınızı Bilin

Şunu bilmekte fayda var. Ne yaparsanız yapın, dünyada her zaman sizden daha fazlasına sahip olan ya da bir konuyu sizden daha iyi yapabilen birileri olacaktır. Sadece bilinçli olarak bunun farkına varmak faydalıdır.

Kendini Başkalarıyla Karşılaştırmak

Çevreniz içerisinde örneğin yeni bir araba ya da yeni bir eşya aldığınızda, bir süre iyi hissedebilirsiniz. Ancak bir veya iki hafta sonra, bunun etkisi geçebileceği gibi başka bir tanıdığınızda sizinkinden daha iyi bir arabaya sahip birini görebilirsiniz.

Bunun bilincinde olmak ve sahip olunanlar üzerinden karşılaştırma yapılmaması önemlidir. Aksine sağlığınız yerindeyse, en önemli olgunun sağlık olduğunu bilerek buna şükretmek ve diğerleri için çalışmak önemlidir.

2) Kendinizi Sadece Kendinizle Karşılaştırın

İnsanlarla kendini kıyaslamak yerine, kendinizi kendinizle karşılaştırma alışkanlığı yaratın. Geçmişe göre ne kadar geliştiğinizi, neler başardığınızı ve hedeflerinize doğru ne kadar ilerleme kaydettiğinizi görün.

Bu alışkanlık, ne kadar ilerlediğinizi, üstesinden geldiğiniz engelleri ve yaptığınız iyi şeyleri gözlemlerken kendinize karşı şükran, takdir ve nezaket yaratma avantajına sahiptir.

Başkalarını daha az düşünmek zorunda kalmadan kendiniz hakkında iyi hissedersiniz.

Örneğin her gün birkaç dakika ya da sadece her Pazar (ya da size uyan herhangi bir gün) birkaç dakika ayırarak nasıl büyüdüğünüzü, hayallerinize ve hedeflerinize şimdi ne kadar yakın olduğunuzu yazmak için bir günlük kullanarak bu alışkanlığı kalıcı hale getirebilirsiniz.

Kendini Başkalarıyla Karşılaştırmaktan Kurtulmak

Bunu yaparak, düşünceleriniz zamanla değişecek ve düşünce kalıplarınız otomatik olarak sizi diğer insanlardan ziyade sizinle karşılaştırmaya daha fazla odaklanacaktır.

3) Diğer İnsanlara Karşı Daha Nazik Olun

Her zaman söylenildiği gibi başkalarına karşı nasıl davrandığınız ve düşündüğünüz, kendinize nasıl davrandığınız ve kendiniz hakkında nasıl düşündüğünüz üzerinde büyük bir etkiye sahiptir.

İnsanları genellikle yargılayıp eleştirenler, kendilerini de yargılayıp eleştirirler. Diğer insanlara karşı daha nazik olun ve onlara yardım edin. Böyle oldukça kendinize karşı daha nazik ve daha yardımsever olma eğiliminde olursunuz.

Kendini Karşılaştırmak - Kıyaslamak

Bu yüzden zihninizi insanlara yardım etmeye ve nazik olmaya odaklayın. Kendinizde ve çevrenizdeki insanlarda olumlu şeylere odaklanın. Kendinizde ve başkalarında olumlu olan hareketleri takdir edin.

Bu şekilde, onları ve kendinizi zihninizde sıralamak yerine kendinizle ve dünyanızdaki insanlarla daha iyi olursunuz. Unutmayın ki, sen iyisin ve onlar da öyle.


Kendimi sürekli başkalarıyla karşılaştırıyorum diyenler için bu üç adım üzerinde konuştuk. İnsanlarla kendini kıyaslamak konusunda düşünceleriniz varsa, aşağıdaki yorum alanından bizlere yazabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu