Tavsiyeler

Stres ve Kaygıdan Kurtulmanın Yolları (6 Adım)

Stres ve Kaygıdan Kurtulmanın Yolları

Öğrencilik, iş hayatı, yoğun çalışmalar gibi birçok etken hayattaki stres ve kaygıyı arttırıcı olabilir. Bu durumların içerisindeyken bazen kaygılarımız artabilir. Kaygıdan kurtulmanın yolları da böyle zamanlarda araştırılır. Bu yazımızda endişenizi azaltmak, iş hayatınızdaki ya da yaşamdaki stresten kurtulmanın yolları için altı basit yoldan bahsedeceğiz.

AYRICA: Daha Basit Yaşamanın Yolları Hakkında 3 Adım

Stres ve Kaygıdan Kurtulmanın Yolları

Stres ve Kaygıdan Kurtulmanın Yolları Nelerdir?

AYRICA: Şu Anda Ruh Halini İyileştirme için 3 Basit Yol Nedir?

1.) Sağlıklı Beslenme

Yeme ve içme, vücudunuzu optimize eden ve sağlığınızı mükemmel durumda tutan en önemli şeylerden ikisidir. Öğrencilerin çoğu, ödevler ya da sınav çalışmaları gibi zamanlarda düzgün bir yeme ve içme rutini oluşturmayı çok zor buluyor.

AYRICA: Kendini Başkalarıyla Kıyaslamaktan Nasıl Kurtulurum?

Aslında sağlıklı bir beslenme rutini olmayınca size stres yaratan işlerde de bozukluklar olabilir. Çünkü vücut mükemmel durumda olmadığında konsantre olmada zorlanır. Diğer aksaklıkların yanı sıra hafızada da zayıflık olabileceğinden işler daha da kötüleşebilir.

AYRICA: İşyerinde Mutlu Olmak için Bilmeniz Gereken 5 Faktör

Stres ve kaygıdan kurtulmak istiyorsanız, her türlü meyve ve sebzeyi tükettiğiniz ve susuz kalmadığınız dengeli bir beslenme yaptığınızdan emin olun.

AYRICA: Her Şeyi Kişisel Algılamak Nasıl Bırakılır? (5 Alışkanlık)

Stresli ve kaygılı zamanlarda daha çok yiyip, kilo alımına ve ilerisinde de obeziteye kadar gidenler de var. Bu tarz yeme bozukluğunun ileride tehlikeli olabileceği bilincine sahip olup, bu tarz sağlıksız beslenmeden uzak durulmalıdır. Kaygılı ve stresli zamanlarda kendinizi yemeye vermek anlık olarak güzel bir his gibi gelse de, uzun zamanda başka streslere neden olur.

Diyetinizi sürdürmeye çalışın ve gereken miktarda yiyecek tüketin, bir lokma daha fazla değil. Bu sizi zinde tutacak ve diğer işlerinizi yaparken size uykulu hissetmekten uzak tutacak.

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, alkol içerek veya abur cubur yiyerek stres ve kaygıdan uzaklaşacağı düşünülmemelidir. Bu kötü alışkanlıklardan kaçınmaya çalışın ve stresli durumlarda sağlıklı yiyecekler tükettiğinizden emin olun.

2.) Nefes Almak

Stresi azaltmanın en iyi yollarından biri nefes almaktır. İnsan yaşamı için gerekli olan basit bir şeyin stresi nasıl azalttığını merak ediyor olabilirsiniz.

Gerçek şu ki, insanlar yabancılaştıklarında ve kaygı yaşadıklarında, ciğerlerini yeterince oksijenle doldurmazlar, bu da rahatsızlıklara neden olarak stres ve kaygılarını artırır.

Kendinizi strese ve endişeye neden olan zor bir durumda bulduğunuzda, vücudunuza yeterli oksijenin alındığından emin olmak için sürekli uzun nefesler almaya çalışın.

Ayrıca sakinleşmeye çalışın ve rahat bir pozisyonda oturun. Birazdan rahatlayacağınıza odaklanın. Bu, zihninizi stresli aktiviteden uzaklaştıracaktır.

Stresten Kurtulmanın Yolları

Endişeli bir durumla karşılaştığınızda, panik yapmak ters etki yapacak ve durumu daha da kötüleştirecektir. Kaygı durumlarında daima net bir şekilde düşünün. Bu, insanların etrafında olduğunuzda sakinliğinizi korumaya çalıştığınız anlamına gelir.

Ruh halinizden etkilenmeden önemli kararlar almaya çalışın. Çoğu insan sinirliyken veya stres altındayken verdikleri anlık kararlardan pişmanlık duyar.

3.) Müzik Dinlemek

Stresten kurtulmanın yolları arasında müzik dinlemek ilk sıralarda gelir. Stres ve kaygı hakkında ne zaman konuşsanız, gerginliğinizi azaltmanın en iyi yolu müziktir.

Müzik dinlemek, çoğu insan için terapidir. Açıkça düşünmelerine yardımcı olur ve endişeli anlarda sakinleştirici etkisi olabilir. Bu nedenle, ne zaman ödevleriniz, sınavlarınız veya aklınıza gelen diğer şeyler konusunda stresli veya endişeli olursanız, müzik dinlemeye çalışın.

Dinlediğiniz müzik türünü seçmek de çok önemlidir. Örneğin, zaten stresli bir durumdaysanız, rock ve metal dinlemek muhtemelen ters etki yapacaktır. Sakinleştirici etkili ya da heyecan verici, enerjik müzikler seçmeye özen gösterin.

İşte bazı müzik dinleme avantajları:

  • Yaşadığınızı hissettirir.
  • Kan akışını uyarır.
  • Sinirlerinizi yatıştırır ve size rahatlatıcı bir his verir.
  • Temiz bir kafayla düşünürsünüz.
  • Size güven verir.

4.) Aromaterapi

Birkaç mum ve güzel kokuların yardımı insan üzerinde rahatlatıcı etki yapabilir. Aromaterapi, insan vücuduna faydalı duman oluşturmak için bitki özlerini kullanan iyileştirici bir tedavidir. Sayısız sağlık yararına ve zihni herhangi bir stres ve endişeden kurtarmanın yararına sahiptir.

Kaygıdan Kurtulmanın Yolları

5.) Köpeğinizi veya Kedinizi Sevin

Hayvanlar, sırtlarına tek bir dokunuşla stresinizi ve endişenizi kolayca giderebilir. Kendinizi stresin aklınızı ele geçirdiği ve sizi rahatsız ettiği bir durumda bulduğunuzda, evcil dostunuzla daha fazla zaman geçirmeye çalışın.

Örneğin, bir köpeğiniz varsa, onu yürüyüşe çıkarın ve onunla oynayın. Köpekler insanları sevdikleri için stresinizi kolayca alırlar.

Öte yandan, eğer bir kediniz varsa, kedinin size yaklaşması ve mırıldanması için her zaman ona yakın uyumaya başlayabilirsiniz. Bu size iyi bir his verecek ve yakında tüm endişelerinizin ortadan kalktığını anlayacaksınız.

Ayrıca evcil hayvanınız yoksa bir hayvan barınağına gidip kedi ve köpeklerle oynamanız iyi bir fikir olacaktır. Böyle durumlarda tüm gerginliklerinizin yok olduğunu ve hayvanların sizi mutlu ettiğini anlayacaksınız.

6.) Yoga Yapın

Stres ve kaygının nasıl yönetileceğinin cevabı yogada yatabilir. Birçok insan bedenlerinde ve zihinlerinde rahatlama sağlamak için düzenli olarak yoga yapar.

Yoga için her gün zaman ayırmaya çalışın ve kişiliğinizdeki değişimi görün. Devam ettiğiniz sürece sıfır stres ve kaygı ile soğukkanlı bir insan olacaksınız.


Birçok insan stres ve kaygıdan muzdariptir. Bu sorunu çözmenin tabu olduğunu düşünerek streslerini bastırırlar ve ilerde daha büyük sorunlara yol açarlar. Yukarıdaki ipuçları, stres sorunlarınızla savaşmanıza ve endişenizi daha iyi hale getirmenize yardımcı olacaktır. Stresten ya da kaygıdan kurtulmanın yolları hakkında sizin önerileriniz varsa, aşağıdaki yorum alanından bizlere yazabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz...

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu