Tavsiyeler

Koşmanın Fiziksel ve Zihinsel Faydaları Nelerdir?

Koşmanın Faydaları Nelerdir?

Koşmak, kas inşa etmenin, kardiyovasküler sağlığınızı iyileştirmenin ve tüketmiş olabileceğiniz fazladan kaloriyi atmanın harika bir yoludur. Koşmak sadece fiziksel sağlığınıza değil, zihinsel sağlığınıza da önemli avantajlar sağlar. Bu yazımızda da koşmanın fiziksel faydaları ile birlikte zihinsel faydaları nelermiş, onları inceleyeceğiz. Koşmanın sizi zihinsel olarak nasıl zinde tuttuğunu listelemeden önce, koşmanın fiziksel faydalarına hızlıca bir göz atalım.

AYRICA: Neden Kilo Veremiyorum? Kilo Vermeyi Zorlaştıran 5 Sebep

İçindekiler

  1. Koşmanın Fiziksel Faydaları Nelerdir?
  2. Koşmanın Zihinsel Faydaları Nelerdir?

AYRICA: Şeker Tüketimini Azaltmak için Neler Yapılmalı? (5 Yol)

Koşmanın Fiziksel Faydaları Nelerdir?

Koşmanın Fiziksel Faydaları Nelerdir?

AYRICA: Derin Uykunun Önemi ve Sağlığa Faydaları

1) Koşucular, Koşmayanlara Göre Yaklaşık Üç Yıl Uzun Yaşarlar

Koşmak, daha az yağ, daha fazla kardiyovasküler uygunluk, şeker seviyeleri üzerinde mükemmel kontrol, daha düşük kolesterol, daha iyi hormon regülasyonu ve daha güçlü kemikler açısından iyi bir vücut kompozisyonuna yol açar.

AYRICA: Göz Sağlığını Korumak için 5 Faydalı Tavsiye

Bunlar neticesinde, koşucuların uzun ömürlülüğü üzerine yapılan bir araştırma, koşucuların koşmayanlara göre yaklaşık 3 yıl daha fazla yaşayabileceğini gösterdi.

AYRICA: Soğuk Havanın Vücuda Etkileri Nelerdir?

2) Koşmak Sırtınızı ve Dizlerinizi Geliştirir

Birçok çalışma, acemi maraton koşucularının dizlerinin eklem kıkırdaklarında ve kemik iliğinde sürekli iyileşme sağladığını göstermiştir.

AYRICA: Kabızlığa Ne İyi Gelir? Kabızlık Sorunu için 6 Önemli Tavsiye

Ayrıca, orta yaşlı dayanıklılık koşucularında uzun süreli koşu, lomber intervertebral disk yüksekliğinde yaşa bağlı daha az düşüş gösterdi, yani, omurgalarındaki diskler arasındaki boşluk, daha uzun yıllar koştukça daha iyi görünüyordu.

AYRICA: Daha Basit Yaşamanın Yolları Hakkında 3 Adım

3) Koşmak Kilo Vermeye Yardımcı Olur

Koşmak, tüm vücut ağırlığınızı sürekli olarak hareket ettirmeyi içerdiğinden, diğer birçok fiziksel aktiviteden daha fazla kalori yakma eğilimindedir. Koştuğunuz her 1.5 km için yaklaşık 100 kalori yakarsınız.

AYRICA: Şu Anda Ruh Halini İyileştirme için 3 Basit Yol Nedir?

Elbette koşarken maksimum verim elde etmek için kendinizi dış etkenlerden koruyacak uygun kıyafetler giymelisiniz.

AYRICA: Kendini Başkalarıyla Kıyaslamaktan Nasıl Kurtulurum?

Örneğin, ultra hafif bir koşu şapkası takmak, yakıcı güneşi gözlerinizden uzak tutmaya yardımcı olur. Ayrıca, nemi uzaklaştırıcı etkili koşu şapkası, ter veya yağmurun görüşünüzü engellememesine yardımcı olur.

AYRICA: Stres ve Kaygıdan Kurtulmanın Yolları (6 Adım)

4) Koşmak Kan Basıncını Düzenler ve İnsülin Duyarlılığını Artırır

Çeşitli araştırmalar, koşma gibi aerobik egzersizin hipertansiyondan muzdarip insanlar için ilaçsız bir tedavi olduğunu göstermiştir.

AYRICA: İşyerinde Mutlu Olmak için Bilmeniz Gereken 5 Faktör

Dahası, koşmak insülin duyarlılığınızı da artırır. Bir koşu sırasında kaslarınız glikoz veya enerji kullanacağından kan şekeri seviyeleriniz düşecektir.

AYRICA: Her Şeyi Kişisel Algılamak Nasıl Bırakılır? (5 Alışkanlık)

Koşmanın Zihinsel Faydaları Nelerdir?

Koşmanın Zihinsel Faydaları Nelerdir?

AYRICA: Egzersiz Neden Önemlidir? Haftada Ne Kadar Egzersiz Yapılmalı?

Düzenli olarak koşmak zihinsel sağlığınıza büyük ölçüde yardımcı olabilir. Koşmanın zihinsel sağlığınız üzerindeki olumlu etkilerinden bazıları şunlardır:

1) Stres Yönetimine Katkı Sağlayabilir

Bir koşudan sonra vücudunuz, bir biyokimyasal madde olan endokannabinoidleri serbest bırakır. Bu kimyasal, kan dolaşımı ile beyninize ulaşır. Sonuç olarak, kendinizi çok daha sakin hissedersiniz ve stres seviyenizi daha iyi yönetebilirsiniz.

2) Koşmak Ruh Halinizi İyileştirebilir

Düzenli koşular, depresyon ve kaygıyı azaltmak için harikadır. Koşarken beynine daha fazla kan pompalanır. Sonuç olarak, beyninizin ruh halinizi iyileştiren kısmı olumlu etkilenir.

3) Koşmak Zihinsel Sağlık Sorunlarından Kurtulmaya Yardımcı Olabilir

Araştırmalar, düzenli olarak koşmanın, depresyon ve anksiyete semptomlarını hafifletme konusunda ilaçların sahip olduğu türe benzer olumlu etkileri olabileceğini göstermiştir. Birçok terapist, psikolojik rahatsızlıkların birçok belirtisini hafifletmeye yardımcı olmak için koşmayı teşvik eder.

4) Günlük Uykunuzu İyileştirir

Koşmak, düzenli bir uyku programına bağlı kalmanıza yardımcı olabilir. Spesifik olarak, vücudunuzun koşu sırasında ve sonrasında serbest bıraktığı kimyasallar, geceleri rahatlamanıza ve derin bir uyku çekmenize yardımcı olur.

Düzenli bir uyku programına göre uyumak beyniniz için harikadır ve zihinsel sağlığınızı olumlu etkiler.


İster sıradan bir koşucu olun ister daha ciddi bir koşucu olun, düzenli bir koşu rutini vücudunuzun sağlığı üzerinde önemli ölçüde olumlu bir etkiye sahip olabilir. Koşmanın fiziksel faydaları yanında zihinsel faydaları olarak da etkileri büyüktür. Peki, siz koşuyor musunuz? Bu yöndeki bilgilerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın. Sağlıklı günler dileriz...

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu