Tavsiyeler

Egzersiz Neden Önemlidir? Haftada Ne Kadar Egzersiz Yapılmalı?

Egzersiz Neden Önemlidir?

Hepimiz fiziksel aktivitede bulunmanın bize çok şey katabileceğini biliyoruz, ancak egzersiz neden önemlidir? İlk bakışta, bu oldukça basit bir soru gibi görünebilir. Dünya çapındaki eğitim sistemleri bize egzersizin zinde ve sağlıklı kalmanın harika bir yolu olduğunu söylüyor. Ancak kalp atış hızınızı artırmanın fizyolojik faydaları nelerdir ve bunlar insan işlevi için neden bu kadar önemlidir? bu yazımızda bunları işleyeceğiz.

AYRICA: Koşmanın Fiziksel ve Zihinsel Faydaları Nelerdir?

İçindekiler

  1. Egzersiz Neden Önemlidir?
  2. Haftada Ne Kadar Egzersiz Yapılmalı?

AYRICA: Kalbi Nasıl Koruruz? Sağlıklı Bir Kalp için Yapılması Gerekenler

Egzersiz Neden Önemlidir?

Haftada Ne Kadar Egzersiz Yapılmalı?

İlk olarak, egzersizin ne olduğunu anlamak önemlidir. Birçokları için bu ifade, koşu bandında yürüyüş yapmak, bisiklet antrenmanı uygulamak ya da her gün düzenli yürüyüş yapmak gibi düşünebilir ve bunlara yanlış diyemeyiz. Öyle ki; egzersiz, fiziksel olarak bir veya daha fazla bileşeni geliştirmek için yapılan planlı, yapılandırılmış ve tekrarlayan vücut hareketidir.

AYRICA: Sarılmanın Vücuda Faydası Nelerdir? (17 İnanılmaz Etki)

Bu nedenle, ağırlık çalışması sırasında setlerinizi yapmak, ayarlanabilir dambıllar ile çalışmak ya da kalori yakmak amacıyla yürüyüş veya koşu yapıyorsanız egzersize katılıyorsunuzdur. Şimdi ana olaya geçelim. Egzersiz yapmak neden önemlidir?

AYRICA: Derin Uykunun Önemi ve Sağlığa Faydaları

Yaşam Tarzına Bağlı Hastalık Riskini Azaltmak

Bilindiği üzere; egzersizin en önemli faydalarından biri, diyabet veya kalp hastalığı gibi yaşam tarzıyla ilgili hastalıklara yakalanma riskini azaltmaktır. Kalp hastalığı, erkek ve kadınlar için önde gelen ölüm nedenidir.

AYRICA: Uyku Kalitesini Artırmanın Yolları (9 Önemli İpucu)

Kalp hastalığı riskini azaltmada fark yaratmak için haftada 5 gün sadece 30 dakikalık egzersizler yeterlidir. Egzersizin kalp sağlığına faydalı olabileceğini duymak sizin için yeni bir şey olmayabilir. Ama tam olarak neden bu kadar olumlu bir etkisi var?

AYRICA: Soğuk Havanın Vücuda Etkileri Nelerdir?

Kalp bir kastır ve tüm kaslar gibi güçlü ve sağlıklı kalmak için düzenli uyarıya ihtiyaç duyar. Düzenli egzersiz yapılmadığında, atardamarlarda yağ birikir ve bu da kalp krizi geçirme riskinizi artırır. {alertInfo}

AYRICA: Soğuk Algınlığına Ne İyi Gelir? Soğuk Algınlığı Nasıl Önlenir?

Fiziksel aktivite, dislipidemi (lipidlerin dengesizliği) veya hipertansiyon (yüksek tansiyon) gibi çeşitli kardiyovasküler hastalık risk faktörlerini iyileştirebilir.

AYRICA: Testosteron Nedir? Koşmak Testosteronu Artırır mı? Yüksek Testosteron Etkileri

Pozitif Uzun Ömür

Özünde, "pozitif uzun ömür" terimiyle kastettiğimiz şey, gelecekte sağlıklı ve işlevsel kalmanızı sağlamak için şimdiki zamanda egzersiz yapmaktır.

AYRICA: Bakıp Geçtiğin Yerde İzlerin Olsun - İnsanın Sahip Olması Gereken Küçük ama Anlamlı Şeyler

Gençlerin şu anda kendini yaşlı olacağını hayal etmeleri zor olabilir ve birçok insan sadece estetik için egzersiz yapıyor, ancak egzersiz uzun vadeli bir yatırım olarak düşünülmelidir. Şu anda sağlıklı ve aktif olmak, ileri yaşlardaki osteoporoz (kemikleri zayıflatan ve kırılma olasılığını artıran bir sağlık durumu) gibi, yaşlandıkça hareketlilik ve yaşam kalitesi üzerinde büyük bir etkisi olabilecek durumları önleyecektir.

AYRICA: Hayatı Anlamlı Kılan Şeyler - Yaşamınızı Bu 6 Şeye Ayırın

Pozitif uzun ömür uygulamak, organlarınıza, kaslarınıza ve eklemlerinize bakmayı içerir. Ve bunu başarmanın en önemli yollarından biri nedir? Tabii ki, egzersiz.

AYRICA: Hayatta Hangi İlkelere Sahip Olmalısınız? Hayat İlkeleri Nelerdir?

Vücut bir araba gibi düşünülecek olursa, iyi çalışmaya devam etmesi için sürekli bakıma ihtiyacı vardır. Kemiklerimiz ve eklemlerimiz için direnç eğitimi, kemik yoğunluğunu artırabilir. Yani yaşlandıkça kemiklerde kırılma olasılığınız azalır.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, düşmeler, dünya çapında kasıtsız yaralanma ölümlerinin ikinci önde gelen nedenidir. Düzenli egzersiz yaparak ve kemiklerinizi - kaslarınızı güçlü tutarak, denge ve koordinasyonu geliştirerek, yaşlılık dönemindeki düşme riskinizi azaltabilirsiniz.

Propriyosepsiyon

Egzersizin faydaları düşünüldüğünde genellikle göz ardı edilen bir faktör olan propriyosepsiyon, bir mekanda vücudunuz hakkında sahip olduğunuz farkındalıktır.

İyi bir propriosepsiyona sahip birinin, kaldırıma takılıp ayak bileğini burkmak veya mutfakta parmağını kesmek gibi küçük kazalarda yaralanma olasılığı daha düşüktür.

Düzenli egzersiz, propriosepsiyonunuzu ve koordinasyonunuzu gerçekten geliştirebilir.

Vücut Kompozisyonu

Muhtemelen egzersizin en iyi belgelenmiş etkisi, vücut yağ yüzdesi ve kas kütlesi gibi faktörleri içeren vücut kompozisyonunu etkileme potansiyelidir. İster kas yığınlarını toplamak için spor salonuna gidiyor olun, ister en iyi egzersiz bisikletlerinden birinin selesine atlayın, birçok insan vücutlarında değişiklik yapma olasılığı ile çalışmak için motive olur.

Egzersizin obezite semptomlarını önlemede veya tersine çevirmede hala olumlu bir etkisi olabilir. Obezitesi olan bireylerin sağlıklarında önemli gelişmeler elde etmek için de doktorları tarafından sürekli egzersiz yapmaları önerilmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), “Fazla kilolu veya obez olmanın sağlık üzerinde ciddi bir etkisi olabileceği” konusunda uyarıyor. Şöyle devam ediyor: "Ekstra yağ taşımak, kardiyovasküler hastalık (özellikle kalp hastalığı ve felç), tip 2 diyabet, osteoartrit gibi kas-iskelet sistemi rahatsızlıkları ve bazı kanserler (endometriyal, meme ve kolon) gibi ciddi sağlık sonuçlarına yol açar. Bu koşullar erken ölüme ve önemli sakatlığa neden olur." {alertWarning}

Alınan kaloriler ile diğer yandan yakılan kaloriler arasında bir enerji dengesi kurabiliyorsa, aşırı kilolu veya obez olmanın “büyük ölçüde önlenebilir” olduğu söylenmektedir. Kalori yakımındaki en etkili yol ise fiziksel aktivite düzeylerini arttırmaktır. Günlük en az 30 dakikalık düzenli, orta yoğunlukta aktivite oldukça yeterlidir.

Haftada Ne Kadar Egzersiz Yapılmalı?

Bu soru, kişiden kişiye değişen cevapları olan oldukça kişiselleştirilmiş bir sorudur. Günlük olarak spor salonunda 1 saatlik bir spor olabilir, ancak bunun yerine yaşam tarzınızı tamamen aktif hale getirmek için uzun vadeli değişiklikler yapmak en iyisidir.

Mümkünse, araba kullanmak yerine işe yürüyerek gitmek olabilir. Değilse, daha uzağa park etmeyi ve son 10 dakikayı yürümeyi deneyin. Veya toplu taşıma kullanıyorsanız, birkaç durak erken inin ve yolun geri kalanını yürüyün.

Öğle yemeği molanıza bir yürüyüş hatta koşuyu dahil etmeye çalışın ve mümkün olduğunca kendi gücünüzle (yürüyüş veya bisiklet) seyahat edin. Küçük değişiklikler gerçekten oldukça etkilidir ve hareketsiz bir yaşam tarzının olumsuz etkilerini önlemenin en iyi yoludur.

Bu yazımızda egzersiz neden önemlidir, dedik. Hayatımız üzerindeki birçok önemli etkisi sebebiyle egzersizi, özellikle, düzenli aktif bir yaşam tarzını hayatınıza eklemeyi unutmayın. Hareketsizlik birçok hastalığın sebebidir. Hareketli, aktif ve enerjik-sağlıklı bir yaşam dileriz...

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu