Tavsiyeler

Soğuk Havanın Vücuda Etkileri Nelerdir?

Soğuk Havanın Vücuda Etkileri

Bu kış ağrıyan eklemler veya uykusuzluk ile mücadele ediyorsanız, yalnız değilsiniz. İster yaz insanı olun, ister kış insanı olun, çoğumuz kış mevsiminde sıcaklıktaki düşüşle uğraşmak zorundayız. Soğuk havanın vücuda etkileri birçok açıdan görülebilmektedir. Mevsimsel duygudurum bozukluğundan bağışıklığa etkisi ve hormonlardaki değişikliklere kadar kış boyunca vücudunuzun içinde neler olup bittiğine birlikte göz atalım.

AYRICA: Soğuk Algınlığına Ne İyi Gelir? Soğuk Algınlığı Nasıl Önlenir?

Soğuk Havanın Vücuda Etkileri

Soğuk Havanın Vücuda Etkileri Nelerdir?

AYRICA: Göz Sağlığını Korumak için 5 Faydalı Tavsiye

Akciğerler ve Bağışıklık Etkisi

Vücudunuz ısınmaya çalıştığı için soğuk havalarda üst solunum yollarında daralma olur ve vücudunuz ısı kaybetmemek için kan damarlarını sıkıştırır.

AYRICA: Koşmanın Fiziksel ve Zihinsel Faydaları Nelerdir?

Ek olarak, sıcaklıktaki ani düşüşlerin çoğuna düşük bağıl nem eşlik eder, bu da havada daha az nem olduğu anlamına gelir. Bu kuru havayı solumak üst solunum yollarınızı daha da daraltarak öksürüğe, hırıltılı solunuma ve nefes darlığına neden olabilir. Başka bir olumsuzluk olarak bu daralma, beyaz kan hücrelerinin farklı vücut bölgelerine seyahat etmesini ve istilacı patojenlerle savaşmasını zorlaştırır.

AYRICA: Şeker Tüketimini Azaltmak için Neler Yapılmalı? (5 Yol)

Patojenlerle savaşmaktan bahsetmişken, kuru hava, solunum yollarınızın mukus astarındaki hücrelerin solunum virüslerine karşı etkili bir bağışıklık tepkisi oluşturma yeteneğini de değiştirebilir. Havada düşük nem olduğunda, virüslerin hava yolu alıcı bölgelerine inme şansı daha yüksektir ve bu da sizi hastalanmaya daha yatkın hale getirir.

AYRICA: Kabızlığa Ne İyi Gelir? Kabızlık Sorunu için 6 Önemli Tavsiye

Soğuk havalarda, dışarıda geçirdiğiniz zamanı sınırlamayı düşünün; dışarı çıkmanız gerekiyorsa, sıkı giyinin ve soğuktan korunun.

AYRICA: Filler Neden Zıplayamaz?

Kaslara ve Eklemlere Etkisi

Güney Kaliforniya'daki Hoag Ortopedi Enstitüsü'nde spor hekimliği uzmanı olan James Suchy, değişen havalarda ağrı bildiren hastalarla karşılaştı. Ancak Suchy, soğuğun kas ve eklem ağrısına gerçekten katkıda bulunup bulunmadığı konusunda hala çok fazla tartışma olduğunu söylüyor. Soğuk hava kontrol edilmesi zor (imkansız değilse de) bir değişken olduğundan, her zaman sonuçları etkileyen bir olasılığı vardır.

AYRICA: Derin Uykunun Önemi ve Sağlığa Faydaları

Suchy, "Eğer hava güneşliyse, muhtemelen dışarı çıkıp aktif kalmak isteyeceksiniz, bu da eklemlerin hareket etmesini sağlar ve karşılığında sertlik ve rahatsızlığı azaltmaya yardımcı olur" diyor. "Ama yağmur yağarsa, egzersiz yapmak için daha az motive hissedebilir ve bunun yerine içeride kalabilirsiniz."

Tabii ki, bu ilişkiyi doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var, ancak artrit ve kronik ağrı teşhisi konan yaşlıların değişen sıcaklıklarda daha fazla ağrı yaşayabileceğine dair bazı kanıtlar var. Ek olarak, başka bir araştırma, sık sık açık havada çalışan kişilerin soğuk bir ortamda çalışırken romatoid artrit (eklem romatizması) geliştirme riskinin daha yüksek olduğunu gösterdi.

"Eklemlerin neden incindiğine dair yeterli bir açıklama yok, ancak bazıları bunun nedeninin soğuk havanın basınç dalgalanmalarına duyarlı daha fazla sinir alıcısını açığa çıkarabileceği ve kapalı eklem boşluğunun içteki açık deliklerden genişlemesine veya büzülmesine neden olabileceğinden şüpheleniyor." diyor Suchy. "Sıcaklık değişiklikleri, tendonların ve bağların sertliğini ve gevşekliğini de değiştirebilir." diye de ekliyor.

Hormonlara ve Ruh Sağlığına Etkisi

İnsanlar, çiçekler gibi güneş ışığında gelişirler. Güneşte sadece birkaç dakika vakit geçirmek, beynimizin duyguları düzenlemede rol oynayan hormon olan serotonini serbest bırakmasına neden olur. Ancak günler karardıkça, daha az güneş ışığına geçiş, ruh halimizde bir değişime işaret ediyor. Daha az serotonin ile daha fazla endişe, depresyon ve enerji eksikliği yaşayabiliriz.

Uyku hormonu olarak bilinen melatonin, vücudunuza uyku zamanının geldiğini haber vermek için epifiz bezi tarafından üretilir. Hormon seviyeleri, güneş ışığına maruz kaldığınızda baskılanır ve akşam karanlığında doğal olarak tekrar yükselir. Ancak daha uzun kış gecelerinde vücut daha fazla melatonin üretir ve bu da gün boyunca daha uykulu hissetmenizi sağlar ve yatmadan önce uykuya dalmayı zorlaştırır.

Zamanımızın çoğunu kapalı mekanlarda geçirdiğimiz için soğuk havanın ruh sağlığımıza da dolaylı etkisi vardır. Çok soğuk havalarda dışarı çıkılamadığında, fiziksel aktivite ve sosyalleşme gibi zihinsel sağlığınız için faydalı olan şeylerle meşgul olmak daha zor hale geliyor.

Mevsimsel duygudurum bozukluğu, güneş ışığı eksikliğinin şiddetli depresif semptomları tetiklediği sonbaharın sonlarında ve kış aylarında sıklıkla ortaya çıkan bir durumdur. Kesin bir nedeni olmasa da, bazı araştırmalar güneş ışığından aldığımız bir vitamin olan D vitamini düzeylerinin düşmesiyle bağlantılı olduğunu öne sürüyor.

Bu, kışın kasvetli ve kötü olduğu anlamına gelmez. Karlı bir gün düşündüğünüzde, muhtemelen okulun iptal edilmesini, evde olmayı, sıcak kakaoyu, kartopu savaşlarını, kardan adam yapmayı ve diğer çocukluk deneyimlerini düşünürsünüz. Çünkü bize, bunları arkadaşlarımızla ve ailemizle yapmayı hatırlatıyor.


Soğuk havanın vücuda etkileri konusunda bunları dile getirebiliriz. Bu havalarda sıkı giyinmeyi unutmayın ve beslenmenize daha da dikkat edin. Bu konudaki düşüncelerinizi aşağıdaki yorum alanından paylaşabilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu