Tavsiyeler

Filler Neden Zıplayamaz?

Filler Zıplayabilir mi?

Fillerin takdire şayan pek çok özelliği vardır: Mükemmel bir koku alma duyusuna sahiptirler, nadiren kansere yakalanırlar ve karmaşık sosyal hayatları vardır. Ancak zıplama konusunda mükemmel değildirler. İnternette de insanlar merak edip, filler neden zıplayamaz? şeklinde soru sorabiliyor. Bunun nedenini söylemek zor, çünkü bilim adamları fillerin neden zıplayamadığını özellikle araştırmadılar. Ancak bazı bilim adamları bu konuda birkaç açıklamaya sahipler.

AYRICA: Evde Muhabbet Kuşu Beslerken Dikkat Edilmesi Gerekenler - Malzemeler, Bakımı, Nasıl Yıkanır?

Filler Neden Zıplayamaz?

Filler Neden Zıplayamaz?

AYRICA: Anne ve Yavru Muhabbet Kuşu Maması Nasıl Hazırlanır?

Londra'daki Royal Veterinary College'da evrimsel biyomekanik profesörü olan John Hutchinson, bunun büyük olasılıkla hayvanların muazzam kilolarından ve nispeten zayıf bacak kaslarına ve oldukça esnek olmayan ayak bileklerine sahip olmasından kaynaklandığını belirtti.

AYRICA: Kedilerin İnsanlara Yararları (Faydaları) Nelerdir? Kedi İnsana İyi Gelir mi?

John Hutchinson, röportaja verdiği bir demeçte filler zıplar mı? sorusuna karşı, "Sıçrayan hayvanlar gerçekten esnek ayak bileklerine, gerçekten güçlü aşil tendonlarına ve baldır kaslarına ihtiyaç duyarlar. Filler gerçekten zayıf alt bacak kaslarına sahiptir ve çok esnek ayak bileklerine sahip değildir." dedi.

AYRICA: Tembel Hayvan Hakkında Bilinmeyenler - 10 İlginç Bilgi

Hutchinson, fillerin hareketini incelemeyi hayatının bir parçası haline getirdi. Hutchinson ve meslektaşları, Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde 2010 yılında yayınlanan bir çalışmada, hayvanlar tipik olarak uzun mesafeler kat ederler, ancak nadiren koşarlar ve bunu yalnızca kısa mesafeler için yaparlar, diye yazdılar. Bunun nedeni muhtemelen fillerin koşmaya karşı dayanıklılıklarının zayıf olmasıdır.

AYRICA: Derin Uykunun Önemi ve Sağlığa Faydaları

Hutchinson, ayrıca yetişkin ve bebek fillerin koşarken dört ayağının birden yerden hiç kesilmediğini gözlemledi. Yani filler koşarken her zaman yerde en az bir ayakları vardır. Buna karşılık, diğer bazı hayvanlar koşarken ayakları yerden kesilebilir. Yine de, fillerin zıplamaya çalışmaması muhtemelen en iyisidir. Çünkü o cüsseleriyle zıplayıp takılıp düşmesi durumunda sakatlayıcı yaralanmalar gerçekleşebilir.

AYRICA: Göz Sağlığını Korumak için 5 Faydalı Tavsiye

Ayrıca, çoğu hayvanın bir kaçış yolu olarak zıpladığı bilinmektedir. Filler için ise bu gerekli değildir. Örneğin, daha küçük ve daha atletik hayvanlar, yırtıcılardan kaçmak için hız, esneklik ve zıplamayı kullanabilir. Ancak, büyük olmak başlı başına bir savunma olduğu için fillerin zıplamasına gerek yok.


Filler neden zıplayamaz? konusundaki görüşler bu şekilde. Bu konuda sizler ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi aşağıdaki yorum alanından bizlerle paylaşabilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu