Tavsiyeler

Evde Muhabbet Kuşu Beslerken Dikkat Edilmesi Gerekenler - Malzemeler, Bakımı, Nasıl Yıkanır?

Evde Muhabbet Kuşu Beslerken Dikkat Edilmesi Gerekenler - Malzemeler, Bakımı, Nasıl Yıkanır?

Evcil hayvanlar denilince akla ilk gelen seçeneklerden birisi olan muhabbet kuşları, sevimli görünümleri ile sizi kendilerine çekebiliyor. Hemen hemen herkesin evinde özenle besleyip, onlara aileden biri gibi davranan birçok insan var. Elbette bu küçük canlıları evde gerçekten besleyebilecek, düzenli olarak bakımlarını yapabilecekseniz satın almanız ya da sahiplenmeniz önem arz ediyor. Sevimli görünüşlerine aldanarak, evde muhabbet kuşu beslemek ve bakımı konusunda hiçbir bilgiye sahip olmayan birçok insan var. İşte bu nedenle evde ilk kez muhabbet kuşu beslemek isteyenler için, niyeti olanlar için, faydalı olabileceğini düşündüğümüz "evde muhabbet kuşu beslerken dikkat edilmesi gerekenler" hakkındaki önerileri sizlerle paylaşacağız. Dikkatle okumanızı rica ediyoruz.

AYRICA: Anne ve Yavru Muhabbet Kuşu Maması Nasıl Hazırlanır?

İçindekiler

  1. Evde Muhabbet Kuşu Beslerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
  2. Evde Kuş Beslemek için Gerekli Olan Malzemeler
  3. Evde Muhabbet Kuşu Bakımı
  4. Muhabbet Kuşlarının Hasta Olduğu Nasıl Anlaşılır?
  5. Muhabbet Kuşu Nasıl Yıkanır? Ne Sıklıkla Yıkanmalı?
  6. Muhabbet Kuşu Nasıl Yavru Yapar? Hamile Muhabbet Kuşu Belirtileri
  7. Muhabbet Kuşları Hakkında Kısa Bilgiler
  8. Hangi Muhabbet Kuşu Daha Çabuk Konuşur?
  9. Muhabbet Kuşu Nereden Alınır?
  10. Yavru Muhabbet Kuşu Nasıl Anlaşılır?
  11. Muhabbet Kuşunun Sağlıklı Olduğunu Nasıl Anlarız?

AYRICA: Filler Neden Zıplayamaz?

Evde Muhabbet Kuşu Beslerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

İlk önce muhabbet kuşunu nereden alacağınıza karar vermeniz ve eğer satın alacaksanız fiyat araştırması yapmanız gerekiyor. Kuşlara temiz olarak bakan bir kuş üreticisinden istediğiniz kuşu alabilirsiniz.

AYRICA: Tembel Hayvan Hakkında Bilinmeyenler - 10 İlginç Bilgi

Evde Muhabbet Kuşu Beslerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

AYRICA: Kedilerin İnsanlara Yararları (Faydaları) Nelerdir? Kedi İnsana İyi Gelir mi?

  • Kuşu almadan önce, gerçekten besleyebileceğinizi düşünüyorsanız muhabbet kuşu almanızı tavsiye ederiz. Kuşlar hassas canlılardır, bakıma ve ilgiye ihtiyaç duyarlar.
  • İlk kez bir muhabbet kuşu alacak ve onu konuşturmak için uğraştıracak iseniz, yavru ve erkek bir kuş almanızı tavsiye edebiliriz. Erkek yavru kuşlar eğitilmeye daha meyillidir, dişiler ise doğaları gereği agresiftir. Bir kuşun yavru olup olmadığını, burnundaki hafif morumsu renkten anlayabilirsiniz. Ayrıca yeni doğmuş kuşların başlarındaki tüyler çizgi çizgidir ve kuş yetişkinliğe erişene kadar o çizgiler ensesine doğru inmeye başlar.
  • Kuşun genel olarak sağlıklı olup olmadığını, kafes içindeki hareketliliğinden, ötüş şeklinden ve tünek üzerindeki duruşundan, tüylerini kabartıp kabartmadığından anlayabilirsiniz.

Kuşunuzu aldıktan sonra, evde kuş beslemek için gerekli olan bazı malzemeleri almanız gerekmektedir.

Evde Kuş Beslemek için Gerekli Olan Malzemeler

  • Kuşun rahatça hareket edebileceği, ideal boyutlarda, mümkünse büyük bir kafes.
  • Yem kabı.
  • Suluk.
  • Vitamin ve tüy spreyi. Vitaminler damla şeklinde satılır. Kuşların sularına belirtilen miktarda haftada birkaç kez damlatılır. Tüy spreyi de haftada iki kere kuşların pirelenmeye karşı önlem olarak tüylerine sıkılır.
  • Kuşların yediklerini daha kolay sindirmesine yardım eden, kuş kumu. Kumun iri ya da toz halinde çeşitleri mevcuttur, kum gibi olanları tercih etmenizi tavsiye ederiz.
Evde Kuş Beslemek için Gerekli Olan Malzemeler
  • Kum kabı.
  • Ballı, vitaminli ya da sade kuş yemi. Kuşlar için genellikle vitamin parçacıklı yemler tercih edilir. Ballı kraker çubuk şeklindeki yemler de mevcuttur ve bu krakerler kafesin tavanına asılarak kuşlara sunulur.
  • Gaga taşı. Gaga taşı kuşların gagaları için antrenman yapabileceği, kalsiyum alabileceği, kireç taşına benzeyen taşlardır. Kafeste mutlaka bulunmalıdır.
  • Kalamar kemiği. Kalamar kemiği kuş malzemesi satan her yerde bulunur. Kuşlar kalamar kemiğini yiyerek kalsiyum ihtiyaçlarını karşılarlar. Dişi muhabbet kuşu, özellikle yumurtlama döneminde kalamar kemiğini daha çok tüketir.
  • Tüneklik çubuklar. Kafesin içine yerleştireceğiniz uzun, tüneklik çubuklar, kuşlarınızın tünemesi için gereklidir. Çeşitli boylarda ya da farklı formlarda olan çeşitleri vardır.
  • Banyo yapması için küvet. Bunu almak zorunda değilsiniz ancak kuşlar suyla oynamayı sever. İçine biraz ılık bir su bırakarak, kuşun suyla oynayışını izleyebilirsiniz.
  • Aksesuarlar. Kuşların kafesi için çeşitli aksesuarlar mevcut. Boncuklu salıncaklar, zil takılı toplar, iç içe geçmiş halka oyuncakları, kuşunuzun oynaması için alabilirsiniz. Özellikle tek bir tane kuş almayı düşünüyorsanız, onu kafeste oyalayacak bir zil ya da oyuncak salıncak almanız çok iyi olacaktır.
  • Kafes örtüsü. Kuşlar hareketli canlılardır, zaman zaman tüy dökme gibi durumlarda kafesi kirletebilirler. Kafesin bulunduğu çevreyi kirletmemesi için, tül şeklinde hazır kafes örtüleri satılır. Mutlaka alınmalıdır.

Evde Muhabbet Kuşu Bakımı

Muhabbet kuşları sürekli dışkılayan canlılardır, hızlı bir sindirim sistemleri vardır. Bu yüzden kafesin temiz tutulması oldukça önemlidir. Zemine kâğıt havlu serip, her gün düzenli olarak temizlenirse kuş biti gibi bir sorunla karşılaşılmaz.

Evde Muhabbet Kuşu Bakımı

  • Kuşların suları her gün değiştirilmeli, buna rağmen sürekli kontrol edilmelidir. Bazen kuşlar suların içine dışkı yapabilir, suları her zaman temiz tutulmalıdır.
  • Zemine kâğıt havlu sermiş olsanız bile, haftada en az bir kez kafes dezenfekte edilmelidir.
  • Yemleri çok sık kabuklanacağı için, düzenli olarak üflenmeli ve her zaman taze yemler verilmelidir.
  • Yemlik ve suluk düzenli olarak temizlenmelidir. Özellikle su kapları yosun tutabilir, bunun gerçekleşmesine izin verilmemelidir.
  • Kuşlar; ayazda, rüzgârda, yağmurda, sıcakta kısacası kötü etki gösterebilecek havalarda kesinlikle açıkta bırakılmamalıdır. Aksi takdirde hastalanıp, daha sonra da bir gün içinde ölebilirler.
  • Özellikle yavru kuşların tırnakları uzun ve hassas olabilir. Büyüdükçe tırnak sertleşecektir ancak tırnakların fazla uzun olması iyi değildir. Tırnak makası ile ucundan küçük bir parça alınmalıdır. Dikkatli olmanızı tavsiye ederiz.
  • Kuşların, yaşları ilerledikçe gagalarının uzadığı ve içeri doğru kıvrıldığı görülür. Bu durumda, bu konuda deneyimli birisinin kuşun gagasını törpülemesi gerekmektedir. Gaga taşının var olması bu konuda çok önemlidir. Kuşlar gagalarını gaga taşı ile törpüleyebilir. Eğer buna rağmen gaga çok uzamış ve içeri doğru kıvrılmaya başlamış ise, tırnak makası ile gaganın ucundan yine sivri kalacak şekilde küçük parçalar alınabilir. Bu konuda deneyiminiz yoksa kesinlikle sizin yapmanızı önermeyiz!
  • Sindirimde güçlük çekiyorsa suyun içine birazcık zeytinyağı konulabilir.
  • Kuşlara yemesi için ekstra olarak meyve, salatalık, maydanoz, kraker verebilirsiniz. Ancak ölçülü davranmanızda fayda var.

Muhabbet Kuşlarının Hasta Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Muhabbet kuşları oldukça hassas canlılardır. Evin içindeki kafesin konumu, beslenme alışkanlığı gibi önem arz eden hususlarda ortaya çıkan sorunlar kuşların hastalanmasına neden olabilir. Bu hayvanlar çok çabuk hastalanabilen hayvanlardır ve kuşunuzu iyi gözlemlemeniz gerekmektedir. Kuşunuzun hasta olup olmadığını anlamanız için bazı belirtiler vardır. Muhabbet kuşlarının hastalık belirtileri şu şekildedir;

Muhabbet Kuşlarının Hasta Olduğu Nasıl Anlaşılır?

  • Tüylerini kabartırlar.
  • Sürekli uyku halinde olurlar.
  • Tünek üzerinde denge sorunu yaşayabilirler.
  • İshal ya da kabız olduklarında dışkıda zorlanma yaşarlar.
  • Göz, kulak, ayak çevresinde kabarmalar, açılmalar, kızarıklıklar, pullanmalar olabilir.
  • Yetişkinlerde tırnak dökülmesi görülebilir. Öncesinde ayak tırnakları şişer ve iltihaplanır.
  • Mantar belirtisi olarak deride yaralanmalar olabilir.

Muhabbet Kuşu Nasıl Yıkanır? Ne Sıklıkla Yıkanmalı?

İlk kez evde kuş besleyecek olanların tereddütle yaklaşacağı bu konu, gerçekten de oldukça dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Kuşunuzu fazla su altında tutar ve üşütmesine neden olursanız kuşunuz hastalanabilir.

Ancak kuşların düzenli olarak yıkanması ve tüylerinin temizlenmesi gereklidir. Bu noktada küçük yumuşak bir banyo lifi alabilirsiniz. Ayrıca yine göz yakmayan, küçük deneme şişelerindeki bebek şampuanı edinerek, kuşunuzun mis gibi kokmasını sağlayabilirsiniz.

Muhabbet Kuşu Nasıl Yıkanır? Ne Sıklıkla Yıkanmalı?

Kuşunuzu dikkatli bir şekilde göz yakmayan sağlıklı bir bebek şampuanı ile yıkayabilir, daha sonrasında cılız bir şekilde akan ılık suyun altında durulayabilirsiniz. Bir tarafını incitmemeye özen göstermelisiniz, kuş elinizde hareket halinde olacağından bunu dikkatli bir şekilde yapmanız gerekmektedir.

Kuşlarınızı kış aylarında ayda bir iki kez, yaz aylarında iki haftada bir yıkayabilirsiniz. Yıkama işlemini gerçekleştirdikten sonra, yumuşak bir havlu ile kuşun ıslaklığını hafifçe alın ve sonrasında kafese koyarak, saç kurutma makinesi ile kurulanmasını sağlayın. Kış günü bu işleme özellikle dikkat etmeniz, kuşunuzu tamamen kurutmanız gerekir, yaz günü ise biraz kuruladıktan sonra rüzgârın olmadığı bir alanda güneş altında kuruması için bekletebilirsiniz. Güneş altında fazla bekletmemeye de özen göstermelisiniz. Kuşların kalbi dakikada 200 kez çarpar ve aşırı sıcakladıklarında kalplerinde çarpıntı olabilir. Dikkat etmenizi tavsiye ederiz.

Kuş tamamen temizlendiğinde eğer bir sorun yoksa hareketli bir şekilde yaşamına devam edecektir.

Muhabbet Kuşu Nasıl Yavru Yapar? Hamile Muhabbet Kuşu Belirtileri

Aldığınız yavru erkek kuş yetişkin bir kuş haline geldiyse, ona bir eş almayı düşünebilirsiniz. Ancak bu konuda kuşların eş seçimlerini kendilerinin yapması gerekmektedir. Kuşunuza uygun bir dişi kuş bulduğunuz anda eğer iyi anlaşırlarsa yavrulama yapabilirler.

Dişi kuşlar kızgınlık dönemine girdiğinde burunları koyu kahverengiye dönüşür. Erkek ve dişi kuş çiftleşmeye başladığı andan itibaren kafese takmak için geniş bir yuvalık alınması gerekir.

Dişi kuş yuvalığı kabul ettiğinde ve içinde vakit geçirmeye başladığında anneliğe hazır anlamına gelmektedir.

Hamile muhabbet kuşu belirtileri: Hamile bir kuşun kanatları kuyruğuyla bitişik olur, poposunda gittikçe büyüyen bir şişlik oluşur. {alertInfo}

Muhabbet Kuşu Nasıl Yavru Yapar? Hamile Muhabbet Kuşu Belirtileri

Dişi kuş çiftleşmeye başladıktan en az bir hafta sonra yumurta yapar ve kuluçkaya yatar. Bu yumurtaları, en az 6-8 tane, her iki-üç günde bir doğurur. Yaklaşık 20 gün sonra ise ilk yumurtadan yavru çıkmaya başlar.

Bu süreç boyunca kafes temizlenmeli, ancak ne anne ne de baba kuşa dokunulmalıdır. Kafesin yeri sık sık değiştirilmemelidir.

Erkek kuş, yuvadan çıkmayan anne kuşu besleyecektir. Anne kuşun iyi beslenmesi için, cicibebe ezmesi ile havuç rendesini karıştırıp verilir. Özellikle anne kuşun iyi beslenmesi gerekir. Yumurtayı kolayca doğurabilmesi için yemeğine birkaç damla zeytinyağı damlatılabilir.

Yuvanın sıcak tutulması ve yuvayla temas kurulmaması çok önemlidir. Yavrular büyüyene kadar anne ve baba kuş onları besleyecektir, bu yüzden yavrularla oynamak kesinlikle önerilmez. Anne kuş, onların üzerine kokunuz sindiği için onlara zarar verebilir.

Muhabbet Kuşları Hakkında Kısa Bilgiler

Muhabbet kuşları hakkında sorulan bazı sorulara verilecek kısa bilgiler şu şekildedir.

Hangi Muhabbet Kuşu Daha Çabuk Konuşur?

Muhabbet kuşunu konuşturmak için eğitmek istiyorsanız, hangi cinsiyetin daha çabuk konuştuğunu bilmek önemlidir. Konuşturmaya uğraştıracak iseniz, yavru ve erkek bir kuş almanızı öneririz. Erkek yavru kuşlar eğitilmeye daha meyillidir, dişiler ise doğaları gereği agresiftir.

Hangi Muhabbet Kuşu Daha Çabuk Konuşur?

Muhabbet Kuşu Nereden Alınır?

Tanıdığınız biri muhabbet kuşu yavrulatıyorsa, ondan muhabbet kuşu alabilirsiniz. Eğer satın alacaksanız fiyat araştırması yapmanın yanı sıra kuşların sağlıklı ve bakımlarının iyi yapıldığından emin olduğunuz yerden almanız önemlidir.

Yavru Muhabbet Kuşu Nasıl Anlaşılır?

Bir kuşun yavru olup olmadığını, burnundaki hafif morumsu renkten anlayabilirsiniz. Ayrıca yeni doğmuş kuşların başlarındaki tüyler çizgi çizgidir ve büyüdükçe o çizgiler ensesine doğru iner.

Bunların yanı sıra yavruların çene ve gaga renkleri daha açıkken, yetişkinlerde ise daha koyudur. Yavru kuşların büyümesi ile çene altında bulunan beneklerde de büyüme gözlenir.

Muhabbet Kuşunun Sağlıklı Olduğunu Nasıl Anlarız?

Evde muhabbet kuşu besleyenlerin muhabbet kuşum sağlıklı mı? sorusu akıllarına gelebilir. Kuşun genel olarak sağlıklı olup olmadığını, kafes içindeki hareketliliğinden, meraklı ve tehlikelere dikkatli oluşundan, dışkısının sağlıklı görünmesinden, gözlerinin canlı olması ve ötüş şeklinden, tünek üzerindeki duruşundan, tüylerini kabartıp kabartmadığından ve iştahının açık ve iyi olduğundan anlayabilirsiniz.


Ben yazarınız Esra olarak, bugüne değin 20'ye yakın muhabbet kuşu besledim, beslemeye de devam ediyorum. Bunların bir iki tanesini satın aldım, yarısını ise sahiplendim, kalan yarısı ise yumurtadan çıkan yavru muhabbet kuşlarıydı. Ve hepsine de çok iyi baktım, bakmaya da devam ediyorum. Doğal olarak da birçok deneyim edindim ve elimden geldiğince de eğer kuşunuzla ilgili bir sorun varsa, yardımcı olabilmeyi çok isterim. Bu yazımda sizler için, evde muhabbet kuşu beslemek için dikkat edilmesi gerekenler konusunda deneyimlerimi paylaşmaya çalıştım. Sorularınız ya da anlatmak istediğiniz deneyimleriniz varsa, yorum alanından paylaşabilirsiniz. Sevgiler.

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu