Tavsiyeler

Anne ve Yavru Muhabbet Kuşu Maması Nasıl Hazırlanır?

Anne ve Yavru Muhabbet Kuşu Maması Nasıl Hazırlanır?

Muhabbet kuşları, biliyorsunuz ki eşlerini bulduklarında çiftleşmeye ve sonrasında ise yumurta yapmaya başlıyor. Yıllardır, muhabbet kuşları beslediğim için, bu süreci çok iyi bildiğimi söyleyebilirim. Onların bu hassas dönemlerinde, anneye ek yiyecek hazırlamak, anneyi iyi beslemek önem arz ediyor. Dişi kuş kuluçkaya yattıktan sonra, yuvalıktan pek ayrılmıyor. Çok nadir dışkısını yapmak ve su içmek için çıktığını söylesem yalan olmaz. Yine de anne kuşunuzun karakteri farklı olabilir, eğer çok hareketli bir dişi kuşa sahip iseniz, kuşunuzun yuvada kalma süresi daha az olabilir. Bu yazımda, anne ve yavru muhabbet kuşu maması nasıl hazırlanır? Muhabbet kuşu yavruları nasıl beslenir? bu konu hakkında deneyimlerimden yola çıkarak bilgi vermeye çalışacağım.

AYRICA: Evde Muhabbet Kuşu Beslerken Dikkat Edilmesi Gerekenler - Malzemeler, Bakımı, Nasıl Yıkanır?

Muhabbet kuşları, ortalama 6 - 8 arasında değişen bir rakamla yumurta çıkarıyor. Bazen bu rakam daha az olabiliyor. Kuş yeminin bu dönemde tek başına yeterli olmasını bekleyemeyiz, bu yüzden, annenin yemesi ve yavrularını beslemesi için de, özel olarak bir şeyler yapmak gerekiyor.

AYRICA: Kedilerin İnsanlara Yararları (Faydaları) Nelerdir? Kedi İnsana İyi Gelir mi?

Bu mama ile 14 tane yavru kuşun sağlıklı bir şekilde büyüdüğünü ve gelişimlerini tamamladığını gönül rahatlığı ile söyleyebilirim. Ayrıca oldukça besleyici bir mama olduğunu da ifade etmeliyim.

AYRICA: Filler Neden Zıplayamaz?

İçindekiler

  1. Muhabbet Kuşu Yavruları için Mama Malzemeleri
  2. Anne ve Yavru Muhabbet Kuşu Maması Nasıl Hazırlanır? Kuşlara Mama Hazırlamanın Püf Noktaları Nelerdir?

AYRICA: Tembel Hayvan Hakkında Bilinmeyenler - 10 İlginç Bilgi

Muhabbet Kuşu Yavruları için Mama Malzemeleri

  • Haşlanmış yumurtanın beyaz kısmı
  • Havuç
  • Cicibebe bisküvisi
  • Sade, robotta çekilmiş hafif taneleri olan yulaf
  • İsteğe göre elma, armut vb. meyve rendesi

Anne ve Yavru Muhabbet Kuşu Maması Nasıl Hazırlanır? Kuşlara Mama Hazırlamanın Püf Noktaları Nelerdir?

Muhabbet Kuşu Yavruları Nasıl Beslenir?

Öncelikle, önemli olanın, yavru kuşların büyümesine katkı sağlayacak besinlerle beslenmesinin olduğunu söylemem gerekiyor. Saymış olduğum bütün bu besinleri, küçük, dişli bir rende ile rendeledikten sonra karıştırıp üzerine birkaç damla zeytinyağı dökmenizi tavsiye ediyorum.

  • Karışıma bütün bu saydıklarımı eklemeyebilirsiniz. Eğer dilerseniz, yalnızca havuç ve yumurta, ya da yalnızca yumurta ve yulaf karışımından oluşan iki ayrı mama karışımı hazırlayabilirsiniz.
  • Yulafı, ben besleyici olduğu için özel olarak ekliyorum, dilerseniz siz de kullanabilirsiniz.
  • Ana öğünün yumurta olduğunu unutmamanız önemli. İçerdiği birçok önemli mineral ve vitamin açısından, anne ve yavru kuşlar için haşlanmış yumurtanın beyaz kısmı zengin bir besin diyebilirim. Yavruların gelişim sürecinde, haşlanmış yumurtanın beyaz kısmı mutlaka mama karışımında olmalı.
  • Dilerseniz, ek olarak elma ve havucu birlikte, önerdiğim mamadan ayrı olarak verebilirsiniz. Ancak rendelemeyi unutmayın ve anne ile babanın yiyebileceği bir kıvamda olmasına özen gösterin. Bu meyve karışımına, cicibebe de ekleyebilirsiniz. Kuşunuzun tercihlerini iyi takip edin.
  • Bisküviyi illa eklemenize gerek yok ama kuşlarınız bisküvi yemeyi seviyor ise eklemenizi öneririm. Ayrıca, bebe bisküvisinin oldukça besleyici ve sağlıklı olduğunu da dile getirmek gerekiyor. Yavruların gelişimi için, cicibebe bisküvisinin içerisinde bulunan yararlı vitamin ve mineraller önemli.
  • Meyve olarak mandalina ya da portakal da verebilirsiniz, kuşlarınızı sadece yem ile beslememenizi öneririm. Ben, bütün kuşlarıma, yeşil sebzeler, meyveler ve yemekten hoşlandıkları gıdalardan veriyorum. Onların sağlığını düşünmeniz elbette önemli ve ek olarak vereceğiniz yiyeceklerin, bir düzenleme çerçevesinde olmasının daha da önemli olduğunu dile getirmek istiyorum. Örneğin kuşunuza haftada iki defadan fazla yeşil sebze vermemenizi öneririm, bu onlarda ishal oluşumuna neden olabilir ve kuşunuz ölebilir. Kuş yemi ve hazırladığınız mama dışındaki besinlerin haftada en az iki kez verilmesine dikkat etmelisiniz.

Mama Üzerine Birkaç Damla Zeytinyağı Ekleyebilirsiniz

Bu çok önemli bir detay. Hazırladığınız mamanın üzerine birkaç damla zeytinyağı eklemenizi öneriyorum. Zeytinyağı sindirimi kolaylaştıracağından, anne ve baba kuşun rahatsızlık duymasını engelliyor.

Yumurta çıkmadan önce annenin yemine de zeytinyağı ekler iseniz, yumurtanın daha kolay bir şekilde çıkmasına yardımcı olabilirsiniz. Bazen, anne kuşlar yumurta sıkışması yüzünden ölebiliyor, bu durumu yaşamamak için dışkı kanalının kaygan olması gerekiyor.

Bilmeyenler için, yumurta taşıyan bazı anne kuşların dışkılarını biriktirdiğini ve daha sonrasında oldukça büyük bir şekilde dışkı yaptığını söyleyelim. Bu da, yumurtanın sıkışmasına neden olabileceğinden, annenin rahatlaması için ek olarak yemeğine zeytinyağı damlatabilirsiniz diye bilgilendirelim. {alertInfo}

Anne kuş yuvasında kuluçkaya yatarken, onu ve yavrularını baba kuş besliyor. Erkek kuşun da yemeğine zeytinyağı koyabilirsiniz, çünkü erkek kuşlar özellikle yemek depolamak için çok fazla yemek yemeye çalışıyor. Sonrasında ise anne kuşun ağzına midesindeki yemekleri çıkarıyor. Bu durumda erkek kuşun da bu döngüyü sağlıklı bir şekilde yapabilmesi, boğazının ve sindirim kanallarının rahat olabilmesi için mamasına ve yemine zeytinyağı damlatmayı ihmal etmeyin.

Muhabbet kuşları belki de evlerimizin en renkli canlıları diyebilirim. Onlarla vakit geçirmek güzel olsa da, oldukça hassas canlılar olduğunu da söylemek gerekiyor. Özellikle çiftleşmeye başlayan bir erkek ve dişi kuşunuz var ise, kısa sürede yumurta yapmaya başlıyorlar. Takipte kalmak önemli.


Bu yazımızda anne ve yavru muhabbet kuşu maması nasıl hazırlanır, ne gibi hususlara dikkat etmek gerekir anlatmaya çalıştım. Yavru beslemek ve anne babaya bu süreçte yardımcı olmak çok önemli ve ayrıca aşırı dikkat, özen gerektiriyor. Onlarla ilgili birçok deneyim yaşadım. Onları çok iyi tanıdığımı söyleyebilirim. Kendi muhabbet kuşlarımı hangi mamayla beslediğimi sizlerle de paylaşmak istedim. Umarım bilgilendirici bir yazı olmuştur. Özellikle belirtmek isterim ki, bu yazı deneyimlerimden yola çıkarak hazırlanmış bir yazıdır. Muhabbet kuşlarıyla ilgili merak ettiğiniz her şeyi kaleme almaya devam edeceğim.

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu