Tavsiyeler

Hayatta Hangi İlkelere Sahip Olmalısınız? Hayat İlkeleri Nelerdir?

Hayatta Hangi İlkelere Sahip Olmalısınız?

Sosyal medyada denk geldiğimiz sözler, psikolojik olarak insanın içine yapılan göndermelerde, kendimize dair izler arıyoruz. Bulduklarımızla ne derece mutluyuz? Hayatta hangi ilkelere önem veriyoruz ve bu ilkelere sıkı sıkıya asılıyoruz sizce? İlkeler insanın kılavuzu gibidir. Yönlendirilmeye ihtiyaç duyduğunuz anlarda size cevap verirler. Ve bizce ilkesiz yaşayan bir insan, yolunu kaybetmiş bir insandır. Onları siz oluşturabilirsiniz, şekillendirebilirsiniz ve büyük anlamlar yükleyebilirsiniz. Kendi ilkelerinize her zaman sahip çıkın ve kendi değerinizi her zaman önemseyin. Hayatta hangi ilkelere sahip olmalısınız? Bu yazımızda önemli gördüğümüz ve insanların örnek almasını istediğimiz hayat ilkeleri hakkında bahsedeceğiz.

AYRICA: Daha Basit Yaşamanın Yolları Hakkında 3 Adım

Hayata doğmayı biz seçmedik ama nasıl bir insan olacağımızı biz seçebiliriz. Eğer henüz ölmüyorsak, yaşamamız gerektiği içindir. Önemli olan, nasıl bir yaşamı arzu ediyor olmamız. Nasıl bir insanız? Düşüncelerimiz, eylemlerimiz, davranışlarımız ne doğrultuda? Kendi kalıbınızı neye göre oluşturdunuz? Hayattan beklentileriniz neler? Bu gibi birçok sorunun cevabını bize "ilkeler" veriyor. Hadi şimdi birkaç ilkeye göz atalım ve onların ne kadar önemli olduklarının farkına varalım…

AYRICA: Şu Anda Ruh Halini İyileştirme için 3 Basit Yol

Hayatta Hangi İlkelere Sahip Olmalısınız? Hayat İlkeleri Nelerdir?

Hayat İlkeleri Nelerdir?

AYRICA: Manipülatif, Sorunlu, Sinir Bozucu, Zor İnsanlarla Nasıl Başa Çıkılır?

1) Kim Olduğunuzu, Nereden Geldiğinizi Asla Unutmayın

Çoğu zaman bizi yanıltan, doğruymuş gibi görünen kararlar alabiliriz hayatımızda. Kimliğimizi kaybedecek kadar bir kibire kapılıp gidersek bizi biz yapan asıl şeyleri de kaybedebiliriz.

AYRICA: Kendini Başkalarıyla Kıyaslamaktan Nasıl Kurtulurum?

Bu yüzden hayatta karşımıza ne çıkarsa çıksın, her zaman çıkıp geldiğimiz noktayı unutmamalıyız. Kim olduğumuz ve hayatımızda verdiğimiz mücadelelerin gelecek yaşantımızla bağlı olduğu gerçeği, bütün gerçeklerin üzerindedir bize göre.

AYRICA: Stres ve Kaygıdan Kurtulmanın Yolları (6 Adım)

2) Kimseyi Örnek Almayın, Yolunuzu Kendiniz Çizin

Bugün birçok insan, birçok başarıya imza atmış kişileri kendisine rol model olarak görüyor. Biz bu fikri pek doğru bulmuyoruz. Hayatta her insanın verdiği mücadele, yaşadığı yaşam ve kişiliği çok farklı. Başarısı da öyle. Oysa bizim yaşamımız bize özel ve kimseyi örnek almak zorunda değiliz.

AYRICA: İşyerinde Mutlu Olmak için Bilmeniz Gereken 5 Faktör

Onlardan fikir alabiliriz bu ayrı, ancak onlara benzemeyi dileyerek bir şeyleri başarma düşüncesi çok yanlış. Kendiniz olun ve içinizdeki değeri keşfedin. İçinizdeki üretici, şekillendirici gücü hissedin ve kendinize ait bir başarı yaratın. Kimseyi örnek almadan yol alırsanız, yürüdüğünüz yol boyunca zaferin tadını doya doya çıkarırsınız.

AYRICA: Her Şeyi Kişisel Algılamak Nasıl Bırakılır? (5 Alışkanlık)

3) Tutamayacağınız Sözler Vermeyin

Bu husus gerçekten çok önemli. Bizim de çok değer verdiğimiz bir ilke ve sanırız insan olmanın doğasında da bu var. Eğer insanlarla iletişimimizin kuvvetli olmasını istiyorsak, en önemlisi sözlerimizin bir güvenilirliği olsun istiyorsak, tutabileceğimiz sözler vermeli, tutamayacağımız sözlerin bahsini bile yapmamalıyız.

AYRICA: Tembel Olmaktan Nasıl Kurtulurum? (10 Basit Alışkanlık)

Aksi takdirde insanlar bizimle ilgili hayal kırıklığına uğrayabilirler. Belki sizin umurunuzda olmayabilir ama insan her zaman önce kendisini aldatır. Vicdanen bu yükümlülüğün ne kadar ağır olduğunu fark edeceksiniz.

AYRICA: Nasıl İyimser Olunur? (3 Günlük Alışkanlık)

4) Kendinize Yapılmasını İstemediğinizi Başkasına Yapmayın

Bu ilke gerçekten çok değerli. Her zaman kendiniz yiyemeyeceğiniz bir ekmeği bir başkasına vermeyin, kendiniz giyemeyeceğiniz bir kıyafeti bir başkasına vermeyin, kendinize yapılmasını istemediğiniz bir durumu bir başkasına yapmayın.

AYRICA: Daha Mutlu Bir Hayat Yaşamak için Bugün Yapabileceğiniz 5 Şey

Bu durumdan nasıl rahatsız oluyorsanız, karşınızdaki kişinin de aynı rahatsızlığı hissedebileceğini unutmayın ve saygı gösterin.

AYRICA: Günlük Yaşamda Şimdiki Anda Kalmak Nasıl Olur? (5 Basit Alışkanlık)

5) Kolay Güvenmeyin ama Bunun için de Acımasız Olmayın

Güven duygusu insanın kolaylıkla bulabildiği bir duygu değil. Özellikle insanlar yüzlerinde çeşitli maskelerle gezerken onlara koşulsuz güvenilemeyeceği ortada ancak bu durumda onlara karşı acımasız olmak yerine saygılı davranmayı öğrenin.

AYRICA: Depresyondan Kurtulmak için Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Her insanın aynı olmayacağını göz önünde bulundurun ve zaman verin. Unutmayın her şey sizin elinizde!

6) Yalan Söylemeyin

Sanırız yalan söylemeyen insan neredeyse yoktur. Öyle ki dilimizde, 'doğruyu söylemek gerekirse' diye bir kalıp oluşmuş. Kimileri ben hiç yalan söylemem diyebilir ancak hayatımızda yalan söylemek zorunda kaldığımız anlar olduğunda mecburen söyleriz. Burada önemli olan nokta söylenilen yalanın iyi bir amaca yaramasıdır.

AYRICA: Anksiyeteyle Nasıl Başa Çıkılır? (5 Pratik Adım)

Diğer türlü kendinizi kandırmaktan başka bir işe yaramaz. Her zaman dürüst olmayı, olamadığınızda ise susmayı tercih edin. Aklınızdakileri üslubu ile dile getirin. Doğruyu söylediğiniz için kimse sizi suçlayamaz, suçlayanlarsa doğruları kabullenemeyenler olacaktır.

AYRICA: Anksiyete Nedir? Nasıl Anlaşılır? Anksiyeteli Birine Nasıl Davranmalı?

7) Kimsenin Başarısını Kıskanmayın, Kimsenin Yenilgisini de Küçümsemeyin

Her insanın farklı olduğunu, farklı bir yaşam tarzına ve karakterine sahip olduğunu unutmayın. Kimsenin aldığı yolu ölçmeyin ve her zaman kendi yolunuza odaklanın.

AYRICA: Özgüveni Geliştirmek için Bugün Yapılabilecek 3 Güçlü Şey

Yenilginin de başarının bir basamağı olduğunu kabul edin ve yenilgileri asla küçümsemeyin. Küçümsemek ve kıskanmak sizi bir yere taşımaz fakat alçakgönüllülük kişiyi erdemli kılar, bunu unutmayın.

AYRICA: Hayatı Değiştirmek için Ne Yapmalı? (5 Öneri)

8) Varsa Bir İlişkiniz ya da Arkadaşınız, Onların Kıymetini Bilin

Size değer veren insanlara karşı hissettiğiniz güzel duyguları paylaşın, onları ödüllendirin. Gönülden yapılan her şeyin sevgiyle sonuçlanacağını unutmayın.

AYRICA: Nasıl Harekete Geçilir? Hayalleri Gerçeğe Dönüştüren 11 Alışkanlık

Bu ruhunuza iyi gelecek ve sizi olumlu yönde etkileyecektir. İnsanın sevdiğinden destek alması, ilgi görmesi ve el üstünde tutulması onu pozitif yönde erişilmez yapar.

AYRICA: Endişelerimden Nasıl Kurtulurum Diyenler için 5 Güçlü Adım

9) Evlenmek için Evlenmeyin, Çocuk Yapmak için Çocuk Yapmayın

Bu çok önemli bir ilke. Eğer evliliğe hazır değilseniz sırf toplum sizden bunu istiyor diye evlenmeyin. Eğer ruh eşinizi bulmadıysanız da evlenmeyin. Size gerçekten değer veren, bir hayatı birlikte geçirebileceğinize inandığınız bir insanla evlenin ve bu sırf siz istediğiniz için olsun. Aynı şekilde çocuk yapmadan önce iyice düşünün.

AYRICA: Hayallere Saplanıp Kalmaktansa Harekete Geçmenin 2 Küçük Yolu

Çocuk büyütmek büyük bir sorumluluktur ve sırf bebek sevmek için anne baba olmayı istemeyin. Maddi durumunuz, duygusal durumunuz ve geleceğinizin durumunu uzun uzun düşünerek, iyi bir anne ve iyi bir baba olabileceğinize inanıyorsanız yeni bir canlının dünyaya gelmesine izin verebilirsiniz. Sorumluluk tamamen size ait, iyi düşünün.

AYRICA: Motive Olamıyorum Diyenler için Ne Yapılabilir? (3 İpucu)

10) Aile Kavramına Her Zaman Önem Verin

Aile bireylerinizin kimlerden oluştuğu önemli değildir, önemli olan 'aile' olgusunu yaşayabilmektir. İnsan yalnızlığı arzular ama yalnızlık hiçbir zaman sizi sevgiyle karşılamaz. Bu yüzden ailenizi sevin ve kendinize bir aile edinmek isterseniz de bunu büyük bir şevkle yapın.

AYRICA: 10 Adımda Motivasyon Nasıl Yüksek Tutulur?

11) Kimsenin Söylediklerine İtimat Etmeyin; Araştırın, Okuyun, Öğrenin

Kulaktan kulağa yayılan bilgilerin doğru olma ihtimali her zaman çok azdır. Bu yüzden kişilerin söyledikleriyle sınırlı kalmayın. Kendinizi geliştirerek okuyun, araştırın ve öğrenin. Bilgilere kendi isteğinizle erişin ve onları depolayın. Nerede hangi bilgiyi kullanacağınızı kim bilebilir?

AYRICA: Güçlendirici ve Motive Edici Özlü Sözler (85 Adet)

12) Kimseyi Yargılamayın

Hayatta hangi noktada olursanız olun, sizden daha iyi ya da daha kötü durumda olan insanlar olacaktır fakat bunun aslında gerçekten iyi mi yoksa kötü mü olduğunu bilemezsiniz.

AYRICA: İnsanları Umursamamanın Yolları Nelerdir? (5 İpucu)

İnsanların yüzüne baktığınızda onların neler yaşadığını ya da neler düşündüğünü de bilemezsiniz. Bu yüzden yargılayıcı olmayın ve onların kendilerini açıklamalarına izin verin.

AYRICA: Pasif Agresif Kişilik Bozukluğu Nasıl Anlaşılır? (7 İşaret)

13) Üniversite v.b. gibi Yerlere Sadece Okumak için Gitmeyin

Sosyalleşirken birçok şey öğrenebileceğiniz bu gibi ortamlarda her zaman gözlem yeteneklerinizi geliştirebilirsiniz. Sadece meslek ya da arkadaş edinmek için değil, insanlardan bir şeyler öğrenmek için bu gibi ortamları tercih edebilirsiniz.

AYRICA: Sosyal Medyanın Ruh Sağlığına Etkileri Nelerdir?

Kendinizi geliştirirken, sosyal becerilerinizi ve sosyal gözlemlerinizi de geliştirmeniz için, üniversite v.b. ortamlar paha biçilmezdir.

14) İnancınızı Artırın, İnancınıza Saygılı Olun

İnsanoğlu kalbinde bir inanç isteğiyle doğuyor. Kim olduğumuz, ne olduğumuz ve nereye gittiğimize bir anlam yüklemek isterken, bütün bunları kontrol eden şeyi hissetmek ve anlamak istiyoruz.

AYRICA: İnsanlardan Beklemeyi Bırakman Gereken 8 Durum

İçimizde, derinlerde gücünü hissettiğimiz o duyguyu anlamak ve yorumlamak istiyoruz. Varlığınızı kum tanesine dönüştürebilecek olan o kuvveti araştırın, arayın, inanın.

15) Temel İlk Yardım Bilgilerini Öğrenin

Her zaman neyle karşılaşacağımızı bilemeyiz, bu yüzden müdahale etmek durumunda kalabileceğimiz durumlar için ilk yardımı öğrenmek önemli diye düşünüyoruz. Hayati önem taşıyan birçok şeyi bilmek, bilinçli bir insan olmak, o anki durumdan kolaylıkla sıyrılmanıza neden olabilir.

Bir canın kurtulmasına vesile olabilirsiniz. Örneğin çok sevdiğiniz kediniz yemek yerken boğazına lokma takıldıysa, gerekli müdahale ile onu ölümden döndürebilirsiniz.

16) Bilinçli Bir Tüketici Olun

Hemen hemen her şeyin fazlasının zarar olduğunu söyleriz. Bu gerçekten de doğru bir söylemdir. Her konuda bilinçli bir tüketici olun ve asla israfta bulunmayın.

17) Konuşun, Anlatın, Kendinizi İfade Edin

Kendinizi anlatabileceğiniz bir ortam yaratın. Arkadaşınız, eşiniz, sevgiliniz sizi dinliyorsa anlatın fakat kimse yoksa yazın ya da bir hayvanla konuşun. Bize güvenin, kendinizi anlatmak size büyük fayda sağlayacaktır.

Yargılanmaktan çekiniyorsanız kendi kendinize de konuşabilirsiniz. Bu temel bir ihtiyaçtır, insan anlamak, anlaşılmak ister ve bu da anlatmak ve dinlemekle gerçekleşir.

18) Sizden Beklenen Kalıpları Yok Edin

Tabii ki sizi seven insanlara saygı duyun ama kendi hayatınızı ve karakterinizi kendiniz oluşturun. İnsanlar ne der diye düşünmeyi bırakın ve kendi yolunuzun da çok iyi olabileceğini onlara kanıtlayın.

19) Hobi Geliştirin

Bu gerçekten çok ama çok önemli bir ilke. Biraz bunaldığınız ve kendi içinize kapanmak istediğiniz anlarda yapabileceğiniz hobiler geliştirin.

Örneğin yazarınız olarak ben kurgu yazar, resim çizerim. Müthiş bir rahatlama getirdiğini itiraf etmem gerek.

20) Hissetmediğiniz Duyguların Kölesi Olmayın

Bir ilişkide ya da bir duyguda kendinizi hissetmeye zorladığınız anlarınız olabilir. Bu size yanlış kararlar aldırabilir ve sonuçları üzücü olur.

Bu yüzden kendinizi sorgulayın ve hislerinizi anlamaya çalışın. Ve acı bir karar verseniz bile, daha sonra üzülmeyeceğinizi kendinize hatırlatın. Hissetmediğiniz duyguların içinde kaybolup gitmeyin.

21) Saygılı Olun

Sevgide özgürsünüz, saygıda mecbur gibi meşhur bir cümle vardır. Düşmanınıza bile saygı duymayı öğrenmelisiniz.

22) Araştırın, Bilgili Bir İnsan Olun

Sadece başınıza bir durum geldiğinde interneti açıp araştırmak yerine her zaman merak ederek araştırmalar yapın ve kendinizi bilgilendirin.

Beyninizi çalıştırın, onu düzenli olarak bilgilerle besleyin ve gerekli olduğu anda beyninizin size nasıl yardımcı olacağını şaşırarak izleyin.

23) Vicdani Değerlere Önem Verin, Merhamet Göstermekten Çekinmeyin

İnsan olabilmenin ölçütü sanırız vicdan olgusunda. Merhamet duygusuysa sizin bir başka önemli ölçütünüz. Optimist (iyimser) olmak kötü bir şey değildir, pesimist (kötümser) olmaksa hayattan tat almanızı engeller.

Akıllı olarak ikisinin arasındaki dengeyi iyi sağlayın. Vicdanınızı zorlayan kararlar vermekten, geceleri başınızı yastığa koyduğunuzda uykunuzu kaçıran davranışlarda bulunmaktan kaçının.


İlkelerden söz ediyorsak listenin sonunu göremeyebiliriz. İnsan ne ile yaşar sorusuna, biz en iyi cevabın, inancı ve ilkeleriyle yaşar olduğunu söyleyebiliriz. Sevgiyi de unutmamalı elbette. Bu yazımızda hayatta ilkelerin olacak! düşüncesinden yola çıkarak, hayatta ne gibi ilkelere sahip olmalıyız? sorusunu cevaplamaya çalıştık. Umarız faydalı bir yazı olmuştur. Kendi ilkelerinizi bizimle de paylaşabilirsiniz. Saygı ve sevgiyle.

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu