Tavsiyeler

Blockchain ve Kripto Para Arasındaki Fark Nedir?

Blockchain ve Kripto Para Farkı

Blockchain ve kripto para birimi arasındaki temel fark, kripto para (Cryptocurrency) biriminin parasal değeri olması ve mal ve hizmet satın almak için kullanılabilmesidir, oysa blockchain yalnızca parasal değeri olmayan bir teknolojidir. Bu yazımızda da öncelikle blockchain ve kripto para nedir? hakkında kısa bilgi verdikten sonra blockchain ve kripto para farkı konusunu işleyeceğiz.

AYRICA: Blogger Güvenli midir? Blogger Güvenlik Önlemleri (Kapsamlı Anlatım)

İçindekiler

  1. Blockchain Nedir?
  2. Kripto Para Birimi (Cryptocurrency) Nedir?
  3. Blockchain ve Kripto Para Arasındaki Fark Nedir?

AYRICA: Diderot Etkisi (Alışveriş Çılgınlığı) Nedir? Kimler Diderot Etkisine Sahiptir?

Blockchain Nedir?

Blockchain, her türlü veriyi depolayabilen dağıtılmış bir defterdir. Ancak blok zincirini temel bir excel sayfasından farklı kılan şey, blok zincirinin tamamen merkezi olmayan bir sistem olmasıdır. Bu, blok zincirinin kopyalarının tek bir merkezi konum yerine dünya çapında birden fazla farklı bilgisayarda bulunduğu anlamına gelir. Dünya çapında bir ağa yayılmış bu çok sayıda farklı bilgisayara ise düğüm denir.

AYRICA: 24 Farklı Kişiliğiyle Billy Milligan Kimdir? Hayatı - Kişilikleri - Hastalığı - Ölümü

Blockchain Nedir?

AYRICA: Hosting Nedir? Ne İşe Yarar? (Kapsamlı Anlatım)

Kısaca blok zinciri; işlemlerin kayıtlarını depolayan ve takip edilmesini kolaylaştıran, merkezi olmayan dağıtılmış bir dijital defter olarak tanımlanır. Yapısal tasarım gereği, bir blok zincirindeki veriler değiştirilemez, bu da onu banka ödemeleri, siber güvenlik ve sağlık gibi sektörler için önemli bir konuma getirir.

AYRICA: Google Doodle Nedir? Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

Çeşitli veri formlarını içeren bloklar, bir blok zinciri oluşturmak için bir araya getirilir, dolayısıyla buna blok zinciri adı verilir. Zincire yeni bir veri bloğu eklendiğinde, blok zincirinin yeni versiyonu ağdaki tüm düğümlerde güncellenir. Düğümlerin çoğunluğu, blok zincirine eklenmeleri için yeni işlemleri doğrulamalı ve onaylamalıdır. Bir blok zincirini son derece güvenli yapan şey de budur.

Kripto Para Birimi (Cryptocurrency) Nedir?

Kripto Para Birimi (Cryptocurrency) Nedir?

Bir kripto para birimi, kriptografi kullanılarak tasarlanmış dijital olarak veya sanal bir ortamda var olan bir para birimi biçimidir. Fiat olarak adlandırılan normal para birimi gibi, kripto para birimleri de mal ve hizmetlerle takas edilebilir. Ancak fiyatlarda yaşanan şiddetli dalgalanmalar, dünya çapında yaygın bir şekilde kripto para birimlerinin benimsenmesini zorlaştırmakla birlikte bazı ülkeler tarafından yasaklandı.

Kripto para birimlerini bu kadar özel yapan şey, Blockchain ağlarına dayalı olmaları, yani hükümet gibi tek bir merkezi figür tarafından yönetilmemeleridir. Bunun yerine, blok zinciri ağındaki birden fazla düğüm tarafından yetkilendirilerek kripto para birimlerinin manipülasyona karşı korunması sağlanır. Sahtecilik ve birden fazla harcama yapılmasının önüne geçilir. Anonim bir yapı sunar.

Blockchain ve Kripto Para Arasındaki Fark Nedir?

Hem blok zinciri hem de kripto para birimleri, teknoloji dünyasındaki yenilikçi gelişmelerdir. Blockchain ve kripto para birimi arasında birkaç fark bulunur.

Blockchain ve Kripto Para Arasındaki Fark Nedir?
  • Kripto para birimlerinin parasal değeri vardır, mal ve hizmet satın almak için kullanılabilir.
  • Blockchain (Blok Zinciri) ise sadece parasal değeri olmayan bir teknoloji biçimidir.
  • Blockchain'in birkaç kullanım durumu vardır ve çok yönlüdür. Blockchain teknolojisi, bankacılık, perakende ve sağlık alanındaki işlemleri kaydetmek için kullanılabilir.
  • Kripto para birimlerinin tek amacı ise mal ve hizmet satın almaktır.
  • Blockchain ve kripto para birimi arasındaki diğer bir fark, şeffaflıklarıdır. Blok zinciri bir ağ arasında dağıtıldığından, birden fazla düğüm işlemleri görüntüleyebildiği ve doğrulayabildiği için oldukça şeffaftır. Öte yandan, kripto para birimleri, bir kripto para birimi işleminin sahibini ayırt edemediğiniz için anonimlik sunar.

Blockchain ve kripto para arasındaki fark nedir? hakkında kısaca bu şekilde bahsetmek mümkün. Bu konudaki farklı düşüncelerinizi aşağıdaki yorum alanından bizlerle paylaşabilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu