Tavsiyeler

24 Farklı Kişiliğiyle Billy Milligan Kimdir? Hayatı - Kişilikleri - Hastalığı - Ölümü

24 Farklı Kişiliğiyle Billy Milligan Kimdir?

Oldukça farklı bir kişiliğe, daha doğrusu farklı kişiliklere sahip bir adamdan bahsetmek istiyoruz sizlere. William Stanley Milligan, diğer bilinen adıyla ise Billy Milligan. Yaşamış ve zihninde tam olarak 24 kişi barındırmış bir adam Billy. Peki, bu nasıl bir şey? Bir insan zihninde 24 kişiyi nasıl barındırabilir? Böyle bir şey mümkün müdür? Bazen kendi kişiliğimiz bile çok fazla gelebiliyorken, bir adam nasıl olur da 24 farklı kişiliği idare edebilir? Oldukça merak uyandıran bir hikâye değil mi? Gerçekten de öyle bir hikâye. Bu yazımızda sizlere, 24 farklı kişiliği ile Billy Milligan kimdir? Bu konu hakkında bilgi vermeye çalışacağız. İlginç bir yazı olacağını söylemek isteriz.

AYRICA: Psikolog Doğan Cüceloğlu Kimdir? Hayatı - Eğitimi - Eserleri - Ölümü

İçindekiler

  1. Billy Milligan Kimdir? Hayatı - Kişilikleri - Hastalığı - Nasıl Öldü?
  2. Billy Milligan Kişilikleri
  3. Billy Milligan Nasıl Öldü?

AYRICA: Göz Sağlığını Korumak için 5 Faydalı Tavsiye

Billy Milligan Kimdir? Hayatı - Kişilikleri - Hastalığı - Nasıl Öldü?

AYRICA: Derin Uykunun Önemi ve Sağlığa Faydaları

Billy Milligan Kimdir? Hayatı - Kişilikleri - Hastalığı - Nasıl Öldü?

Öz benliğine bağlı 24 kişiyi tek bir bedende idare eden bu adam bugün 'çoklu kişilik bozukluğu' hastalığının bilinen en büyük örneklerinden biri haline geldi. Kadınlardan hoşlanan Adalana, bilime, tıbba meraklı İngiliz Arthur (Yanlış okumadınız, Billy bir Amerikan vatandaşı olmasına rağmen kişiliklerinden birisi olan Arthur, bir İngilizdi.), bütün kişiliklerin acısını kendi bünyesinde barındıran, bir nevi, bütün acıları depolayan 8 yaşındaki David, 3 yaşındaki Christiene, disleksi öğrenme güçlüğü olan küçük bir çocuk...

AYRICA: Soğuk Havanın Vücuda Etkileri Nelerdir?

Bütün bu kişilikleri tek bir bedende yaşatan Billy Milligan, Ohio üniversitesinde üç kadına tecavüz edince tutuklandı. İlginç bir şekilde kadınlardan birisi onun, "Bir çocuk gibi davrandığını," söylüyordu.

AYRICA: Kabızlığa Ne İyi Gelir? Kabızlık Sorunu için 6 Önemli Tavsiye

Billy Milligan Kimdir?

AYRICA: Frida Kahlo Kimdir? Hayatı, Eserleri, Mektupları, Sözleri ve Hakkında Bilinmeyenler

Çoklu kişilik bozukluğu ya da bilimsel adıyla dissosiyatif kimlik bozukluğu olarak da kayıtlara geçen, genellikle büyük bir travma sonucunda kişiliğin parçalanması, travmayla baş etmek için oluşturulmuş farklı kişilikler olarak ortaya çıkan bu hastalığın, bilinen önemli muzdariplerinden birisiydi, Billy.

AYRICA: Koşmanın Fiziksel ve Zihinsel Faydaları Nelerdir?

Bu kişinin yüzüne baktığınızda, onun normal bir insan olduğunu düşünebilirsiniz. Hatta onun nasıl oluyor da 24 benlik tarafından yönlendirildiğini anlamakta güçlük çekebilirsiniz. Gerekli durumlarda, gerekli benliklerini ortaya çıkararak her türlü kendisini sıyırabilen bu adam, nasıl bu hale geldi?

AYRICA: Filler Neden Zıplayamaz?

Babası alkolik ve kumarbazdı, annesi ise şarkıcı

14 Şubat 1955 yılında Amerika'da doğmuş bir adamdı. Komedyen olan babası, alkol ve kumar bağımlılığı yüzünden kendini zehirleyerek intihar etti. İki kardeşi ve Billy ile yalnız kalan annesi Dorothy, Billy’nin babasından önceki eşiyle tekrar evlendi ancak bu evlilik bir sene sürdü. Daha sonra Billy’nin annesi Dorothy, Chalmer Milligan ile evlendi. Billy’nin kişiliğindeki değişiklikler tam da bu dönemde kendisini göstermeye başladı.

AYRICA: Pasif Agresif Kişilik Bozukluğu Nasıl Anlaşılır? (7 İşaret)

Billy daha çocukken 3 farklı kişilik oluşturmuştu

Annesi Dorothy’nin, Chalmer Milligan ile evlenmesi üzerine Billy'nin zihni annesinin hataları ve üvey babasının tacizleri yüzünden ağır bir travma altına girdi. Üvey babasından gördüğü taciz, onun kâbusları haline geldi. Kişiliği parçalanarak farklı kişilikler halini aldı.

Billy Milligan Küçüklüğü

Henüz 3 yaşındayken sahip olduğu bu kişilikler, üvey babasının sözlü tacizleriyle daha da arttı. Billy Milligan’ın biyografisini yazan Daniel Keyes, Billy’nin o dönemde, İsimsiz çocuk, Christiene ve Shawn kişiliklerini oluşturduğunu ifade ediyor.

Billy, 5 yaşındayken kişiliklerini fark etmeye başladı. Üvey babası Chalmer Milligan’ın cinsel istismarda bulunmasıyla birlikte Billy’de ipler iyice kopma noktasına geldi. Gençliği boyunca birçok hırçın davranışta bulundu.

Zaman geçtikçe kişilikleri artmaya başladı

20'li yaşlarına geldiğinde, Billy’nin sabıka kaydı kabarmaya başladı. Kişilikleriyle yaşadığı çatışmalar, yaşadığı travmalar onda isyankâr bir hâl oluşturdu. Silahlı soygun, çocuk kaçırma, taciz gibi birçok suç işledikten sonra, 2 sene gibi bir ceza aldı ancak şartlı tahliye ile serbest bırakıldı.

Çok geçmeden, Ohio Eyalet Üniversitesi'nin kampüsünde üç kadına tecavüz ettiği için 1977 yılında tekrar tutuklandı.

Üç kadına tecavüz ettikten sonra mahkemeye çıktı ancak serbest bırakıldı!

Billy, olanları hatırlamadığını, kimseye tecavüz etmediğini söylüyordu. Kadınlara tecavüz eden kişinin, zihnindeki diğer kişiliklerden biri olduğunu savundu. Bu ifadesi herkesi şaşırttı çünkü doğru gibi görünüyordu. Üstelik tecavüze uğrayan kadınlardan birisi, Billy’nin, “Bir çocuk gibi davrandığını” ifade etmişti.

Billy Milligan Hayatı

Billy’nin sabıka kaydı incelendi ve işlemiş olduğu önceki suçlarla birlikte, tecavüz suçuyla da alakalı geniş kapsamlı bir dava açıldı. Mahkemeye çıkarıldı. Bu olay üzerine, psikiyatr Doktor David Caul, Billy Milligan'ın çoklu kişilik bozukluğuna sahip olduğunu ileri süren bir rapor hazırladı.

Rapora göre, Billy Milligan'ın bedeninde birden fazla kişilik barınıyordu ve her biri, diğerinin ne yaptığından haberi olmadığını söylüyordu. Doktor David Caul’un hazırladığı bu rapordan sonra Billy, mahkemeden ceza almadan serbest olarak çıkınca, herkes büyük bir şok yaşadı.

Bu kadar ağır suçlamalarla gözaltına alınan Billy, nasıl olur da tutuklanmazdı? Fakat böyle olmadı. Billy, ceza almasa da, 10 yıl boyunca devlete ait bir akıl hastanesinde kaldı. Bu süreçte onun için her türlü tedavi denendi ancak Billy için hiçbiri çözüm olmadı.

10 yıl sonunda Billy Milligan akıl hastanesinden çıkarıldı ve kayıplara karıştı!

10 yıl sonunda, Billy Milligan 'akıllandığı düşünülerek' serbest bırakıldı. O dönem, oldukça ilginç bir kişilik olduğu için bütün tepkileri üzerine çekmişti. Psikologlar bu gibi vakaların çok az olduğunu söylüyor ve Billy’i görmek istiyorlardı.

Billy Milligan Hastalığı ve Ölümü

Billy hastaneden çıkar çıkmaz, henüz 36 yaşındayken sessizliğe karıştı ve adı bir daha hiçbir olayda duyulmadı.

Billy’nin 24 farklı kişiliğinin isimleri ve karakterleri nasıldı?

Billy, zihninde yarattığı 24 farklı kişiliğin 14’ünü sevmiyor, 10’unu ise seviyordu. Her birine farklı isimler vermişti ve bu isimlerin kendi hayatları, kendi ilgi alanları, kendi görüşleri vardı. Bazı kişiliklerin birbirinden haberi varken, bazılarının ise yoktu.

Billy, Öğretmen adını verdiği kişi ile bütün kişiliklerini yönetmeye çalışıyordu. İşte o farklı kişilikler ve özellikleri…

Billy Milligan Kişilikleri

Billy Milligan Kişilikleri

1 - Öğretmen: Öğretmen isimli bu kişilik, bütün kişiliklerden haberdar olabilen, onların ne yaptığını bilen ve onları yöneten tek kişilikti. Bütün kişiliklerin düşüncelerini ve dışarıdaki yaşam tarzlarını biliyor ve onları istediği gibi yönlendirebiliyordu.

2- Billy: Asıl benliği

3 - Ragen: Yugoslavyalı ve Sırpça konuşabilen bu kişiliği, soygunu gerçekleştiren ve aileye destek olmak amacıyla bunu yaptığını söyleyen kişidir.

4 - Arthur: Bilime ve sağlık konularına meraklı bir İngiliz'di. Entelektüel, sofistike giyinmeyi seven, böyle durumlarda sorumluluğu ele alan kişidir.

5 - Allen: Dolandırıcı, kurnaz ve dış dünyayla iletişimi çok sık kuran kişilerden birisiydi. Aynı zamanda bütün kişiliklerin içinde yalnızca sigara içen Allen'di. Resim yapmayı sever, portreler çizerdi.

6 - Tommy: Tommy, Allen ile benzer özelliklere sahip bir başka kişilikti. Zincirlerden kaçmakla arası iyiydi ve Allen gibi resim yapmayı ve müzikle ilgilenmeyi seviyordu. Elektrik konusunda da uzmandı. Söz konusu bu durumlar olduğunda devreye kolaylıkla girebiliyordu.

7 - David: Yalnızca 8 yaşında olan David, bütün kişiliklerin acısını içinde barındıran, bir nevi acıları depolayan, 'acı tutucu' olarak görevlendirilen kişidir. Hepsinden daha duygusal olan kişidir.

8 - Christiene: Henüz 3 yaşında olan küçük kız, öğrenme güçlüğü olan disleksiye sahipti. Billy'nin karıştığı bütün kötü olaylarda korkarak kendi köşesine saklanırdı. 3 yaşındaki Christiene, Billy’nin 3 yaşında iken oluşturduğu ve o döneme ait yönünü simgeleyen bir kişilikti. Billy’nin bir başka kişiliği olan Arthur ona okuma yazmayı öğretmiştir, Ragen ile ise arasında gelişmiş bir bağ vardır.

9 - Christopher: Christiene'nin erkek kardeşi.

10 - Adalana: Billy'nin bünyesinde barınan lezbiyen olan Adalana, diğer kişilikler için yemekler yapan birisiydi. Arthur ve Ragen tarafından 'istenmeyen kişilikler' olarak addedilen Adalana, Billy'nin tecavüzlerini gerçekleştiren kişiydi ve Billy'nin bundan haberi yoktu. Billy’nin kadınlara tecavüz etmesinin sebebi, Adalana’nın kadınlara duyduğu ilgiydi.

11 - Phil: Brookly aksanına sahip olan Phil, küçük çaplı suçları tasarlayan bir katildi.

12 - Kevin: Phil gibi bir suç planlayıcısı olan Kevin, zararlı kişiler etiketine sahipti.

13 - Walter: Arthur ve Ragen tarafından istenmeyen bir kişilik olarak etiketlenen Walter, yön duygusu çok iyi olan bir avcıydı. Genellikle gözcü olarak kullanılan bir kişilikti. İz sürme konusunda tam bir ustaydı.

14 - April: Üvey babasını öldürmek isteyen bir kişiliktir. Ragen'ı ikna etmiş ancak Arthur onu bu düşüncesinden vazgeçirmiştir. Bu noktada, bu kişiliğin Billy’nin, üvey babasına duyduğu nefreti simgelediğini söyleyebiliriz.

15 - Samuel: Bütün kişiliklerin içinde Tanrı'ya inanan tek kişi olan Samuel, bir Yahudiydi.

16 - Mark: Varlığı hiçbir işe yaramayan, sıkıldığında boş boş duvara bakan bir kişiydi. Billy’nin kendini kapatıp, olaylardan soyutlanmaya çalışan kişiliğini temsil ediyordu diyebiliriz.

17 - Steve: Milletvekili olduğunu kabul etmeyen Steve bir düzenbaz ve komedyendi. Komedi unsurlarında aile problemlerinden bahsettiği için 'istenilmeyen' olarak işaretlendi.

18 - Lee: Bütün kişiliklerin başını belaya sokacak şakalar yapan bir kişiydi. Bir hücre cezasına neden olduğu için, 'istenilmedi'.

19 - Jason: Basınç ayarlayıcısı olan Jason aile problemlerinde kişileri sakinleştiriyordu ancak bu zamanla bir probleme dönüşünce, Arthur ve Ragen onu 'istenmeyen' olarak işaretledi.

20 - Bobby: Macera peşinde koşma, dünya problemlerini düzeltme konusunda hayallere sahipti ancak pasif olduğundan, 'istenmeyen' olarak işaretlendi.

21 - Shawn: 4 yaşındaki Shawn işitme engelli bir çocuktu, Billy ondan faydalanamadığı için, 'istenmeyen kişilik' olarak işaretlendi.

22 - Martin: New Yorklu Martin, çalışmadan para kazanmak isteyen tembelin birisiydi.

23 - Timothy: Bütün kişiliklerin içinde tek gay olan Timothy, bir çiçekçi dükkânında tanıştığı bir gay ile kendi yoluna girdi.

24 - Danny: İnsanlardan, özellikle de erkeklerden korkan Danny natürmort resimler çiziyordu. Söylediğine göre üvey babası ona mezarını kazdırmış ve onu orada yaktırmıştı.

Billy Milligan kitaplara, filmlere, müziklere konu oldu!

Görünen o ki, Billy kendi benliğini, yaşadığı duygudurumları 24 farklı kişiliğe ayırmış ve her birine bir anlam yüklemişti. Tedavisi süresi boyunca birçok ilginç durumlar da öğrenildi. Eski doktorlarından da alınan bilgilerle, daha sonra Billy Milligan'ın bir otobiyografisi yazıldı. Billy Milligan'ın doktoru, Daniel Keyes'in yazdığı Billy Milligan'ın Zihinleri adlı bu otobiyografi, birçok dile çevrildi. Kitap oldukça ilgi gördü ve Daniel Keyes, kitabın devamı olarak, The Milligan Wars (Milligan Savaşları) adlı kitabı, Fransa ve Japonya’da yayımladı.

Yalnızca kitaplara konu olmakla kalmadı. Müzisyen Wilber Pan, “24 The Story of Billy” isimli bir şarkı yazdı. Billy’nin hikâyesinden oldukça etkilenerek bu şarkıyı çıkaran Wilber Pan, Çin’in düzenlediği, Çin Müzik Grafik Ödülleri’nde, Yılın Altın Melodisi ödülünü alarak, bir kez daha dikkatleri üzerine çekti.

2016 yılında, başrolünde James McAvoy’un olduğu Split (Parçalanmış) adında bir film vizyona girdi. Çoklu kişilik bozukluğunun anlatıldığı bu filmde, hikâye olarak Billy Milligan’ın hayatından esinlendi. Billy Milligan hayatı, "İçimdeki Canavarlar: Billy Milligan'ın 24 Yüzü" isimli film ile 2021'de Netflix'de yayınlandı.

Billy Milligan Nasıl Öldü?

Bütün yaşamını kişiliklerinin ortasında geçiren bu insanın, ne kadar zorluk yaşadığını tahmin etmek çok zor olsa gerek. Yaşadığı travma dolu hayatın etkilerini, 24 ayrı kişinin üzerine dağıtarak ayakta kalmaya çalışan Billy Milligan, 59 yaşında, 12 Aralık 2014'te, kansere yakalanarak bir bakım evinde hayata gözlerini yumdu.


Bu yazımızda sizlere, çoklu kişilik bozukluğu yaşayan, 24 farklı kişiliğiyle Billy Milligan kimdir? Konusunu anlatmaya çalıştık. İlginç bir hayat hikâyesi desek, yanılmış olmayız. Siz neler eklemek istersiniz? Yorumlarınızı bekliyoruz.

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu