Tavsiyeler

Hamilelikte Bel ve Sırt Ağrısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Hamilelikte Bel ve Sırt Ağrısı Neden Olur?

Hamilelik, bir kadının geçirebileceği büyük bir değişim süreci olarak kabul edilebilir. Bu değişim sürecinde, bebeğiniz anne rahmine ilk düştüğü andan itibaren, gelişerek büyürken, anne adayları birçok sorunla karşılaşabiliyor. Değişen vücut yapısı, hamilelik hormonunun (progesteron) ilerleyen aylar boyunca anneyi doğuma hazırlamasıyla birlikte, bel ve sırt ağrılarının görülme sıklığı da artıyor. Bu yazımızda da hamilelikte (gebelikte) bel ve sırt ağrısı neden olur? Nasıl geçer? konusunu işleyeceğiz.

AYRICA: Hamilelikte Stresle Baş Etmenin Yolları Nelerdir? (5 Nokta)

Anne adayları; kilo aldıkça, büyüyen karnının beline ve kalçasına yaptığı baskı sonucunda, bel ve sırt ağrılarından şikâyet edebiliyorlar. Leğen kemiğinin çevresindeki kasların gerilmesi, gevşemesi gibi durumlarda sık sık bel ağrılarından şikâyet eden kadınlar, hayatlarını olumsuz olarak etkileyen bu ağrıları dindirmenin yollarını arıyor.

AYRICA: Doğumdan Sonra Gaz Kaçırma Neden Olur? Nasıl Önlenir?

İçindekiler

  1. Hamileliğin İlk 3 Ayında Bel Ağrısı Neden Olur?
  2. Hamileliğin Son 6 Ayında Görülen Bel Ağrısı Neden Olur?
  3. Hamilelikte Bel ve Sırt Ağrısı Nasıl Geçer?

AYRICA: Doğum Sonrası Depresyon Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?

Hamileliğin İlk 3 Ayında Bel Ağrısı Neden Olur?

Hamileliğin İlk 3 Ayında Bel Ağrısı Neden Olur?

AYRICA: Hamilelikte Egzersiz (Spor) Yapmanın Faydaları - Nasıl Yapılır? Ne Zaman Başlanmalı?

Her kadının, hamilelik hikâyesi farklı olabilir. Bazı kadınlar, hamilelik sürecinin çok rahat geçtiğini söylese de, bazı kadınlar için bu süreç oldukça zorlu geçebiliyor. İlk andan itibaren bulantıların artması, yaşanılan stres, kasık ağrıları gibi durumlar karşısında bel ve bel çevresinde ağrılar görülebilir.

AYRICA: Doğum Sonrası Meme Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Vücudunuz, ilk andan itibaren kendini hazırlama sürecine girer, hamilelik hormonu salgılanmaya başlar. Hamilelik hormonu (progesteron) ile birlikte, vücudunuz gelebilecek her türlü değişime hazırlıklı olmak için çalışır.

AYRICA: Hamilelikte Seyahat Edilir mi? Ne Zaman Seyahat Edilir? Hamilelikte Uçak Seyahati

Gebelikte Bel ve Sırt Ağrısı Nedenleri: Stres

Hamile olduğunu öğrenen kadınlar, bu haberi mutlulukla karşılasa da, yine de ‘acaba nasıl geçecek? Sağlıklı bir şekilde çocuğumu kucağıma alabilecek miyim?’ gibi sorularla kendini strese sokabilir.

AYRICA: Hamilelikte Gaz Sıkışması (Gaz Sancısı) Neden Olur? Nasıl Geçer?

Stres, vücudumuzdaki kasları sertleştirir, gerilimin oluşmasına neden olur. Anne adayları hamileliğin getireceği stresle birlikte, birçok sağlık sorunu ile karşılaşabilir. Stresten arınmanın yollarını bulmak gerekir.

AYRICA: Hamilelikte Baş Ağrısı Neden Olur? Nasıl Geçer? Ağrı Kesici Kullanılır mı?

Hamileliğin Son 6 Ayında Görülen Bel Ağrısı Neden Olur?

Hamileliğin Son 6 Ayında Görülen Bel Ağrısı Neden Olur?

Hamilelik ilerledikçe, farklı farklı durumlarla karşılaşılabilir. Büyüyen karınla birlikte ağırlık merkezinin değişmesi, bel ve sırt ağrılarına neden olabilir. Elbette burada yine önemli bir faktör olan stresten de bahsedilebilir. Son 6 ayda görülen bel ağrısını tetikleyen faktörler nelerdir? Maddeler üzerinde inceleyelim.

Gebelikte Bel ve Sırt Ağrısı Nedenleri: Ağırlık Merkezinin Değişmesi

Hamilelik ilerledikçe, annenin karnı gözle görülür bir şekilde büyümeye başlayacaktır. Genişleyen bel ve karın çevresi, vücudunuzu ayakta tutan bel omurganıza baskı yapar, ağırlığınızı öne doğru bindirir.

Anne adaylarının elleri, dengesini koruyabilmek ve ağırlığını desteklemek için istemsizce karnına gidebilir. Ağırlık arttıkça, öne eğilme ihtiyacı daha da artar ve bu da beraberinde bel ağrılarını getirebilir.

Gebelikte Bel ve Sırt Ağrısı Nedenleri: Minerallerin Eksikliği

D vitamini, kalsiyum, demir eksikliği gibi durumlar hamilelikte bel ve sırt ağrısına neden olabilmektedir. Kemiklerin sağlam bir yapıya sahip olabilmesi bu minerallerin sayesinde gerçekleşebilmektedir.

Ayrıca kandaki oksijen miktarını eşit bir şekilde dağıtmakla görevli olan demir mineralinin eksikliği, bel ağrılarının yaşanmasında büyük bir rol üstlenir. Güçlü ve sağlıklı bir kemik yapısı, vücut ağırlığını kolaylıkla taşıyabilir. Anne adaylarının, düzenli olarak mineral yoklaması yapması tavsiye edilir.

Gebelikte Bel ve Sırt Ağrısı Nedenleri: Aşırı Kilo Alımı

Hamilelikle birlikte kilo artımı da normaldir. Vücudunuz, içerisinde geliştirdiği dünyayı taşımak için kendisini hazırlar ve bu süreçte de kilo alırsınız. Bel ve bel çevresi genişleyebilir, poponuz büyüyebilir ve bacaklarınız kalınlaşabilir. Ancak yine de kilo alımının bir sınırı olması beklenir.

Eğer gereğinden fazla kilo alır iseniz, bu bel ve sırt ağrılarına neden olabilmektedir. Doğum sonrasında ise kolaylıkla verilemeyen bu kilolar, bel ve sırt ağrılarının varlığını sürdürebilir.

Gebelikte Bel ve Sırt Ağrısı Nedenleri: Bel Fıtığı Gibi Rahatsızlıklar

Anne adayları, hamilelikten önce bel fıtığı gibi bir sağlık sorununa sahipse, hamilelikte bebeğin büyüdükçe omurgaya yapacağı baskı, bel ağrılarının ekstra artmasını sağlayacaktır. Anne adayının duruş şeklini iyi ayarlaması, omurgasını dik tutmak için egzersiz çalışması yapması gerekir.

Gebelikte Bel ve Sırt Ağrısı Nedenleri: Ani Hareketler

Hamilelik sürecinde, vücut değişmeye başlar. Bu değişimler vücudu daha hassas yapacaktır. Ani hareketlerde bulunmak, bir yükseklikten atlamak, ağırlık kaldırmak, uzun süre ayakta kalmak gibi durumlar, bel ve sırt ağrısı şikâyetlerini artırır.

Gebelikte Bel ve Sırt Ağrısı Nedenleri: Hareketsizlik

Uzmanlar düzenli egzersiz yapan anne adaylarının, hamilelik sürecini daha kolay atlatabildiğini söylüyor. Gerilen kasları çalıştırmak, vücudu daha esnek bir hale getirmek için düzenli egzersiz şart!

Hareketsiz bir yaşam, hamilelikte birçok soruna yol açabiliyor. Bel ve sırt ağrıları da bu sorunların en başında geliyor desek, yanılmış olmayız. {alertWarning}

Gebelikte Bel ve Sırt Ağrısı Nedenleri: Yanlış Vücut Pozisyonu

Hamilelikte, vücudun duruş pozisyonu çok önemlidir. Dik bir duruş edinmeye özen göstererek hareket edilmelidir. Eğik ve yanlış bir pozisyon, hamilelikte bel ve sırt ağrıları şikâyetlerini artırabilir. Otururken, uzanırken, ayakta iken, hamilelikte doğru duruş pozisyonlarına dikkat etmek önem arz etmektedir.

Hamilelikte Bel ve Sırt Ağrısı Nasıl Geçer? Ne İyi Gelir?

Hamilelikte Bel ve Sırt Ağrısı Nasıl Geçer? Ne İyi Gelir?

Hamilelikte bel ve sırt ağrılarının ilerleyen aylarda daha da arttığı görülür. Bu da anne adaylarının yaşamını olumsuz etkileyebilmektedir. Hal böyle iken, anne adayları bel ve sırt ağrılarından nasıl kurtulurum? Sırt ağrılarım nasıl geçer diyerek internette araştırmalar yapıyor.

Peki, bu şikâyetlerden kurtulmak mümkün mü? Gelin birlikte bakalım;

  • Karın büyüdükçe ağırlığa sebep olduğu için, anne adayları öne doğru eğilmek zorunda hissedebiliyor. Bu durumda hamilelik külotları ile karnı desteklemek mantıklı bir seçenek olarak görülebilir. Bel omurgası ve sakrum (omurganın altında bulunan kemik) bölgelerini de rahatlatan külot ve korse tipi kıyafetler, hamilelikte bel ve sırt ağrısını azaltabilir.
  • Egzersiz, hamilelik sürecini rahat geçirebilmek için mutlaka değerlendirilmesi gereken bir durumdur diyebiliriz. Düzenli yapılan egzersizler ile esnek kaslara sahip olabilir ve kasılmalara, ağrılara, kramplara karşı önlem alabilirsiniz. Aynı zamanda ağrılarınızı da dindirebilir, vücudunuzu dinlendirebilirsiniz. Yapılan düzenli egzersizlerin, doğumu da kolaylaştırdığı bilinmektedir.
  • Dik bir duruş edinmek, bunu sağlamak, her hareketinizde bunu hatırlamak önemli. Otururken, yaslanırken dik bir duruşa sahip olmak, öne doğru eğilme ihtiyacı hissettiğiniz anda kendinizi toparlamaya dikkat etmek oldukça önem arz ediyor. Bel ve sırt ağrılarınızı, omurganızı dik tutabilmek için uğraş vererek rahatlatabilirsiniz.
  • Eşinizden, bel ve sırt bölgesine, doktorunuzun önerebileceği rahatlatıcı yağlarla masaj yapmasını isteyebilirsiniz. Sırtınıza yapılan masaj, ağrılarınıza çok iyi gelecektir. Gerilen kaslarınızı gevşetecek, özellikle bel omurgası üzerindeki baskıyı hafifletecektir.
  • Otururken bel ve ayaklarınızın aynı hizada olmasına özen göstermeniz gerekiyor. Bu yüzden oturuş pozisyonunda iken, ayaklarınızı uzatıp, ayaklarınızın altına bir destekleyici koymanız bel ve sırt ağrıları şikâyetlerinizi azaltabilir.
  • Ağır eşyalar kaldırmamaya özen gösterin. Kaldırılacak bir eşya varsa eşinizden ya da etrafınızdaki kişilerden yardım alın.
  • Eğilirken dizlerinizi kırarak ve belinizin dik duruşunu koruyarak eğilin. Omurganın duruşunu koruyun.
  • Uyurken yan yatın ve yatağınızın sert bir dokuda olmasına dikkat edin. Ayaklarınızın arasına yan yatış pozisyonunda bir yastık koyarak uyuyun. Normal bir uyuma pozisyonunda bile, sert bir yatağın omurga için sağlıklı olduğu dile getirilebilir. Hamilelik durumlarında ise bu durum daha ehemmiyetlidir. Bacaklarınızın arasına koyacağınız yastık, büyüyen karnınızla bacaklarınızın konumunu dengede tutacaktır. Uyurken daha rahat edeceğinizi söyleyebiliriz.
  • Yeterli D vitamini ve kalsiyum alarak kemiklerinizi güçlendirebilirsiniz. Yorgun ve kalsiyum bakımından eksik olan kemikler, vücut ağırlığınızı taşımakta zorlanabilir. Doktor kontrolünde, vitamin ve mineral eksikliklerinizi takip etmeniz önemlidir.
  • Düzenli solunum egzersizleri yaparak vücudunuzu rahatlatabilirsiniz. Doğru nefes alma tekniklerini öğrenerek, kaslarınızı gevşetebilirsiniz.
  • Sık sık yürüyün ancak çok fazla ayakta da kalmayın. Hamilelikte yürüyüş önemlidir. Ancak çok fazla ayakta kalındığı zaman da, ayak tabanlarında, özellikle bel ve sırt bölgesinde ağrılar artabilir. Sizi yormayan bir yürüyüş temposu edinin ve ağrılarınızı kontrol altında tutun.
  • Topuklu ayakkabılar giymekten kaçının ve hamilelik için uygun olan ayakkabıyı doktorunuza danışarak alın ve kullanın.


Bu yazımızda, hamilelikte bel ve sırt ağrısı neden olur? Nasıl geçer? gibi soruların yanıtlarını anlatmaya çalıştık. Hamilelik gibi kutsal bir görevin elbette ki kolay olacağını söyleyemeyiz. Yazımızda da bahsettiğimiz gibi, her hamilelik hikâyesi aynı olmasa da, yine de bu sürecin oldukça zorlu olduğunu kabul etmemiz gerekir. Anne adaylarına sağlıklı bir hamile süreci geçirmelerini diliyoruz.

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu