Tavsiyeler

Hamilelikte Baş Ağrısı Neden Olur? Nasıl Geçer? Ağrı Kesici Kullanılır mı?

Hamilelikte Baş Ağrısı Neden Olur?

Gebelikte yaşanılan en küçük bir sorun bile, anne adaylarını korkutmaya yetebiliyor. Sık sık yaşanan baş ağrıları da bu sorunlardan birisi. Zaman zaman şiddetli bir şekilde, zaman zaman ise hafif ağrılarla günlük hayatı olumsuz etkileyebilen baş ağrıları, çoğu hamile kadının şikâyet ettiği bir hal haline gelmiş durumda. Bu yazımızda, hamileliklerde sık sık yaşanan bir rahatsızlık olan baş ağrısından bahsediyor olacağız. Özellikle anne adayları, hamilelikte baş ağrısı neden olur? Nasıl geçer? gibi soruları internette araştırıyor. Hiç geçmeyen baş ağrılarından şikâyetçi olan kadınlar, baş ağrılarının sebeplerini merak edebiliyorlar.

AYRICA: Hamilelikte Gaz Sıkışması (Gaz Sancısı) Neden Olur? Nasıl Geçer?

Hamile kadınların bebeklerinin ve kendilerinin sağlığını özenle korumaları çok önemli ve bu süreçte, dikkatli adımlar atmaları gerekiyor. Baş ağrılarını yaşamamak için ilk olarak düzenli bir uyku ve dinlenme planı oluşturmak, karşılaşabilecekleri sorunlara karşı önlem almalarını sağlıyor.

AYRICA: Hamilelikte Bel ve Sırt Ağrısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Örneğin uykusuzluk, halsizlik gibi durumlar baş ağrılarına neden olabiliyor. Baş ağrıları, normal insanlar için bile ne yazık ki hayatı olumsuz etkileyebilen bir durumken hamilelikte bu durum daha da rahatsız edici olabiliyor. Hamile kadınların ise ekstra dikkat etmesi gerekiyor. Hamilelikte baş ağrıları neden oluyor? Gelin bunun nedenlerine yakından bakalım.

AYRICA: Hamilelikte Mide Yanması Neden Olur? Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?

İçindekiler

  1. Hamilelikte (Gebelikte) Baş Ağrısı Neden Olur?
  2. Hamilelikte (Gebelikte) Baş Ağrısına Ne İyi Gelir?
  3. Hamilelikte (Gebelikte) Ağrı Kesici Kullanılır mı?

AYRICA: Hamilelikte Stresle Baş Etmenin Yolları Nelerdir? (5 Nokta)

Hamilelikte (Gebelikte) Baş Ağrısı Neden Olur?

Hamilelikte Baş Ağrısı Nasıl Geçer? Ağrı Kesici Kullanılır mı?

Hamileliğin özellikle ilk üç ayında sık sık görülebilen bu durum, ne yazık ki psikolojiyi de olumsuz etkileyebiliyor. Kendi vücudunda değişimler hissetmeye başlayan anne adayları, hamilelik hormonlarının gelişmesiyle birlikte; stres, hızlı kan akışı gibi durumlardan dolayı baş ağrıları yaşayabiliyor.

AYRICA: Hamilelikte Seyahat Edilir mi? Ne Zaman Seyahat Edilir? Hamilelikte Uçak Seyahati

Özellikle ense ve şakak kısımlarında görülen bu ağrılar, zaman zaman göz ağrılarına da sebep olabiliyor. Elbette ki, hamilelikte baş ağrısını tetikleyen birçok faktör var. Belirgin bir rahatsızlık mevcut değilse, hamilelikte baş ağrılarını tetikleyen unsurları sizler için aşağıda sıraladık. Faydalı olmasını umuyoruz.

AYRICA: Hamilelikte Fındık Yenir mi? Hamilelikte Fındığın Faydaları Nelerdir?

Gebelikte Baş Ağrısı Nedenleri: Kan Şekeri Düşüklüğü

Hamileliğin ilk üç ayında anne adayının özellikle kan şekeri düşüklüğüne dikkat etmesi gerekiyor. Baş ağrılarına sebep olabilen migren gibi ciddi rahatsızlıkları tetikleyen kan şekeri düşüklüğü, baş ağrılarına neden olabiliyor.

AYRICA: Doğumdan Sonra Gaz Kaçırma Neden Olur? Nasıl Önlenir?

Terleme, titreme, çarpıntı gibi etkilere de neden olabilen kan şekeri düşüklüğü, hamilelikte özellikle kontrol altında tutulması gereken bir durum.

AYRICA: Doğum Sonrası Depresyon Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?

Gebelikte Baş Ağrısı Nedenleri: Az Su Tüketimi

Hamileliği boyunca az su tüketen anne adayları, vücudun susuz kalmasından dolayı baş ağrıları yaşayabiliyor. Özellikle kış aylarında su tüketimine duyulan ihtiyacın daha az olmasından dolayı, anne adaylarının daha dikkatli olması gerekiyor.

AYRICA: Doğum Sonrası Meme Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Gebelikte Baş Ağrısı Nedenleri: Migren

Migren gibi ciddi rahatsızlıklar, hamilelikte baş ağrılarına neden olabiliyor. Özellikle anne adayları, hamilelikten önce migren rahatsızlığına sahip ise, hamilelikle birlikte bu rahatsızlık daha da artış gösterebiliyor.

AYRICA: Doğum Çantasında Neler Olmalı? Doğum Çantası Nasıl Hazırlanır?

Gebelikte Baş Ağrısı Nedenleri: Stres, Kaygı Bozukluğu vb.

Hamilelikte görülen baş ağrılarının nedenlerinden birisi de, gerilim tipi baş ağrıları. Gerilim tipi baş ağrıları genellikle günün stresi, hormonal gelişimle birlikte anne adayının değişen vücut yapısının verdiği gerilim ve kaygı bozukluğu gibi durumlarda kendisini gösteriyor.

AYRICA: Bebeklerde Odaklanma Sorunu (Dikkat Eksikliği) Neden Olur?

Özellikle çalışan hamile kadınların, günün stresi ile birlikte sık sık yaşadığı bu ağrılar, şiddetli bir derecede olmasa da yine de rahatsızlık verebiliyor.

AYRICA: Bebek Bakarken Dikkat Edilmesi Gerekenler (11 Hata)

Gebelikte Baş Ağrısı Nedenleri: Uykusuzluk - Dengesiz Beslenme - Hareketsiz Yaşam

Uyku düzensizliği, dengesiz beslenme, hareketsiz bir yaşam ne yazık ki baş ağrılarına neden olabiliyor. Özellikle uyku düzensizliği yaşayan hamile kadınlar, baş ağrıları ile birlikte daha agresif olabiliyorlar.

AYRICA: Çocuğa Öğretebileceğiniz Önemli Hususlar - Kazandırılması Gereken Değerler

Dengesiz beslenen anne adayları, vücudun yeterli vitamin ve minerali almasına engel oluyor. Bu da baş ağrılarına sebep olabiliyor. Hamilelikte mineral ve vitamin düzeylerine ekstra dikkat etmek gerekiyor, çünkü vücuda alınan bu vitamin ve mineraller bebeğin gelişimine de olanak sağlıyor.

Hareketsiz bir yaşam ise baş ağrılarının ilerlemesine neden olabiliyor. Hamilelikte yapılan egzersizler, vücutta gevşeme ve rahatlık sağladığı için, baş ağrılarına da iyi gelebilir.

Gebelikte Baş Ağrısı Nedenleri: Telefonla ya da Tabletle Fazla Vakit Geçirme

Hamilelikte vücut ekstra hassaslaşabiliyor. Telefonun, tabletin ya da bilgisayarın ekranından gelen yoğun ışık, baş ağrılarına neden olabiliyor. Elektronik aletlerindeki mavi ışık filtresini aktifleştirmek ve ışık yoğunluğunu ayarlayarak kullanmak daha iyi olabilir. Yine ışığın yoğun olduğu ortamlarda bulunmak da baş ağrılarını tetikleyebiliyor.

Gebelikte Baş Ağrısı Nedenleri: Tansiyon Düşüklüğü ya da Yüksekliği

Hamile değilken bile yüksek tansiyon hastalığına sahip olan kadınlar, hamilelikte de tansiyona bağlı olarak baş ağrıları yaşayabiliyor. Tansiyon yükselmesi ya da aniden düşmesi gibi durumlarda yaşanan baş ağrılarına dikkat etmek gerekiyor.

Hormonların gelişmesiyle birlikte kan akışının hızlanması da tansiyonu etkileyebiliyor. Hamilelikte özellikle artan baş ağrıları için doktora gitmek önem arz ediyor.

Gebelikte Baş Ağrısı Nedenleri: Tartışma, Şoke Olma, Baygınlık vb.

Hamilelikte aniden gelişen durumlar da baş ağrılarına neden olabiliyor. Örneğin olası bir tartışma anında, stresin verdiği etkiyle birlikte baş ağrısı artabiliyor. Herhangi bir şok durumunda hamile kadınlarda durumun verdiği etkiyle birlikte aniden baş ağrıları gelişebiliyor.

Mide bulantısı, baygınlık gibi hamileliğin getirdiği birtakım durumlarda da doğal olarak baş ağrıları görülebiliyor.

Gebelikte Baş Ağrısı Nedenleri: Halsizlik - Yorgunluk vb.

Hamilelik zaman zaman anneyi yorabilen ve halsiz hissetmesine neden olabilen bir durum. Özellikle bebek gelişirken, anneyi de halsiz bırakabiliyor. Bu yüzden iyi beslenmek gerekiyor. Halsizlik, yorgunluk gibi durumlar baş ağrısına neden olabileceğinden, annenin bilinçli olması önemli.

Hamilelikte (Gebelikte) Baş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Hamilelikte baş ağrıları, anne adayının herhangi bir rahatsızlığından ötürü de gelişebilen bir durum olabilir. Ancak belli bir rahatsızlık durumu yoksa, hamilelikte baş ağrılarının görülmesi çok normal bir durumdur.

Anne adayları özellikle artan ağrıları için, hamilelikte baş ağrısına ne iyi gelir? araştırmaları yapmaktadır. Eğer yoğun şiddetli bir ağrı yaşanıyor ise, mutlaka doktora danışarak ağrı kesici kullanıp kullanamayacağı sorulmalıdır. Bunun dışında, baş ağrıları nasıl geçer? Baş ağrısı nasıl engellenir? sorularına sayacağımız maddeler cevap olarak verilebilir.

Anne adaylarının baş ağrısı problemlerinde;

  • Tansiyon probleminin olup olmadığını anlamak için bir doktora gitmeleri,
  • Açlık, havasız ortam, uykusuzluk, yorgunluk, stres, aşırı ışıklı bir ortam gibi baş ağrısına neden olabilecek unsurlardan kaçınmaları,
  • Stres halinden, kaoslu ortamlardan, tartışma gibi durumlardan uzak durmaları,
  • Motivasyonlarını kaybetmemeleri, yaşam enerjilerini hep yüksek tutmaları,
  • Baş ağrıları başladığında, sakin az ışık alan bir ortamda dinlenmeleri,
  • Enseye hafif soğuk bir kompres yapmaları,
  • Baş ağrıları başladığında ılık, rahatlatan bir duş almaları,
  • Omuz masajı yaparak rahatlamaya çalışmaları,
  • Öğünlerini düzenli olarak almaları, vitamin takviyelerini atlamamaları, ve bol su içmeleri,
  • Hamilelikte yapabilecekleri egzersizleri yapmaları,

AYRICA: Hamilelikte Egzersiz (Spor) Yapmanın Faydaları - Nasıl Yapılır? Ne Zaman Başlanmalı?

  • Çok ışık alan bir ortamda güneş gözlüğü kullanmaları, gerekiyor.

Hamilelikte (Gebelikte) Ağrı Kesici Kullanılır mı?

Hamilelikte kullanılan ilaçlar bebeğin gelişimi için sakıncalı olabilmektedir. Anne adayları özellikle ağrıları olduğunda, ağrı kesici kullanabilir miyiz? diye araştırmalar yapabiliyor.

Hamilelikte özellikle baş ağrılarına karşı ağrı kesici kullanımı pek önerilen bir durum değildir. Bebeğin özellikle ilk üç aydaki gelişimi çok önemlidir ve bu süreçte kullanılan ilaçlar, bebeğin gelişimini olumsuz etkileyebilir. Ancak çok mecbur kalınır ise, doktor kullanıma izin verebilir fakat ilacın kullanımına çok dikkat edilmelidir. Hangi ilaçları kullanabileceğinizi doktor size söyleyecektir.


Hamilelik, güzel bir gelişme olsa da, beraberinde birçok olasılığı da getirebilen bir durum. Özellikle ilk kez hamile kalan kadınların, hamileliğim nasıl geçiyor? Hamileliğimde baş ağrısı neden yaşıyorum? gibi soruları merak ettiklerini biliyoruz. Bu yazımızda hamilelikte baş ağrısı neden olur? ve nasıl geçer? sorularını cevaplandırdık. Sağlıklı ve sorunsuz bir hamilelik süreci diliyoruz.

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu