Tavsiyeler

Bebek Bakarken Dikkat Edilmesi Gerekenler (11 Hata)

Bebek Bakarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Her kadın anneliğin çok farklı bir duygu ve deneyim olduğunu söyleyecektir. Bu konuda haklıdır da. Dünyaya getirdiğiniz bu eşsiz parça, tamamen sizin ilginizle hayata kendini hazırlayacaktır. Bu konuda çok dikkatli olmak ve planlı hareket etmek gerekmektedir. Bebeklerin ciltleri aşırı hassastır ve mikrop kapmaya daha elverişlidir. Ayrıca çok çabuk huysuzlanabilirler. Sonuçta dünyaya gözlerini açarak farklı bir yaşama atıldılar ve bu yeni yaşam onlara farklı gelebilir. Anlayışlı olmak ve bebeğinizin sizinle kurduğu iletişimi anlamak çok önemlidir. İlk kez anne olan bazı kadınlar, ne yazık ki bu durumun üstesinden kolaylıkla gelemeyebiliyor. Araştırma yapmadan, hazırlıklı olmadan, planlanmadan hamile kalınması ve sonrasında bu süreci iyi idare edememek, birçok soruna yol açabiliyor. Bebek bakımı da bu hususta dikkat çekiyor. Bu yazımızda, bebek bakarken dikkat edilmesi gerekenler konusunda bazı annelerin bebeklerine bakarken yaptığı 10 hatayı sizin için derledik. Bu hususların önemli olduğunun altını çizmek istiyoruz.

AYRICA: Bebeklerde Odaklanma Sorunu (Dikkat Eksikliği) Neden Olur?

Bebek Bakarken Dikkat Edilmesi Gerekenler - (11 Hata)

Bebek Bakarken Yapılan Hatalar

AYRICA: Yenidoğan Bebek Banyosu Nasıl Yapılır? Bebekler Ne Sıklıkla ve Ne Zaman Yıkanmalı?

1) Herkesin Kucaklamasına İzin Verirler

Bu kesinlikle yanlıştır. Yeni doğmuş bir bebeğin teni aşırı hassastır, ayrıca onu kucaklayan insanların ne derece temiz olduğu tartışılır. Bu durumda bebeği, herkesin kucaklamasına izin verilmemelidir. Bebek kucağa alışırsa, kucağa alınmadığı her anda huysuzlanacak ve anneye de rahat vermeyecektir. Ayrıca her insan, bebeğin nasıl tutulacağını bilemeyebilir. Bebeklerin kemikleri kolay kırılabilir ve yanlış bir tutuş, kemiklerine ya da vücuduna zarar verebilir. Dikkat etmenizi öneriyoruz!

AYRICA: Doğum Sonrası Depresyon Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?

2) Temizliği ile Yeterince İlgilenmezler

Bazı anneler, bebeklerini beslerken ya da ona biberon verirken, bebeğin üstü kirlendiğinde bunu çok fazla umursamaz ve ıslak bir bezle lekeyi silmeye çalışır. Bu doğru değildir. Lekeyi silmiş olsanız bile, silinen yerde nemlilik olabilir ve bu bebeğin üşümesine neden olabilir. Bebeğin düzenli olarak banyo yaptırılması, temiz ve aşırı parfüm kokmayan kıyafetler giydirilmesi gerekmektedir. Bebeği kucağınıza aldığınızda, mama ya da kusmuk kokmamasına dikkat edilmelidir.

AYRICA: Doğum Sonrası Meme Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

3) Tırnaklarını Düzenli Olarak Kesmezler

Bu ihmal edilen büyük bir sorundur. Bebeklerin tırnakları normal bir insanın tırnağından daha hızlı uzar. Bu yüzden tırnakların, deri hassasiyeti oluşturulmayacak bir şekilde düzenli olarak kesilmesi gerekir. Bebekler parmaklarını ağızlarına alma gibi bir harekete meyillidir, tırnak diplerinde kir birikmişse onları yutması tehlikelidir. Ayrıca kendi tırnaklarıyla vücuduna zarar verebilir. Bebekler özellikle yüz ve göz çevresine çok dokunur. Tırnağı uzun olan bir bebek gözüne zarar verebilir. Kendilerini sevmek isteyen kişilere de zarar verebilirler.

AYRICA: Doğumdan Sonra Gaz Kaçırma Neden Olur? Nasıl Önlenir?

4) Kulak ve Burun Pisliğini Temizlemeyi Akıl Etmeyebilirler

Bebekler, görünürde temizmiş gibi görünse de, onlarla hassas olarak ilgilenilmesi gerekir. Kulaklarında ve burunlarında biriken kirleri özenle temizlemek ve bunu düzenli bir şekilde yapmak önemlidir. Burun tıkanıklığı, doğru bir şekilde nefes almasını engelleyebilir. Kulak kiri ise, işitme konusunda sıkıntı yaşamasına neden olabilir. Bazen bebeklerin neden ağladığı bilinmemektedir, kendilerini ifade edemeyen bu küçük canlıların tam olarak bakımı gerçekleştirildiğinde sık sık ağlama gibi bir şikâyeti de olmayacaktır.

AYRICA: Ergen Gence Nasıl Davranılmalı? Nasıl İlgilenilmeli?

5) Sağlıksız, Plastik Oyuncak Alırlar

Bebeklerin sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için her şeyi ayrıntısıyla düşünülmesi gerekir. Oynayacağı oyuncakların plastik olması, onları hasta edebilir. Özellikle bebekler diş çıkarırken her şeyi çiğneme eğiliminde oldukları için, plastik oyuncakları çiğneyerek kimyasal olarak dönüştürülmüş bu tehlikeli ürünlerin, vücutlarının sağlığı için kötü bir etki bırakacağı söylenebilir. Sağlık baz alarak üretilmiş oyuncakların tercih edilmesi önerilir.

AYRICA: Anne Sütünün Faydaları Nelerdir? Anne Sütü Nasıl Sağılır? Nasıl Saklanır?

6) Çeşitli Markanın Bezlerini Düşüncesizce Kullanırlar

Eğer iyi bir araştırma sonucunda, sağlıklı bir bebek bezinde karar kılındı ise, büyük olasılıkla bebek için bu bir sorun olmayacaktır. Ancak bazen istenilen bebek bezi bulunamadığında alternatif seçeneklere bakılırsa, bebek pişik olabilir. Sık sık çocuk bezi değiştirmek sağlıklı olmayacaktır. Bebeklerin cildi oldukça hassastır ve sık sık bebek bezi değiştirmek, ciltte alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

7) Altını Sıradan Islak Mendille Temizlerler

Bu neredeyse her annenin yaptığı bir şey. Bebeklerin poposunu her durumda temiz su ile yıkayamadıkları için, ya da bir yolculuğa çıktıklarında sıklıkla ıslak mendil kullanırlar. Alkol, parfüm gibi kimyasal ürünlerin bulunduğu bu ıslak mendiller, bebeğin poposunda tahrişe neden olabilir. Yapılması gereken, bebeğin poposunun suyla yıkanmasıdır, her zaman bu yapılamıyorsa ciltte tahrişe neden olmayacak alkolsüz, parfümsüz ıslak mendil tercih edilmeli ya da pamuğun ıslatılarak bebeğin poposunu temizlemede kullanılmasıdır.

8) Oyalama Aracı Olarak Telefona, Tablete ya da Televizyona Alıştırırlar

Bu uzun vadede birçok soruna yol açabilecek olan yanlış bir davranıştır. Bebeğinizin dikkatini dağıtmak, ağlamasını sonlandırmak ya da onu oyalamak için başvurulan bu yöntem, bebeğinizin algısını köreltebilir. Farklı şeylere olan ilgisini azaltabilir, şımarık olmasına, tembel olmasına neden olabilir. Bunun yerine onun dikkatini çekebilmek için, farklı ve öğrenme odaklı yöntemleri araştırarak bebeğin öğrenme kapasitesi genişletilebilir.

9) Üşüdüklerini Düşünüp, Her Mevsim Kapalı Kıyafetler Giydirirler

Bebekler normal bir insana göre daha narin ve ateşlenmeye, ya da üşütmeye daha meyillidir. Anneler, yaz günü bile bebeklerinin üşüdüğünü düşünerek onlara kalın kıyafetler giydirebilir. Bu doğru bir davranış değildir. Bebeğiniz aşırı terler ve sonrasında da üşütürse, ateşlenebilir ve çok daha kötü şeyler yaşanabilir. Mevsimine uygun olarak giydirmek ve her halükarda dikkatli olmak önemlidir.

10) Hastalandığında Kendilerince İlaç Verirler

Bebek hastalandığında, ateşlendiğinde ya da kustuğunda çevreden duydukları üzerine hareket ederek bebeğe ilaç verebilirler. Bu akıllı ve bilinçli bir anneyseniz doğru bir hareket olabilir ancak bazen istenmeyen sonuçlara da neden olabilir. Bebeğiniz rahatsızlandığında, beklemeden doktora gitmek en doğru seçenektir. Ayrıca bebeğinizin bilmediğiniz bir alerji durumu olabilir. Vereceğiniz herhangi bir ilaç, beklenilenin aksine ters bir etki gösterebilir. Dikkat edilmelidir.

11) Emmiyor Diye Sütü Erkenden Kesip, Ek Mamaya Yönelebilirler

Bir bebeğin en az 6 ay boyunca anne sütüyle beslenmesi gerekir. Bu süreçte ek gıdaları doktorun tavsiyesi doğrultusunda kullanılabilir ancak, bebek inatçı ve anne sütünü istemiyorsa bebek sütten kesilmemelidir. Bebeğinizin sütü emmesini sağlamak zorundasınız. Bu konuda doktordan yardım alabilirsiniz. Bebeğiniz için en sağlıklı besinin, anne sütü olduğunu unutmamalısınız.


Bu yazımızda, bebek bakarken dikkat edilmesi gerekenler konusunda annelerin bebek bakarken yaptıkları hatalardan bahsettik. Anne ile bebeğin arasındaki ilişkinin iyi kurulması çok önemlidir. Bebeğiniz sizi tanımak, alışkanlıklarınızı öğrenmek için sürekli algıları açık bir halde sizden ilgi bekleyecektir. Temizliğine dikkat etmek, aldığı gıdayı ve ilgilendiği şeyleri önemle seçmek ve planlamak hem sizin işinizi kolaylaştıracak, hem de bebeğinizin bilinçli bir şekilde büyümesine olanak sağlayacaktır. Mucize gibi gözünüzün önünde büyüyen bu minik insanlar, bir gün boyunuzu geçerek karşınızda duracak. Onlara çok iyi bakın.

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu