Tavsiyeler

Ergen Gence Nasıl Davranılmalı? Nasıl İlgilenilmeli?

Ergen Gence Nasıl Davranılmalı?

Günümüz teknoloji çağında, gençlerin hızına yetişmek çok zor. Bazı anne ve babalar, çocuklarını oyalamak için küçük yaşlardan itibaren çocuklarını teknoloji ile tanıştırıyor ve bu da, beraberinde olumsuz birçok durumun ortaya çıkmasına neden oluyor. Ne yazık ki, dışarıdaki dünya henüz ergenlik çağındaki gençlere daha ilginç, daha heyecanlı, daha iyiymiş gibi geliyor. Sosyal medyadaki yanıltıcı paylaşımlara, her an her dönemde gerçekleşen popüler (doğruluğu tartışılır) davranışlara kapılıp gidiyorlar. Bu dönemde onları kontrol etmek de mümkün olmayabiliyor çünkü kendi yaşamlarındaki eksiklikleri büyük bir sorun olarak görüp, yanlış davranışlarda bulunabiliyorlar. Peki, diledikleri gibi anlaşılamayan, birçok şeyden memnuniyetsizlik duyan ergenlik çağındaki gençlerle nasıl anlaşabiliriz? Bu nedenle bu yazımızda ergen gence nasıl davranılmalı? konusunu işliyoruz.

AYRICA: Dahilerin Hayatını Anlatan Filmler - 5 Film Tavsiyesi

Ergen Gence Nasıl Davranılmalı? Nasıl İlgilenilmeli?

Ergen Genç ile Nasıl İlgilenilmeli?

AYRICA: Çocuğa Öğretebileceğiniz Önemli Hususlar - Kazandırılması Gereken Değerler

1) Geçmişteki Kendi Yaşamımızla Kıyaslamayalım

Birçok anne baba, kendi yaşamlarını örnek vererek çocuklarına nasihatlerde bulunuyor. Kötü bir niyet güdülmese de, anne ve babanın gençliğini yaşadığı dönem ile çocuklarının yaşadığı dönem aynı olmuyor.

AYRICA: Diderot Etkisi (Alışveriş Çılgınlığı) Nedir? Kimler Diderot Etkisine Sahiptir?

Zamanı şartlara göre değerlendirip, çocuklarımıza ona göre nasihatlerde bulunmamız gerekiyor. Çocuklarınızın sizi dinlemesi için, eskileri anlatmak yerine, yeni dönemde neleri doğru yapmalı bu konulardan bahsedebilirsiniz.

AYRICA: İlgisiz Anne Baba Tutumları Nelerdir? İlgisiz Ebeveyn Özellikleri

2) Olumsuz Her Davranışlarında Bağırıp Çağırmak Yerine, İletişim Kuralım

Ergenlik çağındaki çocuklar, tavan yapmış duygularıyla elbette ki hata yapmaya meyilli olabiliyorlar. Bu durumda, hatanın boyutu ne olursa olsun, bağırıp çağırmak yerine karşımıza alıp çocuklarla konuşmamız gerekiyor.

AYRICA: Evde Muhabbet Kuşu Beslerken Dikkat Edilmesi Gerekenler - Malzemeler, Bakımı, Nasıl Yıkanır?

Yaptığı hatanın nelere sebep olduğunu, bu hatayı yaparken düştüğü yanılgıların aldatıcı olabileceğine örnekler vererek ikna etmemiz, bir daha aynı hatayı yapmaması için de destek olmamız gerekiyor.

AYRICA: Kedilerin İnsanlara Yararları (Faydaları) Nelerdir? Kedi İnsana İyi Gelir mi?

3) Aşırı Kısıtlamalarla Bunaltmayalım

Anne baba olarak, çocuklarınızın iyiliğini düşündüğünüzü biliyoruz. Ancak biz her ne kadar endişeli olsak da, onları bir kozada koruyup kollamak istesek de, onlar bir birey olarak yetişiyor. Yaşamlarını kısıtlayalım derken, onları kendimizden uzaklaştırıyor ve kendi içinde bulamadığı mutluluğu dışarıda aramasına neden olabiliyoruz.

AYRICA: Filler Neden Zıplayamaz?

Otoriterinizi koyun ancak aşırı kısıtlamalarda bulunmak yerine, çok gerekli alanlarda sınırlar koyun. Ayrıca siz ne kadar kısıtlama yaparsanız yapın, onlar bir şekilde bu kısıtlamalardan kaçınmanın yollarını buluyor. Çocuklarınızı da kendinizi de istenmeyen durumlar içinde bulmak istemiyorsanız, dikkatli adımlar atmanız gerekiyor.

AYRICA: Koşmanın Fiziksel ve Zihinsel Faydaları Nelerdir?

4) Duygusal Olarak Daha İlgili Olalım

Ergenlik çağındaki birçok genç ve çocuk, bütün dünyada kendini yalnız hissettiren, sevilmediğini düşündüren bir duygu dünyasına kapılabiliyor. Memnuniyetsizlik duygusunun tavan yaptığı bu dönemlerde, onlara karşı daha anlayışlı ve sevgiyle davranmamız gerekiyor.

AYRICA: Derin Uykunun Önemi ve Sağlığa Faydaları

Sizin anlamayacağınız nedenler yüzünden derin üzüntülere kapılan bu gençler, gerçekten de zor zamanlar geçiriyor olabilir. Bu dönemi yalnız atlatmalarına izin vermeyin.

AYRICA: Su İçmeyi Nasıl Alışkanlık Haline Getirebilirim? Etkili Yöntemler!

5) Kararlarını Dinleyelim - Doğru ile Yanlışı Ayırt Etmelerini Sağlayalım

Bu dönemde birçok kararı veren sonra da vazgeçen gençlere karşı, hangi kararı nasıl vermesi gerektiğini anlatmalı, verdikleri yanlış kararların ise sonuçlarını tartışmalıyız. Bu dönemde onlara karşı sert bir tutum değil, anlayışlı bir tutum sergilemek önemli.

AYRICA: Neden Kilo Veremiyorum? Kilo Vermeyi Zorlaştıran 5 Sebep

6) Her Zaman Arkalarında Olduğumuzu Hissettirelim

Ailenin, anne ve babanın varlığı, olmasalar bile verdikleri o nasihatler, öyle güçlü olmalı ki, gençler ne olursa olsun arkalarında duran bir ailesinin olduğunu bilmeli. Bu onların, hayatta daha sağlam adımlar atmasına, duygu değişimlerinden hasarsız çıkmalarına yardım edebilir. Bir birey için ailenin sarsılmaz varlığı çok önemlidir.

AYRICA: Kendini Başkalarıyla Kıyaslamaktan Nasıl Kurtulurum?

7) Samimi Sorular Sorarak, Hayatlarında Neler Oluyor, İlgilenelim

Gününün nasıl geçtiğini sormak, bazı gençlerin ailesinden beklediği bir ilgidir. Küçücük bir çocuk, küçücük bir genç ne yaşayacak sanki gibi düşüncelerden arınıp, onlara göre, kendi dünyalarında önemli olan durumlara karşı anlayış ve ilgiyle yaklaşalım.

AYRICA: Her Şeyi Kişisel Algılamak Nasıl Bırakılır? (5 Alışkanlık)

Günlerinin nasıl geçtiğini, nasıl olduklarını soralım ve ilgiyle dinleyelim. Önemsendiklerini düşünecek ve size karşı saygıda kusur etmeyeceklerdir. Ayrıca kuracağınız bu güçlü iletişim, onların öz benliğine de iyi gelebilir.

AYRICA: Özgüveni Geliştirmek için Bugün Yapılabilecek 3 Güçlü Şey

8) Yaşadıkları Hayatı, Dert Edindikleri Olayları Küçümsemeyelim

Her yaşın kaldırabileceği durumlar, her bireyin kaldırabileceği olaylar farklılık gösterebiliyor. Şu an yetişkin bir birey olsanız dahi, henüz 15 yaşında iken küçük sorunları büyütüp kendinize dert etmiş olabilirsiniz.

AYRICA: Psikolog Doğan Cüceloğlu Kimdir? Hayatı - Eğitimi - Eserleri - Ölümü

O yüzden ergenlik çağındaki gençlere karşı bu konuda hoşgörülü davranmamız gerektiğini hatırlatalım. Onlara göre dünyanın sonu, internetin kesilmesiymiş gibi görünebilir, bu durumda anlayış göstermek önemlidir.


Büyüme çağındaki her bireyin, ergenlik döneminden geçtiğini biliyoruz. Kimileri ben hiç ergenlik çağı yaşamadım, gayet uslu bir insandım dese de, yine de bu dönemlerdeki duygudurum değişikliklerinin fazla olduğunu söylememiz gerekiyor. Bu dönemi kolayca atlatabilmeleri için de, ergenlik çağındaki gençlerle çok iyi ilgilenilmeli diye belirtelim. Bu yazımızda, sizlere rehberlik edebilmesi adına, ergen gence nasıl davranılmalı? sorusundan yola çıkarak, faydalı olmasını umduğumuz bir yazı hazırladık. Düşüncelerinizi yorum alanından bizlere iletebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu