Tavsiyeler

Psikolog Doğan Cüceloğlu Kimdir? Hayatı - Eğitimi - Eserleri - Ölümü

Doğan Cüceloğlu Kimdir?

Psikolog ve akademisyen olan Doğan Cüceloğlu, hemen herkesin bildiği bir isim diyebiliriz. Psikoloji alanında yarattığı değer sayesinde, bugün birçok genç onun rehberliğinde ilerliyor. Birbirinden değerli eserleri, insan psikolojisini ve kendimizi tanımamız için bize rehberlik ediyor. Bu yüzden, bu yazımızda sizlere Doğan Cüceloğlu kimdir? Yaşamı, eğitimi, eserleri hakkında bir yazı hazırlamak istedik.

AYRICA: 24 Farklı Kişiliğiyle Billy Milligan Kimdir? Hayatı - Kişilikleri - Hastalığı - Ölümü

İçindekiler

  1. Doğan Cüceloğlu Kimdir? Hayatı - Eğitimi - Eserleri - Ölümü
  2. Doğan Cüceloğlu'nun Hayatı
  3. Doğan Cüceloğlu'nun Özel Hayatı - Evliliği
  4. Doğan Cüceloğlu'nun Ölümü
  5. Doğan Cüceloğlu Eserleri
  6. Doğan Cüceloğlu Kitap Tavsiyeleri
  7. Doğan Cüceloğlu İnsan İnsana Konusu
  8. Doğan Cüceloğlu Kitap Alıntıları (İnsan İnsana)
  9. Doğan Cüceloğlu İnsan ve Davranışı Konusu
  10. Doğan Cüceloğlu Kitap Alıntıları (İnsan ve Davranışı)
  11. Doğan Cüceloğlu İçimizdeki Çocuk Konusu
  12. Doğan Cüceloğlu Kitap Alıntıları (İçimizdeki Çocuk)
  13. Doğan Cüceloğlu Geliştiren Anne-Baba Konusu
  14. Doğan Cüceloğlu Kitap Alıntıları (Geliştiren Anne-Baba)
  15. Doğan Cüceloğlu Evlenmeden Önce Konusu
  16. Doğan Cüceloğlu Kitap Alıntıları (Evlenmeden Önce)

AYRICA: Çok Okunan Psikoloji Kitap Tavsiyeleri (10 Adet)

Doğan Cüceloğlu Kimdir? Hayatı - Eğitimi - Eserleri - Ölümü

Doğan Cüceloğlu Hayatı

AYRICA: Frida Kahlo Kimdir? Hayatı, Eserleri, Mektupları, Sözleri ve Hakkında Bilinmeyenler

Gencinden yaşlısına, okumuş olandan okumamış olan birçok insanın kalbinde büyük yer edinen psikolog yazar Doğan Cüceloğlu; annesine duyduğu sevgiden, doktorasını tamamlayamayacağını düşündüğü için intihar etmeyi düşünen o genç, çaresiz Doğan’dan, baba olmayı, 4 yıl çocuklarından ayrı kaldıktan sonra öğrenen o kişiden parçaları birleştirip, harmanlayıp eserleriyle bizlere sundu, anlattı ve anlatmaya çalıştı. İnsanın; anlam arayışını, sosyal kimliğimiz ile kendi öz kimliğimiz arasında sıkışan taraflarımızı bize hatırlatarak, yön vermek için çabaladı.

AYRICA: Merakla Okuyacağınız Gerilimi Yüksek Polisiye Roman Önerileri

Elektriğin olmadığı bir evde büyüyen Doğan Cüceloğlu, bugün asla unutulmayan önemli isimler arasına girdi. Azmi ve başarısı sayesinde, birçok psikoloji dersine konu olan çalışmalar yürüttü. Gelin bu mücadele dolu yaşamın detaylarına yakından bakalım.

“Sen hüzünlüsün diye, dünya durup sana yol vermeyecek.” {alertInfo}

Doğan Cüceloğlu'nun Hayatı

Doğan Cüceloğlu Biyografisi

Doğan Cüceloğlu, tam adıyla Mehmet Doğan Cüceloğlu 9 Şubat 1938’de Mersin’in Silifke ilçesi, Mukaddem mahallesinde doğdu. 11 çocuklu ailenin en küçüğüydü.

Babası Sami Cüceloğlu, annesiyle evlenmeden önce iki evlilik yaptı ve 5 çocuğu vardı. İlk eşi öldükten sonra yeniden evlenmiş ve ikinci eşi de doğumda ölmüştü. Annesi Zehra ise, bir Osmanlı kadısı ile evliydi ve evli olduğu kişi annesinden 40 yaş büyüktü. Birkaç yıl sonra eşi öldükten sonra annesi Adana’dan Silifke’ye, memleketine döndü. Zehra ve Sami, ikisi de eşlerini kaybetmişti ve yapacakları evlilik iyi bir eşleşme olacaktı. Böylelikle bu evlilik gerçekleşti.

Suyu ve Banyosu Olmayan Bir Evde Büyüdü!

Doğan Cüceloğlu, o zamanlarda hayat şartlarının çok zor olduğunu söylüyordu. Küçük, geleneksel bir kasabada, avlusu olan, ancak elektriği, suyu, banyosu olmayan bir evde yaşıyorlardı. Banyo ve su gibi ihtiyaçlarını başka bir mekânda karşıladıklarını söyleyen Doğan Cüceloğlu, yaşadığı bu dönem için, bir röportajında “Kedilerimiz, tavuklarımız ve eşeğimizle zengin bir yaşama sahiptik. Meyve ağaçlarımız vardı. İncir yerdik.” Diye bahsediyor. Sebzelerini kendileri yetiştirir, yiyecek ihtiyaçlarını böyle karşılarlardı.

Annesini Çok Severdi!

Üvey abileriyle pek vakit geçirmeyen, doğrusu onlara pek karışmayan Doğan Cüceloğlu, annesine daha yakındı. 10 yaşına geldiğinde annesini kaybetti ve bu onda derin bir acı bıraktı. Babasından bir gün azar işittiğinde çok üzüldü ve annesinin yokluğunu ilk kez o zaman anladı. Bir röportajında, “Annen yoksa, kimsen yok” diyerek gözyaşlarını tutamadı. İlk başlarda annesinin öldüğüne inanamayan Cüceloğlu, onun misafirliğie gittiğini zannederek birkaç gün bekledi. Ancak daha sonrasında, “Annemi göremeyeceğimi anladım” diyerek durumu kabullendiğini dile getirdi.

Doğan Cüceloğlu'nun Eğitimi

Doğan Cüceloğlu, o dönem kardeşlerinin gittiği Cumhuriyet İlkokulu’nu gitti. 1957’de mezun oldu. Babası, Doğan Cüceloğlu’nun imam olmasını istedi ancak o imam olmak istemiyordu. Böylelikle, Ankara’ya, subay olan ağabeyinin yanına kaçtı. Ağabeyi ailesi ile birlikte kalıyordu. Habersiz gelen kardeşini, Ankara’da Atatürk Lisesi’ne yazdırdı ve Cüceloğlu bu süreçte ağabeyinin yanında kaldı.

Silifke gibi küçük bir kasaba yaşamından, Ankara gibi büyük şehir kültürüne alışmak zorlayıcıydı ancak uyum sağlaması gerekiyordu. İlk kez bir masada yemek yediğini, ilk kez çatal ve kaşığı kullanmanın önemli olduğunu burada fark eden Cüceloğlu, ağabeyinin, yengesinin ve yeğenlerinin yardımı ile bu hayata kısa sürede alıştı. Lise öğrenimini Ankara ve Kırklareli’de tamamladı.

Hayatını Edebiyat Öğretmeni Değiştirdi!

Lise 10.sınıfta iken çarşamba günleri öğleden sonra okul olmadığı için, Cahit Okurer öğrencilerini eve, çaya davet ederdi. Kompozisyonlarıyla hep ilgilenen, ona hep nerede ne yapması gerektiğini söyleyen, edebiyat öğretmeni Cahit Okurer ile sohbet ederdi. Bir gün, Cahit Okurer ona, gelecekte ne olmak istediğini, ne yapmak istediğini sordu. Cüceloğlu, o sıralar mühendis olmak istiyordu.

Aslında asıl amacı, Silifke’de, mühendis olur isem evlenirim dediği bir kız için mühendis olmaktı. Fakat öğretmenine bunu söyleyemedi. Ülkesine yararlı hizmetlerde bulunmak için istediğini söyledi. Daha sonra öğretmeni ona, psikoloji alanında bilim adamı olmak istemez misin diye sordu. Toplumun ve bireyselliğin birçok sorunu olduğunu, onlara bu alanda da hizmet edebileceğini söyledi.

Dönüm Noktası Sayılabilecek Bir Kararı 3 Günde Verdi!

Doğan Cüceloğlu, hayatının dönüm noktasında olduğunu hissediyordu, ilk kez birisi ona gerçekten ne istediğini sormuştu. Ne yapmak istiyordu? Ne olmayı düşünüyordu? Ve bir karar vermek tam üç gününü aldı. Evet, Psikoloji alanında bilim adamı olacak ve bunu başarıyla gerçekleştirecekti.

Kararını edebiyat öğretmenine bildirdi. Cahit Okurer, arkadaşı olan İstanbul Üniversitesi Deneysel Psikoloji Bölümü’nün başkanı Mümtaz Turhan’a bir mektup yazdı ve mektubu Doğan Cüceloğlu ile birlikte gönderdi.

Mümtaz Turhan, Doğan Cüceloğlu’na bir yıl içinde İngilizceyi öğrenmesini ve İngilizce psikoloji kitapları okumasını söyledi. Eğer gerçek bir psikolog olmak istiyorsa, bunu yapması önemliydi.

Bu durum üzerinde Cüceloğlu, YMCA (Young Men's Christian Association) Sultanahmet’te İngilizce derslerine katılmaya başladı. İngilizceyi öğrenmek için psikoloji kitaplarındaki kelimeleri küçük kâğıtlara yazar ve cebinde taşırdı.

İstanbul üniversitesi 3. senesinde iken, Fulbright komisyonundan bir öğretmen geldi. Mümtaz Turhan, Cüceloğlu’ndan bu öğretmenin derslerini Türkçe’ye çevirmesini istedi.

Katıldığı Uluslararası Psikoloji Kongresi Hayatını Değiştirdi!

Daha sonra, 2 sene boyunca Mümtaz Turhan’ın asistanlığını yaptı ve onun ekibinde çalıştı. Henüz orada çalışırken, İllinois üniversitesinden Profesör Charles E. Osgood, önemli bir projenin bir parçası olması için Mümtaz Turhan’a teklifte bulundu. Projeyi Doğan Cüceloğlu yürüttü ve 2 yıl boyunca topladığı araştırma verileri, oldukça büyük beğeni topladı.

1964 yılında Amerikan Psikoloji Derneği, uluslararası bir psikoloji kongresi düzenledi. Birçok yerden katılan gençlerden birine burs vermek istiyorlardı. Kongrenin başında, onu daha önce asistan olarak tanıyan Prof. Charles E. Osgood vardı. Doğan Cüceloğlu’na doktora yapması için burs teklif etti. Cüceloğlu, teklifi düşünmek istediğini söyleyerek hocası Mümtaz Turhan’a danıştı ve sonra da teklifi kabul etti. Böylelikle İllinois üniversitesinde doktorasına başladı.

Doğan Cüceloğlu'nun Özel Hayatı - Evliliği

ABD’de üçüncü senesinde iken, kendisi gibi doktora öğrencisi olan Emily ile evlendi. Ancak o zaman evliliğin tam olarak ne anlama geldiğini bilmiyordu. Doğup büyümüş olduğu kültür ile aile olabilmeyi denedi. Emily de kendi kültürüne sahipti ve evlilikleri çatışmalı geçti. Emily ile olan evliliğini, şu sözlerle anlatır: “Evlendiğimde ne kendimi tanıyormuşum, ne de evliliğin ne olduğunu. Silifke'de büyürken çevremde gördüğüm evlilik, koca, baba modelleriyle Kaliforniya'da büyümüş feminist bir Amerikalı kıza kocalık yapmaya çalıştım. Sonuç: hem ben çok ıstırap çektim hem de Emily'e acı çektirdim.

1964’te Türkiye’den ayrıldı ve 4 sene sonra tekrar döndü. Döndüğünde Ayşen isminde bir kızı olmuştu.

1969’da Hacettepe Üniversitesi ile iletişime geçti ve orada öğretmenlik yapmaya başladı. Emily ve kızları Ayşen ile beraber, Ankara’ya yerleştiler. Emily de bu sırada, Ortadoğu Teknik Üniversitesinde İngilizce öğretmenliği yapıyordu. Bu dönemde Timur ve Elif isminde iki çocukları daha oldu.

Cüceloğlu, 1975’te, o dönemin Türkiye Fulbright komisyonu başkanı olan Hüsnü Ersoy’un önermesiyle, Fulbright bursu için başvurdu. Burs kabul edildi ve Doğan Cüceloğlu, California Berkeley Psikoloji bölümüne girdi. Ailesiyle beraber Amerika’ya taşındı.

Daha sonra ailesini Amerika’da bırakarak tekrar Türkiye’ye döndü. Boğaziçi ve Hacettepe üniversitelerinde yarı zamanlı olarak çalıştı. Ancak bu süreçte çocuklarını özledi ve onların babasız büyümelerinin doğru olmayacağını düşünerek tekrar Amerika’ya onların yanına döndü.

İlk Kitabı İnsan İnsana Birçok Yayınevi Tarafından Reddedildi!

İlk kitabını, İnsan İnsana tam da bu dönemde yazdı. Hayatını, deneyimlerini, içsel yolculuğunu yazmak istiyordu. Kitabı tam 7 kopya haline getirdi ve yayınevlerine gitti. “Bu kitabı kim okuyacak?” gibi tepkilerle geri çevrildi. Nihayetinde, Altın Kitaplar yayınevinin editörü, kitabı okuyup basmak istediğini söyledi. Böylelikle ilk kitabı İnsan İnsana, Kasım 1979’da yayınlandı.

1980 yılında ABD’de, California Eyalet Üniversitesi Long Beach’te öğretmenlik teklifi aldı.

Psikolojiye Giriş dersleri için bir ders kitabı yazmak istiyordu ve bu konu üzerinde çalışmaya başladı. Böylelikle ikinci kitabı, İnsan ve Davranışı’nı çıkardı. Kitap 1991’de yayınlandı.

Seminerler Düzenlemeye, Konferanslar Vermeye, TV Programı Yapmaya Başladı!

Doğan Cüceloğlu artık çok önemli bir isim haline gelmişti. İş adamlarına, üniversite öğrencilerine, öğretmenlere, anne-babalara birçok seminerler, konferanslar düzenledi. Özellikle anne babaların bilinçlenmesini amaçlıyordu.

1999 yılında, bir temizlik markası, “Temiz Aile, Temiz Gelecek” adı altında, sosyal sorumluluk projesi geliştirdi ve televizyonda bu isimde bir program başladı. Doğan Cüceloğlu, bu televizyon programında yer aldı ve deneyimlerini, yıllar boyunca psikoloji alanındaki gözlemlerini anlatma fırsatı buldu. Birçok kişinin evine konuk oluyor, onları bilinçlendiriyordu.

Emekli olup Türkiye’ye döndükten sonra, kitap yazmaya, seminerler, konferanslar düzenlemeye devam etti. Yıldız Hacıevliyagil Cüceloğlu ile ikinci evliliğini yaptı.

Doğan Cüceloğlu'nun Ölümü

Doğan Cüceloğlu, 16 Şubat 2021’de İstanbul’daki evinde ölü bulundu. 83 yaşında hayata gözlerini yuman Cüceloğlu’nun ölüm sebebinin aort damarı yırtılması olduğu açıklandı. 18 Şubat 2021 tarihinde ise, Aşiyan Mezarlığı’na defnedildi.

Doğan Cüceloğlu Eserleri

Doğan Cüceloğlu Eserleri

Doğan Cüceloğlu, kırktan fazla bilimsel makaleler, hepsi birbirinden önemli kişisel gelişim kitapları yazdı. Doğan Cüceloğlu’nun bütün eserleri, aşağıdaki gibidir:

  • Var mısın? Güçlü Bir Yaşam İçin Öneriler
  • Öğretmenim Bir Bakar Mısın?
  • Derviş'in Aklı
  • Gerçek Özgürlük
  • Geliştiren Anne-Baba
  • Evlenmeden Önce
  • İçimizdeki Çocuk
  • İletişim Donanımları
  • Başarıya Götüren Aile
  • Damdan Düşen Psikolog
  • Savaşçı
  • Mış Gibi Yetişkinler
  • Mış Gibi Yaşamlar
  • Korku Kültürü
  • Onlar Benim Kahramanım
  • Öğretmen Olmak, Bir Can'a Dokunmak
  • Bir Kadın Bir Ses
  • İçimizdeki Biz
  • İnsan ve Davranışı
  • İnsan İnsana
  • İnsan İnsana Sohbetler

Doğan Cüceloğlu Kitap Tavsiyeleri

Doğan Cüceloğlu’nun bütün eserleri okunmaya değerdir, ancak içinden 5 tanesini sizler için yorumladık. Gelin o 5 kitap hangileriymiş bakalım.

Doğan Cüceloğlu İnsan İnsana Konusu

“Mutluluğunun sürmesini istiyorsan hayatındakilerin de mutlu olmasına özen göster.” {alertInfo}

“İnsan ilişkilerinin trenin rayında gittiği gibi düz bir yolda gitmediğini kendi evliliğimde yaşadım.” Diyerek, ilişkilerde iletişimin önemli olduğunun altını çizen Cüceloğlu, yazdığı bu ilk kitapta, hayatta iletişim kurmanın ve bunu yürütebilmenin zorluğu üzerine, okuduklarını, araştırdıklarını ve yaşadıklarını anlatıyor. İki insan birbirinin farkına vardığı anda iletişim başlar.

İletişim kurabilmenin, çevremizdeki etkileri doğru yorumlayabilmenin yöntemlerini anlatan Cüceloğlu, hayatta kurduğunuz iletişimin doğru olup olmadığını size sorgulatıyor. İletişim problemleri yaşayan insanların özellikle okumasını tavsiye ediyoruz.

Doğan Cüceloğlu Kitap Alıntıları (İnsan İnsana)

  • İletişim sorunlarını çözmeden doyumlu bir yaşam sürdürmek olanaksızdır.
  • İletişim, içinde insan kendi içinden çıkıp, sanki diğerlerinin gözüyle kendine bakabilmektedir. Sadece kendine değil, başkalarına da başkalarının gözüyle bakabilmeyi öğrenir.
  • Seni diğerlerinden farksız yapmaya bütün gücüyle gece gündüz çalışan bir dünyada, kendin olarak kalabilmek, dünyanın en zor savaşını vermek demektir. Bu savaş bir başladı mı, artık hiç bitmez.
  • Sözsüz mesajlara duyarlılık kazanmamış, karşısındakinin sadece söylediklerine önem veren kimseler, kişiler arası ilişkilerde büyük zorluklarla karşılaşırlar.
  • Kendinizle ilgili eksikleri görebilecek gerçekliğe sahip olmalısınız.
  • Kelimelere verdiğimiz anlam, bizim niyetimize göre değişir.
  • Toplum değerleri, yaşam felsefesi, etkileşim biçimi trafikte, bakkalda, yolda, okulda o kişiyi kuşatır; farkında olsun ya da olmasın, kişi toplumla sürekli ilişki içindedir.
  • İnsan ömrü boyunca kendini tanımaya, kendisiyle ilgili yeni keşifler yapmaya devam eder.

Doğan Cüceloğlu İnsan ve Davranışı Konusu

“Madem insan doğdum, olabileceğim en iyi insan olmalıyım.” {alertInfo}

İnsan ve Davranışları, Doğan Cüceloğlu'nun diğer kitaplarının aksine, bir ders kitabı olma niteliğine sahip bir kitaptır. Psikolojiye Giriş dersi için hazırlanmış, ders kitabı olarak da öğrencilerle birlikte incelenmiştir.

Kitapta; psikolojide yaklaşım türleri, algılama, araştırma yöntemleri, duyum, yaklaşım, heyecan, psikoterapi gibi birçok davranış temelli olgular yer alıyor. Psikoloji alanı ile ilgilenenlerin okuması gereken bir kitap. Doğan Cüceloğlu’nun ders kitabı niteliğindeki İnsan ve Davranışı, içeriğinde psikoloji terimleri barındırıyor. Psikoloji öğrencilerinin değerlendirmesi gereken bir çalışma diyebiliriz.

Doğan Cüceloğlu Kitap Alıntıları (İnsan ve Davranışı)

  • Duygularımızın arkasında değerler vardır, değerlerimizin arkasında inançlarımız vardır.
  • Önemli olan kelimelerin sana ne ifade ettiğidir.
  • İnsan ya tepkileriyle yaşar ya da seçimleriyle.
  • Unutmayın: insan beyni, insan beynini incelemektedir.
  • Farkında olmayış, kişinin özgür bir insan olmasını engelleyen en önemli etkendir.
  • Psikoloji biliminin yardımıyla insan önce kendini, sonra da diğer insanları tanıyarak, çok yönlü ve karmaşık yaşam biçimini yönetir. Yaşamınızı nasıl yönettiğinizi bilmek istemez misiniz?
  • İnsanı anlayabilmek için onun yaşamında neyin anlamlı olduğunu, neyi gerçekleştirmeye çalıştığını anlamamız gerekir.
  • Yaşama biçimimiz ve kararlarımızla, sağlıklı yaşamayı ya da hasta olmayı seçebiliyoruz.
  • İnsanların ölümlü olduğunu bildiğimiz halde biz davranış ve planlarımızı sanki hiç ölmeyecekmişiz gibi yaparız.

Doğan Cüceloğlu İçimizdeki Çocuk Konusu

“Hepimizin içinde bir çocuk vardır.” {alertInfo}

Kuşkusuz kimliğimizin oluşmasında, içine doğduğumuz ailenin etkisi çok önemlidir. Yaşam şartları, iletişim, geleneksel durumları, ‘aile’ içinde öğrenir ve sentezleriz. İçimizdeki Çocuk kitabında ise tam da bu konu ele alınıyor.

İçinde yetiştiğiniz aile, bugünkü sizi, duygu ve düşüncelerinizi, bakış açınızı oluşturur. Olması gereken aile olgusunun olmayışı, bireyler üzerinde ne gibi etkiler bırakıyor? Mutlu bir ailede büyüyen bir kişi ile mutsuz bir ailede büyüyen kişi aynı olabilir mi? İçinizdeki çocuğun sesini artık duyuyor musunuz? Kişisel yolculuk alanında, okuyucuyu özel bir muhakemeye sürükleyen, İçimizdeki Çocuk, okumanız gereken önemli bir yapıt diyebiliriz.

Doğan Cüceloğlu Kitap Alıntıları (İçimizdeki Çocuk)

  • Çocukların, anne ve babaları tarafından kabul edilip, sevilip desteklenmesi, başka hiç kimsenin yapamayacağı kadar, onları mutlu ve yaşamlarından doyumlu kılar.
  • Ahlak konusunda sık sık yargılama yapanların, yani ahlakçıların, kişilik yapılarında mutlaka büyük bir aksama vardır.
  • Kendine saygı ve kendini değerli bulmanın çekirdeği aile içinde atılır. Çocuğu olduğu gibi kabul eden, onu destekleyip yüreklendiren aile üyeleri, çocuğun benlik değerinin tohumlarını eker.
  • Çocuğa olan sevginin ve değerin açık seçik ifadelerinden biri de, onu dikkatle ve ilgiyle dinleyebilmektir.
  • Uyanış, olduğu gibi kabul ettiğiniz dünyanın, düşündüğümüzden farklı olabileceğini anlamakla başlar.
  • Biriken kızgınlık duygusu gittikçe artar ve belirli bir noktadan sonra bu enerji kendi başına bir varlık kazanır. Bir gün gelir, kişinin kapasitesi tükenir ve uygunsuz bir yer ve zamanda birine patlar.
  • Kendi değerine inanmayan, eğer başkalarını memnun edip sürekli onlarla hem fikir olmazsa herkesin kendini terk edeceğine inanan kişi, çoğunluk ne derse o yöne gider ve kimsenin kendini kendisi olduğu için seveceğine inanamaz. Bu nedenle sürekli bir kaygı ve terk edilme korkusu içindedir.

Doğan Cüceloğlu Geliştiren Anne-Baba Konusu

“İnsanın anavatanı çocukluğudur.” {alertInfo}

Anne baba olmak, olmayı istemek doğal bir hak olsa da, bu görevleri yerine getirirken yaşanan zorluklar, yapılan hatalar, farkında bile olmadan çocukların hayatını değiştirebiliyor.

Doğan Cüceloğlu, bu kitabında, çocukların yetiştirilirken nelere dikkat edilmesi gerektiğini örneklerle anlatıyor. Bir anne baba nasıl olmalı? Çocuklarına nasıl bakmalı veya bakmamalı gibi soruların cevaplarının verildiği bu değerli kitabı, bir çocuğun yetişmesine katkıda bulunan herkesin; anne-baba, öğretmen v.b okuması gerektiğini düşünüyoruz.

Doğan Cüceloğlu Kitap Alıntıları (Geliştiren Anne-Baba)

  • Şunu bilmenizi istiyorum: Kendinizi geliştirmezseniz çocuğunuzu da geliştiremezsiniz. Önceliğiniz kendinizi keşfetme ve geliştirme olmalıdır. Çocuğunuzun hayatındaki en güçlü rol model, en güçlü tanıksınız. Güçlü bir tanık olarak siz çocuğunuza inanırsanız çocuğunuz kendisine inanır, çocuğunuz kendisine inanırsa zaman içinde herkes çocuğunuza inanır.
  • Hepimizin içinde güzel söz ve gülümseme bekleyen bir çocuk var.
  • Bir toplum, çocuklarına duyduğu saygı kadar uygardır.
  • Çocukken hangisi daha baskındı; utandırıldınız mı, umutlandırıldınız mı?
  • İletişim ve ilişkiler içinde birbirimizi var ya da yok ederiz.
  • İnsanın ulaşabileceği en yüksek mertebe, güvenilir bir insan olmaktır.
  • Çocuğunuz kızsa onu kız, oğlansa oğlan çocuğu olarak yetiştirin. Ama en önemlisi, insan yetiştirdiğinizi hiç unutmayın.
  • Bilmediğinin farkında olan bilgisiz, bilmediğinin farkında olmayan cahildir.
  • Ben bilinci içinde güçlerini kullananlar sorun yaratır, biz bilincinde olanlar sorun çözer. Dünyamızın sorun çözen insanlara ihtiyacı var.

Doğan Cüceloğlu Evlenmeden Önce Konusu

"Evlilik, bir çiçekçi dükkânı gibi size farklı olanaklar sunar; çiçekçilerden nasıl bir buket oluşturulacağı size kalmış..." {alertInfo}

Hayatınızda, size evliliği düşündürebilecek bir insan var ise, bu kararı size düşündürten şey nedir diye hiç kendinize sordunuz mu? Sizi etkileyen, bu kararı vermenize sebep olan şey neydi?

Doğan Cüceloğlu, bu kitabında, evlenmeden önceki aşamaları, bu aşamaların aslında nasıl olması gerektiğini, ilişkilerde yapılan hataların ilişkiyi nelere sürükleyebileceğini anlatıyor. Gerçekten evliliğe hazır mısınız? O kişiyle, ‘biz’ olabilmeye, birlikte güçlü bir iletişim kurup, ömür boyu birbirinizi yaşamaya hazır mısınız? Size gerçekten uyan birisiyle mi evleniyorsunuz? Değerleriniz, düşünceleriniz ortak mı? O uyumu gerçekten de yakaladınız mı?

Bütün bu soruların cevaplarını fazlasıyla bulacağınız, Evlenmeden Önce kitabı, evlenmeye karar veren bütün çiftlerin okuması gereken bir kitap diyebiliriz. İlişkilerde iletişimin, anlayışın ve davranışın önemli olduğunu unutmamanız, hatayı yalnızca karşı tarafta değil, kendinizde de aramanız gerektiğinin altınızı çiziyoruz.

Doğan Cüceloğlu Kitap Alıntıları (Evlenmeden Önce)

  • Çok sevdim, öyle çok, öyle güzel sevdim ki beni sevmekten başka çare bırakmadım ona.
  • Sen ve ben gafletini aşıp, biz olanların rızkıdır aşk.
  • Olgunluk hiçbir zaman bitmeyen bir yolculuktur. Önemli olan yola çıkmak ve yolcu olduğunu bilmektir.
  • Düğün bir maddi güç gösterisi olmamalı. Evlenme olgunluğuna gelmemiş olanlar düğünü çok önemser.
  • Bir insanın kiminle evleneceği, onun yaşamının en önemli kararıdır. Evleneceğiniz kişinin mühendis, doktor, varlıklı olmasından çok, hangi değerleri yaşadığı ve yaşatacağı önemlidir.
  • Bedeniniz ruhunuzun sazıdır. Ondan hoş bir ezgi ya da uyumsuz sesler çıkarmak size kalmış.
  • Ailede güveni sağlayan herhangi bir kişi değil, paylaşılan adil ortamdır.
  • Birbirinizle dürüstçe konuşmadan hiçbir zaman özgür olamazsınız.
  • Kırılgan yönlerinizi paylaşabileceğiniz insana güvenirsiniz. Ve güven duygusu ilişkinin can damarıdır.
  • Mutlu bir evlilik önemli bir başarıdır ve kendiliğinden oluşmaz; bilinçli bir gayret gerekir.

Bu yazımızda sizler için Doğan Cüceloğlu kimdir? Hayatı - Eğitimi - Eserleri hakkında bilgi vermeye çalıştık. Mütevazı, annesini çok seven, ömrünü psikolojiye ve insanları anlamaya adayan, onlara rehberlik edebilmek için, kendi hayatını, kendi yanlarını kitap karakterlerine isim vererek anlatan Doğan Cüceloğlu’dan bahsetmek keyif vericiydi. Dileriz faydalı bir yazı olmuştur. Yorumlarınızı bekliyor olacağız.

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu