Tavsiyeler

Anne Sütünün Faydaları Nelerdir? Anne Sütü Nasıl Sağılır? Nasıl Saklanır?

Anne Sütü Nasıl Sağılır? Nasıl Saklanır?

Yeni doğan bir bebek, dünyaya ilk gözlerini açtığında, annesinin ilgisi ve alakasına ihtiyaç duyar. Onun ihtiyacı olan her şeyi ilk olarak anne karşılar. Bebek bakımında en önemli nokta, bebeğin gelişiminde etkin rol oynayan, anne sütünün varlığıdır. Bir bebek doğduğu andan itibaren en az 6 ay boyunca anne sütüyle beslenmelidir. Bu yazımızda, değerli anneler ve bebeklerinin sağlığı için önemli olduğuna inandığımız bir konudan bahsetmek istiyoruz. Anne sütünün faydaları nelerdir? Anne sütünün besin değeri nedir? Anne sütü nasıl sağılır? Anne sütü nasıl saklanır? gibi soruların yanıtlarını vereceğimiz bu yazının, faydalı olmasını umuyoruz.

AYRICA: Doğumdan Sonra Gaz Kaçırma Neden Olur? Nasıl Önlenir?

İçindekiler

  1. Anne Sütünün İçinde Neler Var?
  2. Anne Sütünün Faydaları Nelerdir?
  3. İlk Anne Sütü Kolostrumun Özelliği Nedir?
  4. Anne Sütü Nasıl Sağılır?
  5. Anne Sütü Sağıldıktan Sonra Nasıl Saklanır?
  6. Saklanan Anne Sütü Nasıl Kullanılır? Dondurulmuş Anne Sütü Nasıl Isıtılır?

AYRICA: Doğum Sonrası Depresyon Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?

Anne Sütünün İçinde Neler Var?

Anne sütü, mucizevi etkileri ile bir bebeğin büyümesini, gelişmesini ve beslenmesini rahatlıkla karşılar. Araştırmalar göstermektedir ki, yeni doğan bir bebek için en sağlıklı besin, kesinlikle anne sütüdür. Doktorlar, bebeğin en az 6 ay boyunca anne sütü ile beslenmesini tavsiye etmektedir. Anne sütünde bulunan protein, yağ, vitamin vb. değerli besin kaynakları, bebeğin ihtiyacı olan her şeyi karşılamaktadır.

AYRICA: Doğum Sonrası Meme Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Anne sütünün besin değerleri nedir? Anne sütünün içinde neler var? sorularının yanıtlarını merak edebilirsiniz. Yaklaşık 100 gram anne sütü içeriğinde, 7.2 gram karbonhidrat, 1.3 gram protein, 4.1 gram yağ, 58 mg potasyum, 14 mg sodyum, 34 mg kalsiyum, 241.0 IU A vitamini ve 3.7 mg C vitamini bulunmaktadır. Anne sütünün 100 gramı 69 kalori, bir su bardağı, yani 200 gramlık ölçüsü ise 138 kaloridir. Bir bebeğin gelişiminde rol oynayan bütün besin kaynakları anne sütünün içerisinde mevcuttur.

AYRICA: Doğum Çantasında Neler Olmalı? Doğum Çantası Nasıl Hazırlanır?

Anne Sütünün Faydaları Nelerdir?

Anne Sütünün Faydaları Nelerdir?

Anne sütü, mucizevi faydalarıyla beraber, yeni doğan bir bebeğin büyümesinde kilit rol oynamaktadır.

AYRICA: Demir Eksikliği Nedir? Belirtileri Nelerdir? Demir Eksikliği Nasıl Giderilir?

Anne, bebeğini ilk emzirdiği andan itibaren, bebeğinin gelişimini başlatır ve gün geçtikçe yeni doğan bebek sağlıklı bir şekilde büyümeye devam eder. Anne sütünün faydaları nelerdir? merak ediyor iseniz, hemen sizin için yanıtlamak istiyoruz.

AYRICA: Çinko Eksikliği Nedir? Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Tedavi Edilir?

  • Anne sütü, bebeğin ihtiyaç duyduğu değerli besin kaynaklarını içerir. Potasyum, kalsiyum, A, C vitamini, sodyum, protein gibi bu besin kaynakları sayesinde bebeğin gelişimi tamamlanır.
  • AYRICA: Kalsiyum Eksikliği Nedir? Belirtileri Nelerdir? Hangi Besinlerde Kalsiyum Var?

  • Bebeğin fiziksel, zihinsel ve psikolojik olarak gelişimini tamamlamasını sağlar.
  • Bebeğin bağışıklığını güçlendirir ve böylece gelişebilecek enfeksiyon risklerine karşı önlem oluşturur.
  • Çene ve diş gelişimini destekler.
  • AYRICA: Sigaranın Zararları Nelerdir? Sigarayı Bıraktığında Ne Olur?

  • Anne sütüyle beslenen bebekler astım, alerji, diyabet gibi hastalıklara karşı daha dirençli olur.
  • Anne sütünün içeriğindeki besinlerle bebeğin beyin, bağırsak gelişimi tamamlanır. Bu bağlamda anne sütü vazgeçilmezdir.
  • AYRICA: Dudaklarınız Böyle Görünüyorsa Kalbinizi Kontrol Ettirin!

  • Anne sütü bebeğin zekâsını geliştirir. Araştırmalar, anne sütü alan bebeklerin, anne sütü almayan bebeklere oranla yüksek I.Q.’ya sahip olduğunu göstermektedir. Bebeğin zekâ gelişimi, beyin yapısı, anne sütüyle gelişir ve etkileşim gösterir.
  • AYRICA: Kalbi Nasıl Koruruz? Sağlıklı Bir Kalp için Yapılması Gerekenler

  • Anne sütünde, bebeğin ihtiyacı olan protein, yağ ve demir gibi besinler bulunur. Bu besinler kolaylıkla sindirilir. Kabızlık, hazımsızlık, şişkinlik ve ishal gibi durumların yaşanmasını engeller.
  • AYRICA: Kadınlar Neden Anne Olmak İster?

  • Anne sütü, bebeği sakinleştirir ve daha az ağlamasını sağlar.
  • Anne ile bebeğin arasındaki bağın kuvvetlenmesini sağlar.
  • Emziren kadınlarda, ileride oluşabilecek meme, yumurtalık kanseri görülme riski daha az olur.
  • AYRICA: Neden Kilo Veremiyorum? Kilo Vermeyi Zorlaştıran 5 Sebep

  • Anne sütü, emziren annelerde kalori yakmaya yardımcı olur.
  • İlk 6 ay boyunca anne sütü ile beslenen bebeklerde kansızlık riski daha düşüktür.
  • Anne sütü, bebeğin sıvı ihtiyacını da karşılar.

AYRICA: Su İçmeyi Nasıl Alışkanlık Haline Getirebilirim? Etkili Yöntemler!

Anne sütünün faydaları nitekim saymakla bitmez elbette. Bebeğin zihinsel, bedensel ve ruhsal olarak bütün ihtiyaçlarını tek başına karşılayabilen bu mucizevi sütün sağlıklı yapısını koruyabilmesi için, annenin beslenmesine ve sağlığına ekstra dikkat etmesi gerekmektedir.

AYRICA: Şeker Tüketimini Azaltmak için 5 Pratik Yol

İlk Anne Sütü Kolostrumun Özelliği Nedir?

Yeni doğan bir bebeği, ilk kez emzirecek olan bir anne, memesinden kıvamlı, sarı bir sıvının aktığını görebilir. Bu renk bazen açık kahverengi, bazen koyu sarı renkli, kıvamı anne sütünden daha yoğun bir şekilde kişiden kişiye değişiklik gösterebilen bir süttür.

Kolostrum, ilk anne sütü olarak adlandırılır ve, olgun anne sütünden çok ama çok daha faydalıdır. Özellikle ilk bir hafta boyunca kıvamlı olarak memeden gelen bu sütü gören anneler, doğal olarak endişe edebilmektedir. Göğsümden sarı bir sıvı geliyor, bu bebeğe zarar verir mi? ya da göğsümden süt yerine sarı renkte bir sıvı geliyor bu nedir? diyen anne adayları internette bu konuya dair araştırmalar yapabilmektedir.

Hiçbir endişenizin olmaması gerekir çünkü kolostrum olarak adlandırılan ilk anne sütü, bebek için çok faydalıdır. Eğer bebeğiniz için zararlı olduğunu düşünerek bu sütü vermiyor iseniz, bebeğinizi çok önemli bir besin kaynağını almasını engellemiş oluyorsunuz demektir.

Kolostrum, bebeğin doğal bir koruma kalkanı oluşturabilmesi için aldığı ilk savunma silahı olarak görülebilir. Peki, kolostrum sütünün faydaları nelerdir?

  • Kolostrum, bebek için doğal bir antibiyotik kaynağıdır.
  • Bağışıklığını güçlendirir.
  • Bebeğin kısa sürede doymasını sağlar.
  • Bağırsaklarını geliştirir ve bakterilerden korur.
  • Sindirim sistemini güçlendirir.
  • Vücudu doğal bir koruma kalkanı altına sokar.
  • Yenidoğan sarılığı riskini en aza indirir.
  • Kolostrum ilk anne sütünde, bol miktarda protein, vitamin, yağ vb. bulunur. Bebeğin hızlı bir gelişim ve büyüme süreci için, kolostrum sütünün mutlaka bebeğe verilmesi gerekir.

Kolostrum, genel olarak 5 - 7 gün süre boyunca salgılanmaya devam edebilir. Belirli bir süreden sonra anne sütü açık renge döner ve kıvamı daha akışkan olur. Bebeğin, bu süreç boyunca kolostrum sütüyle beslenmesi çok ama çok önemlidir. Anne adaylarının endişe duymadan bebeklerine kolostrum sütünü vermeleri gerekir.

Çok önemli bir nokta olarak, ilk günlerde memeden gelen kolostrum sütünün miktarının az olması dikkat çeker. Anne, gelen sütün miktarını az bulabilir ve bebeğinin doymayacağından endişe duyabilir, ancak endişe edecek bir durum kesinlikle bulunmamaktadır.

Kolostrum yoğun kıvamı ve içerdiği besin kaynakları ile oldukça doyurucudur. Üstelik bebeklerin midesi oldukça küçüktür ve kolostrum sütü ile birlikte çok çabuk doyabildiği gibi çok çabuk da sindirebilir. Bu bağlamda annelerin bebeklerini 3 saat ara ile emzirmesi tavsiye edilir. Yeni doğan bebekler günün çoğunu uyuyarak geçirir, annenin bebek uyusa bile uyandırması ve emzirmesi gerekmektedir.

Anne Sütü Nasıl Sağılır?

Bir anne, bebeğinden ayrı kalmak zorunda olduğu anlar yaşayabilir ya da fazla gelen sütünü saklamak isteyebilir. Bu durumda sütünü sağmayı tercih edebilir. Anne sütü, sağılması için eczanelerde vb. yerlerde süt sağmak için hazırlanmış, süt pompası cihazları satılmaktadır.

Elle sağılan süt pompalarında, meme bölgesini ovalayarak kan dolaşımını hızlandırmalı ve sonrasında göğüs ucuna aparatı yerleştirerek sağma işlemini başlatmalısınız. Vakum şeklinde bir düzenekle süt sağma işlemi başlayacaktır.

Otomatik süt pompası cihazlarında ise, ilgili aparat göğüs bölgesine yerleştirildikten sonra, uygun ayarı aktifleştirip, süt sağma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Süt sağmadaki işlemlerde hijyenik olmak ve meme ucu hassasiyetine dikkat etmek önemlidir.

El ve göğüs bölgesinin temiz olması gerekmektedir. Sütü sağarken annenin stresli olmaması, sütünün az geldiği durumlarda endişe duymaması önemlidir aksi takdirde süt sağma süreci beklenildiğinden daha zorlu olabilir.

Anne Sütü Sağıldıktan Sonra Nasıl Saklanır?

Sağılan anne sütü, anne sütü için üretilen özel süt torbaları, süt cam şişeleri içerisinde saklanmalıdır. Kullanılan aparatın, yalnızca sütü saklamak için kullanılmasına ve hijyenik olmasına dikkat edilmelidir. Anne sütü farklı şekillerde saklanabilir. Bebeğinizin günlük öğünde tüketebileceği kadar sütü muhafaza etmeli ve sütün sağıldığı tarih ile saatin etiketini aparat üzerine not almanız tavsiye edilmektedir.

Peki, anne sütü nerede ve nasıl saklanır? Anne sütü oda sıcaklığında, buzdolabında ve derin dondurucuda saklanabilir ancak kabul edilen geçerliliğe göre, bu ortamlardaki sütün kullanım tarihi değişiklik gösterir. Oda sıcaklığında bekletilen anne sütü (19-26°C) 3 saat içerisinde, buzdolabında saklanan anne sütü (0-4°C) 3 gün içerisinde, derin dondurucuda saklanan anne sütü ise 3 ay içerisinde tüketilmelidir.

Saklanan Anne Sütü Nasıl Kullanılır? Dondurulmuş Anne Sütü Nasıl Isıtılır?

Anne sütünü sağıp buzdolabında ya da derin dondurucuda bekletti iseniz, sütü ısıtmamanız tavsiye edilmektedir. Isıtılan ya da kaynatılan süt, besin değerini kaybeder ve bebek sütten alacağı verimi alamaz. Derin dondurucudan çıkarılan sütü, buzdolabına bırakılarak, sütün erimesi beklenmelidir daha sonrasında ise, ılık suyun altında bekletilerek ısıtılabilir.

Aynı şekilde buzdolabında soğuyan süt de oda sıcaklığında, akan ılık suyun altına tutularak ısıtılabilir ya da ılık su dolu bir kâsenin içerisinde, sağılan süt bekletilerek de ısıtılması sağlanabilir. Sakladığınız sütün porsiyonları önemlidir. Bebeğin karnını doyurduktan sonra, sütü tekrar derin dondurucuya koymamanız tavsiye edilir. Bebeğin günlük öğün miktarına göre anne sütünün sağılması ve saklanılması gerekmektedir.


Anne sütü, bebekler için en iyi ve en doğal besin olarak, normal sağlıklı bir bebeğin ilk 6 ayda duyduğu bütün besin ihtiyaçlarını tek başına karşılayabilir. Anneler, acaba çocuğum yeteri kadar besleniyor mu? diye düşünerek anne sütünün özelliklerini araştırıyor olabilir. Bundan yola çıkarak, bebeğin büyümesinde ve gelişiminde büyük bir rol oynayan anne sütünün faydaları hakkında bahsettiğimiz bu yazıda, ilk anne sütü kolostrumun özelliklerine de değindik. Kolostrum ilk anne sütünün önemi ve faydalarını, anne sütü nasıl sağılır ve nasıl saklanır? sorularının yanı sıra anne sütünün içeriğindeki besinler ve değerlerini, merak eden anneler için tek tek açıkladık. Bilmeyenler ve merak edenler için faydalı olmasını umuyoruz.

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu