Tavsiyeler

Sigaranın Zararları Nelerdir? Sigarayı Bıraktığında Ne Olur?

Sigaranın Zararları Nelerdir?

Sigara, ne yazık ki günümüzün acı bir gerçeği. Yüksek oranlarda seyreden sigara kullanımında, kullanım yaş aralığı da, ciddi derecede düşmüş durumda. Bugün, sigara paketleri, ne kadar pahalı olursa olsun, insanlar içmeye devam ediyor, çünkü bu bağımlılıktan kurtulmak, kurtulmayı istemek, onlar için bir seçenek değil asla. Elbette, sigarayı bırakmak isteyip de bırakamayan insanlar da var. Yıllarca kullanan ve sigarayı bırakamayacağını düşünen insanların sayısı da azımsanamayacak kadar çok. Bu yazımızda, sigara içmenin sağlığa zararları nelerdir? konusuna değiniyor olacağız. Sigarayı bıraktıktan sonra ne olur? Sigara içmek öldürür mü? sorularını yanıtlandırırken, görmezden gelinen gerçeklerle yüzleşeceğiz biraz. Ve evet, sigara gerçekten de öldürür diyeceğiz. Aniden olmasa bile, yavaş yavaş sizi ölüme götüren zehir dolu bir araç, sigara. İnsanlar, sigara içmenin zararları konusunda az çok bilgiye sahip olsalar da, bu onları sigara içmekten alıkoymuyor.

AYRICA: Dudaklarınız Böyle Görünüyorsa Kalbinizi Kontrol Ettirin!

Bugün, birçok kapalı mekânda sigara içme yasağı var, üstelik sigara içme cezası da mevcut. Sigara içen insanlar, genellikle açık mekânları tercih ediyor ve yine sigara içmeyen kişiler de bu mekânlardayken, sigara dumanını solumak zorunda kalabiliyorlar.

AYRICA: Kalbi Nasıl Koruruz? Sağlıklı Bir Kalp için Yapılması Gerekenler

Sigara paketleri üzerinde de, sigaranın vücuda verdiği zararların birer görseli paylaşılıyor. Toplumu, sigaradan uzak tutmak söz konusu olduğunda, elimizden gelen çözümler bunlar.

AYRICA: Dolaşım Sistemi Nasıl Güçlenir?

Etrafımız sigara içen insanların varlığı ile dolu. Kendilerini bile isteye zehirlediklerini gördüğünüzde, saygı duymaktan başka yapacak bir şeyinizin olmadığını fark ediyorsunuz. Ellerinde, ne kadar tehlikeli bir silahı tuttuklarından haberleri yok. Bu durumda ne yapabilirsiniz?

AYRICA: Göz Sağlığını Korumak için 5 Faydalı Tavsiye

İçindekiler

  1. İnsanlar Neden Sigara İçiyor?
  2. Sigara İçmenin Sağlığa Zararları Nelerdir?
  3. Sigarayı Bıraktıktan Sonra Ne Olur?

AYRICA: Soğuk Havanın Vücuda Etkileri Nelerdir?

İnsanlar Neden Sigara İçiyor?

Sigarayı Bıraktığında Ne Olur?

Sigara içmek, çoğu zaman artırılmış bir merakla başlıyor. Özellikle, arkadaş çevresi, bulunulan ortamlar, aile içerisinde sigara içen kişilere özenme gibi faktörler, kişinin sigaraya başlaması için yeterli olabiliyor. Sigara içme yaş aralığının düşmesi ile beraber, çocuklardaki, sigara içerse havalı olacağını düşünme, olduğundan büyük gösterme, imaj yenileme gibi türlü çekici sebeplerle, ne yazık ki, bugün sigara şirketleri, tahmin ettiğinizden daha çok para kazanıyor.

AYRICA: Soğuk Algınlığına Ne İyi Gelir? Soğuk Algınlığı Nasıl Önlenir?

Elbette bu bir arz talep meselesi. Sigaraya olan talebin artması, aynı zamanda sağlıklı yaşam oranlarının düşmesi anlamına da geliyor. Üzücüdür ki, bugün birçok insan, sigaranın insan sağlığına verdiği zararı görmezden geliyor. Hatta, söz konusu sağlık olduğunda, sigara ile ilgili yapılan uyarıları dikkate almayarak, “Nasıl olsa öleceğiz.” gibi yorumlar yapılabiliyor.

AYRICA: AFT Nedir? Neden Oluşur? Nasıl Geçer?

Sigara içen kullanıcıların çoğu, sigaranın strese iyi geldiğini dile getirir, bu, sigarayı içmeye devam etmelerinin en büyük nedenidir. Sigara, uyarıcı maddelerle onların stres kaynağını baskılar, vücut, böylelikle sigaraya daha fazla ihtiyaç duyar.

AYRICA: Adet Ağrısı Nasıl Geçer? Adet Ağrısına Ne İyi Gelir? Ne Yapılmalı?

Özellikle, stresi tetikleyen durumlarda sigara içen kişilerin, daha fazla sigara içtiğine şahit olabilirsiniz, çünkü vücutta stres seviyesi artıkça, beynin, enerjiye olan ihtiyacı da artar. Sigara içen kişiler için, bu enerjiyi ise onlara sigara verir.

AYRICA: Yumurta Tembelliği (Polikistik Over Sendromu) Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Bu denklem, çoğu zaman sigaranın sağlığı tehdit eder hale gelmesiyle bozulur. Kişi, kalp krizi geçirir, akciğer kanseri olur vb. nedenlerle sigarayı bırakmak zorunda kalır. Maalesef ki, sigara bağımlılığından ötürü, hastalık karşısında bile, sigara içmeye devam eden insanların sayısı da azımsanamayacak kadar çoktur.

AYRICA: Testosteron Nedir? Koşmak Testosteronu Artırır mı? Yüksek Testosteron Etkileri

Sigara İçmenin Sağlığa Zararları Nelerdir?

Sigaranın içerisinde, 4.000’den fazla zehirli madde bulunmaktadır. Sigara içen bir kişi, sigaranın sebep olacağı birçok hastalığı yaşayabilir ya da var olan bir hastalık, sigara kullanımı ile birlikte iyileşme göstermeden ilerleyebilir.

AYRICA: Koşmanın Fiziksel ve Zihinsel Faydaları Nelerdir?

Sigara kullanımının artması ile beraber, buna bağlı olarak görülen hastalıklarda da artış yaşanmaktadır. Sigaranın vücuda zararları nelerdir? diye sorduğumuz zaman, aşağıda saydığımız maddeleri yanıt olarak verebiliriz.

AYRICA: Egzersiz Neden Önemlidir? Haftada Ne Kadar Egzersiz Yapılmalı?

  • Sigara, başta akciğer kanseri olmak üzere, birçok kanserin başlangıç nedeni olabilmektedir. Bunlara başlıca örnek olarak, gırtlak, yemek borusu, soluk borusu, prostat, mesane, rahim, pankreas, mide, karaciğer, ağız ve ağız içi, böbrek kanserleri verilebilir.
  • AYRICA: Estetik Neden Yaptırılır? Cerrahi ve Cerrahi Olmayan Estetik Uygulamaları (İşlemleri) Nelerdir?

  • Sigara ciltte bozukluklara yol açar, yaşınızdan daha yaşlı görünmenize neden olur.
  • Aşırı miktarda sigara içenler, konuşma sırasında hafızalarını netleştirmekte güçlük çeker.
  • AYRICA: Su İçmeyi Nasıl Alışkanlık Haline Getirebilirim? Etkili Yöntemler!

  • Sigara içilen ortamlara maruz kalındığında, pasif içicilikle beraber çocuklar ve hamile kadınlar, dumandan çok etkilenir.
  • Sigara, her nefeste 50.000 hücrenin ölümüne neden olur.
  • AYRICA: Neden Kilo Veremiyorum? Kilo Vermeyi Zorlaştıran 5 Sebep

  • Sigara içildiği her an, yaşamdan 5,5 dakika çalmaktadır.
  • Günde en az bir paket sigara içilen bir evde, pasif içici olan çocuklar da en az sigara içen kişiler kadar etkilenir.
  • Türkiye'de her yıl, 100.000 kişi, erken yaşlarda sigara kullanımı nedeniyle hayatını kaybetmektedir.
  • AYRICA: Şeker Tüketimini Azaltmak için 5 Pratik Yol

  • Dünyada ise her yıl, 4 milyon insan sigara nedeniyle hayatını kaybetmektedir.
  • Sigara içen kişilerde, tat ve koku alma problemleri yaşanır.
  • AYRICA: Demir Eksikliği Nedir? Belirtileri Nelerdir? Demir Eksikliği Nasıl Giderilir?

  • Alzheimer görülme riski, sigara kullanan kişilerde daha fazladır ve erken yaşlarda bunama yaşanma olasılığı oldukça yüksektir.
  • Erkeklerde, testislerde, cinsel organlarda iktidarsızlık, ereksiyon problemi, sperm kaybı gibi kalıtımsal bozukluklar görülür.
  • AYRICA: Çinko Eksikliği Nedir? Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Tedavi Edilir?

  • Kadınlarda, kısırlık, rahim problemleri, erken menopoz, çocuk düşürme gibi problemler meydana gelir.
  • Ellerde titreme, sararma, tırnak problemleri görülür.
  • AYRICA: Kalsiyum Eksikliği Nedir? Belirtileri Nelerdir? Hangi Besinlerde Kalsiyum Var?

  • Sigara kullanan bir kadında, hamilelikte bebeğin zekâ geriliğine neden olduğu bilinmektedir. Sakat doğum, eksik doğum, erken doğum gibi problemler de görülebilmektedir.
  • Sigara içmek diş kayıplarına neden olur.
  • Sigara kullanan kişilerde, olası yaralanma durumlarında, yaralar daha geç iyileşir.
  • Sigara içen kişilerin, gırtlak kanserine yakalanma riski yüksektir. Günde bir paket sigara içen kişi, gırtlak kanseri riskini 30 kat artırır.
  • Sigara, damarsal problemlere yol açmaktadır. Damarda tıkanma, daralma, incelme gibi nedenlerle ölüm riskini artırabilmektedir.
  • Sigara kullanan kişilerde kangren görülme riski fazladır. Akciğerin solunum yetersizliği ile beraber, vücuda yeterli oksijenin taşınamadığı durumlarda, damarlarda bozulmalar görülebilir. Sinir hücreleri, parmak uçlarından itibaren hasar görmeye başlar. Bazı durumlarda uzuv kaybına da neden olabilmektedir.
  • Sigara kullanan kişilerin çocuklarında otitis hastalığının görülme riski fazladır.
  • Sigara, stresle baş edebilmek için içilse de, durumun tam tersi olduğu anlaşılmıştır. Sigara içen kişilerin, içmeyen kişilere oranla daha depresif belirtiler gösterdiği kanıtlanmıştır. Nikotin düzeyinin artması - azalması, beyinde bağımlılık yaratan maddelerin eksikliği gibi durumlarda, kişilerin ruh halinde sık değişimler yaşanmaktadır.
  • Sigara ile vücuda giren nikotin, vücuda girdiği anda, kotinin adlı bir maddeye dönüşür ve bu madde idrar yoluyla dışarıya atılana kadar, böbrekler, idrar yolları, mesane vb. yerlerde tahribata neden olur.
  • Sigara içen kişilerde kan basıncı yüksektir. Kan basıncı yüksekliği, beraberinde birçok hastalığı getirebilmektedir.
  • Sigara kullanan kişi, bulunduğu çevrede etrafa kötü bir koku yayar. Özellikle nefes alıp verdikçe ortama karışan ağız kokusu, diğer insanları rahatsız edebilir.
  • Sigara tüketen kişilerde, astım, zatürre, bronşit, KOAH hastalığının görülme riski daha fazladır. Bu hastalıkların başlıca sebebine bakıldığında, yüksek oranda sigara kullanımı dikkat çekmektedir.
  • Yorgunluk, halsizlik, enerji kaybı gibi durumlar, sigara içen kişilerde daha fazla görülür.
  • Sigara, göz hastalıklarına neden olur.
  • Sigara içtiğinizde Tip 2 diyabet riskiniz artar.
  • Kadınlarda, sigara içmek östrojen seviyelerini düşürür ve adet düzensizliği, süresiz kanamalar gibi önemli sağlık sorunlarına yer açar.
  • Midede, yemek borusunda, bağırsaklarda kanamaya neden olabilir.
  • Sigara içmek, kemiklerde incelme, kemik yoğunluğu kaybına neden olabilmektedir.
  • Sigara içenlerin bazılarında, ağız yaraları, diş eti hastalıkları, ülserler, çürükler ve lekeli dişler görülür.

Üzülerek söylüyoruz ki, sigaranın zararlarını saymakla bitiremeyiz. Vücudu doğrudan zehre maruz bıraktığınızda, sonrasında gelişebilecek olası bütün hastalıkları saymak neredeyse mümkün değil.

Vücudunuzun mükemmel işleyen sistemini, ısrarla bozmak için uğraşmaya devam ediyor iseniz, en azından saydığımız bu maddelerin sigarayı bırakmanız konusunda size motivasyon sağlamasını umuyoruz.

Sigarayı Bıraktıktan Sonra Ne Olur?

Dünyada her gün 5.000 çocuk sigaraya başlamakta ve yetişkinlik süresi boyunca da, sigara kullanımını devam ettirmektedir. Bu kadar zaman boyunca sigara içen bir kişi, yukarıda saydığımız, sigaranın zararlarına maruz kalabilir. Zorunlu ya da kendi isteği ile sigarayı bırakan kişi, elbette ki sağlığını da koruma altına almış olacaktır.

Genel olarak baktığımızda, sigarayı bırakmak için farklı birçok yol mevcuttur. Asıl önemli olanın, insanın sigarayı gerçekten bırakacağına dair inanca sahip olması ve kararlı bir şekilde bu inancını sürdürebilmesidir diyebiliriz. Peki, sigarayı bıraktığında ne olur? Kaybettiğiniz yılları geri kazanmanız mümkün müdür?

Elbette, yıllarca sigara içen kişilerin sigarayı bırakması zorlu olabilir. Uykusuzluk, sinirli haller, konsantrasyon bozukluğu, her şeye aşırı tepki verme gibi durumlar ilk üç hafta boyunca etkili olacaktır.

Başlarda zorlanan kişiler, sabırla devam ettikleri zaman, sigarayı hayatlarından çıkardıkları için mutlu olacaklardır. Dilerseniz, sigarayı bıraktığınız anda neler olur? sorusunu maddeler halinde yanıtlayalım.

  • Sigarayı bırakan kişi, ilk 20 dakika sonrasında, nabzının, kan basıncının normale döndüğünü görecektir. Psikolojik olarak da, ‘bırakma’ kararının etkisiyle, vücut rahatlar.
  • Sigarayı bıraktığınız ilk 8 saat içinde vücudunuzdaki karbonmonoksit miktarı azalır, oksijen seviyesi normal düzeyine iner.
  • Yine ilk 8 saat içerisinde, kanınızdaki nikotin seviyesi düşer.
  • Sigarayı bıraktığınız ilk 24 saat çok önemlidir. Kaygı ve stres seviyesi, ilk 24 saat içerisinde artış gösterebilir. İlk 72 saat boyunca bu etkilerde artış gözlemlenebilir.
  • 2 gün içerisinde, tat alma ve koku alma duyularınız yavaş yavaş normale dönmeye başlar.
  • 3 gün sonra, solunum yollarınızdaki rahatlama nedeniyle, nefes alıp vermeniz kolaylaşır, solunum yollarında temizlik başlar.
  • Halsizlik, yorgunluk gibi bulgular zaman içinde azalır.
  • İlk üç ay içerisinde, vücudunuzda belirgin değişiklikler gözlemlenir, iştahınız artar, nefes almanız kolaylaşır, enerji seviyeniz artar.
  • İlk dokuz ay içerisinde, hırıltılı konuşma, balgam sökme vb. gibi rahatsızlıklarda iyileşmeler görülür.
  • Sigara içmeyi bıraktığınız ilk bir senede, kalp krizi, felç geçirme riskiniz yarıya düşer.
  • Akciğer kanserine yakalanma riskiniz en az seviyeye, 10 yıl sonra gelecektir.
  • Sigarayı bıraktığınız andan itibaren zamanla, hafızanız netleşir, hücreler arası etkileşim hızlanır. Demans, Alzheimer gibi hastalıklara yakalanma riskiniz azalır.
  • Sigara içmeyi bıraktığınızda, hücre ölümünü engellemiş olursunuz.
  • Cildinizdeki erken yaşlanma belirtileri ortadan kalkar ve daha canlı bir görünüme kavuşursunuz.
  • Ruh hali değişiklikleri daha az yaşanır ve depresif etkiler daha az görülür.
  • Tırnak problemleri azalır.
  • Kadınlarda östrojen seviyesi normale döner.
  • Erkeklerde sperm kalitesi artar, cinsel isteksizlik azalır.
  • Sigara, birçok kanser oluşum riskini artırmaktadır. Sigarayı bıraktığınız andan itibaren, zaman içerisinde bu riskler de azalacaktır.
  • Sigarayı bırakmak, sosyal hayatınızı da etkiler. Sigara içmediğiniz için çevreniz tarafından kabul görürsünüz, arkadaşlarınızla daha çok vakit geçirebilirsiniz.
  • Diş eti hassasiyetiniz azalır, daha sağlıklı bir diş yapısına sahip olursunuz.
  • Sigara içmek, damarlarda tıkanıklığa neden olabilmektedir, sigarayı bıraktığınız andan itibaren, bu risk, zamanla azalır.
  • Kemik erimesi, kemik yapısında yoğunluğun azalması gibi durumlar ortadan kalkar.
  • Sigara içen kişilerde, kaslarda erime görülebilmektedir, sigarayı bıraktığınız andan itibaren, bu risk de ortadan kalkacaktır.
  • Sigaranın zararları altında saydığımız maddeler, siz sigarayı bıraktığınız anda iyileşme dönemine girecektir.

Son Sözler:

Özellikle, ebeveynleri, çocukların küçük yaşlarda sigaraya başlamaması için, bilinçli ve dikkatli olmaları konusunda uyarmak istiyoruz. Ayrıca, pasif içiciliğin, önemle altını çizmek istiyoruz. Uzmanlar, pasif içici konumundaki kişilerin de, en az sigara içen kişiler gibi tehlike içerisinde olduğunu söylüyor.

Dünyada sigara kullanan kişinin sayısı oldukça fazla. Parmaklarımızın arasında aksesuar gibi duran bu zehirli silahın, hayatımızı ne kadar olumsuz etkilediğinin farkında mıyız? Bu yazımızda, farkındalık oluşturmak ve bilinçlenmek adına, sigaranın zararları konusuna yer verdik. Sigaranın sağlığa zararları nelerdir ve sigarayı bıraktıktan sonra ne olur? sorularını cevaplandırdık. Sigarayı bırakın, gerekirse bunu hemen, şimdi yapın. Her şeyin, ilk önce kafanızda başladığını unutmayın. Bugün, kendi hayatınızı kurtarmak sizin elinizde, biz yalnızca hatırlatıyoruz.

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu