Tavsiyeler

Dolaşım Sistemi Nasıl Güçlenir?

Dolaşım Sistemi Nasıl Güçlenir?

Dolaşım sistemi nasıl güçlenir? Dolaşımınızı nasıl iyileştireceğinizi veya bunun mümkün olup olmadığını hiç merak ettiniz mi? Fiziksel aktivitenin dolaşımı iyileştirebileceğini öne süren bazı araştırmalar olsa da, genel olarak yaşam tarzı değişiklikleri dolaşımı iyileştiremez; ancak, bozulmasını önleyebilirler.

AYRICA: Kalbi Nasıl Koruruz? Sağlıklı Bir Kalp için Yapılması Gerekenler

İyi dolaşım, genel sağlığımız için gereklidir; dolaşım sistemi, kanı vücutta taşımak ve vücudun tüm hücrelerine oksijen ve besin sağlamak için çalışır.

AYRICA: Derin Uykunun Önemi ve Sağlığa Faydaları

Kötü dolaşım, sigara, diyabet, yüksek kolesterol ve yüksek tansiyon gibi şeylerden kaynaklanabilir ve yaşamı tehdit eden komplikasyonlara neden olabilir.

AYRICA: Göz Sağlığını Korumak için 5 Faydalı Tavsiye

Dolaşım Sistemi Nasıl Güçlenir?

Dolaşım Sistemini Güçlendirmek

AYRICA: Dudaklarınız Böyle Görünüyorsa Kalbinizi Kontrol Ettirin!

Düzenli Egzersiz Yapmak

Her gün yürümek gibi düzenli egzersizin kan dolaşımına yardımcı olabileceği ve kötüleşmesini önleyebileceği belirtilmektedir. Egzersiz ayrıca, gerektiğinde kan damarlarının genişlemesine yardımcı olabilir.

AYRICA: Egzersiz Neden Önemlidir? Haftada Ne Kadar Egzersiz Yapılmalı?

Bu nedenle günde kısa bir mesafe yürümenin veya az miktarda egzersiz yapmanın bile çok yardımcı olabileceği unutulmamalıdır ve hareketsiz kalınmamalıdır.

AYRICA: Koşmanın Fiziksel ve Zihinsel Faydaları Nelerdir?

Bazı araştırmalara göre de yoganın da kardiyovasküler sistem için faydalı olabilecek iyi bir egzersiz şekli olduğunu göstermiştir.

AYRICA: Su İçmeyi Nasıl Alışkanlık Haline Getirebilirim? Etkili Yöntemler!

Sigarayı Bırakmak

Sigara, yağ birikintilerinin birikmesinin arterleri daralttığı ve bacaklara giden kan akışını kısıtladığı periferik vasküler hastalık gelişimi için önemli bir risk faktörüdür.

AYRICA: Neden Kilo Veremiyorum? Kilo Vermeyi Zorlaştıran 5 Sebep

Sigara içmemek, dolaşımın zayıflamasını veya kötüleşmesini önleyebilir. Bu yüzden sigara içiyorsanız, mümkün olan en kısa sürede bırakmanızı tavsiye ederiz.

AYRICA: Şeker Tüketimini Azaltmak için 5 Pratik Yol

Kiloyu Takip Etmek

Fazla kilolu veya obez olmak, daha büyük bir dolaşım hastalığı riski ile ilişkilidir. Bu nedenle, insanlar kilo almaktan kaçınmalı ve fazla kiloları varsa kilo vermeye çalışmalıdır. Sağlıklı bir diyet sürdürmek bu konuda yardımcı olabilir.

AYRICA: Çinko Eksikliği Nedir? Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Birçok meyve ve sebzeyi, özellikle yeşil yapraklı sebzeleri içeren Akdeniz tarzı bir diyet oldukça iyidir. Günlük olarak çeşitli sebze meyve tüketimi ve haftalık balık tüketimi de sağlıklı bir yaşam için gereklidir. Özellikle yağlı balıklardaki omega-3 yağ asitleri kardiyovasküler sağlığı destekler ve dolaşıma fayda sağlar. Ayrıca diyet içerisinde tuz ve fazla tuzlu yiyecek tüketiminin sınırlandırılması da tavsiye ediliyor.

AYRICA: Kalsiyum Eksikliği Nedir? Belirtileri Nelerdir? Hangi Besinlerde Kalsiyum Var?

Masaj Yaptırmak

Kim masaj yaptırmayı sevmez? Artık dolaşım sisteminize fayda sağlayabileceğini bilerek bundan daha da fazla keyif alabilirsiniz. 2020 tarihli bir çalışmaya göre beş dakikalık bacak masajının, katılımcıların sadece masaj yapılan bacakta değil, aynı zamanda diğer bacağın dolaşımını da önemli ölçüde artırdığını göstermiştir.

AYRICA: Soğuk Havanın Vücuda Etkileri Nelerdir?

Genel olarak bakıldığında, masaj terapisinin dolaşım üzerinde kısa vadeli faydalı bir etkisi olabileceği görülüyor, ancak etkinliğini belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

AYRICA: Soğuk Algınlığına Ne İyi Gelir? Soğuk Algınlığı Nasıl Önlenir?

Kan Basıncını Kontrol Etmek

Dolaşımın bozulmasını önlemek için kan basıncınızın iyi kontrol edildiğinden emin olmanın önemi vurgulanmaktadır. Sistolik kan basıncının 120 mm Hg'nin altına düşürülmesinin kardiyovasküler hastalık sonuçlarını iyileştirebileceği ve kalp damar hastalıkları riskini azaltabileceği belirtilmektedir. Ayrıca ölüm riskini %27 oranında azalttığı söylenmektedir.

Bu nedenle, kan basıncınızı düzenli olarak kontrol edilmesi tavsiye edilmektedir.

Düşük Kolesterol

Kolesterol düzeylerinin de düzenli olarak gözden geçirilmesi önemlidir. Toplam kolesterol, genellikle kötü kolesterol olarak adlandırılan düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) ile genellikle iyi kolesterol olarak adlandırılan yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL) kolesterolün bir kombinasyonudur.

Çoğu sağlıklı yetişkin için toplam kolesterolünüzün 200 mg/dl'den az, LDL'nizin 100 mg/dl'den az ve HDL'nizin 40 mg/dl'den yüksek olması gerektiği belirtilmektedir. Kolesterolünüzü düşürmek, zayıf dolaşımla ilişkili kardiyovasküler olayları önleyebilir.


Bu yazımızda dolaşım sistemi nasıl güçlenir? konusunda bahsettik. Kötü alışkanlıklardan uzak durmak ve hareketli bir yaşam tarzında olmanın faydalarını görüyoruz. Sağlıklı bir yaşam için başlıklar altında bahsedilen içerikleri hayatımıza dahil etmeyi unutmayalım. Sağlıklı günler dileriz.

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu