Tavsiyeler

Adet Ağrısı Nasıl Geçer? Adet Ağrısına Ne İyi Gelir? Ne Yapılmalı?

Adet Ağrısı Nasıl Geçer?

Adet kanaması, günlük yaşamı olumsuz etkileyebilen bir durumdur. Koşmanızı, uyumanızı, otururken bile rahat olmanızı etkileyen bu durum, ne yazık ki istenmeyen stresin oluşumuna sebebiyet verebilir. Üstelik bir de ağrılı adet dönemleri geçiriyor iseniz, stres iki katına çıkar ve günlük yaşamdan tat alamaz hale gelirsiniz. Bu yazımızda, adet ağrısı nasıl geçer? adet ağrısı için ne yapılmalı? sorularının cevaplarını veriyor olacağız. Adet dönemlerini ağrı içerisinde geçiren kadınlar için faydalı bir yazı olmasını umuyoruz. Sizi çok iyi anlıyoruz.

AYRICA: Yumurta Tembelliği (Polikistik Over Sendromu) Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

İçindekiler

  1. Adet Ağrısı Nasıl Geçer?
  2. Adet Ağrısına Ne İyi Gelir? Adet Ağrısı için Ne Yapılmalı?

AYRICA: Anal Fissür (Makatta Çatlak) Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?

Adet Ağrısı Nasıl Geçer?

Adet Ağrısı Nasıl Geçer? Adet Ağrısına Ne İyi Gelir?

AYRICA: Sarılmanın Vücuda Faydası Nelerdir? (17 İnanılmaz Etki)

Adet kanaması yaklaşık olarak her 28 günde bir rahim iç duvarlarının kasılıp gevşemesi ile belirli bir kanamanın meydana gelmesi demektir. Rahim duvarlarında kasılma çok fazla olursa, adet dönemi ağrılı geçer. Bu durum da kasık ve karın bölgesinde ağrıya sebep olur. Günlük aktiviteleri olumsuz etkileyen bu ağrı, yalnızca kasık ile sınırlı kalmayabilir.

AYRICA: Kabızlığa Ne İyi Gelir? Kabızlık Sorunu için 6 Önemli Tavsiye

Ağrılar adetten bir ya da iki gün önce başlayabilir ve çoğu zaman kalçaya, bele, karın bölgesine yayıldığı da görülür. Bazı adet sancıları doğal tedavi yollarıyla geçerken, bazıları için ilaç kullanmak gerekir. Her kadın adet sancısı yaşamayabilir ya da hafif olarak ağrı yaşayabilir. Ancak bazı kadınlarda genellikle ilk 3 - 4 gün aşırı şiddette ağrılar görülebilir. Ağrı görülme aralığı kişiden kişiye değişebilir. Bazı kadınlar adet dönemlerini ağrısız atlatır ve bu da yaşamı bir tık da olsa kolaylaştıran bir durumdur.

AYRICA: Soğuk Havanın Vücuda Etkileri Nelerdir?

Adet sancıları ne yazık ki, ruh halini de olumsuz etkileyebilir. Kadınlar bazen, sürekli değişken duygu durum bozuklukları yaşayabilir, agresif ve anlayışsız bir tutum içerisinde olabilirler. Bu süreci en hafif şekilde atlatabilmek için yapılması gereken bazı şeyler vardır. Adet ağrısı nasıl geçer? diye merak ediyor iseniz, hemen sizin için önerilerde bulunuyor olacağız.

AYRICA: Göz Sağlığını Korumak için 5 Faydalı Tavsiye

Adet Ağrısına Ne İyi Gelir? Adet Ağrısı için Ne Yapılmalı?

Sıcak Su Torbası Kullanın

Adet sancısı başladığı anda, sıcak su torbası sizin en iyi kurtarıcınız olabilir. Sıcak su torbasını giysilerinizin üzerinden kasıklarınıza koyarsanız, ağrıyı geçici olarak dindirebilir. Torbanın teninizle doğrudan temas etmemesine dikkat edin. Bu süreçte dinlenmenizi öneririz. Bir süre sonra ağrının geçtiğini fark edeceksiniz. Zor zamanlarınızda imdadınıza yetişen bu su torbalarına, sanırız ki her kadın sahiptir.

AYRICA: Derin Uykunun Önemi ve Sağlığa Faydaları

Vücut Isınızı Koruyun

Belinizi ve ayaklarınızı sıcak tutmanız, adet döneminde önemlidir ve ağrıyı hafifletebilir. Özellikle bel ve ayak bölgesi, vücutta hassas bölgeler olarak bilinir. Eğer belinizi ve ayaklarınızı sıcak tutarsanız, ağrı yoğunluğunun azaldığını görürsünüz. Özellikle adet döneminde iken mevsim fark etmeksizin çorap giymenizi, doğrudan soğuk zemin ile temas etmemenizi öneririz.

AYRICA: Su İçmeyi Nasıl Alışkanlık Haline Getirebilirim? Etkili Yöntemler!

Sıcak Bir Duş Alın

Sıcak bir duş almak kaslarınızı gevşeteceğinden, adet sancısına olumlu yönde etki eder. Eğer yoğun bir ağrılı adet dönemi geçiriyor iseniz, hemen sıcak bir duş almayı düşünebilirsiniz. Sıcak duş, özellikle kasık bölgesindeki kaslara, bel ve bacaklardaki kaslara çok iyi geleceğinden, bedeninizdeki ağrıyı da hafifletecektir.

AYRICA: Neden Kilo Veremiyorum? Kilo Vermeyi Zorlaştıran 5 Sebep

Stres Yapmamaya Çalışın

Ağrı başladığı anda ister istemez gerilirsiniz ve bu da kaslarınızın sıkışmasına neden olabilir. Bu durumda stres yapmamaya, kendinizi serbest bırakmaya çalışmalısınız. Kabul ediyoruz, ağrılı bir adet dönemi oldukça zorlayıcı olabilir.

AYRICA: Şeker Tüketimini Azaltmak için 5 Pratik Yol

Henüz adetiniz başlamamışken stres olmaya başlarsınız. Adet takviminde gününüzün geldiğini gördüğünüz bir anda, ister istemez canınız sıkılabilir ancak unutmayın, siz zaten buna alışıksınız. Stres yaparak vücudunuzu daha da gergin bir hale sokmayın ve rahatlamaya çalışın.

AYRICA: Çinko Eksikliği Nedir? Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Egzersiz Yapın

Adet döneminde iken vücudunuzun gergin ve hassas olduğunu fark edebilirsiniz. Hormonlarınızın daha fazla çalıştığı bu dönemde, ağrılarınızı azaltmak için egzersiz yaparak kaslarınızı çalıştırabilir ve vücudunuzun rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Böylelikle sancılı günleri daha kolay atlatmış olursunuz.

AYRICA: Kalsiyum Eksikliği Nedir? Belirtileri Nelerdir? Hangi Besinlerde Kalsiyum Var?

Beslenmenize Dikkat Edin

Geçirdiğiniz adet döneminde beslenmeniz de çok önemlidir. Bu yüzden vitaminlerinizi, magnezyumu aldığınızdan emin olun, besleyici gıdalar tüketin. Vitamin ya da mineral eksikliği, vücudunuzda ekstra olumsuz etkilere neden olabilir. Kanda demir eksikliği mevcut ise, adetiniz daha zorlu geçebilir. Halsizlik, yorgunluk gibi şikâyetleri daha fazla yaşayabilirsiniz.

AYRICA: AFT Nedir? Neden Oluşur? Nasıl Geçer?

Vücudunuza Masaj Yapın

Karnınıza masaj yaparak ağrıyı gidermeye çalışabilirsiniz. Hafif masajları, karnınızın alt bölgesine uyguladığınızda adet ağrısını hafifletebilirsiniz. Elinizle uyguladığınız hafif baskı, ağrıyı dağıtabilir ve kaslarınızı rahatlatabilir. Bir süre sonra ağrının etkisinin kaybolduğunu fark edebilirsiniz.

Rahatlatan Bitki Çayları Tüketin

Bitki çaylarını; örneğin papatya çayı, melisa çayı gibi rahatlatan ve gevşemenize olanak sağlayan çayları tüketebilirsiniz. Adet döneminde özellikle ruh halinizin de olumsuz etkilendiğini gözlemleyebilirsiniz. Sinirlerinizi ve ağrılarınızı rahatlatabilecek bitki çayları tüketebilir, böylelikle daha az sancısız bir süreç yaşayabilirsiniz.

Ağrı Kesici İlaçları Kullanın

Eğer aşırı şiddette bir ağrı geçiriyorsanız doktorunuzun verdiği kas gevşetici ve kanamanızı sekteye uğratmayan ağrı kesicileri kullanabilirsiniz.

Ağrı kesici kullanmadan önce ağrınızı yukarıda saydığımız maddelerdeki hususlara dikkat ederek geçirmeye çalışmalı, ancak bir fayda göremiyor iseniz ağrı kesici kullanmayı tercih etmelisiniz. Adet iken kullanılabilen ağrı kesicileri kullandığınızdan emin olmayı unutmayın.

İğne Vurulabilirsiniz

İlaç kullanmanıza rağmen ağrılarınız dinmiyorsa, ağrının şiddetli seyrinin devam ettiği ilk üç günde hastaneye giderek doktor onayıyla doğrudan kasınıza iğne vurdurabilirsiniz. İğnenin yüksek oranda etkili olduğu bir gerçektir.

Ne yazık ki bazı adet sancıları, bütün yöntemlere rağmen etkisini kaybetmiyor olabilir. Bu şiddette bir ağrının neden kaynaklandığına mutlaka bakılması gerekir. Eğer herhangi bir durum yoksa ve şiddetli ağrı devam ediyor ise, ağrı kesici iğne vurulmayı tercih edebilirsiniz. En azından ilk üç gün boyunca ağrının şiddetini azaltmış olursunuz.


Bu yazımızda adet dönemini ağrılı geçiren kadınların yapabileceği şeyleri sıraladık. Adet ağrısı nasıl geçer? Neler yapılmalı? Sorularının cevaplarını vermeye çalıştık. Hanımlar, siz adet dönemindeki sancıları nasıl atlatıyorsunuz? Yorum alanından bizlere düşüncelerinizi iletebilirsiniz. Sağlıkla kalın.

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu