Tavsiyeler

AFT Nedir? Neden Oluşur? Nasıl Geçer?

AFT Nedir? Neden Oluşur?

Ağız içi yaralarının en yaygın olanı AFT, beslenmeyi olumsuz hale getirebilen, ağız içinde, dil üzerinde, damakta, diş etinde görülen, küçük, ağrılı ve iltihaplı beyaz pamukçuk yaralarıdır. Bir sivilce gibi küçük nokta şeklindedir, ancak değişik boyutlarda da oluşum sağlayabilmektedir ve ortasında şişkin beyaz bir iltihap vardır. Bu beyaz plak şeklindeki yaralar oldukça ağrılı olabilmektedir. Bu yazımızda AFT nedir? Neden oluşur? Nasıl geçer? sorularının cevaplarını veriyor olacağız.

AYRICA: Çinko Eksikliği Nedir? Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Tedavi Edilir?

İçindekiler

  1. AFT Nedir?
  2. AFT Neden Oluşur?
  3. AFT Nasıl Geçer?

AYRICA: Su İçmeyi Nasıl Alışkanlık Haline Getirebilirim? Etkili Yöntemler!

AFT Nedir?

AFT Nedir? Neden Oluşur? Nasıl Geçer?

AYRICA: Anal Fissür (Makatta Çatlak) Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?

Genellikle yanak etinin iç kesimlerinde görülür ve kişinin ağız içinde büyük bir hassasiyet oluşturur. Sıcak ya da soğuk olarak içecek tüketememe, yemek yiyememe, hatta tükürük salgılarını kontrol edememe gibi durumlar ortaya çıkarır.

AYRICA: Neden Kilo Veremiyorum? Kilo Vermeyi Zorlaştıran 5 Sebep

Minör dediğimiz daha az etki gösteren Aft genellikle bir hafta 10 gün gibi bir sürede geçer.

Majör dediğimiz Aft, bir ay ve bir aydan daha fazla etkisini gösterebilir.

AYRICA: Şeker Tüketimini Azaltmak için 5 Pratik Yol

Herpetiform Aft ise daha çok grup oluşturarak ağız içinde yayılan bir Aft türüdür. Daha çok ileriki yaşlarda görülür ve iyileşme süresi bir hafta ile bir ay arasında değişebilmektedir. Doktora mutlaka gidilmeli ve Aft'nin oluşumu neyden kaynaklanıyor, mutlaka araştırılmalıdır. Beslenme düzensizliğinden kaynaklandığı gibi, ağız içi kanser gibi ağır bir sağlık sorunundan kaynaklanabileceği de göz ardı edilmemelidir.

AYRICA: Çinko Eksikliği Nedir? Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Tedavi Edilir?

AFT Neden Oluşur?

Aft'nin tam olarak neden oluştuğunu kestirebilmek için, Aft oluşumuna sebebiyet verebilecek başka etkenler aranır. Diş eti iltihabı, vitamin eksikliği, düzensiz beslenme, aşırı baharatlı yiyecek tüketme, hormonal değişiklikler bu etkenlerden bazılarıdır.

AYRICA: Derin Uykunun Önemi ve Sağlığa Faydaları

  • Demir, vitamin ya da mineral eksikliği Aft oluşumuna sebebiyet verebilir. Özelikle folik asit, B1, B6, B12 vitamin eksikliğinde Aft görülebilir.

AYRICA: Göz Sağlığını Korumak için 5 Faydalı Tavsiye

  • Dengesiz ve düzensiz beslenme vücut üzerinde vitamin, mineral eksikliğine neden olur, aynı zamanda bağışıklık sistemini güçsüz kılar. Aft yaraları bu durumlarda sık sık görülebilir.

AYRICA: Soğuk Havanın Vücuda Etkileri Nelerdir?

  • Hormonal değişiklikler, özellikle ergenlik dönemlerinde oluşan değişiklikler de ağız içinde Aft yaralarının oluşumuna sebebiyet verebilir.

AYRICA: Kabızlığa Ne İyi Gelir? Kabızlık Sorunu için 6 Önemli Tavsiye

  • Aşırı baharatlı yiyecekler, gazlı içecekler, ağız içinde hassasiyet yaratabilecek, dilin tat dokusunu kötü etkileyebilecek gıdalar da Aft oluşumuna neden olabilir.

AYRICA: Koşmanın Fiziksel ve Zihinsel Faydaları Nelerdir?

  • Herhangi bir yiyeceğe ya da içeceğe ya da proteine alerjinin olması durumunda Aft oluşabilir. Vücudun bağışıklık sistemini etkileyen, hastalıklardan doğan sonuçlardan birisi de Aft olabilir.

AYRICA: Adet Ağrısı Nasıl Geçer? Adet Ağrısına Ne İyi Gelir? Ne Yapılmalı?

AFT Nasıl Geçer?

AFT kendiliğinden geçebilen ağrılı bir yaradır. Ancak bu süreçte ağız içinde oluşturduğu hassasiyet nedeniyle tedbirli davranmak önemlidir.

AYRICA: Göz Arpacığı Nedir? Neden Oluşur? Nasıl Geçer? Doğal Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

  • AFT oluşumunu engellemek için vitamin ve minarellerin alımına dikkat edilmelidir. Özellikle Çinko, B1, B6, B12, Demir ve Folik asit içerikli gıdalar tüketmek bu hususta oldukça önemlidir.
  • AFT ağrılı bir süreç olduğu için günlük ağız içi bakımın özenle yapılması gerekir. Dişler fırçalanmalı, gerekirse diş ipi kullanılmalı ve yemeklerden sonra gargara yaparak mikrop oluşumuna engel olunmalıdır.
  • Oksijenli suyu, kulak pamuk çöpünün üzerine dökerek ağız içi yaraların üzerinde gezdirerek iltihap oluşumunu durdurabilir, aynı zamanda mikrop ölümüne yardım edebilirsiniz.
  • Doktorunuzun verdiği ağız içi yaralanma ilaçlarını düzenli bir şekilde kullanmanız tavsiye edilir.
  • Belirgin bir rahatsızlığınız ya da hastalığınız varsa bu Aft oluşumuna neden olabilir, bu yüzden ilk önce hastalığınız için doktorunuzla birlikte bir tedavi yöntemi belirlemeniz ve bu doğrultuda hareket etmeniz önemlidir. Hastalığınız devam ettiği sürece Aft sık sık kendini göstereceğinden, ilk önce hastalığınızın olumlu yönde geliştirme göstermesi önemlidir.
  • Doğal ev yoğurdu yiyerek Aft oluşumuna engel olunabilir. Protein ve probiyotik deposu olan yoğurt, Aft yaralarının iyileşmesinde de önemli bir katkı sağlayacaktır.
  • En önemli hususlardan birisi de bu süreçte gıda beslenmesine dikkat edilmesidir. Aşırı baharatlı yiyecekler, gazlı içecekleri tüketmemek, Aft'nin iyileşmesi anlamında olumlu bir hareket olacaktır.
  • Bazı diş macunları sağlıklı bir ağızda bile aşırı tahrişlere neden olabilir, bu yüzden kullanılan diş macununun yakıcı tahriş etkisinin olmamasına dikkat edilmelidir.

Aft yaraları genellikle kadınlarda daha çok görülür ve toplum genelinde ise görülme oranı %20-25'tir. Belirgin bir hastalığın sonucu olabileceği gibi, kendiliğinden de çıkabilir. Bu hususta dikkat edilmesi gereken en önemli husus beslenme düzeni ve sağlıklı beslenme olacaktır.


Bu yazımızda Aft (ağız içi yaraları) nedir? Nasıl oluşur? ve nasıl geçer? Konularını işledik. Kendinize dikkat etmenizi ve sağlıklı besinler tüketmenizi öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu