Tavsiyeler

Göz Arpacığı Nedir? Neden Oluşur? Nasıl Geçer? Doğal Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Göz Arpacığı Nedir? Neden Oluşur? Nasıl Geçer?

Gözler hassas oldukları gibi aynı zamanda korunması gereken önemli bir organdır. Dış dünyayla bağlantı kurduğu her an aslında bir tehlikedir, fakat göz sağlığımıza dikkat ettiğimiz sürece genel olarak bir sorun yaşamayız. Bu yazımızda, göz rahatsızlıkları konusunda oldukça yaygın bir sağlık durumu olan göz arpacığı nedir? Bundan bahsediyor olacağız. Göz arpacığı neden oluşur? Doktorun önerdiği ilaçlar dışında, doğal yöntemlerle göz arpacığı geçer mi? gibi soruları da işliyoruz. Halk dilinde it dirseği olarak da bilinen göz arpacığı günlük hayatı olumsuz etkileyebilen bir durum. Peki, neden arpacık oluşur? Arpacık için cerrahi bir işlem gerekli midir? diye merak ediyor iseniz, yazımızın devamını okumanızı tavsiye ederiz.

AYRICA: Göz Sağlığını Korumak için 5 Faydalı Tavsiye

İçindekiler

  1. Göz Arpacığı Nedir?
  2. Göz Arpacığı Türleri Nelerdir?
  3. Arpacık Nasıl Oluşur? Belirtileri Nasıldır?
  4. Göz Arpacığı Nasıl Geçer?
  5. Göz Arpacığı için Doğal Tedavi Yöntemleri

AYRICA: Glokom (Göz Tansiyonu) Nedir? Nasıl Oluşur? Nasıl Tedavi Edilir?

Göz Arpacığı Nedir?

Göz Arpacığı Nasıl Geçer? Doğal Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

AYRICA: Su İçmeyi Nasıl Alışkanlık Haline Getirebilirim? Etkili Yöntemler!

Biliyorsunuz ki insan vücudundaki en önemli organlardan birisi gözdür. Gözümüzle dünyayı keşfederiz, tanık oluruz, izleriz ve gözlem yaparız. Bu yüzden gözlerimizin sağlığını korumak çok önemlidir.

AYRICA: Neden Kilo Veremiyorum? Kilo Vermeyi Zorlaştıran 5 Sebep

Arpacık, göz kapaklarının diplerindeki yağ bezelerinin enfeksiyona maruz kalarak ağrılı bir şişlik oluşturmasıyla meydana gelen bir sağlık sorunudur.

AYRICA: Şeker Tüketimini Azaltmak için 5 Pratik Yol

Genel olarak cerrahi bir işlem gerekmez fakat arpacık teşhisini koymak için mutlaka bir doktora görünmek gereklidir. Zira arpacık zannedilerek göz ve göz çevresinde oluşan herhangi bir kisti doğal tedavi yöntemleri ile geçirmeye çalışırsanız, daha büyük sağlık sorunları ile karşılaşabilirsiniz. En doğru teşhisi doktorunuz şikâyetlerinizi dinlediği ve gözünüzü muayene ettiği zaman verecektir.

AYRICA: Çinko Eksikliği Nedir? Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Göz Arpacığı Türleri Nelerdir?

Göz arpacığı iç ve dış arpacık olarak ikiye ayrılır. Yaygın olarak görüleni dış arpacıktır.

AYRICA: Kalsiyum Eksikliği Nedir? Belirtileri Nelerdir? Hangi Besinlerde Kalsiyum Var?

İç arpacık; gözün yüzeyine yağ salgılamakla ve gözün görevlerini kolaylıkla yapabilmesini sağlamakla görevli olan meibomian bezlerinin tıkanmasıyla gerçekleşir ve oldukça ağrılıdır. Göz ve çevresinde ısı artışı, kızarıklık ve şişlik ile kendisini ele verir.

AYRICA: Sarılmanın Vücuda Faydası Nelerdir? (17 İnanılmaz Etki)

Dış arpacık; iç arpacığa göre daha yaygın görülen bir sağlık sorunudur. Kirpik diplerinde görülür ve yine şişlik, ağrılı bir kaşınma ile kendisini gösterir.

AYRICA: Derin Uykunun Önemi ve Sağlığa Faydaları

Arpacığın oluşumunu tetikleyen birtakım faktörler vardır. Bunların en başında;

  • Aşırı makyaj kullanımı,
  • Makyaj temizlerken dikkatsiz davranma,
  • Kirli ellerle göz ve çevresini ovuşturma,
  • Toza ya da gözün sağlıklı yapısını bozabilecek herhangi bir bakteriyel duruma maruz kalma,
  • Çağımızın hastalıklarının oluşmasında yaygın bir faktör olan stres,
  • Yağlı besinlerin fazla tüketilmesi ve dengesiz beslenme, gelir.

Genel olarak bu faktörler arpacık oluşumunda etkin bir rol oynar. Özellikle göz üzerinde aşırı makyaj kullanımı ve de toz gibi gözün sağlıklı yapısını sekteye uğratacak durumlara maruz kalma, arpacık oluşumunu tetikleyen başlıca etkenlerdir.

AYRICA: Soğuk Havanın Vücuda Etkileri Nelerdir?

Arpacık Nasıl Oluşur? Belirtileri Nasıldır?

Arpacık, oluşumu tetikleyen unsurlardan sonra göz kapaklarında bulunan yağ bezelerinin tıkanmasıyla oluşur. Yağ bezelerindeki bakteriler, göz kapağının diplerinde birikir ve arpacık oluşumunu tetikler. Genellikle göz kapağı hastalığı olarak bilinen göz arpacığı hordeolum olarak da adlandırılır.

AYRICA: AFT Nedir? Neden Oluşur? Nasıl Geçer?

Arpacığın belirtileri arasında en belirgin özellik kızarıklık ve kaşınmadır. İlk iki günde gözde yanma, kaşıntı, kızarıklık ile kendini gösteren arpacık, erkenden müdahale edilmez ise göz kapağının şişmesiyle ileri seviyeye taşınır. Bu durumda hemen doktora görünmek yapılacak en doğru şeydir.

AYRICA: Adet Ağrısı Nasıl Geçer? Adet Ağrısına Ne İyi Gelir? Ne Yapılmalı?

Gözünüzün aniden şişmeye başladığını fark ederseniz panik yapmayın. Göz arpacığı oldukça yaygın olan bir sağlık sorunudur ve muhtemelen çevrenizde bu durumu yaşamış olan bir insan mutlaka vardır.

AYRICA: Anal Fissür (Makatta Çatlak) Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?

Gözde kaşıntı ya da kızarıklık ve şişme gibi bir durum oluştuğunda kesinlikle elle müdahale edilmemelidir. Özellikle kaşıntı hissinin çok olduğunu hissedebilirsiniz. Bu durumda gözünüzün şişen kısmı mümkün olduğunca az kaşınmalıdır çünkü kaşıntı ihtiyacı giderildikçe şişkinlik de aynı oranda büyüyecektir. Gözünüzü soğuk su ile yıkayarak kaşıntıyı giderebilirsiniz.

AYRICA: Kabızlığa Ne İyi Gelir? Kabızlık Sorunu için 6 Önemli Tavsiye

Göz Arpacığı Nasıl Geçer?

Arpacık teşhisi için herhangi bir röntgen yöntemine gerek yoktur, doktorunuz gözünüzü gördüğü anda eğer rahatsızlığınız arpacık ile alakalı bir durum ise teşhisi kolaylıkla koyabilir, size kullanmanız için damla ve krem yazabilir. İlaçlar düzenli kullanıldığında ve aşırı dikkatli olunduğunda arpacık genellikle bir hafta içinde geçip gidecektir. Eğer iki üç hafta geçmediği olursa bu durumda ne yazık ki cerrahi müdahale gerekebilir.

AYRICA: Koşmanın Fiziksel ve Zihinsel Faydaları Nelerdir?

Özellikle göz ve göz çevrenizin hijyenini sağlarken mutlaka kulak pamuğu kullanmanızı tavsiye ederiz. Pamuğu ıslatarak gözünüzün şişen kısmını silebilir, böylelikle elinizle dokunmadan göz sağlığınızı koruyabilirsiniz. Zira ellerimiz, ne kadar temiz yıkasak da vücudumuzda birçok mikrobu aynı anda barındırabilen bir organdır ve enfeksiyon bölgesine sürüldüğünde durumu çok daha kötü yapabilir.

Arpacığın ilaçla tedavi yöntemlerinin yanında eğer isterseniz doğal tedavi yöntemleri de kullanabilirsiniz.

Göz Arpacığı için Doğal Tedavi Yöntemleri

  • İlk olarak her gün günde birkaç kez pamuklu bir yüzeyle, gözlerinizi suyla temizlemelisiniz.
  • Eğer dilerseniz sarımsak ya da soğan gibi tam bir antibiyotik olan bu iki gıdayı arpacığın üzerine sürebilir ve hücreleriniz üzerinde oluşan enfeksiyonları yok edebilirsiniz. Sarımsak ve soğan suyunu sıkarak, pamuklu kulak çöpüyle gözünüzün şiş kısmına sürebilirsiniz. Faydasını göreceksiniz.
  • Patates de arpacık üzerinde düzenli aralıklarla kompres olarak uygulandığında etkili bir sonuç verebilir.
  • Papatya çayı ya da demlik poşet çaylarından da gözlerinizin üzerine bastırarak günde bir iki defa uyguladığınızda olumlu sonuçlar alabilirsiniz.
  • Gözünüzü rahatlatmak, kaşıntıyı hafifletmek için de soğuk kompres uygulayabilirsiniz.
  • Arpacık esnasında, elle yüze doğrudan dokunmamak önem arz etmektedir. Buna ayrıca dikkat etmenizi tavsiye ederiz.

Gözünüzde arpacık çıktığı anda doğal olarak strese girebilirsiniz çünkü oluşan durum herkes tarafından fark edilecektir ancak üzülmeyin ki bu geçici bir durumdur. Bu yazımızda sizler için, göz arpacığı nedir? Nasıl oluşur? Belirtileri nelerdir ve nasıl geçer? sorularının cevaplarını vermeye çalıştık. Ben de bu süreci atlattığım için, doktorunuzun verdiği kremler ya da damlaları dikkatlice kullandığınızda ve eğer isterseniz doğal tedavi yöntemlerini uygun bir şekilde kullandığınızda gözünüzde oluşan bu durumun, sağlıklı bir takip sürecinin ardından kolaylıkla geçeceğini söyleyebilirim. Lütfen gözlerimizin hijyenine ve sağlığına çok dikkat edelim. Sağlıklı günler.

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu