Tavsiyeler

Yumurta Tembelliği (Polikistik Over Sendromu) Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Yumurta Tembelliği (Polikistik Over Sendromu) Nedir?

Kadınların sıklıkla adet düzensizliği yaşadığı biliniyor. Ruh halini de oldukça olumsuz etkileyen bu düzensizlik, kadınların yaşadığı en büyük sorunlardan biri halini almış durumda. Dengesiz beslenme, genetik faktörler, hormonal değişiklikler gibi durumların etkili olduğu hastalığın, en etkin sebeplerinden birisi yumurta tembelliği. Polikistik over denilen bu sendrom eğer tedavi edilmezse istenmeyen durumlara sebebiyet verebiliyor. Bu yazımızda sizlere, polikistik over (yumurta tembelliği) nedir? Nasıl anlaşılır? Polikistik over hamile kalmayı engeller mi? gibi soruların cevaplarını veriyor olacağız.

AYRICA: Adet Ağrısı Nasıl Geçer? Adet Ağrısına Ne İyi Gelir? Ne Yapılmalı?

İçindekiler

  1. Yumurta Tembelliği (Polikistik Over Sendromu) Nedir?
  2. Yumurta Tembelliği (Polikistik Over) Nasıl Anlaşılır?
  3. Yumurta Tembelliği (Polikistik Over) Hamile Kalmayı Engeller mi?
  4. Yumurta Tembelliği (Polikistik Over) Nasıl Tedavi Edilir?
  5. Yumurta Tembelliği (Polikistik Over) Tekrarlar mı?

AYRICA: Göz Arpacığı Nedir? Neden Oluşur? Nasıl Geçer? Doğal Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Yumurta Tembelliği (Polikistik Over Sendromu) Nedir?

Yumurta Tembelliği (Polikistik Over Sendromu) Nasıl Tedavi Edilir?

Yumurtalık tembelliği, yumurtalıklardaki fonksiyonun sağlıklı bir şekilde çalışmadığı anlamına geliyor. Kadınlarda; her ay büyüyen ve çatlayan yumurtalar döllenme durumuna hazır hale geliyor, ancak yumurta tembelliği yaşayan bir kadında, bu durum gerçekleşmiyor.

AYRICA: AFT Nedir? Neden Oluşur? Nasıl Geçer?

Yumurta Tembelliği (Polikistik Over) Nasıl Anlaşılır?

Yumurtalık tembelliği çoğu zaman adet düzensizliği ile kendini gösterebiliyor. Kadınlarda üç ayda bir ya da bir ayda iki kere gibi düzensiz zaman aralıklarında gerçekleşen adetler, hormonların sağlıklı çalışmadığına işaret ediyor. Bu durumda yumurtalardaki üreme hücreleri uyarılmıyor ve uygun büyüme sağlanamadığı için hamilelik oluşumu engelleniyor.

AYRICA: Anal Fissür (Makatta Çatlak) Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?

Genital bölgedeki kıllanmanın bir ay geç veya bir ay erken olması da belirtilerden birisi olarak kabul ediliyor. Hamile kalmaya çalışan kadınların, bir türlü çocuk sahibi olamamaları doğrultusunda, doktora gitmeleri üzerine yumurta tembelliği tanısı koyulabiliyor.

AYRICA: Soğuk Havanın Vücuda Etkileri Nelerdir?

Karın ve kasık bölgesindeki şiddetli ağrılar sonucunda gerçekleştirilen tanıyla birlikte yumurtalıklarda bir tembellik oluşumu saptanabiliyor.

AYRICA: Kabızlığa Ne İyi Gelir? Kabızlık Sorunu için 6 Önemli Tavsiye

Bazı kadınlarda aylar süren yoğun kanamalar görülebiliyor. Bu durumda, kadın doğum ve hastalıkları uzmanı bir doktor ile görüşülmesi gerekiyor. Yumurta tembelliği, hormonal değişikliklere sebep olabiliyor. Örneğin aşırı kilo alımı ya da kilo verimi, sürekli stres hali, mutsuzluk, huzursuzluk, erken ya da geç tüylenme, ağrılı adet kanamaları gibi birçok durumun yaşanmasına neden olabiliyor.

AYRICA: Göz Sağlığını Korumak için 5 Faydalı Tavsiye

Yumurta Tembelliği (Polikistik Over) Hamile Kalmayı Engeller mi?

Yumurta tembelliği hormonların sağlıklı çalışamaması sonucunda her ay düzenli yumurtlama yapılamaması ve yumurtaların uygun üreme haline gelememesi sonucu ortaya çıkıyor. Bu durum hamile kalmayı zorlaştırıyor.

AYRICA: Derin Uykunun Önemi ve Sağlığa Faydaları

Üreme hücrelerinin istenilen boyuta ulaşamaması, yumurtaların büyüyüp çatlayamaması, hamilelik oluşumunu engelliyor. Devam eden yoğun kanama ya da aylarca adet görememe durumunda, birçok yumurta henüz büyüyemeden kaybolup gidiyor. Döllenmeye uygun bir boyuta gelemeden, yumurtalar kanamalarla kendini bırakıyor. Birçok kadın bu durumda anne olma şansını gerçekleştiremiyor ancak uygulanan tedavi sonrasında bu şansı yeniden elde edebiliyor.

AYRICA: Sarılmanın Vücuda Faydası Nelerdir? (17 İnanılmaz Etki)

Eğer yumurta tembelliği tedavi edilebilecek boyutta ise, anne adayları düzenli takiple hamile kalmayı başarabiliyor. Burada öncelikle tedavi süreci çok önem arz ediyor. Peki, yumurta tembelliği nasıl tedavi edilir?

AYRICA: Su İçmeyi Nasıl Alışkanlık Haline Getirebilirim? Etkili Yöntemler!

Yumurta Tembelliği (Polikistik Over) Nasıl Tedavi Edilir?

Yumurta tembelliği teşhisi konulduktan sonra, bu duruma sebebiyet veren durumlar tespit ediliyor. Eğer yumurta tembelliği bir kistten kaynaklanıyorsa kistin yok olması için uygun tedavi yöntemleri uygulanıyor. Hormonal dengesizlik, östrojen hormonunun vücutta sağlıksız salgılanması, stres gibi faktörler de değerlendirilerek adet düzenleyici ilaçlar kullanılıyor.

AYRICA: Neden Kilo Veremiyorum? Kilo Vermeyi Zorlaştıran 5 Sebep

Hamile kalmayı istemeyen kadınların, doğum kontrol haplarıyla adet düzenlemesi sağlanıyor. Aynı zamanda doğum kontrol hapları, âdeti düzenleyici etkisi sayesinde, çoğunlukla yumurta tembelliğinde tedavi sürecini olumlu tamamlamaya fayda sağlıyor. Eğer sorun başka özel bir durumdan kaynaklanıyor ise, doktorun tavsiyeleri doğrultusunda hareket ediliyor. Bazı durumlarda ise, ne yazık ki kişi hamile kalamıyor.

AYRICA: Şeker Tüketimini Azaltmak için 5 Pratik Yol

Yumurta tembelliği tedavisi, 6 ile 8 ay sürebilen bir dönemi kapsıyor. Bu süreçte doktorun verdiği talimatları dikkatlice uygulamak gerekiyor. En önemli faktör olan stresin ise bu durum üzerindeki etkisi çok büyük.

AYRICA: Çinko Eksikliği Nedir? Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Örneğin aylar süren yoğun kanamalar geçiren bir kişi, günlük hayatı olumsuz etkileyen bu durum karşısında stres yapabiliyor. 6 ile 8 ay süren tedavi durumunda zaman zaman yaşanan kasık krampları, günlük yaşam aktivitesini olumsuz etkileyebiliyor. Polikistik Over, bazı durumlarda kadınların yıllarca tedavi görmesine de neden olabiliyor. Stresin ve sabrın burada çok önemli iki faktör olduğunu dile getirmek gerek. Tedavinin olumlu seyredebilmesi için, vücudu stresten arındırmak önem arz ediyor.

AYRICA: Kalsiyum Eksikliği Nedir? Belirtileri Nelerdir? Hangi Besinlerde Kalsiyum Var?

Kadınların hayatında ciddi ruh hali değişikliklerine sebep olabilen, yumurta tembelliği yeniden tekrarlar mı? diye merak edilebiliyor.

Yumurta Tembelliği (Polikistik Over) Tekrarlar mı?

Yumurta tembelliğinin oluşumuna birçok faktör sebep olabiliyor. Bu yüzden dengeli beslenmeye dikkat etmek ve hormonal dengeyi bozabilecek her türlü riskten kaçınmak gerekiyor. Aşırı kilo ve aşırı zayıflık, düzensiz ve sağlıksız beslenme, folik asit ve D vitamini eksikliği gibi durumlar adet düzensizliğine yol açabiliyor.

Yumurta tembelliğinin tekrarlama eğilimi az olsa da yok değil ve bu yüzden dikkatli olmak gerekiyor. Adet düzensizliği yalnızca hamile kalmayı engellemekle kalmıyor, aynı zamanda vücuttaki dengelerin değişimine, örneğin sık ruh hali değişimlerine, aşırı kıllanmaya, hızlı kilo alıp vermeye v.b. durumlara neden olabiliyor.

Doğru tedavi yöntemi uygulandığında, yumurta tembelliği tedavi edilebiliyor.

Yaygın bir bilgiye göre soğan kürünün de etkili olduğu biliniyor. Beyaz soğanın suda kaynatılıp suyunun içilmesi, bunu adet günü ve sonrasını takip eden birkaç gün içinde tüketilmesi öneriliyor. {alertSuccess}

Yumurta tembelliği, adet düzensizliği gibi durumlar ne yazık ki bir kadının hayatını zorlaştırabiliyor. Belirtiler fark edildiği anda uzman bir doktorla görüşmek önem arz ediyor. Tedavinin eksiksiz ve dikkatli bir şekilde uygulanması oldukça önemli ve bu süreçte sabırlı olmanın, hemen iyileşme beklememenin önemli olduğunu dile getirelim.

Bu gibi durumları yaşamamak için düzenli olarak kadın doğum ve hastalıkları uzmanına görünmek gerekiyor. Sağlık durumunuzu iyi takip etmeniz; hem sağlıklı bir adet düzeni geçirmenizi, hem de olası çikolata kistlerinin oluşumuna engel olmanızı sağlayabilir. Vücudunuz belirli sinyaller veriyor ise, lütfen görmezden gelmeyin ve en önemli tedavinin doktorunuzun vereceği tedavi olduğunu hatırlatmamıza izin verin. {alertInfo}

Bu yazımızda yumurta tembelliği (polikistik over) nedir? Nasıl anlaşılır ve nasıl tedavi edilir? gibi soruların cevaplarını vermeye çalıştık. Özellikle yazarınız Esra olarak ben de yumurta tembelliği (polikistik over) rahatsızlığını yaşadım. Eğer aylar süren yoğun kanamalarınız (büyük ciğer parçalarına benzeyen kanamalar olarak tanımlanabilir), hareket ettiğinizde dahi kasıklarınızda kasılma ve sancılarınız oluyor ise, düzensiz çalışan hormonlarınız yüzünden kilo alımı ya da hızlı kilo verimi yaşıyor iseniz, hiç vakit kaybetmeden doktora gitmenizi öneriyorum. Eğer geç kalır iseniz, ileride çocuk sahibi olma şansınızı kaybedebilirsiniz. Yumurta tembelliği hakkında merak ettikleriniz var ise, sizlerle kullandığım ilaçları ve deneyimlerimi de seve seve paylaşırım. Bunun için yorum alanından bizlere ulaşmanız yeterli. Kendinize ve sağlığınıza dikkat edin. Saygılarımızla.

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu