Tavsiyeler

Yenidoğan Bebek Banyosu Nasıl Yapılır? Bebekler Ne Sıklıkla ve Ne Zaman Yıkanmalı?

Yenidoğan Bebek Banyosu Nasıl Yapılır?

Bebek banyosu özellikle ilk kez anne olan kadınlar için hem heyecan verici hem de ürkütücü olabilir. Yeni doğmuş bir bebek ilk önce hastanedeki sağlık görevlileri tarafından temizlenir ancak, sonrasında bebeğin banyosunu annenin yaptırması gerekir. Anne karnındaki güvenli bölgesinden, farklı bir dünyaya geçiş yapan bir bebek oldukça hassastır. Özellikle ilk doğduklarında oldukça küçük oldukları için, anne adayları, bebek banyosu nasıl yaptırılır? Bebek banyosunda neler olmalı? Bebekler ne sıklıkla yıkanmalı? gibi soruları araştırabiliyor.

AYRICA: Bebek Bakarken Dikkat Edilmesi Gerekenler (11 Hata)

Bebeklerin ilk banyosu duygusal olarak da oldukça önemli bir aşamadır. Bebeklerine ilk kez banyo yaptıracakları için, heyecanlı ve endişeli olan anneler bebeklerinin sağlığını göz önüne alarak, dikkatli bir şekilde bebeğe banyo yaptırmalıdır. Yeni doğmuş bir bebeğin haftada 2 veya 3 kere banyo yaptırılması idealdir ancak bebeğe her gün de banyo yaptırılabilir.

AYRICA: Bebeklerde Odaklanma Sorunu (Dikkat Eksikliği) Neden Olur?

Özellikle her gün yaptırılan banyo, bebeğin gelişimi, bakımı ve özellikle enfeksiyonlara açık cildini korumak için uzmanlar tarafından tavsiye edilebilen bir durumdur. Bebekler banyo yaptırıldıktan sonra daha sakin ve huzurlu olur. Gece uyumadan önce bebeğe banyo yaptırılır ise, bebek daha rahat bir uyku çekebilecektir.

AYRICA: Çocuğa Öğretebileceğiniz Önemli Hususlar - Kazandırılması Gereken Değerler

Elbette ki, bebeğin ilk banyosunda ve devamında dikkat edilmesi gereken birçok husus vardır. Özellikle bebeklerin henüz düşmemiş olan göbek bağlarının enfeksiyon kapmaması, zarar görmemesi ve ıslanmamasına dikkat edilmesi gerekir. Göbek bağları genellikle 7-14 gün içerisinde düşer, ancak bebeğe banyo yaptırılmaması için o kadar süre beklememek daha doğru olur.

AYRICA: Çocuklara Masal - Hikaye Anlatmanın Faydaları Nelerdir? İyi Bir Hikaye Anlatıcısı Olmak için Neler Yapılabilir?

Bu yazımızda yenidoğan bebek banyosu nasıl yapılır? Oda sıcaklığı ne olmalı? gibi sorularla birlikte bebek banyosunda kullanılan araç gereçler hakkında bilgi veriyor olacağız. Umarız ki, deneyimsiz anneler için faydalı bir yazı olacaktır.

AYRICA: İlgisiz Anne Baba Tutumları Nelerdir? İlgisiz Ebeveyn Özellikleri

Anneler özellikle ilk banyoda endişelenebilmektedir. İlk banyo deneyimi atlatıldıktan sonra, zaman geçtikçe bu endişeler azalacak ve banyo deneyimi daha keyifli bir hale gelecektir.

AYRICA: Doğum Sonrası Meme Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

İçindekiler

  1. Bebek Banyosunda Kullanılan Araç Gereçler
  2. Bebek Banyosu Nasıl Yaptırılır?
  3. Bebekler Ne Sıklıkla ve Ne Zaman Yıkanmalı?

Bebek Banyosunda Kullanılan Araç Gereçler

Bebekler Ne Sıklıkla ve Ne Zaman Yıkanmalı?

AYRICA: Anne Sütünün Faydaları Nelerdir? Anne Sütü Nasıl Sağılır? Nasıl Saklanır?

Bebeklerine ilk kez banyo yaptıracak olan annelerin, banyo yaptırmadan önce malzemeleri hazırlaması gerekmektedir. Bebek sudan rahatsız olabilir, ağlayabilir veya hareketli yapısıyla anneyi zorlayabilir. Bu durumda bebeğe banyo yaptırılırken en az iki kişinin olması daha iyi olacaktır. Peki, bebeğe banyo yapılırken hangi malzemeler kullanılmalıdır? Bebek banyosunda neler olmalıdır?

  • Banyo Küveti

Bebekleri leğen içerisinde yıkamayı tercih eden anneler olabilir. Bu durumda bebeğinize banyo yaptırmak daha zor olabilir. Özellikle bebeğin göbek bağının ıslanmaması, ıslansa bile suya az miktarda maruz kalması önerilmektedir.

Leğen yerine, bebeklerin banyo yaptırılması için, bebek banyo küveti temin edilmelidir. Bebeğinizi incitmediğinizden daha emin olmak için bebek küveti önerilir.

  • Bebek Küveti Süngeri ya da Filesi

Bebek banyo küveti, dilerseniz küvetin içerisine havlu koyarak ya da yumuşak bir minder koyarak da kullanılabilmektedir ancak bunun yerine, bebek banyo küveti için özel olarak üretilmiş sünger ya da file almayı tercih edebilirsiniz.

Sünger, küvetin üzerine gerilerek tutturulur ve bebek üzerine yatırılır. Küçük bir hamak gibi göründüğünü dile getirebiliriz. Böylelikle bebeği yıkarken sular aşağıya akar ve bebeğiniz su içinde kalmamış olur.

  • Bebek Şampuanı veya Sabunu

Bebeğin temiz olması ve güzel kokması için, içerisinde paraben, SLE, SLS, parfüm, alkol, renklendirici, koruyucu olmayan, göz yakmayan bir şampuan tercih edilmelidir.

Yenidoğan bebek şampuanlarını kullanmak ve doktora danışarak bu kullanıma dikkat etmek gereklidir.

  • Bebek Havlusu

Banyo sonrasında, cildi tahriş etmeyen yumuşak dokulu, pamuklu en az iki havlu bulundurulmalıdır.

  • Bebek Kıyafetleri

Banyodan sonra, hemen kurulanan bebeğin üşütmemesi için kıyafetler hazır bulundurulmalıdır.

  • Bebek Lifi

Özellikle cildi tahriş etmeyen, yumuşak dokulu bebek lifleri kullanılmalıdır.

  • Su Dökmek için Kulplu Bir Banyo Tası
  • Bebek Tarağı
  • Bebek Yağı veya Losyonu

Bebek Banyosu Nasıl Yaptırılır?

Bebeğin ilk banyosunu yaptırmak biraz endişe verici olabilir. Küçük, henüz dış dünyaya adapte olamamış bir bebek, banyo sırasında huzursuz olabilir. Bu durumda bebeğe banyoyu en az iki kişinin yaptırması gerekir.

Anneler, bebek banyosu nasıl yaptırılır? Nelere dikkat etmek gerekir? gibi soruların cevaplarını merak edebiliyor. Adım adım yeni doğmuş bir bebeğe banyo nasıl yaptırılır? Anlatmaya başlayalım.

  • İlk önce bebeğin üşümemesi için banyo yaptırılacak olan oda ısısının iyi ayarlanması gerekir. Eğer kış mevsiminde banyo yaptırıyor iseniz, bebek banyosunda oda sıcaklığı 25 - 28 derece olmasına dikkat etmelisiniz. Bebeğin banyodan sonra üşütmemesi, hasta olmaması için bu oda sıcaklığının korunması önemlidir. Gerekirse banyoyu evin daha sıcak bir odasında yaptırmalısınız. Yaz mevsiminde ise bebeğin üşüme gibi bir sorunu olmayacaktır, ancak yine de temkinli olmak gerekir.
  • Bebek banyo suyunu hazırlarken soğuk suyun içerisinde sıcak su ekleyerek, bebek banyosunda su sıcaklığı için de 35 - 37 derece olmasına dikkat etmelisiniz. Bebeğinizin cildinin hassas olduğunu unutmayın, suyun sıcaklığının ne çok sıcak ne de çok soğuk olmasına özen gösterin.
  • Bebek küvetini dilerseniz sünger ile birlikte, dilerseniz süngersiz bir şekilde kullanabilirsiniz. Eğer sünger ya da file kullanmamayı tercih ederseniz, bebeğinizin vücudunun, özellikle poposunun ve bacaklarının rahatsız olmaması için küvetin zeminine yumuşak bir havlu ya da minder koyabilirsiniz.
  • Hazırladığınız ılık suyu, bebeğin içerisinde gömülmemesi için en az 5 en fazla 7 cm şekilde, küvetin derinliğine göre küvetin içerisine bırakın. Daha sonra bebeğinizin omuzlarını ve kafasını kolunuzla destekleyerek bebeğinizi küvetin içerisine yerleştirin.
  • Eğer bebeğiniz huzursuz olur ise, mutlaka birisinden yardım alın. Suya verdiği tepkiyi göz önüne alarak vücudunun pozisyonunu kontrol altında tutun.
  • Göbek bağının fazla ıslanmamasına ya da herhangi bir yere temas etmemesine özen göstererek bebeğinizi yıkamaya başlayın. Bir kolunuzla bebeğinizi desteklerken, diğer kolunuzla bebeğinizin vücudunu hafifçe lifle ovalayın. Eğer bunu tek başına yapıyor iseniz, kontrollü bir şekilde bebeğinizi durulamaya özen gösterin.
  • Bebeğinizin vücuduna yavaş ve sakin bir şekilde su dökerek köpükleri temizleyin. Bu süreçte bebeğin yüzüne, ağzına ve burnuna su gelmemesine dikkat edin.
  • Bebeğinizin boynunu yıkamak için iki elinizle birlikte bebeğinizin kafasını kolunuzda hafifçe geriye doğru atması için ayarlayın ve yumuşak bir dokunuşla boynunu yıkayın.
  • Ayak parmak aralarını, el parmak aralarının iyice yıkandığından emin olmayı unutmayın.
  • Bebeğinizin başını ve sırtını yıkamak için ise, bebeğinizi ters, yüzü aşağı bakacak şekilde çevirerek sol kolunuzla destekleyin ve tutuşunuzun bebeği rahatsız etmemesine özen gösterin.
  • Bebeği ters çevirdikten sonra dikkatli bir şekilde eğer var ise saçlarını köpükleyin ve hafifçe tarayın, ancak saçları yok ise, kafatası hassasiyetine dikkat ederek yumuşak bir şekilde bebeğinizin başını yıkayın.
  • Bebeğinizin yüzünü bu şekilde yıkamayı tercih edin. Köpüklü lifin fazla köpüğünü alın ve yine yumuşak bir dokunuş ile yüzünü yavaşça yıkayın. Yüzü aşağıya baktığı için kafasından itibaren döktüğünüz su burnuna ya da ağzına kaçmayacaktır ancak siz yine de dikkatli olun.
  • Bebeğinizi yıkama işlemini bitirdikten sonra, hemen kenarda hazır beklettiğiniz, pamuklu havluyla bebeğinizi sarın ve kalkın. Banyo malzemelerini daha sonra da kaldırabilirsiniz.
  • Bebeğinizi dikkatli bir şekilde kuruladıktan sonra dilerseniz kıyafetlerini giydirebilirsiniz ancak yine dilerseniz, yenidoğan bebekler için satılan bebek yağı veya bebek losyonu kullanarak bebeğinizin vücuduna masaj yapabilirsiniz.
  • Özellikle banyodan sonra bebek yağı, bebek losyonu ile birlikte yapılan masaj, bebeğinizin daha da rahatlamasına, gaz çıkarmasına ve banyo sırasında hissettiği huzursuzluğu üzerinden atmasına yardımcı olur.
  • Daha sonra ise bebeğinizin kıyafetlerini giydirerek onu dinlenmesi için yatağına bırakabilirsiniz.
  • Bebek banyo küveti en fazla 6 ay kullanılabilir. 6 aydan sonra bebek daha hareketli olacaktır.
  • Eğer bebeği banyo küveti için özel olarak tasarlanmış sünger veya file ile beraber yıkamayı tercih ederseniz sizin için daha kolay olacaktır. Bebeğinizi süngerin üzerine yatırır ve hazırladığınız suyu üzerine dökerek yıkayabilirsiniz. Böylelikle bebeğiniz küvetin içerisinde boğulma riskinden kurtulur ve pis sular süngerden aşağıya akacağı için bebeğiniz daha rahat edebilir.

Bebekler Ne Sıklıkla ve Ne Zaman Yıkanmalı?

Bebeklerin cildi oldukça hassastır ancak özellikle ilk aylarda gelişimi hızlı bir şekilde ilerlemektedir. Uzmanlar haftada 2 veya 3 kez yaptırılan banyonun yeterli olduğunu dile getiriyor fakat eğer istenir ise, bebeğe her gün banyo yaptırmak da tercih edilen, tavsiye edilen bir durumdur. Her gün olmasa da iki günde bir de banyo yaptırılabilir. Bebeğin gelişimi, rahatlığı ve cilt sağlığı için sık banyo yaptırılması önerilir.

Anneler bebekler ne zaman yıkanmalı? diye merak edebiliyor. Bebekleri gün içerisinde dilediğiniz zaman banyo yaptırabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken faktörün oda ısısı olduğunu dile getirmek gerekiyor. Ancak bebeğin ve annenin daha rahat bir uyku çekebilmesi için, akşam uyumadan önce bebeğe banyo yaptırmanın daha uygun olduğunu söyleyebiliriz.


Bebekler hassas varlıklardır. Özellikle ilk doğduklarında ihtiyaçlarını karşılayabilmek, onu iyi anlayabilmek oldukça zor olabilir. O dış dünyaya adapte olmaya çalışırken, ona en iyi şekilde nasıl yardımcı olabilirim? Nasıl iyi bakabilirim? diye düşünerek hareket etmelisiniz. Bebek bakarken dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan birisi banyosunun nasıl olacağıdır diyebiliriz. Bu yazımızda, yenidoğan bebek banyosu nasıl yapılır? Yenidoğan bebeği yıkarken nelere dikkat edilmeli? Bebek banyosunda neler olmalıdır? sorularının cevaplarını sizlere aktarmaya çalıştık. Anne adayları için faydalı bir yazı olmasını umuyoruz.

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu