Tavsiyeler

Hamilelikte Fındık Yenir mi? Hamilelikte Fındığın Faydaları Nelerdir?

Hamilelikte Fındık Yenir mi?

Hamilelikte iyi ve yeterli beslenmenin önemi çok büyük çünkü besinler aynı zamanda bebeğinizin gelişimine de katkı sağlıyor. Özellikle Omega-3 yağ asitleri içeren besinleri tüketmek bebeğin zihin gelişimi için şart. Omega-3, ağırlıklı olarak balıklarda bulunuyor ancak bazı besinlerde de fazlasıyla var. Bu besinlerden birisi Omega-3 yağ bakımından zengin olan fındık. Anne adaylarının acaba fındık yemenin bebeğime zararı olur mu diye düşünerek araştırmalar yaptığına eminiz. Bu yüzden, bu yazımızda sizler için hamilelikte fındık yenir mi? Hamilelikte fındığın faydaları nelerdir? gibi sorulara yanıt veriyor olacağız.

Gebelikte dengeli ve yeterli beslenmeye dikkat etmek gerektiğini biliyoruz. Hamilelikte mutlaka doktorun tavsiyeleri doğrultusunda ilerlemekte fayda var.

AYRICA: Hamilelikte Stresle Baş Etmenin Yolları Nelerdir? (5 Nokta)

İçindekiler

  1. Hamilelikte Fındık Yenir mi? Günde Ne Kadar Fındık Yenilebilir?
  2. Hamilelikte Fındığın Faydaları Nelerdir?

AYRICA: Hamilelikte Bel ve Sırt Ağrısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Hamilelikte Fındık Yenir mi? Günde Ne Kadar Fındık Yenilebilir?

Hamilelikte Fındığın Faydaları Nelerdir?

AYRICA: Hamilelikte Gaz Sıkışması (Gaz Sancısı) Neden Olur? Nasıl Geçer?

Gebelikte sağlıklı beslenmenin anne ve bebek için son derece önemli olduğunu söylemek gerekiyor. Anne adayları hamile olduklarını ilk öğrendikleri andan itibaren, yaşam tarzlarında değişiklikler yapmaya başlıyor. Kendileri ve bebeklerinin sağlığı için, özellikle beslenmesine dikkat etmek zorundalar.

AYRICA: Hamilelikte Mide Yanması Neden Olur? Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?

Hamilelikte fındık yenir mi? sorusunun cevabını, evet hamilelikle fındık yenilebilir diyerek verelim. Hamilikte Omega-3 yağ asidinin özellikle bebeklerde beden ve zihin gelişimine yüksek oranda katkı sağladığı biliniyor. Fındığın içerdiği Omega-3 sayesinde, anne adayı hamilelikte Omega-3 ihtiyacını fındık yiyerek kolayca karşılayabiliyor.

Protein, vitamin ve mineraller açısından da zengin olan fındık, çiğ olarak günde en az 10 tane tüketildiğinde anne ve bebeğin sağlığı için faydalı bir besin haline geliyor. Burada dikkat edilmesi gereken durumun tuzlu fındık yerine çiğ fındık tüketmek olduğunu belirtelim.

AYRICA: Hamilelikte Egzersiz (Spor) Yapmanın Faydaları - Nasıl Yapılır? Ne Zaman Başlanmalı?

Hamilelikte Fındığın Faydaları Nelerdir?

Hamilelik söz konusu olunca vitamin ve minerallerin alınması önemlidir. Özellikle anne karnındaki bebeğin gelişimi için; annenin vitamin, mineral, protein ağırlıklı beslenmesi gerekir.

AYRICA: Hamilelikte Seyahat Edilir mi? Ne Zaman Seyahat Edilir? Hamilelikte Uçak Seyahati

Günde en az bir avuç ya da 10 tane çiğ fındık tüketmek, anne adayının ihtiyaç duyduğu birçok vitamin ve minerali takviye olarak almasını sağlıyor. Fındık bu noktada karşımıza çıkan çok önemli bir besin. Hamile annelerin mutlaka besin listesinde bulundurması gerekiyor diyebiliriz.

AYRICA: Doğumdan Sonra Gaz Kaçırma Neden Olur? Nasıl Önlenir?

Peki, fındığın sağlığa başka ne gibi faydaları var, gelin birlikte bakalım.

Omega-3 Yağ Bakımından Zengin

Hamilelikte anne adaylarının mutlaka Omega-3 takviyesi alması önerilir. Omega-3 anne karnındaki bebeğin beyin, göz, zihin gelişimini sağlar. Özellikle bebeğin beyin yapısının normal bir şekilde büyüyebilmesi için anne adayının Omega-3 tüketmesi gerekir.

AYRICA: Doğum Sonrası Depresyon Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?

Omega-3 en zengin içeriğiyle balık çeşitlerinde bulunur ancak anne adayı balık tüketemiyorsa, fındık yiyebilir. Fındık içerisinde Omega-3 yağı barındırır ve günde bir avuç tüketmek bebeklerde beyin gelişimini destekler.

AYRICA: Doğum Sonrası Meme Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Folat (Folik Asit) İçerir

Hamilelikte folik asitin önemi büyüktür. Hücre bölünmesini sağlayan, kırmızı kan hücrelerinin oluşumunu gerçekleştiren, erken doğumu ve hamilelikte riskleri azaltan etkisi ile anne adayının mutlaka takviye olarak alması gereken bir vitamindir.

AYRICA: Bebeklerde Odaklanma Sorunu (Dikkat Eksikliği) Neden Olur?

Fındık içerisinde fazlasıyla folik asit barındırır. Düzenli olarak fındık tüketimiyle beraber, folik asit takviyesi karşılanabilir.

AYRICA: Bebek Bakarken Dikkat Edilmesi Gerekenler (11 Hata)

Magnezyum, Potasyum, Kalsiyum İçerir

Fındık içerisinde magnezyum (100 gramda – 160 mg bulunur), potasyum (100 gramda – 680 mg bulunur) ve kalsiyum (100 gramda – 114 mg bulunur) içerir.

AYRICA: Ergen Gence Nasıl Davranılmalı? Nasıl İlgilenilmeli?

Günde bir avuç fındık tüketmek, bu yüzden çok önemlidir. İçerdiği bu mineraller sayesinde bebeğin kemik, diş, kas gelişimine katkıda bulunur. Bebeğin sağlıklı bir gelişim sürecinde, bu üç mineral önemlidir ve fındık tüketilerek bu ihtiyaç karşılanabilir.

Yüksek Tansiyona İyi Gelir

Fındık, kan basıncını dengeleyen özelliği sayesinde, yüksek tansiyon hastası olan anne adayının, olası tansiyon yükselmelerini engeller. Tansiyon yüksekliği bebeğe de anneye de zarar verebilir. Bu yüzden günde bir avuç çiğ fındık tüketmek tansiyona da iyi gelecektir.

Hamilelikte Kabızlığı Önler

Kabızlık özellikle hamile iken oldukça zorlayıcı bir durumdur. Anne adaylarının beslenmesine özellikle dikkat etmesi gerekir. Fındık içerdiği değerli yağlar ve yüksek lif içeriği ile bağırsakların sağlıklı çalışmasına katkıda bulunuyor. Kabızlığı önleyerek, olası bağırsak rahatsızlıklarının önüne geçiyor.

Anne ve Bebeğin Bağışıklık Sistemini Korur

Fındık içerisinde birçok değerli vitamin ve mineraller barındırıyor. Özellikle kas ve iskelet sisteminin gelişimini sağlarken, vücudu enfeksiyonlara karşı koruyor ve bağışıklık sistemini güçlü kılıyor. Halsizlik, yorgunluk gibi durumların oluşmasını engelleyen bu besin, aynı zamanda güçlü bir antioksidan kaynağı.

A Vitamini İçerir

A vitamini vücudumuzda diş kemik, yumuşak doku, hücreler gibi durumların gelişmesini ve yapılaşmasını sağlar. Fındık içerisinde 100 gramda 20 IU A vitamini barındırır. Özellikle göz ve göz yapısının oluşmasında A vitaminin katkısı büyüktür.

Günlük bir avuç fındık tüketimi ile A vitamini karşılanabilir. Anne adaylarının bebeklerinin gelişiminde A vitaminini yeterli düzeyde alabilmesi, önemlidir.

E Vitamini İçerir

Fındık içerisinde 100 gramda 25 mg E vitamini taşır ve hamilelikte günlük E vitamini, 15 mg altında olmalıdır. E vitamini, vücudumuzda hormonal düzenin sağlanmasında, cilt sağlığının korunmasında, bağışıklık sisteminin güçlenmesinde yardımcı rol oynayan önemli bir vitamindir.

Fındık tüketimiyle beraber E vitamini ihtiyacı kolaylıkla karşılanabilir. Özellikle bebeğin büyüme ve gelişme döneminde sağlıklı bir göz yapısı için en az A vitamini kadar etkilidir.

C Vitamini İçerir

Fındık içerisinde 100 gramda 6,3 mg C vitamini barındırır ve hamilelikte günlük 80 mg C vitamini alınmalıdır. C vitaminin saymakla bitmeyen birçok faydası vardır.

Antioksidan görevi ile vücutta bağışıklığı koruyan, kemik kıkırdak yapılarındaki hasarların onarımında büyük rol oynayan C vitamini, özellikle anne karnındaki bebeğin gelişiminde yardımcı roldedir.

Hamilelikte demir alımının önemli olması nedeniyle, C vitamini demirin bağırsaklardaki emilimini artıran özelliği sayesinde anne ve bebeğin daha sağlıklı bir yapıda olmasını sağlar.

B Grubu Vitaminleri İçerir (B1,B2,B6,B9)

Fındık içerisinde B grubu vitaminlerinin birçoğunu barındırır ve depolar. 100 gramda; B1 - 0.44 mg, B2 - 0.16 mg, B6 - 0.59 mg, B9 - 0.24 mg vitamin içerir.

Özellikle bebeğin zihin ve hafıza gelişimini sağlayan bu vitaminler, aynı zamanda kırmızı kan hücrelerin oluşumunda da etkin rol oynar.

Bebeğin gelişiminde, sinir ve bağışıklık sisteminin oluşmasında, kas ve iskelet sisteminin gelişme süreçlerinde önemli görevleri üstlenir. Günlük bir avuç fındık tüketimi bu değerli vitaminlerin vücuda girmesi için yeterlidir.

Çinko İçerir

Fındık içerisinde birçok önemli mineral barındırır. Bunlardan en önemlilerinden birisi, Çinko’dur. 100 gramda 2.10 mg çinko bulunur ve hamilelikte günlük çinko ihtiyacı 10 – 13 mg arasında değişiklik gösterir.

Çinko, anne karnındaki bebeğin büyümesi ve gelişmesi için gerekli olan bir mineraldir. DNA oluşumuna katkıda bulunur. Çinko eksikliği durumunda büyümede gerilik görülebilir. Annenin günde bir avuç fındık tüketmesi, çinko ihtiyacının bir kısmını kolaylıkla karşılayabilir.

Demir İçerir

Fındık içerisinde en önemli minerallerden birisi olan Demir’i barındırır. Hamile kadınların günlük demir ihtiyacı 27 mg’dır. Demir, hamile annelerin kan değerlerindeki durumunu özellikle kontrol etmesi gereken mineraldir.

Demir, kandaki oksijeni ve değerli besinleri bebeğe taşıyarak onun beslenmesini ve gelişmesini sağlar. 100 gram fındıkta yaklaşık olarak, 4,7 mg demir vardır. Anemi gibi durumların önüne geçilmesi için demir takviyesi almak önemlidir. Fındık tüketerek bu ihtiyacın bir kısmı karşılanabilir.


Fındık şüphesiz ki besin değeri çok yüksek olan bir kuruyemiş. Beslenme ve diyet listelerinde özellikle tercih edilen bu besinin, hamilelikte de anne ve bebeğe olumlu etkisi çok fazla. Bu yazımızda, hamilelikte fındık yenir mi? Hamilelikte fındığın faydaları nelerdir? sorularının cevaplarını vermeye çalıştık. Özellikle bu konuda araştırma yapan anne adayları için faydalı bir içerik olmasını umuyoruz. Sağlıklı günler dileriz.

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu