Tavsiyeler

Hamilelikte Gaz Sıkışması (Gaz Sancısı) Neden Olur? Nasıl Geçer?

Hamilelikte Gaz Sıkışması (Gaz Sancısı) Neden Olur?

Gaz sıkışması, karnınızda şiddetli ağrılara neden olabilen, hayatı olumsuz etkileyen, ciddi bir sağlık sorunudur. Hareket düzeninizi, yeme içme alışkanlıklarınızı, uyku düzeninizi bile bozabilen bu durum, eğer müdahale edilmez ise üzücü sonuçlara sebebiyet verebilir. Normal bir insan gaz sancısını zor şartlar altında atlatırken, hamilelerde bu durum kendini daha da zor bir şekilde gösterebilir. Hamilelikte gaz sıkışması (gaz sancısı) neden olur? Nasıl geçer? Hamile kadınlar, gaz sancısını nasıl atlatır? gibi soruların cevaplarını merak ediyor iseniz, yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

AYRICA: Hamilelikte Mide Yanması Neden Olur? Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?

İçindekiler

  1. Hamilelikte Gaz Sancısı (Gaz Sıkışması)
  2. Hamilelikte Gaz Sancısı Neden Olur?
  3. Hamilelikte Gaz Sancısı Bebeği Etkiler mi?
  4. Hamilelikte Gaz Sancısına (Gaz Sıkışmasına) Ne İyi Gelir?

AYRICA: Hamilelikte Stresle Baş Etmenin Yolları Nelerdir? (5 Nokta)

Hamilelikte Gaz Sancısı (Gaz Sıkışması)

Hamilelikte Gaz Sıkışması (Gaz Sancısı) Neden Olur? Nasıl Geçer?

AYRICA: Hamilelikte Baş Ağrısı Neden Olur? Nasıl Geçer? Ağrı Kesici Kullanılır mı?

Gaz vücuda iki şekilde yerleşir; ilki, ağız yoluyla, yemek yerken, bir şeyler içerken, sakız çiğnerken yutulan hava, midede ve bağırsaklarda gaza dönüşür. İkincisinde ise, midemize giren besinler, bağırsaklardaki bakteriler tarafından parçalanırken gaz meydana getirir ve bu gaz bağırsaklarda kendine yer edinir.

AYRICA: Hamilelikte Bel ve Sırt Ağrısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Eğer çıkış yolunu bulamaz ise, gaz sıkışması dediğimiz olay meydana gelir ve gelinen bu noktada, bazı durumlarda oldukça şiddetli ağrılara sebep olabilmektedir.

AYRICA: Hamilelikte Egzersiz (Spor) Yapmanın Faydaları - Nasıl Yapılır? Ne Zaman Başlanmalı?

Hamilelikte bu durum; hamilelik hormonunun (progesteron) artmasıyla birlikte, düz kas hücrelerini gevşetmesi ve besinlerin daha yavaş ilerleyerek sindirim sistemini yavaşlatmasıyla kendisini gösterir.

AYRICA: Hamilelikte Seyahat Edilir mi? Ne Zaman Seyahat Edilir? Hamilelikte Uçak Seyahati

Aynı zamanda genişleyen rahim, bağırsakları ve mideyi sıkıştırır. İstemsiz gaz çıkışlarına bile neden olabilen bu durum, gaz sıkışmasına da neden olabilir. Peki, hamilelikte gaz sıkışmasına sebep olanlar nelermiş, birlikte inceleyelim.

AYRICA: Hamilelikte Fındık Yenir mi? Hamilelikte Fındığın Faydaları Nelerdir?

Hamilelikte Gaz Sancısı Neden Olur?

  • En büyük neden, progesteron (hamilelik) hormonunun artmasıyla birlikte, tüm düz kas hücrelerinin genişlemesi ve hamilelik ilerledikçe genişleyen rahmin mide ve bağırsaklara yaptığı baskı sonucu gelişir.
AYRICA: Doğumdan Sonra Gaz Kaçırma Neden Olur? Nasıl Önlenir?
  • Anne adayı, gazlı içecek ve yiyecekleri sık tüketiyorsa, gaz birikmesi yaşanabilir.
  • Hareketsiz bir hamilelik geçiriliyorsa, bu da sindirim sistemini yavaşlatacak ve bağırsaklarda gaz oluşumuna neden olabilecektir.
AYRICA: Doğum Sonrası Depresyon Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?
  • Hızlı yemek yemek, yemek yerken konuşmak, çok fazla hava yutumuna neden olabilir.
  • Yoğurt, süt gibi ürünleri sık tüketmek, gaz yapabilir ve nereye gideceğini bilemeyen çok fazla gaz, bağırsaklarda sıkışıp kalabilir.
  • Sigara kullanımı da, hamilelikte gaz sancısına neden olabilmektedir.

AYRICA: Doğum Sonrası Meme Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Hamilelikte Gaz Sancısı Bebeği Etkiler mi?

Hayır. Hamilelik döneminde yaşanan gaz sancısı bebeği etkilemeyecektir.

AYRICA: Bebeklerde Odaklanma Sorunu (Dikkat Eksikliği) Neden Olur?

Hamilelikte Gaz Sancısına (Gaz Sıkışmasına) Ne İyi Gelir?

  • Anne adaylarının, hamilelikte gaz yapan besinlerden uzak durması gerekir. Bunlar; brüksel lahanası, brokoli, nohut, fasulye, karnabahar, bakla, soğan, süt ve süt ürünleri, gaz içeren içecekler olarak örnek verilebilir.
AYRICA: Bebek Bakarken Dikkat Edilmesi Gerekenler (11 Hata)
  • Suni tatlandırıcılar tüketmemek, gaz sancısının oluşumunu engelleyebilir.
  • Egzersiz, hamilelik sürecinde özellikle yavaşlayan sindirim sistemine katkı sağlamak için çok önemlidir. Düzenli hamilelik egzersizleri, hem sindirim sisteminize hem de gevşeyen kaslarınıza iyi gelecektir.
AYRICA: Ergen Gence Nasıl Davranılmalı? Nasıl İlgilenilmeli?
  • Yemek yerken lokmalarınızı iyice çiğner ve hızlı bir tüketimi tercih etmez iseniz, gaz oluşumuna engel olabilirsiniz. Ayrıca, yemek yerken bir şeylerle meşgul olmak da sizi etkileyebilir. Telefonda ya da televizyon karşısında olmak, daha fazla yemenize ve daha çok hava yutmanıza neden olabilir.
  • Öğünleriniz ağır geliyor ise, öğün sayılarını artırabilir ve sık ancak, az yiyerek yeni bir beslenme düzeni oluşturabilirsiniz.
  • Gaz yapabilen her türlü yiyecek, sizde aynı etkiyi göstermeyebilir. Bu yüzden hangi besinlerin sizde gaz yaptığını araştırarak, beslenme listenize eklemeler ve çıkarmalar yapabilirsiniz.
  • Yağlı ve kızartılmış gıdaları tüketmemek, sindirim sisteminizi olumlu yönde etkileyecek ve gaz oluşumunu da engelleyecektir.
  • Hamilelikte kıyafet seçimi çok önemlidir. Karın ve kasık bölgesine aşırı baskı yapan giysiler tercih edilmemeli, daha rahat ve bol kıyafetler tercih edilmelidir.
  • Yemek yerken su içmemeye özen gösterin. Yemekten önce veya sonrasında dilediğiniz kadar sıvı tüketebilirsiniz. Gün içinde bol sıvı tüketmek, kabız olmanızı ve dolayısıyla da gaz oluşumunu engelleyecektir.
  • Hamilelik, hormonları etkileyebilen bir durumdur ve hal böyleyken anne adayı stres içinde olabilir. Stresin bağırsakları olumsuz etkilediği de bilinmektedir. Gaz sıkışması stresten de kaynaklanıyor olabilir. Stresten arınmak, bağırsaklarınızın sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlayacaktır.
  • Gaz sancısı yaşandığında, ayaklarınızı havaya kaldırarak uzanın ve dizlerinizi büküp açarak, bağırsaklarınızdaki gazın dağılmasına yardımcı olun.
  • Sigara kullanıyor iseniz, bırakın. Hamilelikte sigara kullanmak ayrıca önerilmeyecektir.

Kendi başınıza gaz sancısını gidermeye çalışmayın, doktorunuzla iletişime geçin ve onun tavsiyeleri doğrultusunda hareket edin. {alertInfo}

Hamilelikte gaz sancısı (gaz sıkışması) neden olur? Nasıl geçer? Bu konu hakkında bilgi vermeye çalıştık. Yazımızın, yalnızca bilgilendirme amaçlı olduğunu, en önemli bilginin ise size doktorunuzun verebileceğini hatırlatmak isteriz. Sağlıklı günler dileriz.

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu