Tavsiyeler

Hamilelikte Mide Yanması Neden Olur? Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?

Hamilelikte Mide Yanması Neden Olur?

Kadınlar, hamilelik sürecinde, birçok sorunla karşı karşıya gelebilir. Değişen hormonlar, kişiden kişiye değişiklik gösteren durumlar ve bebeğin gelişimi sırasında, anne adayları bazen oldukça zor bir süreçten geçebilir. Bu sorunlardan birisi de mide yanmasıdır. Hamilelikte mide yanması neden olur? Gebelikte mide yanmasına ne iyi gelir? Bu soruların cevaplarını sizler için araştırdık.

AYRICA: Hamilelikte Stresle Baş Etmenin Yolları Nelerdir? (5 Nokta)

İçindekiler

  1. Hamilelikte Mide Yanması Neden Olur?
  2. Hamilelikte Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?

AYRICA: Hamilelikte Bel ve Sırt Ağrısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Hamilelikte Mide Yanması Neden Olur?

Hamilelikte Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?

AYRICA: Hamilelikte Gaz Sıkışması (Gaz Sancısı) Neden Olur? Nasıl Geçer?

Hamilelikte; mide yanmasının, görülmesinin başlıca sebebi değişen hormonlarla birlikte, gelişen ve büyüyen bebeğin mideye baskı yapmasıdır. Baskı sonucunda sıkışan mide, anne adaylarına rahatsızlık verebilmektedir.

AYRICA: Hamilelikte Egzersiz (Spor) Yapmanın Faydaları - Nasıl Yapılır? Ne Zaman Başlanmalı?

Büyüyen rahimle birlikte, vücut iyice hassaslaşır. Genellikle 20. haftadan sonra (rahimin iyice büyümesinden sonra), midede yanmalar daha çok görülebilir. Mide ile yemek borusunun kesiştiği noktadaki gevşemeler de, yanmanın bir diğer sebebi olarak kabul edilir.

AYRICA: Hamilelikte Seyahat Edilir mi? Ne Zaman Seyahat Edilir? Hamilelikte Uçak Seyahati

Ek olarak; midede yanmanın, tüketilen besinlerle de alakalı olduğu bilinmektedir. Yanmayı tetikleyecek besinler tüketmek, özellikle yan yatar pozisyonda iken oldukça rahatsız edici durumlara sebebiyet verebilir. Hamilelikte, mide bulantılarıyla birlikte sık görülen mide yanması, beslenmenizi de etkileyebileceğinden, vitamin ve mineral değerlerinin düşüklüğü görülebilir.

AYRICA: Doğum Sonrası Depresyon Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?

Takviye olarak, vitamin ve mineral alıyor iseniz, sürekli rahatsız eden mide yanması karşısında yapılabilecekleri bilmeniz gerekir. Tüketmiş olduğunuz besinlerin, midede rahatsızlık oluşturabileceğini daha önce söylemiş idik.

AYRICA: Doğum Sonrası Meme Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Peki, midede yanmaya sebep olan o besinler nelerdir?

  • Asitli içecekler
  • Aşırı yağlı yemekler
  • Baharatlı yemekler
  • Kızartma türü besinler
  • İşlenmiş et ve sucuk ürünleri
  • Salçalı yemekler
  • Ekşi meyveler

AYRICA: Bebeklerde Odaklanma Sorunu (Dikkat Eksikliği) Neden Olur?

Özellikle, mide bulantıları yoğun olan hamile kadınların, saydığımız bu listeye dikkat etmesi gerekir. Mide bulantıları, yoğun mide yanmasını beraberinde getirebilir. Hal böyle iken de, anne adayları dengeli bir beslenme düzeni oluşturmada zorluk çekebilir. Doktorunuzun vereceği tavsiyeler doğrultusunda hareket etmek ve sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturmak önemlidir.

AYRICA: Bebek Bakarken Dikkat Edilmesi Gerekenler (11 Hata)

Hamilelikte Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?

Gebelikte mide yanması, gerçekten de insanı zorlayan bir durumdur. Vücudunuz, sürekli bir değişim içinde olduğundan, yemeklere karşı olan ilginizde de değişiklik yaşayabilirsiniz. Bu durumda tükettiğiniz besinlerin, mide yanmasına sebebiyet vermemesi önemlidir.

AYRICA: Hamilelikte Baş Ağrısı Neden Olur? Nasıl Geçer? Ağrı Kesici Kullanılır mı?

  • Mide yanmasına, az yağlı ılık süt iyi gelebilir. Sütün rahatlatıcı etkisiyle mideniz rahatlayabilir.
  • Özellikle eğilmemeye, mideyi sıkıştıracak hareketlerde bulunmamaya özen gösterilmelidir.
  • Öğünleri günde 2 ya da 3 kez yerine sık sık ve az porsiyonlarla tüketebilirsiniz.
  • Midenizi daha az yormak adına, lokmalarınızı küçük almalı ve iyi çiğnemelisiniz. Bu midenizin daha az efor harcamasına ve daha az asit üretmesine yardımcı olacaktır.
  • Asitli, yağlı, baharatlı besinlerden uzak durmanız tavsiye edilir.
  • Mideyi rahatlatan, hamilelikte kullanabileceğiniz çayları içebilirsiniz.
  • Yeteri miktarda su tüketmek midede yanma riskini azaltabilir. Sağlıklı bir hamilelik sürecinde, yeterli sıvı tüketiminin önemi büyüktür. Mide yanması gibi şikâyetlerin azaltılmasında da, su içmenin etkin bir rol oynadığı bilinmektedir.
  • Yumurtanızı yağda kızarmış yerine, haşlanmış olarak tercih edebilirsiniz. Böylelikle, yumurtadan almanız gereken besini alabilir, hem de, kızartmanın vereceği rahatsızlıktan kendinizi koruyabilirsiniz.
  • Kahvaltıda; sade ancak doyurucu bir sofra hazırlamak önemlidir. Midenizi yakmayan az yağlı kahvaltı çeşitlerini tercih edebilir, besin değeri yüksek meyveleri tüketebilirsiniz.
  • Kırmızı ve beyaz et ürünlerinin, genel olarak yağda değil de, ızgara ya da fırınlanmış halini tercih edebilir, az baharat kullanarak midenizin daha sonra rahatsız hissetmesini engelleyebilirsiniz.
  • Lifli gıdalar tüketmek de midenize iyi gelir.
  • Sebze tüketimini artırmak, mide yanma riskini azaltır ve mideyi rahatlatacaktır.

Hamilelikte mide yanması neden olur? Gebelikte mide yanmasına ne iyi gelir? sorularının cevaplarını vermeye çalıştık. Eğer şikâyetleriniz, aldığınız önlemlere rağmen devam ediyor ise, ilaç kullanımı konusunda, doktorunuza danışmakta fayda vardır. Doktorunuz gerekli görür ise, ilaç kullanmanızı tavsiye edebilir. Sağlıklı günler dileriz.

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu