Tavsiyeler

Sosyal Medyanın Ruh Sağlığına Etkileri Nelerdir?

Sosyal Medyanın Ruh Sağlığına Etkileri

Sosyal medya, artık dünyadaki birçok insanı etkisine alan bir gerçeklik. Hâli ile sosyal medyanın ruh sağlığına etkileri de yok değil. Sosyal medya kullanan birçok insan maalesef ki daha çok etkileşim ile mutlu olabilmeyi hedefliyor. Artık eskisi gibi de değil dünya... Birçok insan sosyal medya ile uyanıyor, aynı şekilde de uyuyor desek yalan olmaz. İşte bu içeriğimizde sizler için, sosyal medyanın ruh sağlığımıza etkileri konusunda birkaç maddeyi ele alacağız. Umarız bu yönde birçok insan için de faydalı bir içerik olacaktır diye düşünüyoruz.

AYRICA: Sosyal Medyanın Hayatımızdaki Yeri - Hayatımıza Etkileri

Sosyal Medyanın Ruh Sağlığına Etkileri

Sosyal Medyanın Ruh Sağlığına Etkileri Nelerdir?

AYRICA: Şu Anda Ruh Halini İyileştirme için 3 Basit Yol Nedir?

1) Bağımlılık yapıyor: Maalesef ki bir sigara veya alkol gibi faydasız ve zararlı maddelere olan bağımlılık gibi, sosyal medya da bağımlılık yapıcı bir özelliğe sahip. Çünkü etkileşim alan insanlar, bundan ötürü mutlu oluyor ve daha çok etkileşim alabilmek adına birçok şeyi göze alarak aksiyon almaya devam ediyor.

AYRICA: Kendini Başkalarıyla Kıyaslamaktan Nasıl Kurtulurum?

Dolayısı ile bu durum, insanların az etkileşim aldığında sonu ölüme varan kararlar dahi almasını beraberinde getirebiliyor. Sosyal medya üzerindeki canlı yayınlarda yapılan intiharlar da bu durumun göstergesi olsa gerek.

AYRICA: Stres ve Kaygıdan Kurtulmanın Yolları (6 Adım)

2) Mutsuzluğu artırıyor: Daha az beğeni alan insanlar daha mutsuz olur iken, bu durum sadece sosyal medya kullandığı süreci kapsamıyor ve hayatının birçok açısından mental sağlığını da olumsuz yönde etkiliyor.

AYRICA: Her Şeyi Kişisel Algılamak Nasıl Bırakılır? (5 Alışkanlık)

Bu insanlardaki mental huzursuzluktan kaynaklanan ilgili sağlıksız durum, fiziksel rahatsızlıkları bile beraberinde getirebiliyor.

AYRICA: Daha Mutlu Bir Hayat Yaşamak için Bugün Yapabileceğiniz 5 Şey

3) Kıyas yaptırıyor: Instagram'da herkes çok mutlu görünüyor olabilir. Instagram zenginleri ise elbette yaşantılarını paylaşmaktan çekinmediği için, bu durum alt gelir seviyesine sahip olan takipçileri sürekli bir kıyas yapmaya itiyor.

AYRICA: Günlük Yaşamda Şimdiki Anda Kalmak Nasıl Olur? (5 Basit Alışkanlık)

Elbette sürekli kıyas yapan bu insanlar, kendi hayatları ile daha çok meşgul olmak yerine, başkalarını incelemekten, kendilerini bile unutuyorlar.

AYRICA: Depresyondan Kurtulmak için Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

  • Bu sebeplerden ötürü kişi daha mutsuz olur iken, sosyal medya bağımlılığı yüzünden yaptığı kıyaslamayı bir türlü bırakamıyor ve bu durum devam ettikçe de mental açıdan dibe doğru batmaya devam ediyor.

AYRICA: Anksiyeteyle Nasıl Başa Çıkılır? (5 Pratik Adım)

4) Sosyalliği azaltıyor: Birçok insan sosyal medya üzerindeki arkadaş sayısı, takipçi sayısı ile gurur duyar. Ancak bunlar, ilgili insanların gerçek hayatta o kadar da sosyal olmadığı gerçeğini değiştirmez.

AYRICA: Hayatı Değiştirmek için Ne Yapmalı? (5 Öneri)

Çünkü sanal dünya, sanal arkadaşlıklar kişi için pek de fayda sağlamaz. Günümüzde yaşayan birçok asosyal kişiliğe sahip insanların, sosyal medyada çok vakit geçirdiğini söylemeye ise gerek bile yok. Sosyal medya, insanların gerçek sosyalliğini maalesef ki elinden alabiliyor.

AYRICA: Endişelerimden Nasıl Kurtulurum Diyenler için 5 Güçlü Adım

Sosyal medyayı efektif bir şekilde kullanmanın yararları vardır. Gündemden haberdar olmanızı sağlar, bir arkadaşınızın mutluluğuna dair fotoğrafları ile huzurlu hissedebilirsiniz. Fakat sosyal medyanın gereksiz yere çok kullanılması, insanları da bir o kadar mutsuz kılıyor demek yanlış olmayacaktır. Azı karar, çoğu zarar denilebilir.

AYRICA: Hayallere Saplanıp Kalmaktansa Harekete Geçmenin 2 Küçük Yolu

Bu içeriğimizde sizler için, sosyal medyanın ruh sağlığına etkileri ile ilgili bazı maddeleri incelemiş olduk. Sizce, sosyal medyanın psikolojik açıdan farklı zararları da var mı? Bu yöndeki görüşlerinizi aşağıdaki yorum alanı ile paylaşmayı düşünebilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu