Tavsiyeler

Günlük Yaşamda Şimdiki Anda Kalmak Nasıl Olur? (5 Basit Alışkanlık)

Şimdiki Anda Yaşamak

"Geçmişte yaşamayın, geleceği hayal etmeyin, zihninizi şimdiki ana odaklayın" demiş, Buda. Üzerinde kontrole sahip olabileceğiniz tek bir zaman vardır. O da şimdiki an. Ancak çoğumuz hala normal günlerimizin çoğunu hatıralarda kaybolarak, güneşli bir tatili yeniden yaşayarak veya belki de daha yaygın olarak eski bir çatışmayı veya olumsuz durumu düşüncelerimizde tekrar ederek geçiriyoruz. Ya da gelecekte neler olabileceğine dair senaryolarda kayboluyoruz. Düşünceleriniz birkaç farklı şey ve görev arasında bölünebilir ve odaklanma sorunu oluşturabilir. Bu yazımızda da şimdiki anda kalmak hakkında 5 basit alışkanlıktan bahsedeceğiz.

AYRICA: Daha Basit Yaşamanın Yolları Hakkında 3 Adım

Günlük Yaşamda Şimdiki Anda Kalmak Nasıl Olur?

Şimdiki Anda Kalmak

AYRICA: Şu Anda Ruh Halini İyileştirme için 3 Basit Yol Nedir?

1. Tek Göreve Odaklanın

Bu, örneğin, bilgisayarda iş yapıyorken iş dışındaki sitelerde vakit geçirmemek, aynı anda yalnızca tek bir şeyle tam olarak meşgul olmak anlamına geliyor. Televizyon izlerken de aynı anda bilgisayar ya da akıllı telefonu kullanmamak gerek.

AYRICA: Kendini Başkalarıyla Kıyaslamaktan Nasıl Kurtulurum?

Güne iyi bir başlangıç yapın ve uyanır uyanmaz her seferinde bir şey yaparak günün tonunu ayarlayın.

AYRICA: Stres ve Kaygıdan Kurtulmanın Yolları (6 Adım)

Çoklu görev yapmak zorundaysanız, gün içinde bunun için belirli bir zaman ayırmaya çalışın. Belki öğleden sonra bir saat kadar.

AYRICA: İşyerinde Mutlu Olmak için Bilmeniz Gereken 5 Faktör

2. Yavaşça Yapın

Uyandığınızda ve günün ilk işini yapmaya başladığınızda, biraz yavaşlatın. Bunu ve sonraki birkaç şeyi rahat ve sakin bir hızda yapın. Böylece anda kalabilecek, yaptığınız her şeye odaklanabilecek ve onda basit bir neşe veya dinginlik bulabileceksiniz.

AYRICA: Her Şeyi Kişisel Algılamak Nasıl Bırakılır? (5 Alışkanlık)

Hemen stresinizi artırmak ve daha kahvaltınızı bile yapmadan bugün neler olabileceğine dair endişelere veya döngülere takılmak yerine bunu yapın. Ve gün içinde ilerlerken, mümkün olduğunca yavaş yapmaya çalışın.

AYRICA: Tembel Olmaktan Nasıl Kurtulurum? (10 Basit Alışkanlık)

3. Kendinize Şunu Söyleyin: Şimdi Ben…

Örneğin diş fırçalıyorken kendi kendinize, "Şimdi dişlerimi fırçalıyorum" diyebilirsiniz.

AYRICA: Nasıl İyimser Olunur? (3 Günlük Alışkanlık)

Bu alışkanlık, diş fırçalarken ya da saçlarınızı tararken, geleceğe veya geçmişe gitmenin kolay olduğu şeyleri yaparken, çok önemlidir.

AYRICA: Daha Mutlu Bir Hayat Yaşamak için Bugün Yapabileceğiniz 5 Şey

Bu cümleyi her zaman söylemeseniz bile arada farkında olmak iyi olabilir.

4. Günün Erken Saatlerinde Az Şeylere Odaklanın

E-posta, Facebook/Instagram ve diğer web sitelerini günün erken saatlerinde kontrol ederseniz, geri kalan zamanda kafanızda daha fazla düşüncenin dolaşacağı aşikârdır. Böyle olunca herhangi bir şeye konsantre olmak, anda kalmak ve olumsuz bir düşünce döngüsüne sürüklenmemek çok daha zor hale geliyor.

AYRICA: Depresyondan Kurtulmak için Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Bu yüzden, günün erken saatlerinde bu tarz şeyleri kontrol etmeyin. Bu tür şeyleri en aza indirirseniz, gününüz daha hafif ve daha basit hale gelir ve sadece daha kolay anda kalmakla kalmaz, aynı zamanda daha fazla önemli şeyi halletme eğiliminde olursunuz.

5. Hayır, Hayır, Hayır

Yukarıdaki dört ipucu, anda kalmayı, onu kullanmayı ve tam olarak tadını çıkarmayı kolaylaştırır. Ama bu durum bir anda olacak değil. Her gün hala geçmişe ya da geleceğe sürüklenebilir, düşünceler arasında işlerimiz bölünebilir.

Anı Yaşamak

Benlik saygısı geliştirmede olduğu gibi, iç eleştirmeni veya zarar verici bir düşünce trenini çabucak bozmak ve durdurmak için sık sık bir durdurma kelimesi veya cümle kullanıldığını bilirsiniz. Aynı şeyi burada da yapacağız.

Düşüncelerin dağıldığını fark ettiğiniz anda kendi kendinize: Hayır, demelisiniz. "Hayır, şu an bunu düşünmeyeceğim ve yapmam gereken işime odaklanacağım."

Ardından, kendinizi bu ana geri çekmek için bir veya iki dakika boyunca sadece nefesinize veya şu anda tüm duyularınızla çevrenizde olup bitenlere odaklanabilirsiniz. Sonrasında da yapmanız gereken işinize dönebilirsiniz.


Günlük anlarınızın ve zamanınızın çoğunu gelecekte veya geçmişte harcıyorsanız veya odaklanmakta zorluk çekiyorsanız ve bunun yaşamınız üzerinde olumsuz bir etkisi olabileceğini düşünüyorsanız, o zaman belki de şimdiki zamanda daha fazla yaşamak için bu alışkanlıkları deneyebilirsiniz. Şimdiki anda kalmak konusundaki kendi düşüncelerinizi aşağıdaki yorum alanından bizlere yazabilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu