Tavsiyeler

Kantaron Otu Nedir? Kantaron Yağı Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

Kantaron Otu Nedir? Kantaron Yağı Nasıl Yapılır?

Alternatif tıp kaynaklarının önemli üyelerinden birisi olan kantaron yağını hepiniz duymuşsunuzdur. Binbirdelik otu, kan otu, kılıçotu, mayasıl otu, koyunkıran otu olarak da bilinen bu ot, üzerine doğal zeytinyağının da eklenmesi ile kantaron yağına dönüşür. Hemen hemen herkesin evinde bulunan; küçük bir yarada, yanık izlerinde, ciltte oluşan lekelerde ya da kızarıklarda kullanılan bu bitkinin, yaşayan hücrelere çok iyi geldiği bir gerçek. Babaannelerimizin ya da anneannelerimizin evinde mutlaka bulundurduğu bu değerli karışım, son zamanlarda adını sık sık duyurmakta. Faydaları ise saymakla bitmiyor. Bu yazımızda, kantaron otu nedir? Kantaron otu yağı nasıl yapılır? Faydaları nelerdir? sorularının cevaplarını sizlerle paylaşacağız. Faydalı bir yazı olmasını umuyoruz.

AYRICA: Çinko Eksikliği Nedir? Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Tedavi Edilir?

İçindekiler

  1. Kantaron Otu Nedir?
  2. Kantaron Otunun, Yağının Faydaları Nelerdir?
  3. Kantaron Otunu Kimler Kullanamaz? Yan Etkileri Nelerdir?
  4. Evde Kantaron Otu Yağı Nasıl Yapılır?
  5. Kantaron Çayı Nasıl Yapılır?

AYRICA: Su İçmeyi Nasıl Alışkanlık Haline Getirebilirim? Etkili Yöntemler!

Kantaron Otu Nedir?

Kantaron Otunun Faydaları Nelerdir?

Dünyanın birçok yerinde bulunan bu bitkiler doğada kendiliğinden yetişen, ormanlık ve kır alanlarında bulunan faydalı bir bitkidir. Avrupa'da ruhsal hastalıkların tedavisinde kullanılmış, zamanla bütün bölgeye yayılarak insanların keşfine ve kullanımına sunulmuş, oldukça şifalı bir bitki olan kantaron otu, aynı zamanda Yunan ve Roma medeniyetleri arasında kötü büyüye karşı koruyucu olarak da kullanılırdı.

AYRICA: Neden Kilo Veremiyorum? Kilo Vermeyi Zorlaştıran 5 Sebep

Sarı, mavi ve açık pembe renginde olmak üzere üç çeşidi vardır. Genellikle sarı ve kırmızı kantaron otu karışımlarda kullanılır.

AYRICA: Şeker Tüketimini Azaltmak için 5 Pratik Yol

Kırmızı kantaron yağı, taze bitkilerle oluşturulabilirken, sarı kantaron yağı ise kurumuş bitkilerle oluşturulabilmektedir. Bu iki mucizevi bitkinin faydaları ise azımsanamayacak kadar çoktur.

AYRICA: Arpa Suyunun Zararları (Yan Etkileri) Nelerdir?

Öncelikle kantaron otu ya da kantaron yağının kullanım sıklığı ve ölçüsü oldukça dikkate değer bir durumdur. Bu konuda bilirkişiye ya da uzman bir hekime danışmadan kullanmamanız tavsiye edilir.

AYRICA: Keten Tohumunun Zararları (Yan Etkileri) Nelerdir?

Kantaron Otunun, Yağının Faydaları Nelerdir?

1) Cilt Üzerinde İnanılmaz Etkilere Sahiptir

Kantaron yağı cildin doğal nem dengesini korur. Böylelikle cildin daha pürüzsüz ve canlı görünmesine neden olur. Cildin esnekliğini besler, onu diri tutar ve yaşlanma belirtilerini geciktirir. Kırışıklıkları önlemede önemli bir rolü vardır.

AYRICA: Karabuğdayın Sağlığa Faydaları ve Yan Etkileri (Zararları) Nelerdir?

Yanık, yara, kesik izlerinde iyileştirici özelliğe sahiptir. Cilt lekelerinin oluşmasına engeldir ve aynı zamanda iyi bir leke gidericidir. Sivilcelerin oluşmasını engeller. Ancak aşırı kullanımda da sivilce oluşumuna sebebiyet verebilir. Kantaron yağını düzenli bir şekilde kullandıktan sonra vücutta inanılmaz değişiklikler gösterecektir.

AYRICA: Soya Fasulyesinin Zararları (Yan Etkileri) Nelerdir?

2) Hemoroide ve Makat Çatlağına (Anal Fissür) İyi Geldiği Bilinmektedir

Bölgesel olarak iyileştirici bir etkisi olduğundan çatlağın ve hemoroidin rahatlatılması konusunda olumlu bir etki gösterir. Kas gevşetici rolünü üstelenerek ağrıyı hafif de olsa dindirebilir.

AYRICA: Karnabaharın Faydaları ve Zararları Nelerdir?

3) Kantaron Çayı Sakinleştirici Bir Özelliğe Sahiptir

Stres ve sorunlar yüzünden sıkıntı çeken kişiler için bir papatya çayı kadar önemli bir bitkidir. Sinirleri yatıştırıcı özelliği sayesinde birçok ruhsal hastalıklarda, başvurulan bir tedavi yöntemi olmuştur.

AYRICA: Mantarın Faydaları ve Zararları Nelerdir? Bozuk Mantar Nasıl Anlaşılır?

Antidepresan özelliğinin olduğu söylenir, bu yüzden kantaron çayını haftada bir kere de olsa tüketmek yeterlidir.

AYRICA: Derin Uykunun Önemi ve Sağlığa Faydaları

4) Uykusuzluğa İyi Geldiği de Bilinir

Bitkinin melatonin salınımını artırarak uykusuzluğu giderdiği söylenir. Düzenli bir uyku için düzenli bir şekilde kantaron otu çayı tüketilebilir, ancak dozunu bu konuda uzman bir bilirkişiye sorarak ayarlamak en doğrusu olacaktır.

AYRICA: Göz Sağlığını Korumak için 5 Faydalı Tavsiye

5) Sindirim Sistemi Üzerinde Olumlu Bir Etkisi Vardır

Yemeklerden önce bir yemek kaşığı alınan kantaron yağı, sindirim sistemi üzerinde yardımcı rol oynar. Mide şişkinliği, mide ekşimesi, ülser, ishal, kabızlık gibi durumlarda rahatlatıcı bir etkiye sahiptir.

AYRICA: Soğuk Havanın Vücuda Etkileri Nelerdir?

Gaz sancısı, adet sancısı gibi durumlarda ağrıları dindirir. Bu gibi durumlarda aşırıya kaçmadan içilen kantaron çayı da olumlu bir etki gösterecektir.

AYRICA: AFT Nedir? Neden Oluşur? Nasıl Geçer?

6) Kasları Güçlendirir ve Aynı Zamanda Doğal Bir Kas Gevşeticidir

Kas ağrıları, baş ağrısı, bel, omuz, sırt ağrısı gibi ağrılarda doğal bir masaj yağı olarak kullanılabilir. Sakinleştirici ve gevşetici etkisi bütün vücudunuzun dinlenmesine neden olacaktır.

AYRICA: Anal Fissür (Makatta Çatlak) Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?

7) Kanamaları Durdurma Gibi Bir Özelliği Vardır

Ani yaralanmalarda bölgeye sürüldüğünde aşırı kan kaybını önler. Kanın akışını durdurur.

AYRICA: Kabızlığa Ne İyi Gelir? Kabızlık Sorunu için 6 Önemli Tavsiye

8) Saç ve Saç Derisine İyi Geldiği Bilinmektedir

Kantaron yağı, saç diplerindeki ölü derileri, yaraları, kepekleri yok eder ve düzenli kullanımla birlikte saç diplerinin güçlenmesine, kırıkların önlenmesine neden olur.

AYRICA: Koşmanın Fiziksel ve Zihinsel Faydaları Nelerdir?

Saça parlak ve canlı bir görünüm kazandırır. Düzenli kullanıldığında saç kökünü besler, gür ve sağlıklı bir şekilde saçlarınızın uzamasına yardımcı olur.

9) Antiseptik Bir Özelliği Vardır

Mikrop oluşmasını engeller, iltihap oluşumunu durdurur. Ayrıca iyi bir iltihap gidericidir.

10) Kolesterolü Düşürmede Önemli Bir Etkiye Sahiptir

11) Diyabete İyi Geldiği Bilinmektedir

12) Kalp ve Damar Sağlığını Korur

Yararlı bir şifa otu olarak ünlenen ve birçok kişinin de gönül rahatlığı ile kullandığı kantaron otunun, elbette ki daha birçok faydası vardır. Ancak her şeyin fazlasının zarar olduğu gibi bu bitkinin de fazlası olumsuz durumlara yol açabilir. Kullanım sıklığına ve dozuna dikkat etmek işte bu yüzden çok önemlidir.

Kantaron Otunu Kimler Kullanamaz? Yan Etkileri Nelerdir?

  • Hamile kadınların kesinlikle kullanmaması önerilir.
  • Doğum kontrol haplarını etkisizleştirdiğinden dolayı istenmeyen gebeliklerin oluşumuna sebebiyet verebilir.
  • Yüksek tansiyon hastalarının kullanmaması tavsiye edilir.
  • Her insanın cildi doğal olarak farklıdır, bu yüzden cilt üzerinde alerjik reaksiyon oluşturabilir. Kullanmadan önce küçük bir alerji testi yapması tavsiye edilir.
  • Organ nakli yaptırmak isteyenler için doku reddine neden olabilir.
  • HIV tedavisi görenlerin kantaron otunu ya da yağını kullanması sakıncalı görülmüştür.
  • Kronik hastaların doktorlarına danışmadan kantaron otu çayını ya da yağını kullanması önerilmez.

Evde Kantaron Otu Yağı Nasıl Yapılır?

Kantaron otu yağını aktarlardan alabileceğiniz gibi kendiniz evde de yapabilirsiniz. Peki, kantaron otu yağı nasıl yapılır?

Öncelikle bir demet kantaron otu, güzelce yıkandıktan sonra güneşte kurutmaya bırakılır. Kuruyan kantaron otunu, orta büyüklükte bir kavanozun içine küçük parçalar halinde ekledikten sonra (çok sıkışık olmamasına dikkat edin) üzerine kavanozun ağzından bir parmak eksik kalacak şekilde zeytinyağı ekleyip, tülbentle kapatılır.

Bu şekilde güneş altında 5 gün kadar bekletilir. Demlenme dediğimiz olay gerçekleşirken, kantaron otu, özünü zeytinyağı ile birleştirir ve 5 günün sonunda kavanozun ağzı sıkı bir şekilde kapatılarak güneş görmeyen karanlık bir ortamda bir aydan fazla olacak şekilde, 40 - 45 gün kadar bekletilir.

Doğal bir karışım olduğu için yağ bitene kadar kullanabilirsiniz.

Kantaron Çayı Nasıl Yapılır?

Kantaron çayının faydaları saymakla bitmez fakat aşırı tüketmemekte de fayda vardır. Bu yüzden gerekli görüldüğü durumlarda tüketilmesi doğru bir hareket olacaktır.

Bir bardak kaynamış suyun içerisine iki tatlı kaşığı kurumuş kantaron otu koyarak, 10 dakika kadar demlenmesini sağladıktan sonra dilerseniz soğuk ya da ılık bir şekilde içebilirsiniz.


Bu yazımızda kantaron otu nedir, kantaron yağı nasıl yapılır ve faydaları nelerdir? sorularının cevaplarını vermeye çalıştık. Alternatif tıpta mucizevi etki yaratan bitkiler çok fazla ve insanoğlu her gün bir yenisini keşfederek önemli buluşlara imza atmaya devam ediyor. Evimizde mutlaka bulundurmanız gerektiğine inandığımız kantaron otu da, bu buluşlardan bir tanesi. Kimyasal krem kullanmak yerine basit yaralanmalarda, yanıklarda ya da kesiklerde bu yağı rahatlıkla kullanabilirsiniz. Sizlerin de kantaron yağı hakkında bildikleriniz varsa, bizimle paylaşmanızı isteriz. Sağlıklı günler dileriz.

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu