Tavsiyeler

Karnabaharın Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Karnabaharın Faydaları ve Zararları

Karnabahar, içerdiği zengin mineraller ve vitaminler sayesinde, vücudun tam bir destekçisidir. İster haşlayarak, ister fırında pişirerek, ister çorbasını yaparak tüketilen bu lezzetli sebze, eğer dilerseniz kızartılarak da yenilebilir. Kış aylarının vazgeçilmezi haline gelen, tok tutan, vitamin deposu ve oldukça lezzetli bir sebze olan karnabaharın faydaları ve zararları nelerdir? merak ediyorsanız, bu yazımız tam size göre.

AYRICA: Neden Kilo Veremiyorum? Kilo Vermeyi Zorlaştıran 5 Sebep

Karnabaharın insan sağlığına karşı birçok faydasının olduğu bilinmektedir. C, K, B, A, D vitaminleri açısından zengindir ve yüksek oranda içerdiği lif sayesinde de diyet listelerinin vazgeçilmez besinleri arasında yer alır. Sindirim sistemi ve bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Bakır, manganez, fosfor, potasyum, fosfat gibi minerallerin yanında, kansızlığa iyi gelen demir minerallerini içerir.

AYRICA: Şeker Tüketimini Azaltmak için Neler Yapılmalı? (5 Yol)

Karnabaharın Faydaları ve Zararları Nelerdir?

AYRICA: Mantarın Faydaları ve Zararları Nelerdir? Bozuk Mantar Nasıl Anlaşılır?

Karnabahar belki de herkesin sevdiği bir sebze değildir ancak yine de sağlığa faydası açısından mükemmel bir sebzedir diyebiliriz. Peki, karnabaharın faydaları hakkında başka neler söyleyebiliriz?

AYRICA: Çinko Eksikliği Nedir? Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Tedavi Edilir?

İçindekiler

  1. Karnabaharın Faydaları Nelerdir?
  2. Karnabaharın Zararları Nelerdir?

AYRICA: Whey Protein (Peynir Altı Suyu Proteini) Faydaları, Kullanımı ve Zararları

Karnabaharın Faydaları Nelerdir?

1) Sindirim Düzenleyicidir

İçerdiği lif bakımından, sindirim düzenleyici, bağırsak sağlığını koruyucu özelliği vardır. Aşırı tüketim gaz sancısına neden olabilir, bu konuda dikkat edilmelidir. Sindirim düzenleyici etkisi sayesinde, vücuttaki zararlı maddelerin atılmasını sağlar.

AYRICA: Arpa Suyunun Zararları (Yan Etkileri) Nelerdir?

2) Yüksek Oranda A Vitamini İçerir

Karnabahar, içerdiği yoğun A vitamini sayesinde göz sağlığının korunmasında etkin rol oynar. Katarakt gibi göz problemlerinin oluşumunu engeller. Cildi onarmada, cilt hastalıklarını iyileştirmede birebirdir. A vitamini önemli bir vitamindir. Karnabahar da bu vitamini bünyesinde fazlasıyla bulundurmaktadır.

AYRICA: Keten Tohumunun Zararları (Yan Etkileri) Nelerdir?

Karnabaharın Faydaları Nelerdir?

3) Kansere Karşı Koruma Sağlar

Sülfürofan; brokoli, lahana, karnabahar gibi sebzelerde çok fazla miktarda bulanan organik bir bileşiktir.

AYRICA: Kurt Üzümü (Goji Berry) Yan Etkileri (Zararları) Nelerdir?

Sülfürofanın kanser hücrelerinin çoğalmasını baskılayıcı özelliği sayesinde, özellikle rektum, akciğer, kolon, mide ve meme kanseri gibi hastalıklara karşı karşı savunma konusunda yardımcıdır. Kanser hücrelerini uzaklaştırma, zararlı hücreleri öldürme gücüne sahiptir.

AYRICA: Goji Berry (Kurt Üzümü) Faydaları Nelerdir?

4) Kan Değerlerini Dengede Tutar

Karnabahar, kan değerlerinin dengede kalmasını sağlar. Özellikle içerdiği yüksek lif oranı sayesinde, kan şekerini düzenler. Kolesterolü dengeler ve hemoglobin üretimini artırır.

AYRICA: Karabuğdayın Sağlığa Faydaları ve Yan Etkileri (Zararları) Nelerdir?

5) Kalsiyum, K Vitamini ve Potasyum İçerir

Kemik sağlığını koruyan mineraller açısından karnabahar, oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Güçlü kemik yapısının oluşumunda, kemik erimesinin engellemesinde etkin rol oynar. Kemik kayıplarının önlenmesini sağlayan K vitamini bakımından da vazgeçilmez bir sebzedir.

AYRICA: Soya Fasulyesinin Zararları (Yan Etkileri) Nelerdir?

Stres ve depresyon riskini azaltır, gerginliğe karşı olumlu bir etki sağlar.

AYRICA: Depresyondan Kurtulmak için Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Karnabaharın Faydaları Zararları

6) İdrar Yolu Enfeksiyonlarını İyileştirir

Karnabaharı dilerseniz haşlayıp yiyerek, dilerseniz de suyunu içerek, idrar yolu enfeksiyonlarının giderilmesini sağlayabilirsiniz. İçerdiği yüksek antioksidan sayesinde, vücuttaki zararlı bakterilerin kolaylıkla atılmasını sağlar.

AYRICA: Göz Sağlığını Korumak için 5 Faydalı Tavsiye

7) Doğal Bir Enfeksiyon Gidericidir (Antioksidan deposudur)

Karnabahar, antioksidan, antiinflamatuar, antibakteriyel, antiviral etkileri sayesinde enfeksiyonları iyileştirir ve vücudu enfeksiyonlara karşı korur.

AYRICA: Soğuk Havanın Vücuda Etkileri Nelerdir?

8) Demir İçeriği Bakımından Zengindir

Demir içeriği sayesinde, kansızlığı önler ve kansızlığa iyi gelir. Ayrıca C vitamini açısından da oldukça zengindir.

AYRICA: Derin Uykunun Önemi ve Sağlığa Faydaları

C vitamini ise, demirin kanda emilimini kolaylaştırır, böylelikle demir mineralinin etkileri vücuda daha fazla nüfuz eder.

AYRICA: Koşmanın Fiziksel ve Zihinsel Faydaları Nelerdir?

9) Kilo Vermeye Yardımcıdır

Metabolizma üzerindeki olumlu etkisi sayesinde, kilo vermeye yardımcı olur. Lif açısından zengin, vitamin ve mineraller açısından oldukça besleyici olan bu sebze, bağırsak hareketlerini düzenleyerek, zararlı bakterileri yok ederek, metabolizma üzerinde müthiş bir etki geliştirir.

AYRICA: Kabızlığa Ne İyi Gelir? Kabızlık Sorunu için 6 Önemli Tavsiye

Zengin diyet listelerinin vazgeçilmezi haline gelen karnabahar, kilo vermek isteyenlerin tercih edebileceği bir sebzedir.

10) Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Antioksidan kaynağı açısından zengin bir sebzedir. Vücudu dışarıdan gelebilecek virüslere karşı korur. Vücudun direncini ve bağışıklığını güçlü tutar. Hastalanmalara karşı önlem alır. Daha zinde ve sağlıklı hissetmenizi sağlar.

Karnabaharın faydaları saymakla bitmez diyebiliriz. Bu lezzetli sebzeyi mutfağınızda bulundurmanızı tavsiye ederiz. Karnabaharın başka ne gibi faydaları var? Gelin kısa kısa devam edelim;

  • Zararlı hücreleri öldüren, hücre yenilenmesine katkıda bulanan karnabahar, vücutta yenilemeyi sağlar. Hücre yenileyici özelliği sayesinde yaşlanmayı geciktirir.
  • Kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur.
  • Bağışıklık sistemini güçlü tuttuğundan, halsizlik, kronik yorgunluk gibi şikâyetlerin azaltılmasını sağlar.
  • Oksidatif stresin oluşumunu engeller.
  • Adet sancısında, haşlanmış karnabahar suyu iyi gelir.
  • Tansiyonu düşürür ve dengeler.
  • E vitamin deposudur; böylelikle hormonal düzeni korumada yardımcıdır. Cilt problemlerini giderir, genç bir görünüm kazandırır. Bağışıklık sistemine katkı sağlar.
  • Hücreler arası etkileşimi sağlayan kolin açısından zengin bir sebzedir ve Alzheimer gibi hastalıkların oluşumunu engeller.

Karnabaharın Zararları Nelerdir?

Karnabaharın sağlığa faydaları konusunda birçok şey söyleyebiliriz. Yüksek oranda lif içeren bu sebze, elbette fazla tüketildiğinde birtakım bazı zararlı etkilerin oluşmasına neden olabilmektedir. Peki, karnabaharın zararları nelerdir?

Karnabaharın Zararları Nelerdir?
  • Karnabahar aşırı tüketiminde, gaz sancısı, gaz problemi, şişkinlik gibi sorunlara yol açabilmektedir. Tüketimi ölçülü tutmanın önemli olduğunu dile getirebiliriz.
  • Hücre yenileyici bir özelliği olsa da, bazı ciltlerde alerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir.
  • Guatr, hipertiroidi hastalıklarına sahip olan kişilerde, olumsuz sonuçlar etkin olabilmektedir. Tüketim miktarının ve sıklığının iyi ayarlanması gerekir.
  • Kan şekerini dengeleyici bir özelliğe sahiptir, bu bakımdan düşük oranda kan şekerine sahip olan kişiler için zararlı olabilir.
  • Vitamin ya da minerallerinin kaybolmaması için pişirme tercihi önemlidir.

Bu yazımızda sizlere, karnabaharın faydaları ve zararları nelerdir? hakkında bilgi vermeye çalıştık. Siz karnabahar hakkında ne düşünüyorsunuz? Oldukça sağlıklı bir sebze olduğunu söylemek yanlış olmaz. Besleyici pişirme teknikleri ile bu sebzenin tadını pek sevmiyorsanız bile, lezzetli bir menü çıkarabilirsiniz. Siz nasıl bir pişirme yöntemi deniyorsunuz? Yorum kısmından bize yazabilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu