Tavsiyeler

Whey Protein (Peynir Altı Suyu Proteini) Faydaları, Kullanımı ve Zararları

Whey Protein Faydaları, Kullanımı ve Zararları

Proteinler, vücudumuzun yapı taşları olarak bilinir. Vücudumuzda kas ve bağ dokuları oluşturmaya ve önemli metabolik yollara da yardımcı olurlar. Peynir altı suyu, bu temel proteinlerin ve amino asitlerin önemli bir diyet kaynağıdır. Bu yazıda, whey protein (peynir altı suyu proteini) faydaları ve onu her gün diyetinize nasıl dahil edebileceğiniz hakkında daha fazla bilgi edineceğiz. Ayrıca fazla tüketiminden dolayı kaynaklanabilecek whey protein (peynir altı suyu proteini) zararları nelermiş göreceğiz. Kullanmadan önce doktorunuza danışmanız tavsiye edilir.

AYRICA: Neden Kilo Veremiyorum? Kilo Vermeyi Zorlaştıran 5 Sebep

İçindekiler

  1. Whey Protein (Peynir Altı Suyu Proteini) Nedir?
  2. Whey Protein (Peynir Altı Suyu Proteini) Türleri
  3. Whey Protein (Peynir Altı Suyu Proteini) Faydaları
  4. Whey Protein (Peynir Altı Suyu Proteini) Kullanımı
  5. Whey Protein (Peynir Altı Suyu Proteini) Zararları

Whey Protein (Peynir Altı Suyu Proteini) Faydaları, Kullanımı ve Zararları

AYRICA: Şeker Tüketimini Azaltmak için Neler Yapılmalı? (5 Yol)

Whey Protein (Peynir Altı Suyu Proteini) Nedir?

Peynir altı suyu, proteinin en saf halidir. İnek sütünden elde edilir. Peynirin işlenmesi sırasında elde edilen sütün bir yan ürünüdür. Peynir altı suyu daha konsantre formlarda işlenir. Peynir altı suyu proteini, peynir altı suyu proteini izolatları, peynir altı suyu proteini konsantresi, peynir altı suyu proteini hidroslate ve hidrolize protein farklı formlarından bazılarıdır.

AYRICA: Göz Sağlığını Korumak için 5 Faydalı Tavsiye

Ayrıca peynir altı suyu proteini, diyetlerinde daha fazla proteine ihtiyaç duyan kadınlar için şiddetle tavsiye edilir.

AYRICA: Soğuk Havanın Vücuda Etkileri Nelerdir?

Whey Protein (Peynir Altı Suyu Proteini) Türleri

Üç ana peynir altı suyu protein takviyesi türü vardır: Whey Protein Konsantresi, Whey Protein İzolatı ve Whey Protein Hidrolizatı.

Whey Protein Konsantresi, üç peynir altı suyu protein tozunun en ucuzudur. En düşük protein miktarına sahiptir, yaklaşık %58 ila %89 arasındadır. Geri kalanı yağ, laktoz ve alfa-laktalbümin ve immünoglobulin gibi bağışıklık arttırıcı peptitlerden oluşur. Alt uç konsantreler %50 protein içerirken, yüksek uç konsantreler %90'a kadar protein içerir.

Whey Protein İzolatı, minimum miktarda laktoz ve yağ ile proteinin %95'ini içerir.

Whey Protein Hidrolizatı, %99 protein içerir ve tüm peynir altı suyu protein tozlarının en pahalısıdır. Vücudun proteini emmesi için gerekli bir süreç olan kısmi hidrolize maruz kaldığından, peynir altı suyu proteininin "önceden sindirilmiş" formu olarak kabul edilir. Proteinin en çözünür şeklidir ve vücutta hızla sindirilir. Bu, birçok kişi tarafından en iyi peynir altı suyu proteini takviyesi olarak kabul edilir.

Whey Protein (Peynir Altı Suyu Proteini) Faydaları

1. Hormon Düzeyleri

Peynir altı suyu proteini kadınlar için de çok faydalıdır. Diğer proteinler gibi hormon seviyelerinde dalgalanmalara neden olmaz. Ayrıca peynir altı suyu proteini, proteinin en çözünür ve en zengin şeklidir. Yumurta akı, soya ve etten çok daha besleyicidir.

2. Amino Asitler

Amino asitler vücudumuzda doğal olarak üretilmeyen kimyasal birimlerdir. Peynir altı suyu proteini iyi bir amino asit kaynağıdır. Kemiklerimizi, kaslarımızı, organlarımızı ve insan vücudundaki dokunun hemen hemen her parçasını onarmak için birlikte çalışırlar. Belirli amaçlar için spesifik amino asitlere ihtiyaç vardır.

Peynir altı suyu proteini Dallı Zincirli Amino Asitler (BCAA) bakımından yüksektir. Kas onarımı ve korunması için faydalıdır. Diğer bir amino asit olan lösin, protein sentezini uyarır ve amino asit depolamasını artırmak için vücuda sinyal gönderir.

3. Yaşlanma

Peynir altı suyu proteini serbest radikalleri temizleyen ve yaşlanma belirtilerini geciktiren bir antioksidan olan glutatyon içerir. Glutatyon üç ana amino asitten yapılır; sistein, glutamik asit ve glisin. Peynir altı suyu proteini ayrıca kasların dejenerasyonunu yavaşlatır ve yaşlılıkta onları güçlü tutar.

4. Kilo Kaybı

Peynir altı suyu proteini karbonhidrat bakımından düşük ve proteinde yüksektir. Bu, vücuttaki fazla yağları yakmak için metabolizmayı hızlandırır. Araştırmacılar, peynir altı suyu proteininin iştahı iki saate kadar kolayca kontrol edebileceği sonucuna vardılar. Çok az yağ, düşük kolesterol ve laktoz içerir. Bu, düşük karbonhidratlı diyet yapan insanlar için mükemmeldir.

5. Kanser

Başta meme ve rahim ağzı kanseri olmak üzere kanser, kadınlarda ikinci önde gelen ölüm nedenidir. Kanser tedavisinde peynir altı suyu konsantresi ve glutatyon modülasyonu kullanılmaktadır.

Kemoterapi sırasında peynir altı suyu tozu tüketimi, kanser hücrelerinin büyümesini engellemeye yardımcı olabilir. Sindirimi kolay olduğu için kanser hastaları için de mükemmel bir yemektir. Ayrıca vücutta kolayca emilir. Enerji verir ve bağışıklığı arttırır.

6. Kalp Sağlığı

Kalp krizi felce, konuşma kaybına ve zayıf hafızaya neden olur. Peynir altı suyu proteini LDL kolesterolü düşürür. Kan basıncını düşürür ve ayrıca kalp hastalıkları ve felç riskini azaltır.

Düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL), aynı zamanda kötü kolesterol olarak adlandırılır.

7. Bağışıklık

Peynir altı suyu proteininin en iyi faydalarından biri kalp sağlığını korumaktır. Peynir altı suyu proteini bağışıklık tepkisini iyileştirir ve kadınlarda enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olur. Glutatyon üretimini artırarak bağışıklık sistemini güçlendirir.

Bu, detoksifikasyona yardımcı olan güçlü bir antioksidandır. Astımlı kadınlara sitokin tepkilerini iyileştirmek için peynir altı suyu proteini eklenmelidir.

8. Güçlü Kaslar

Peynir altı suyu proteini kasları onarmak ve güçlendirmek için gereklidir. Günlük egzersizler vücuttaki enerji seviyelerini tüketerek kasların bozulmasına neden olur. Peynir altı suyu proteini inek sütünden gelir ve kasları inşa etmek ve onarmak için harika bir doğal proteindir.

9. Sağlıklı Tırnaklar ve Cilt

Sağlıklı cilt ve tırnaklar oluşturmak için protein gereklidir. Peynir altı suyu proteini, vücudun verimli çalışmasını sağlamak için hormonlar ve hayati enzimler oluşturmasına yardımcı olur.

10. Hızla Emilir

Protein karışımları soya, peynir altı suyu veya kazein formunda yüksek miktarda besin içerir. Vücutta besinlerdeki proteinden daha kolay sindirilir.

11. Kan Şekeri Seviyesi

Peynir altı suyu proteini vücuda pozitif bir nitrojen dengesi verir. Ayrıca kan şekeri seviyelerinde aşırı yemeye yol açabilecek dalgalanmaları önler. Peynir altı suyu proteini düşük yağ seviyelerine sahiptir. Bu, glikoz seviyelerini yönetmek için çok faydalıdır. Ayrıca şeker hastalığının başlamasını da engeller.

12. Kemik Sağlığı

Sağlıklı kemikler oluşturmak ve korumak için kalsiyum açısından zengin sağlıklı yiyecekler tüketmesi gerekir. Peynir altı suyu proteini, kemik kaybını önleyen ve onları güçlü tutan yüksek miktarda kalsiyum içerir.

13. Karaciğer

Peynir altı suyu proteini orta düzeyde alındığında karaciğerin işleyişini destekler. Karaciğer vücutta yaklaşık 500 fonksiyonu yerine getirir. Amino asitler olmadan bu imkansız olurdu.

14. Şifa

Özellikle ameliyat geçirmiş olanlar için geçerlidir. Yaraların iyileşmesine yardımcı olur ve vücuda kolayca emilir.

15. Saç Büyümesini Destekler

Saçın kendisi proteinden oluştuğu için protein saçın çok önemli bir bileşenini oluşturur. Protein eksikliği, saç dökülmesi sorunlarına neden olabilir. Peynir altı suyu proteini, diyetinizdeki protein alımını artırmanın uygun bir yoludur. Düzenli olarak protein almak saç dökülmesini önler ve saç büyümesini destekler.

16. Cildi Güçlendirmeye Yardımcı Olur

Kolajen cilde esneklik sağlayan yapısal bir dokudur. Vücudun toplam proteininin %30'unu oluşturur ve cildi, kan damarını, kemikleri ve dişleri güçlendirmeye yardımcı olur. Peynir altı suyu proteini tüketmek, cildinizi sıkı ve sağlıklı tutmak için size bol miktarda kolajen sağlayacaktır.

17. Sağlıklı Saç Derisini Destekler

Düzenli peynir altı suyu tüketimi, saçları besler ve güçlendirir. Peynir altı suyunun asidik özellikleri kepek ve kafa derisi sedef hastalığını tedavi eder. Bu, kafa derisinin sağlığını iyileştirmeye yardımcı olur.

18. Cilt Esnekliğini Korur

Peynir altı suyu proteinindeki amino asitler cildin elastikiyetini ve sıkılığını korumaya yardımcı olur.

19. Akne ile Savaşır

Peynir altı suyunun anti-mikrobiyal özellikleri, akne ve sivilceler üzerinde harika bir şekilde çalışır. Ayrıca pigmentasyon ve yaşlılık lekelerinin hafifletilmesine yardımcı olur.

20. Cildin pH Değerini Dengeler

Küvetinize 2 bardak peynir altı suyu ekleyin ve 20 dakika boyunca kendinizi bu suyun içinde bekletin. Peynir altı suyundaki asitlik, cilt hücrelerini gençleştirmek için cildin pH değerini geri yükleyecektir.

Whey Protein (Peynir Altı Suyu Proteini) Kullanımı

Peynir altı suyunun kendisi çok çekici bir tada sahip değildir. Bu nedenle tadı daha çekici hale getirmek için meyve ve kuruyemiş gibi diğer yiyeceklerle karıştırılır.

  • Ahududu ve avokado ile peynir altı suyu protein içeceği güne başlamak için mükemmel bir yoldur. Aldığınız peynir altı suyu proteininin mısırla beslenen ineklerden değil, otla beslenen ineklerden olduğundan emin olun.
  • Pişirirken kurabiyelerinize bir çay kaşığı peynir altı suyu tozu ekleyin. Bu, vücudunuzdaki protein seviyelerini artıracaktır. Lezzetli bir mocha yapmak için kahvenize çikolatalı peynir altı suyu da ekleyebilirsiniz.
  • Peynir altı suyu proteini en iyi şekilde yorucu bir antrenmandan hemen sonra tüketilir. Bu, kaslarınıza ve hücrelerinize onarmak için ihtiyaç duydukları doğru beslenmeyi sağlayacaktır. Protein açısından zengin bir kahvaltı için yulaf, tahıl gevrekleri ve kreplerinize peynir altı suyu proteini ekleyebilirsiniz.
  • İşyerinde hızlı bir atıştırmalık arıyorsanız, besleyici ve lezzetli bir shake için biraz fındık, meyve ve buz küpleri içeren bir peynir altı suyu proteini içeceği hazırlayın.
  • Bir kepçe protein tozunu yoğurdunuza karıştırın ve üzerine meyve, kuruyemiş ve çikolata ekleyerek lezzetli bir atıştırmalık elde edin. En sevdiğiniz dondurmayla da karıştırabilirsiniz.
  • Makarna veya çorbaları pişirirken su yerine peynir altı suyu kullanın ve ona farklı bir tat verin. Peynir altı suyunu ekmek yapmak için de kullanabilirsiniz. Bu ona harika bir kahverengi kabuk ve aroma verecektir.

Whey Protein (Peynir Altı Suyu Proteini) Zararları

Diğer takviyeler gibi, peynir altı suyu proteininin de kendisiyle ilişkili bazı sağlık riskleri vardır. İşte whey protein (peynir altı suyu proteini) zararları nelermiş göz atalım.

  • Peynir altı suyu proteini ile ilişkili yan etkilerin çoğu, gastrit, şişkinlik, baş ağrısı, kramplar, iştah azalması, mide bulantısı ve yorgunluk gibi sindirim sorunları ile ilgilidir. Bu semptomlardan herhangi birini yaşıyorsanız, bunun nedeni büyük olasılıkla peynir altı suyu proteininde bulunan laktoz veya yapay tatlandırıcılardır.
  • Aşırı protein tüketimi böbrek problemlerini daha da kötüleştirebilir.
  • Proteinin çok fazlası vücudun kalsiyum deposunu tüketerek kırılgan kemiklere ve dişlere yol açabilir.
  • Ayrıca, yüksek miktarda protein bir kadının vücudunun aşırı amonyak üretmesine neden olabilir.
  • Aşırı yüksek doz ayrıca karaciğere aşırı yük bindirerek ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Whey Protein faydaları, kullanımı ve zararları (yan etkileri) hakkındaki yazımızı umarım beğenmişsinizdir. Bu yan etkilerden uzak durmak için peynir altı suyu proteini porsiyonunuzun her öğünde 30 gramı geçmemesine dikkat edin. Ayrıca kadınlar günde iki porsiyondan fazla protein içeceği tüketmemelidir. Sağlıklı günler dileriz...

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu