Tavsiyeler

Kar Yağdığında Yollara Neden Tuz Dökülür? Tuz Buzu Neden - Nasıl Eritir?

Kar Yağdığında Yollara Neden Tuz Dökülür? Tuz Buzu Neden Eritir?

Kış aylarında yoğun kar yağışları öncesinde, yollara tuz atıldığını görmüşsünüzdür. Soğuk kuzey bölgelerinde kar ve buzu eritmek için her yıl 20 milyon tondan fazla tuz kullanılıyor. Ama tuz bunu nasıl yapıyor? Bu yazımızda kar yağdığında yollara neden tuz dökülür? ve tuz buzu neden eritir? konusunu işlemeye çalışacağız.

AYRICA: Soğuk Havanın Vücuda Etkileri Nelerdir?

Kar Yağdığında Yollara Neden Tuz Dökülür? Tuz Buzu Neden Eritir?

Kışın yollar neden tuzlanır? sorusunu soruyorsanız, öncelikle karlı ve soğuk havalarda buz oluşumunu incelemek gerek. 32 Fahrenhayt (0 santigrat derece) donma noktasıdır; yani su 32 °F'ye (0 °C'ye) ulaştığında buza dönüşür. Bu durumdayken, yol genellikle buzun üzerinde ince bir su tabakasına sahiptir ve buz molekülleri ile su molekülleri etkileşir. Su sürekli olarak buzun bir kısmını eritirken, altındaki buz suyun bir kısmını dondurur.

AYRICA: Evde Muhabbet Kuşu Beslerken Dikkat Edilmesi Gerekenler - Malzemeler, Bakımı, Nasıl Yıkanır?

Kışın Yollar Neden Tuzlanır? Kara Neden Tuz Atılır?

AYRICA: Hangi Kan Grubu Kimden Kan Alabilir? Kime Verebilir? Kan Uyuşmazlığı Nedir?

Bu sıcaklıkta, su ve buz miktarı aynı kalır. Eğer hava soğursa, daha fazla su buza dönüşür. Isınırsa, daha fazla buz suya dönüşür. Denkleme tuz eklenirse, suyun donma noktası düşer, bu da yerdeki buzun o su katmanını artık 32 °F'de (0 °C'de) donduramayacağı anlamına gelir. Böylelikle su, buzu eritebilir ve bu da yollarda daha az buz oluşmasına neden olur. Kara neden tuz atılır? sorusunun cevabı da bu şekilde anlaşılabilir.

AYRICA: Psikolog Doğan Cüceloğlu Kimdir? Hayatı - Eğitimi - Eserleri - Ölümü

Ama tuz buzu neden eritir, yani tuzun suyun donma noktasını nasıl düşürdüğünü sorabilirsiniz. Bu kavram “donma noktası depresyonu” olarak adlandırılır. Esasen tuz, su moleküllerinin sert yapılarında birbirine bağlanmasını zorlaştırır. Suda tuz bir çözünendir ve elementlerine ayrışır.

AYRICA: Evlilik Korkusu (Gamofobi) Nedir? Neden Olur? Belirtileri - Nasıl Yenilir?

Bu nedenle, buzu eritmek için sodyum klorür (NaCl) olarak da bilinen sofra tuzu kullanıyorsanız, tuz ayrı sodyum iyonları ve klorür iyonları halinde çözülecektir.

AYRICA: Diderot Etkisi (Alışveriş Çılgınlığı) Nedir? Kimler Diderot Etkisine Sahiptir?

Bununla birlikte, şehirler genellikle buzlu sokaklarında başka bir tuz türü olan kalsiyum klorürü (CaCl2 ) kullanır. Kalsiyum klorür buzu eritmede daha etkilidir, çünkü iki yerine üç iyona ayrılabilir: bir kalsiyum iyonu ve iki klorür iyonu. Daha fazla iyon, bu katı buz bağlarının içerisine daha fazla iyon girmesi anlamına gelir.

Buzu ve karı eritebilen diğer bazı bileşikler klorür içermez, ancak bunlar sodyum klorür veya kalsiyum klorürden çok daha pahalıdır.

AYRICA: Düzgün Diksiyona Sahip Olmanın Yolları - Diksiyon Nasıl Düzeltilir?

Bu yazımızda kar yağdığında yollara neden tuz dökülür? ve tuz buzu neden eritir? konusunu anlatmaya çalıştık. Bu konuda farklı bildikleriniz ya da katkı sağlamak istedikleriniz varsa, aşağıdaki yorum alanından bizlere yazabilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu