Tavsiyeler

Düzgün Diksiyona Sahip Olmanın Yolları - Diksiyon Nasıl Düzeltilir?

Düzgün Diksiyona Sahip Olmanın Yolları

Kelimeleri, akıcı ve doğru tonlamalara uyarak telaffuz eden insanlara imrenmeden edemeyiz. Profesyonel bir insanmış gibi konuşurlarken istemeden bile olsa onları dinlediğinizi fark edersiniz. Günlük konuşma dilimizde, sözcüklerin değişime uğraması, şive farklılıkları gibi birçok etken yüzünden diksiyon kaymaları yaşayabiliyoruz. Ancak bunu düzeltmek, akıcı ve etkili bir şekilde konuşmak bizim elimizde. Sözcükleri iyi tanımak, hecelerini, vurgularını ses tonumuza iyi ayarlamak gerekiyor. Düzgün diksiyona sahip olmanın yolları konusunu öğrenmek istiyorsanız, bunun için kurslar da veriliyor ancak bunu kendiniz de yapabilirsiniz. Önemli olan etkin ve istikrarlı bir çalışma programı hazırlamak ve buna uymak. Gelin, kurslar olmadan da, diksiyon nasıl düzeltilir? konusuna bir bakalım.

AYRICA: Merakla Okuyacağınız Gerilimi Yüksek Polisiye Roman Önerileri

Düzgün Diksiyona Sahip Olmanın Yolları

Diksiyon Nasıl Düzeltilir?

Diksiyon Nasıl Güzelleşir? (Kitap Okumak)

Kitap okumanın saymakla bitmeyen yararlı etkileri içinde belki de en önemlilerinden ikisi, kelime dağarcığınızı geliştirmek ve kelimeleri tanıyarak onları benimsemek.

AYRICA: Çok Okunan Psikoloji Kitap Tavsiyeleri (10 Adet)

Nasıl yazıldığını ve nasıl hecelendiğini çözdükten sonra, bir kere beyninizde yer edinmiş olan bir kelimeyi unutmanız pek mümkün değil. Düzgün bir diksiyon için kelime dağarcığınızın gelişmiş olması gerekiyor.

AYRICA: Diderot Etkisi (Alışveriş Çılgınlığı) Nedir? Kimler Diderot Etkisine Sahiptir?

Diksiyon Nasıl Güzelleşir? (Sesli Okuma Yapmak)

Bazı insanlar kitapları sesli olarak okuduklarında, içeriklerine odaklanamadığını söyler, bu kitap okumak adına yararlı bir eylem olmayabilir ancak düzgün bir diksiyon için kesinlikle etkili bir çalışma olacaktır. Ayrıca konsantre olursanız hem yüksek sesle kelimeleri okuyabilir hem de anlamlarını kavrayabilirsiniz.

Her türlü yazıyı yüksek sesle okuyarak, sözcüklerin tadına bakabilir, onların dilinizden nasıl çıkmasını istiyorsanız öyle çıkmasını sağlayabilirsiniz. Düzenli olarak sesli kitap okuduğunuzda bir süre sonra konuşmanızdaki değişikliği fark edeceksiniz. Kelimelerle sesli olarak dans etmek, sizi tatmin edecektir.

Diksiyon Nasıl Güzelleşir? (Tekerleme Çalışmak)

Düzgün bir diksiyonda olmazsa olmaz diyebileceğimiz bir diğer şey, tekerlemelerle antrenman yapmaktır. Kolay olandan zor olana doğru bir tekerleme listesi hazırlayarak bunları düzenli olarak sesli dile getirebilir, dilinizin kelimeler üzerindeki çarpık hareketlerine son verebilirsiniz.

Alıştırmalardan sonra çalıştığınız tekerlemeleri hızlı bir şekilde okumaya çalışarak ne kadar yol kat ettiğinizi görebilirsiniz.

Diksiyon Nasıl Güzelleşir? (Sesli Metinler Dinlemek)

Oldukça düzgün bir diksiyonla kaydedilmiş metinler dinleyerek kulak ve dil aşinalığı oluşturabilirsiniz. Dinleme ve kavrama becerilerinizin geliştiğini, bunun dilinize de yansıdığını fark edeceksiniz.

Ayrıca kelimelerin, siz fark etmeden zihninizde yer alacağını keşfedeceksiniz. Doğru şekilde telaffuz etmek için ekstra dikkat edeceksiniz.

Diksiyon Nasıl Güzelleşir? (Dil - Dudak Tembelliğini Gidermek)

Gün içinde sınırlı sayıda kelime telaffuz ediyorsanız dil ve dudak tembelliği yaşayabilirsiniz. Dudak tembelliğinden kurtulmak için de kalem egzersizi yapabilirsiniz.

Kalem egzersizi: Herhangi bir kalemi alt ve üst dişlerinizin ortasına yatay bir şekilde koyarak, önceden hazırladığınız çalışma metnini okumaya çalışarak dudak tembelliğinden kurtulabilirsiniz. Başta zorlanabilirsiniz ancak sonuçtan memnun kalacaksınız. {alertSuccess}

Diksiyon Nasıl Güzelleşir? (Jest ve Mimik Uyumunu Kontrol Etmek)

Bunun diksiyon üzerindeki etkisinin önemli olduğunu söylememiz gerek. Düzgün bir Türkçe kullanımı, etkili bir konuşma yapabilmek için önemli bir husustur ancak karşı tarafa daha etkili bir hava vermek adına jest ile mimiklerin konuşmanızla uyumlu olması da önem arz ediyor.

Diksiyon Nasıl Güzelleşir? (Nefes Egzersizleri Yapmak)

Düzgün bir diksiyona sahip değilseniz, uzun konuşmalardan kaçınıyor olabilirsiniz. Kısa ve sade cümleler kurmak hem kelime hem de dudak tembelliğine yol açabilir.

Ek olarak da uzun konuşmalar yapmak durumunda kaldığınızda nefesinizin bunun için yeterli olmadığını keşfedebilirsiniz. Bu yüzden düzenli nefes egzersizleri yapmak, sağlıklı bir şekilde konuşmanız açısından oldukça yararlı olacaktır.

Diksiyon Nasıl Güzelleşir? (Konuşma Süresini İyi Ayarlamak)

Eğer çok uzun konuşma süreleri sizi geriyorsa, bu durum kelimelerin kontrolünü kaybetmenize neden olabilir. Bu yüzden konuşma sürenizi iyi ayarlayarak, diksiyonunuzun mükemmelliğini koruyabilirsiniz.

Diksiyon Nasıl Güzelleşir? (Konuşma Taklitleri Yapmak)

Kendinizi bir haber muhabiri ya da bir politikacı olarak hayal edin ve bir konuşma metni hazırlayın. Dikkatinizi hiçbir şeyin bozmasına izin vermeyerek, tıpkı onlar gibi düzgün bir Türkçe ve diksiyonla konuşmaya çalışabilir, bir süre sonra bu ciddiyetin üzerinizdeki olumlu etkilerini keyifle seyredebilirsiniz.

Diksiyon Nasıl Güzelleşir? (Dil, Dudak, Çene, Yanak Egzersizi Yapmak)

Sözcükler; ağzımızdan, çene, dil, dudak ve yanak bölgelerimizin etkileşimleri sonucu ortaya çıkar. Bu egzersizler düzenli olarak yapıldığında, gün içinde normal bir konuşma sırasında bile diksiyonunuzun düzgün bir şekilde ilerlediğini fark edersiniz.


Elbette iyi bir diksiyona sahip olmanız için ücret dâhilinde alabileceğiniz birçok diksiyon kursu var. Profesyonel çalışmalarınızı bir uzman kontrolü altında yürütmeyi tercih edebilirsiniz, ancak eğer kursa ihtiyaç duymuyorsanız saydığımız bu maddeleri önemseyerek diksiyonunuzu geliştirebilirsiniz. Önemli olan bir çalışma programı oluşturmak ve istikrarla buna uymaktır, gerisi kendiliğinden gelecektir. Bu yazımızda sizler için, düzgün diksiyona sahip olmanın yolları hakkında önerilerde bulunmaya özen gösterdik. Faydalı olmasını umuyoruz. Diksiyon nasıl güzelleşir? konusunda deneyimleriniz varsa, yorum alanından bizlere iletebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu