Tavsiyeler

Özgüvene Zarar Veren Davranışlar Nelerdir? (6 Adet)

Özgüven Nasıl Yükseltilir?

Özgüven, bir bireyin başına gelebilecek her türlü durumla baş edebilmesi için, güçlü olması gereken en önemli faktördür diyebiliriz. Bir durumla nasıl baş edeceğimiz, onu hayatımızda nereye koyacağımız, ne kadar mücadeleci ya da ne kadar korkak olduğumuz özgüvenimizin düşük ya da yüksek olmasına bağlıdır. Kendisine yeteri kadar güvenmeyen birçok insan, hayatta adım atmaktan kaçınır. İnsanlarla olan ilişkilerinde daima geride durur, iletişim kurmakta zorlanır. Bu yazımızda özgüvene zarar veren davranışlar nelerdir? Özgüven nasıl yükseltilir? sorularının cevaplarını tartışıyor olacağız.

AYRICA: Özgüveni Geliştirmek için Bugün Yapılabilecek 3 Güçlü Şey

Özgüveninizin yüksek olması için ilk önce elbette, kendinizi bütün özelliklerinizle sevmeniz gerekiyor. Çünkü özgüven eksikliğinin temelinde aslında insanın kendisini yeteri kadar sevmemesi yatıyor diyebiliriz.

AYRICA: Motive Olamıyorum Diyenler için Ne Yapılabilir? (3 İpucu)

Özellikle kendisine karşı acımasızlık derecesinde kötü düşüncelere sahip olan kişiler, hayatta hiçbir şeyi hak etmediğini düşünerek eline gelen birçok fırsatı çeviriyor olabilir. Ya da güzel olmadığını düşünen bir kadın, erkeklere güvenmediğini bahane ederek ilişki yaşamaktan kaçınıyor olabilir. Bütün temelde, insanın kendisini sevmesi, olduğu gibi kabul etmesi ve eksik ya da olumsuz olarak gördüğü yanları ile barışık olması gerekir.

AYRICA: 10 Adımda Motivasyon Nasıl Yüksek Tutulur?

Tabii, özgüven eksikliğine birçok faktör sebep olabilir. Söz konusu insan olunca, özgüven eksikliğine sebep olabilecek birçok davranış sayabiliriz fakat biz burada 6 davranıştan bahsediyor olacağız. Gelin hep birlikte özgüvene zarar veren 6 davranış nedir? bakalım…

AYRICA: Güçlendirici ve Motive Edici Özlü Sözler (85 Adet)

Özgüvene Zarar Veren Davranışlar - Özgüveni Azaltan Şeyler

Özgüvene Zarar Veren Davranışlar

1) Her Zaman, Her Şeyde, En Kötüyü Beklemek

Bazı insanlarda, her zaman, her durumda ve olayda en kötüsünü bekler. İstemese bile bu düşünceye meyilli bir davranış sergiler. Belki de bu davranış, yaşanabilecek her şeye karşı hazırlıklı olmanızı sağlayabilir ama hepten olumsuz bir tutum içerisinde olmak, kendinize olan inancınızı köreltebilir.

AYRICA: Overthinking (Çok Fazla Düşünme) Nedir? Nasıl Kontrol Altına Alınır?

Olumlu sonuçlara olan güveninizi zedeleyebilir. Olumlu ya da olumsuz her türlü sonuca karşı, büyük yargılar oluşturmamanızı tavsiye ederiz. Her olay kötü bir şekilde sonuçlanacak diye bir kural yoktur. Hayatta iyi şeylerin de olduğunu unutmayın.

AYRICA: Nasıl Olgun Olunur? Olgunlaşma Belirtileri Nelerdir? Olgunlaştığını Nasıl Anlarsın?

2) Başkalarının Soktuğu Kalıplara Uymaya Çalışmak

Kendi öz benliğiniz dışında, çevredeki insanların kalıplarına uymaya çalışmak, özgüveninize zarar verebilir. Kendinizle barışık ve dışa dönük birisi olabilmek için, bu kalıpları yıkmalısınız.

AYRICA: Nasıl Hayır Denir? Hayır Demek için Ne Yapmalı? (10 Güçlü İpucu)

Hayatınızdaki insanların koyduğu kalıplara göre yaşamaya çalışırsanız, bir süre sonra yaşadığınız hayatın içerisinde kendinizi bir yabancıymış gibi hissedebilirsiniz. Bu yüzden kendi kalıbınızı kendiniz oluşturun. Kendi ilkeleriniz doğrultusunda hareket edin. Hedefleriniz büyük, ancak adımlarınız küçük olsa bile asla vazgeçmeyin.

AYRICA: Hayatı Anlamlı Kılan Şeyler - Yaşamınızı Bu 6 Şeye Ayırın

3) Hatalı Olmadığınız Halde Kendinizi Suçlamak

İstenmeyen durumların yaşanmasında, hatanız olmadığı halde suçluymuş gibi hissetmeniz, özgüveninize karşı olumlu bir yaklaşım olarak değerlendirilemez. Elbette ki, bir suçunuz var ise bunu erdemlikle kabullenmeli ve gerekeni yapmalısınız ama sorumlu olmadığınız durumları sahiplenmeyin.

AYRICA: Hayatta Hangi İlkelere Sahip Olmalısınız? Hayat İlkeleri Nelerdir?

Özellikle insanların manipüle eden davranışları karşısında, temkinli olun. Size karşı yapılan manipüle etme çalışmalarını görebilmeye çalışın ve suçluluk hissettirmek için uğraşan bu kişilere izin vermeyin.

AYRICA: İnsanlardan Beklemeyi Bırakman Gereken 8 Durum

4) Başkalarının Size Karşı Davranışlarını Kontrol Edememek

Eğer özgüveniniz düşük ise, pasif bir karaktere sahip olma ihtimaliniz yüksek demektir. Bu durumda insanların size olan davranışlarını kontrol edemezsiniz. Size istedikleri gibi davranırlar ve sizi kullanmaktan çekinmezler. Üzerine düşündüğünüzde bu durum karşısında gerçekten üzülebilirsiniz.

AYRICA: İnsanları Umursamamanın Yolları Nelerdir? (5 İpucu)

Hep ezilen, hep geride bırakılan, hep görmezden gelinen bir karaktere sahip olmak istemiyor iseniz, hemen bugün harekete geçin! Size istedikleri gibi davranmalarına izin vermeyin. İlk tepkiyi gösterdiğiniz an, gerisi gelecektir. Cesaretle, özgüvenle hayatınızı yaşayın. Kimse kimseden üstün değildir, bunu asla unutmayın.

AYRICA: Hayallere Saplanıp Kalmaktansa Harekete Geçmenin 2 Küçük Yolu

5) Risk Almaktan Kaçınmak

Cesaret edemeyerek, alabileceğiniz riskleri almaktan kaçınmak, özgüveninize zarar verebilir. Gerekli noktalarda alacağınız riskler, sizi on adım ileriye götürebilir. Kendinize olan inancınız sarsılmasın. Eğer doğruluğundan eminseniz ancak cesaret edemiyor iseniz, bu durumda bir şeyler yapabilmek için çabalayın.

AYRICA: Hayatı Değiştirmek için Ne Yapmalı? (5 Öneri)

Kendinize yeteri kadar güvenemediğiniz bir durumda, gerekirse bir dostunuzla konuşun ya da uzman bir doktordan yardım alın. Elinize geçen olağanüstü fırsatları değerlendiremediğinizde üzülmenizi istemeyiz.

AYRICA: Daha Mutlu Bir Hayat Yaşamak için Bugün Yapabileceğiniz 5 Şey

6) Zamanında Yapabileceğiniz Her Şeyi Ertelemek

Düşük özgüvene sahip kişilerin, sorumluluklarını yerine getirme zamanını erteleme olasılığı daha yüksektir. Karşılaşacakları sonuçlarla yüzleşmekten korkabilirler ve bu da özgüveninize zarar verir. Mükemmelin kusursuz olmadığı düşüncesinden kurtulmalı ve hata yapabileceğinizi kabullenmelisiniz. Kimse mükemmel değildir. Hata yaparak öğrenirsiniz. Ertelemeyi alışkanlık haline getirdiyseniz, bunu bırakın. Gereken işi zamanında yapın.

AYRICA: Her Şeyi Kişisel Algılamak Nasıl Bırakılır? (5 Alışkanlık)

Birçok insan çocukluğundan başlayarak yetişkin hayatına kadar birçok konuda özgüven eksiklikleri yaşayabiliyor. Özgüven eksikliği yaşayan bu kişiler, hayatın her alanında, özgüven eksikliği nedeniyle olmak istedikleri yerde olamayabiliyorlar. Bu yazımızda, sizlere rehberlik edebilmek adına, özgüvene zarar veren davranışlar nelerdir? yazısını hazırlamak istedik. Eğer özgüven eksikliğiniz var ise, ve bundan tam olarak emin olamıyor iseniz, yukarıda saydığımız maddeleri yaşıyor olabilirsiniz. Belki de bu konuda uzman bir doktordan yardım almayı düşünebilirsiniz ya da özgüveninizi nasıl geliştirebilirsiniz? Bu konuya odaklanabilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu