Tavsiyeler

Kurutulmuş Kiraz Sapının Faydaları Nelerdir? Çayı Nasıl Yapılır? Neye İyi Gelir? Zayıflatır mı?

Kurutulmuş Kiraz Sapının Faydaları Nelerdir?

Yaz mevsimi geldiği zaman, beraberinde rengârenk, lezzetli meyveleri de getiriyor. Kiraz da bu meyvelerden birisi. Görüntüsüyle, tadıyla, yazın vazgeçilmez meyvelerinden olan kiraz, sağlığa da oldukça faydalı olan bir besin. İçerdiği potasyum, A, B, C, K, E vitamini, magnezyum ve kalsiyum bakımından zengin olmasıyla beraber, kan hücrelerini artırıcı özelliği sayesinde de, özellikle anemi rahatsızlığı olan kişilerin tüketmesi önerilen bir meyvedir. Fakat biz bu yazımızda, kirazın kendisinden çok, neden kiraz sapının önemli olduğundan bahsediyor olacağız. Kiraz sapının faydaları nelerdir? Kurutulmuş kiraz sapı neye iyi gelir? Kiraz sapı çayı nasıl yapılır ve faydaları nelerdir? Bütün bu soruların cevaplarını merak ediyor ve araştırıyor iseniz, yazımızın faydalı olmasını umuyoruz.

AYRICA: Su İçmeyi Nasıl Alışkanlık Haline Getirebilirim? Etkili Yöntemler!

Kiraz sapı, diyet listelerinin vazgeçilmez besinlerinden birisi. Özellikle beslenme uzmanlarının, mutlaka tüketilmesi gerektiğini söyledikleri kiraz sapı çayının, faydaları saymakla bitmiyor.

AYRICA: Neden Kilo Veremiyorum? Kilo Vermeyi Zorlaştıran 5 Sebep

Uzmanlar kiraz tüketiminden sonra saplarının çöpe atılmaması konusunda uyarıyor. Doğal bir antioksidan kaynağı olan kiraz sapının, aynı zamanda idrar söktürücü özelliği sayesinde de idrara çıkamayan birçok kişinin problemlerini giderdiği bilimsel olarak kanıtlanmış durumda.

AYRICA: Şeker Tüketimini Azaltmak için 5 Pratik Yol

Profesör İbrahim Saraçoğlu’nun, “Doğa asla çöp üretmez!” diye bahsettiği kiraz sapı hakkında merak edilenleri dilerseniz hemen yanıtlamaya başlayalım.

AYRICA: Çinko Eksikliği Nedir? Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Tedavi Edilir?

İçindekiler

  1. Kiraz Sapının Faydaları Nelerdir? (Kurutulmuş Kiraz Sapı)
  2. Kiraz Sapı Çayı Nasıl Yapılır?
  3. Kurutulmuş Kiraz Sapı Çayının Faydaları
  4. Kurutulmuş Kiraz Sapı Çayı Zayıflatır mı?
  5. Kurutulmuş Kiraz Sapı Çayı Adet Sancısına İyi Gelir mi?
  6. Kiraz Sapı Çayı Ne Zaman ve Ne Sıklıkla İçilir?
  7. Hamileler Kurutulmuş Kiraz Sapı Çayı İçebilir mi?
  8. Kurutulmuş Kiraz Sapı ve Çayının Zararları Nelerdir?
  9. Kiraz Sapı Çayını Kimler Kullanamaz?

AYRICA: Kalsiyum Eksikliği Nedir? Belirtileri Nelerdir? Hangi Besinlerde Kalsiyum Var?

Kiraz Sapının Faydaları Nelerdir? (Kurutulmuş Kiraz Sapı)

Kurutulmuş Kiraz Sapı Çayı Nasıl Yapılır? Neye İyi Gelir? Zayıflatır mı?

Kiraz meyvesi severek tüketilen bir meyve olsa da, çoğu kişi kiraz sapının faydalarından habersiz. Özellikle biriken kiraz saplarını çöpe atan birçok insan, kiraz sapının faydalarını öğrendikten sonra şaşırabiliyor.

AYRICA: Kalbi Nasıl Koruruz? Sağlıklı Bir Kalp için Yapılması Gerekenler

Doğal bir idrar söktürücü, ödem attıran bir besin olan kiraz sapı, yalnızca bu faydalarla sınırlı kalmıyor. Kiraz sapının başka ne gibi faydaları var diye merak ediyorsanız, maddeler halinde inceliyor olacağız.

AYRICA: Sarılmanın Vücuda Faydası Nelerdir? (17 İnanılmaz Etki)

  • Kiraz sapı, doğal bir idrar söktürücüdür ve özellikle idrar yolu enfeksiyonlarının yok olmasına yardımcı olur. İçerdiği potasyumla beraber tuz dengesini koruyarak, özellikle yaşlıların sıklıkla yaşadığı rezidüel (idrarı tam boşaltamama) sorununu giderebilir.
AYRICA: Derin Uykunun Önemi ve Sağlığa Faydaları
  • Kan akış hızını düzenler, böylelikle kalp krizi, inme, felç gibi sorunların yaşanmasına engel olabilir.
  • Çok iyi bir ödem atıcıdır, hazımsızlık, şişkinlik, birikmiş ödem gibi sorunların yaşanmasını önler.
AYRICA: Uyku Kalitesini Artırmanın Yolları (9 Önemli İpucu)
  • Özellikle çayı tüketildiğinde, sakinleştirici bir etki gösterir. İçerdiği serotonin sayesinde, duygudurum değişikliklerine, ruh hali değişimlerine iyi gelir.
AYRICA: Göz Sağlığını Korumak için 5 Faydalı Tavsiye
  • Uyku hormonu olarak da bilinen melatonini içeriğinde barındırır ve uykusuzluk çeken kişiler, gece uyumadan önce bir bardak kiraz sapının demlenmiş çayını içer ise, gece rahat bir uyku çekebilir.
AYRICA: Glokom (Göz Tansiyonu) Nedir? Nasıl Oluşur? Nasıl Tedavi Edilir?
  • Böbreklerde ve beraberindeki sindirim kanallarında, kum - taş oluşumunu önler ve eğer enfeksiyon mevcut ise, enfeksiyonu giderir.
AYRICA: Göz Arpacığı Nedir? Neden Oluşur? Nasıl Geçer? Doğal Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
  • Kötü kolesterolün dengelenmesine yardımcı olur ve kolesterol yüksekliğini önler.
  • Kan hücrelerini yeniler, anemi gibi rahatsızlıklar karşısında etkin bir rol oynar.
AYRICA: Soğuk Havanın Vücuda Etkileri Nelerdir?
  • Yüksek miktarda antioksidan içerdiğinden, bağışıklık sisteminin direncini artırır ve olası hastalıklara karşı önleyici bir görev görür.
AYRICA: Soğuk Algınlığına Ne İyi Gelir? Soğuk Algınlığı Nasıl Önlenir?
  • Eklem iltihaplarında (artrit) romatizma rahatsızlıklarında, iltihap giderici ve rahatlatıcı etkisi vardır.
  • Vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlarken, diğer yandan da karaciğerin işlevselliğine ekstra katkı sağlar.
AYRICA: AFT Nedir? Neden Oluşur? Nasıl Geçer?
  • Prostat büyümesini önler, prostat şikâyetlerinin azaltılmasını sağlar.
  • Kiraz sapı, bağırsak hareketlerini düzenler, böylelikle kabızlık oluşumunu azaltır. Oluşan kabızlığa da iyi gelir.
  • Kan hücrelerini yenilerken aynı zamanda kanı temizler.
AYRICA: Testosteron Nedir? Koşmak Testosteronu Artırır mı? Yüksek Testosteron Etkileri
  • Dolaşım bozukluğuna iyi gelir.
  • Yüksek tansiyon hastalarının, tansiyonlarını düşürebilir.
  • İçerdiği E vitamini ile beraber cilde parlak bir görünüm verir, ciltte akne oluşumunu engeller. Sivilceleri temizler ve deri gözeneklerini havalandırır.

AYRICA: Kabızlığa Ne İyi Gelir? Kabızlık Sorunu için 6 Önemli Tavsiye

Kiraz Sapı Çayı Nasıl Yapılır?

Kiraz sapı, kurutulmuş şekliyle çay olarak tüketilir ve beslenme uzmanlarının da önerdiği bir çay çeşididir. Özellikle ödem attıran, şişkinliği önleyen, kilo vermede yardımcı olan kiraz sapı çayı, kurutulmuş kiraz saplarından yapılmaktadır.

Ünlü kimyager, mikrobiyoloji uzmanı olan Profesör İbrahim Saraçoğlu’nun tarifine göre, meyvesini tükettiğiniz kirazların saplarını kurutarak veya aktarlardan kurutulmuş kiraz sapı temin ederek, 20 - 30 tane kiraz sapını 5 dakika boyunca yaklaşık iki bardak su ile kaynatıp, ılımaya bırakıldıktan sonra içebilirsiniz. Özellikle idrara çıkamama, yaşlılarda idrarı tam boşaltamama, idrar damlatma gibi problemler yaşayan kişilerin bu çayı tüketmesi önerilir.

Dilerseniz yine, kurutulmuş kiraz sapından yaklaşık 10 - 12 tane, kaynamış bir bardak suyun içerisinde 10 dakika bekleterek de çayını yapabilirsiniz. Fazla kaynatılmaması, yine fazla demletilmemesi önerilir. Kaynama veya demleme süresi artıkça, çayın tadı acılaşabilir ve kiraz sapının antioksidan sağlayan mineral ve vitamin değerleri yok olabilir. Dikkat edilmesi tavsiye edilir.

Kurutulmuş Kiraz Sapı Çayının Faydaları

Kurutulmuş kiraz sapı çayı, yukarıda saydığımız gibi sağlığa oldukça yararlı bir şifalı bitkinin sıcak su içerisinde demletilmiş halidir.

İdrar söktürücü, dolaşım bozukluğuna iyi gelen, kan hücrelerini yenilerken, vücuttaki toksinlerden arındıran, uykusuzluk sorununu gideren, kabızlık oluşumunu engelleyen, ödem attıran etkilere sahiptir.

Uzmanlar özellikle sabah ya da akşam uyumadan önce içilen bir bardak kurutulmuş kiraz sapı çayının, sağlığa oldukça yararlı olduğunu dile getiriyor.

Kurutulmuş Kiraz Sapı Çayı Zayıflatır mı?

Kurutulmuş kiraz sapı çayı zayıflatır mı? Zayıflamaya yardımcı olur mu? Beslenme uzmanları neden diyet listelerinde kurutulmuş kiraz sapını tercih ediyor gibi birçok sorunun cevapları merak edilebiliyor.

Kurutulmuş kiraz sapı çayı, özellikle son zamanlarda beslenme ve diyet listelerinin vazgeçilmez unsuru halini almış durumda.

Ödem attıran, bağırsak düzenini sağlayan, şişkinliği alan ve metabolizmayı hızlı çalıştıran etkisi sayesinde, evet kurutulmuş kiraz sapı ve çayı, kilo vermede etkin bir rol oynuyor. Özellikle kilo vermek isteyenlerin sıklıkla karşılaştığı ödem sorununu ortadan kaldıran kiraz sapı, kilo vermek isteyenlerin kilo kontrolünü iyi yapabilmesini sağlıyor.

Vücuttaki toksinleri atarken, yağ hücrelerinin daha hızlı yakılmasını sağlıyor. Tokluk hissi verdiği için de, eğer kilo vermeyi düşünüyorsanız günde bir bardak kurutulmuş kiraz sapı çayı içmenizi tavsiye edebiliriz.

Kurutulmuş Kiraz Sapı Çayı Adet Sancısına İyi Gelir mi?

Kurutulmuş kiraz sapı çayı, özellikle adet ağrılarına iyi gelir mi? Adet ağrısını geçirir mi? gibi sorularla birlikte araştırılabiliyor.

AYRICA: Adet Ağrısı Nasıl Geçer? Adet Ağrısına Ne İyi Gelir? Ne Yapılmalı?

Yoğun adet ağrıları geçiren kadınların tüketmesi önerilen kurutulmuş kiraz sapı çayı, evet, adet ağrılarını hafifleten bir etkiye sahip. Adet günlerinde vücutta biriken ödemlerin atılmasında, kan akış hızını artıran özelliği sayesinde kanama azlığı yaşayan ve bu süreçte rahim duvarlarının ekstra kasılmasıyla beraber oluşan ağrının azaltılmasında oldukça fayda sağlıyor.

AYRICA: Yumurta Tembelliği (Polikistik Over Sendromu) Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Özellikle salgıladığı serotonin hormonuyla birlikte, sakinleştirici, adet dönemindeki duygudurum değişikliklerinde, ruh halini iyileştirici özelliği ile biliniyor.

Kiraz Sapı Çayı Ne Zaman ve Ne Sıklıkla İçilir?

Kiraz sapı çayı, şikâyetler doğrultusunda anlık olarak rahatlıkla içilebilen bir çaydır. Regl ağrısında, şişkinlik, hazımsızlık ya da uyku problemi yaşanıyor ise, hemen yapılıp tüketilebilir.

Uzmanlar, daha zinde ve sağlıklı olabilmek için sabah uyandıktan bir saat sonra, bir bardak kurutulmuş kiraz sapı çayının tüketilebileceğini dile getiriyor. Ayrıca yine uyumadan önce bir bardak tüketilir ise, daha rahat bir uyku olanağının yüksek olduğu ifade ediliyor.

Ancak düzenli ve etkili bir sonuç alabilmek için günde bir bardak, aç karnına içilmesi daha uygundur. Aşırı tüketim istenmeyen sağlık problemlerine neden olabilir.

Hamileler Kurutulmuş Kiraz Sapı Çayı İçebilir mi?

Kiraz sapı çayı, özellikle ödem attıran, idrar söktüren etkisiyle bilinse de, rahimde kasılmalara neden olabileceğinden, doktora danışılmadan kullanılmaması öneriliyor.

Ayrıca kan akış hızını artıran etkisi nedeniyle, özellikle düşük riski yaşayan hamile kadınların içmemesi gerekiyor. Eğer kabızlık, şişkinlik, idrara çıkamama gibi sorunlardan dolayı, kiraz sapı çayı içmeyi düşünen hamile kadınlar var ise, özellikle bu hususa dikkat etmek gerekiyor diye uyaralım.

Kurutulmuş Kiraz Sapı ve Çayının Zararları Nelerdir?

Elbette sağlığa faydaları bakımından oldukça önemli olduğunu söylediğimiz kiraz sapı ve çayının aşırı tüketiminde bazı sorunlar görülebilmektedir.

Sık ve aşırı tüketimde, kan akışını hızlandırdığı için özellikle adet döneminde yoğun kanamalar az da olsa görülebilir.

Ödem attıran etkisi, vücutta sıvı dengesinin bozulmasına neden olabilir. Özellikle çok fazla su tüketilmiyor ise, aşırı kiraz sapı çayı tüketmek dehidrasyona neden olabilmektedir.

Kiraz Sapı Çayını Kimler Kullanamaz?

Kiraz sapı çayını sağlıklı bir birey günde bir bardak tüketebilir ancak, kronik rahatsızlığa sahip olan kişiler, kalp damar, diyabet, böbrek rahatsızlıklarına sahip kişilerin kiraz sapı çayını fazla tüketmemesi önerilir. Doktor kontrolünde içilmesi gerekmektedir.

Tansiyon hastalığına sahip olan kişiler, kiraz sapı çayının sakinleştirici, tansiyon düşüklüğü sağlayan etkisiyle beraber sorunlar yaşayabilmektedir. Ani tansiyon düşüklüğü birçok hastalığa davetiye çıkarabilmektedir. Dikkat edilmesi önerilir.


Bu yazımızda özellikle kiraz sapının faydaları nelerdir? Neden kiraz sapı çayı içilir? Kiraz sapı çayı adet sancısına iyi gelir mi? Kiraz sapı çayını kimler kullanamaz? sorularını merak edip araştıran okurlarımız için faydalı olmasını umduğumuz bir yazı hazırladık. Kiraz sapı çayı nasıl yapılır, ne sıklıkla içilir, zayıflatır mı? gibi yine birçok sorunun cevabını bulabileceğiniz bu yazımızda, İbrahim Saraçoğlu’nun da söylediği gibi, “Doğa asla çöp üretmez.” Dediği şifalı bitkilerden olan kiraz sapının faydalarından bahsettik. Sağlıklı günlerde tüketmenizi diliyoruz.

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu