Tavsiyeler

Nasıl Olgun Olunur? Olgunlaşma Belirtileri Nelerdir? Olgunlaştığını Nasıl Anlarsın?

Nasıl Olgun Olunur? Olgunlaşma Belirtileri Nelerdir?

Epiktetos: "Kimseyi övmeyen, kimseden yakınmayan, kimseye küsmeyen, kimseyi suçlamayan olgun insandır." der. Olgunluk, duygu ve düşünce olarak, belirli bir yetkinliğe gelmek, kendi muhtemel sınırlarını oluşturup, onlara göre hareket etmektir denilebilir. Kendi benliğinizi, sakinlikle kontrol edebiliyor olmak, herhangi bir durum karşısında aşırı uç tepkiler vermek yerine, sağlıklı bir şekilde düşünmeyi tercih etmek de olgunluk belirtileri arasında gösterilebilir. Peki, nasıl olgun olunur? Olgun insan, kendisini nasıl belli eder? Olgun olduğunu nasıl anlarsın? Olgunlaşmanın belirtileri nelerdir? Bu soruların cevaplarını tartışıyor olacağız.

AYRICA: Durmayı ve Ara Vermeyi Gerektiren İşaretler

İçindekiler

  1. Nasıl Olgun Olunur?
  2. Olgunlaşma Belirtileri Nelerdir? Olgunlaştığını Nasıl Anlarsın?

AYRICA: Nasıl Hayır Denir? Hayır Demek için Ne Yapmalı? (10 Güçlü İpucu)

Nasıl Olgun Olunur?

Nasıl Olgun Olunur? Olgunlaştığını Nasıl Anlarsın?

Alınan yaş ile kesinlikle bir alakası olmayan olgunluğu, hiç tahmin edemeyeceğiniz 8 yaşındaki bir çocukta görebilirsiniz. Bunun nedeni, onun yaşanmışlıkları, yaşam şartları ve çevresiyle ne kadar duyarlı olduğuna bağlı olarak değişebilir.

AYRICA: Hayatı Anlamlı Kılan Şeyler - Yaşamınızı Bu 6 Şeye Ayırın

Bir de kendini olumlu açıda yetiştirememiş, nerede, nasıl davranacağını hala bilemeyen, olgunluktan nasibini almayan kişiler vardır. Bu kişiler, öfkelerine, bir başkasına zarar verebilecek olan davranışlarına dikkat etmezler. Açıkçası umursamazlar. Yaşam onların etrafında öylece akıp gider, asla dahil olmazlar.

AYRICA: Hayatta Hangi İlkelere Sahip Olmalısınız? Hayat İlkeleri Nelerdir?

Peki, olgunlaşma nasıl anlaşılır? Olgunlaştığını nasıl anlarsın? Gelin birlikte bakalım...

Olgunlaşma Belirtileri Nelerdir? Olgunlaştığını Nasıl Anlarsın?

Saygı Çizgisini, Karşıdaki Kim Olursa Olsun Geçmemek

Hayatta ne durumda olursanız olun, karşınızdaki insana karşı saygı gösterebiliyor, zor kişilerle girdiğiniz diyaloglara rağmen, onlara olan tutumunuzu özenle koruyor iseniz, olgunluktan bahsedebiliriz.

AYRICA: İnsanları Umursamamanın Yolları Nelerdir? (5 İpucu)

Saygıyı hak etmeyen bir insana bile saygıyla yaklaşmak, sizin ne kadar olgun olduğunuzu gösterir.

Hoşgörülü ve Anlayışlı Olmak

İnsanların yaşam şartlarının farklı olduğunu bilerek, kişilere karşı hoşgörü ve anlayış göstermek de olgunluğun belirtilerindendir. Bir insanı anlamaya çalışırken öfkeyle değil de, anlayışla yaklaşıyor iseniz, olgun bir karaktere sahipsiniz demektir.

AYRICA: Güçlendirici ve Motive Edici Özlü Sözler (85 Adet)

Tartışmalarda Yapıcı ve Uzlaşmacı Tavır İçinde Olmak

Duygularını kontrol edemeyerek, olası bir tartışmada, seslerin yükselmesini değil, azalmasını amaçlayan kişi olgundur. Öfkeyle hareket etmek yerine, çözüm arayışı içinde olan insan, olgun bir karaktere sahiptir diyebiliriz.

AYRICA: Nasıl Harekete Geçilir? Hayalleri Gerçeğe Dönüştüren 11 Alışkanlık

Yargılayıcı Bir Tutum Sergilememek

Gerçeği bilmediğiniz bir durumda, yargılayıcı davranmak olgunluk belirtisi olarak gösterilmez. Gerçeği bütünüyle öğrenmek, bu durumda doğru bir davranış olacaktır. Ne olursa olsun, yargılayıcı bir kişiliğin, olgun bir kişilik olduğunu söyleyemeyiz.

AYRICA: Hayatı Değiştirmek için Ne Yapmalı? (5 Öneri)

Önyargıyla Yaklaşmamak

Olası bir durum karşısında, önyargıyla yaklaşmak yerine, sebep ve sonuçları araştırmayı tercih etmek, olgunluk belirtisidir. Önyargı, beraberinde kibri de getirir ve kibirli olmak, olgunlukla aynı kefede değerlendirilemez.

AYRICA: Günlük Yaşamda Şimdiki Anda Kalmak Nasıl Olur? (5 Basit Alışkanlık)

Farklılıklara Karşı Saygılı Olmak

Olgun insan, karşısına çıkan her karakteri olduğu gibi kabul edebilendir. Farklı kişiliklere ve anlayışlara karşı saygıyla yaklaşır. Rahatsız olduğu tutumlar olsa bile, bunu dile getirmekten kaçınır. Saygı duyabiliyor ise, bunu en iyi ifade ile gösterir.

AYRICA: Daha Mutlu Bir Hayat Yaşamak için Bugün Yapabileceğiniz 5 Şey

Mantıkla Hareket Etmek

Olası bir sorun karşısında, hızlı problem çözebilme yeteneğine sahip olan, soğukkanlılıkla, mantığıyla olayları ele alan kişi olgundur.

AYRICA: Nasıl İyimser Olunur? (3 Günlük Alışkanlık)

Her türlü durumun üstesinden kolaylıkla gelebilen, olayın iyi veya kötü yönlerini görebilen, buna göre adım atmaya karar veren kişi, olgunlukta belirli bir aşamaya gelmiş demektir.

AYRICA: Her Şeyi Kişisel Algılamak Nasıl Bırakılır? (5 Alışkanlık)

Beklentileri Azaltmak

Bir kez, kendisini bulabilen bir kişi, insanlardan daha az beklenti içine girer. Tek başına savaşmayı, tek başına işleri yoluna koymayı, bunu yaparken; yardım teklifini, mantıkla değerlendirmeyi ihmal etmeyerek hareket eden kişi, olgunlaşmış birisidir diyebiliriz.

AYRICA: İnsanlardan Beklemeyi Bırakman Gereken 8 Durum

Başkasına duyulan beklentiyi azaltmak, beklentiyi kendinizde artırmak, olgunluğunuzun bir parçasıdır.

Hazırlıklı Olmak

Acı haber, işlerin yolunda gitmeyişi, olumsuz olabilecek her duruma karşı, hazırlık olabilmek, olgun olduğunuzu gösterir.

AYRICA: Şu Anda Ruh Halini İyileştirme için 3 Basit Yol

Karşınıza ne çıkarsa çıksın, sağduyunuzla ve 'yapılması gereken en doğru şey' düşüncesiyle hareket ediyorsanız, olgun bir insansınız demektir. Her türlü duruma hazırlıklı bir karakteriniz varsa, üstesinden gelemeyeceğiniz hiçbir şey yok demektir.

AYRICA: Daha Basit Yaşamanın Yolları Hakkında 3 Adım

Akışına Bırakmak

Olmasını çok istediğiniz bir durum olmadığında, kabul olmasını dilediğiniz dilekleriniz gerçekleşmediğinde, ne kadar çaba harcarsanız harcayın, karmakarışık bir durumun içinden çıkamadığınızda, akışına bırakmak, zamanın en iyi çözümü getireceğine inanmak, olgunluk belirtisidir.

AYRICA: Kendini Başkalarıyla Kıyaslamaktan Nasıl Kurtulurum?

Sabırsızlık yaparak, en kısa vadede en hızlı sonucu almak için uğraşmak, sizi daha da zor süreçlere yönlendirebilir. Bu durumda, durulması gereken noktayı bulmak ve buna inanmak, olgunluğun eşsiz bir parçasıdır diyebiliriz.

AYRICA: Manipülatif, Sorunlu, Sinir Bozucu, Zor İnsanlarla Nasıl Başa Çıkılır?

Sevgide Ölçüyü Tutturmak

İster aşk, ister ilahi aşk, isterseniz herhangi bir dostunuza duyduğunuz sevgi olsun, ölçüyü asla aşmıyor iseniz, bu sizin olgun olduğunuzu gösterir. Saplantılı tutumlar sergilememek, severken kendi öz benliğinizi kaybetmemek ya da onu geri plana atmak, olgun bir davranış sayılmaz.

AYRICA: 10 Adımda Motivasyon Nasıl Yüksek Tutulur?

Ölçülü ve gerçekten hak eden kişileri sevmeniz, sizin olgun bir insan olduğunuzun kanıtıdır. Unutmayın; aşırılıklar, zorlukları getirir. Zorluklar ise hayatınızı sekteye uğratır.

AYRICA: Hayallere Saplanıp Kalmaktansa Harekete Geçmenin 2 Küçük Yolu

Özgüveni Yüksek Olmak

Olgun insanın özgüveni yüksektir. Tabii ki bu, her durum için geçerli olamayabilir ama genel olarak bakıldığında, başkalarının 'onayına' ihtiyaç duymadan, kendi fikirlerini özgürce söyleyebilen ve her zaman sözü dinlenilebilen bir kişi olmak, özgüvenli olmanın bir parçasıdır. Özgüven, kibir ile karıştırılmamalıdır.

AYRICA: Özgüveni Geliştirmek için Bugün Yapılabilecek 3 Güçlü Şey

Olgun bir karaktere sahip olmak, öyle kolayca gerçekleşebilen bir durum değildir. Olgunluğun bir süreçle geliştiğini ve yaşanılanların bunu pekiştirdiğini söylememiz yanlış olmayacaktır. Artık yersiz öfkelere kapılıp hareket etmiyorsanız, insanların davranışları sizi şaşırtmıyorsa, olabilecekleri önceden öngörüyor ve ona göre önlem alıyorsanız, güveninizi özenle koruyorsanız olgunlaşmaya başladığınızı söyleyebiliriz. Olgunluk nedir? Olgunlaştığını nasıl anlarsın? soruları hakkında bunları söyleyebiliriz. Eski siz ile yeni siz arasında, ne gibi farklılıklar var? Siz olgunlaştığınızı nasıl anladınız? Biraz düşünmenizi rica edeceğiz. Farkında olmak ve eski siz ile yeni siz arasındaki değişimi görmek iyi olmalı.

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu