Tavsiyeler

Durmayı ve Ara Vermeyi Gerektiren İşaretler

Durmayı Gerektiren İşaretler Nelerdir?

Zaman zaman çok zorlandığımız anlar olmuyor değil. Hayat telaşı, sorumluluklarımız, kendimizde yarattığımız sıkıntılı durumlar derken, zorlanmamak imkânsız. Eh insan her gün de güne pozitif duygularla başlayamayabiliyor. Zorlandığımız, yorulduğumuz, hatta bıktığımız öyle anlar oluyor ki, hayret ediyoruz. Öyle anlarda ısrarla devam etmek, hem ruh halimizi hem de enerjimizi kötü yönde etkiliyor. Mükemmeliyetçi bir yapıda olmak da çoğu zaman insan üzerinde bu etkileri bırakabiliyor. Oysaki çok yorulduğunuz, artık işin içinden çıkamadığınız bazı anlarda biraz durup dinlenmek ve nefes almanız gerekiyor. Beyninizin ve vücudunuzun 'error' verdiğini hissettiğiniz bu anlarda, eğer ara vermez iseniz, yıpratıcı etkilerle karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu yazımızda durmayı ve ara vermeyi gerektiren işaretler hakkında konuşacağız. Hayat hep koşmaktan ibaret midir? Önemli noktalarda durup mola vermek önemlidir diyoruz. Peki, hangi anlarda ara vermeliyiz?

AYRICA: Nasıl Hayır Denir? Hayır Demek için Ne Yapmalı? (10 Güçlü İpucu)

Ara Vermeyi Gerektiren İşaretler

Ara Vermeyi Gerektiren İşaretler

1) Duygusal Olarak Bunaldıysanız

Duygusal olarak bunalmış, yıpranmış, yorulmuş hissediyorsanız, o an hayatınızda olumsuz giden her türlü şeye ara vermelisiniz. Söz konusu duygular olduğunda, işler her zaman net olmayabilir.

AYRICA: Hayatı Anlamlı Kılan Şeyler - Yaşamınızı Bu 6 Şeye Ayırın

Hatta bazen öyle karışırsınız ki, toparlanmanız, günlük hayata adapte olmanız zorlaşabilir. Ara verin ve kendinizi olumlu anlamda motive etmenin yollarını bulun.

AYRICA: Hayatta Hangi İlkelere Sahip Olmalısınız? Hayat İlkeleri Nelerdir?

2) Uyku Problemi Çekiyorsanız

O an, ya da o gün, ya da o ay boyunca ne yaşadı iseniz, gece uykularınızı da ele geçiriyor olabilir. Rüyalarınızda sık sık gördüğünüz aynı temalar, uykuya dalmanıza engel olabilir. Eğer uyumakta problem yaşıyorsanız, uyusanız bile rahat bir uyku alamadığınızı hissediyorsanız o an yolunda gitmeyen ve buna sebep olan her şeye ara vermelisiniz.

AYRICA: İnsanlardan Beklemeyi Bırakman Gereken 8 Durum

Örneğin sizi çok uğraştıran bir iş anlaşması için mi uğraşıyorsunuz? Akışa bırakın ve neler olacağını görün. Sürekli anlaşmayı düşünerek uykularınızın düzenini bozmasına izin vermeyin.

AYRICA: İnsanları Umursamamanın Yolları Nelerdir? (5 İpucu)

3) Odak Sorunu Yaşıyorsanız

Kafanızda dönen düşünceler, işinize, hayatınıza, hatta karşınızda konuşan kişiye bile odaklanmada problemler yaşamanıza neden olabilir.

AYRICA: 10 Adımda Motivasyon Nasıl Yüksek Tutulur?

Odaklanmakta güçlük yaşıyorsanız, konsantrasyonunuzu sağlayamıyorsanız o ara yolunda gitmeyen her şeye ara vermelisiniz. Odağınızı topladığınız anda, hayatınızdaki problemleri çözmeye kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.

AYRICA: Hayallere Saplanıp Kalmaktansa Harekete Geçmenin 2 Küçük Yolu

4) Tıkandığınızı Düşünüyorsanız

Bazı zamanlar ne kadar çaba harcarsanız harcayın, sonuç alamıyor olabilirsiniz. Beklentileriniz karşılanmayabilir ya da üretici, yaratıcı bir kişi konumundaysanız tıkandığınızı hissedebilirsiniz.

AYRICA: Endişelerimden Nasıl Kurtulurum Diyenler için 5 Güçlü Adım

Özellikle herhangi bir işi yaparken olumlu düşünemiyorsanız, işin içinden çıkılmaz bir hale geldiyse ara vermelisiniz. Ara verip, kendinizi motive ettiğinizde, kendinizi dinlendirdiğinizde, özellikle beyninizi arındırdığınızda, her şeyin daha farklı olduğunu görebileceksiniz.

AYRICA: Nasıl Harekete Geçilir? Hayalleri Gerçeğe Dönüştüren 11 Alışkanlık

5) Karamsarsanız

Durduk yerde, hiçbir neden yokken olumsuz düşünceler içinde kayboluyorsanız, sürekli karamsar bir ruh halinin etkisindeyseniz, sizi etkileyen şeylere o anda ara vermelisiniz. Karamsar düşünceler, bir noktada insanı çok daha fazla stres altına sokabilir. Değiştirebileceğiniz şeyler için güç toplamalı, değiştiremeyeceğiniz şeyler için ise kabullenmeyi öğrenmeyi denemelisiniz.

AYRICA: Hayatı Değiştirmek için Ne Yapmalı? (5 Öneri)

Karamsar düşünceler sizi bir ileri noktaya taşımaz, aksine planladığınız birçok şeyde aldığınız yolu geri gitmenize neden olabilir. Ara verip, olumlu şeyler düşünmeyi, olumlamalar yapmayı, pozitif etki bırakacak şeylerle meşgul olmalısınız.

AYRICA: Özgüveni Geliştirmek için Bugün Yapılabilecek 3 Güçlü Şey

6) Keyif Almıyorsanız

Yapmaktan keyif aldığınız şeyleri yaparken keyif almadığınızı hissediyorsanız ara vermelisiniz. İnsan her zaman aynı şeyden keyif almayabilir. Bu çok normal bir durumdur.

AYRICA: Anksiyete Nedir? Nasıl Anlaşılır? Anksiyeteli Birine Nasıl Davranmalı?

Kendinizi sırf alışkanlık olduğu için aynı eğlenceden keyif almaya zorlarsanız, motivasyonunuzun da aynı oranda zorlandığını fark edebilirsiniz. Öyle anlarda ara vermeli ve belki de başka keyif verici uğraşlar edinmelisiniz.

AYRICA: Depresyondan Kurtulmak için Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

7) Yorgun ve Halsizseniz

Günlük telaş içerisinde bile çok yorulduğunuz anlar olabilir. Sorumlulukları fazla olan bir insan iseniz, yorgun ya da halsiz olmanız çok normal. Bu yüzden herhangi bir şeyi yapmak için hevesiniz yoksa ve bitkin, halsiz hissediyorsanız ara vermelisiniz.

AYRICA: Daha Mutlu Bir Hayat Yaşamak için Bugün Yapabileceğiniz 5 Şey

Hayat bir şekilde akıp gidiyor ve sizin de dinlenmeye, ara vermeye ihtiyacınız var. Kendinize bir kayısı çayı yapın, en sevdiğiniz koltuğa oturun ve ayaklarınızı uzatın. Ayak parmaklarınızı incelerken bile üzerinizden o yorgunluğun akıp gittiğini fark edebilirsiniz.

AYRICA: Her Şeyi Kişisel Algılamak Nasıl Bırakılır? (5 Alışkanlık)

8) Unutkanlık Yaşıyorsanız

Bazı zamanlar aynı anda öyle çok şeye yetişmeye çalışırsınız ki, o günün tarihini, hangi günde olduğunuz gibi basit şeyleri bile unutabilirsiniz. Eğer gün içinde almanız gereken ilaçlar varsa ve de siz bunları dahi unutuyorsanız, durmanız gerekiyor.

AYRICA: Stres ve Kaygıdan Kurtulmanın Yolları (6 Adım)

Unutkanlığınız özellikle artmaya başladıysa, ara vermelisiniz. Planlı, programlı hareket ederek yine kaldığınız yerden devam edebilirsiniz ama bu süreçte kendinize de çok iyi bakmanızı tavsiye ediyoruz.

AYRICA: Kendini Başkalarıyla Kıyaslamaktan Nasıl Kurtulurum?

9) İletişim Bozukluğu Yaşıyorsanız

Bazen yoğun çalışmaktan, sorumluluklarla ilgilenmekten, hayatta sanki bir sonu varmış gibi sürekli koşturmaktan dolayı, insanlarla aranızda iletişimsel bozukluklar yaşanabilir.

AYRICA: Şu Anda Ruh Halini İyileştirme için 3 Basit Yol

Özellikle bu konuda uyarılmaya başladı iseniz, durmanız ve ara vermeniz gerekiyor diyebiliriz. İletişim hayatta önemli bir olgu ve de, insan olarak her daim iletişime ihtiyaç duyuyoruz. Sağlıklı bir iletişim için olumlu anlamda toparlanmanız şart diyebiliriz.

AYRICA: Daha Basit Yaşamanın Yolları Hakkında 3 Adım

10) Aşırı Yoğunsanız

Kendinize bile vakit ayıramayacak kadar yoğun çalışıyorsanız ara vermelisiniz. Çok çalışmak, size istediğiniz başarıyı getiriyor olsa da, hem ruhsal hem bedensel sağlığınızı da önemsemeniz gerekiyor. Zaman zaman ara vermeniz ve iş dışındaki şeylerle de meşgul olmanız iyi gelebilir.

Örneğin spor yapabilirsiniz, sanatla ilgilenmekten hoşlanıyor iseniz resim yapabilirsiniz. Evcil hayvanınız var ise, onunla ilgilenebilirsiniz. Siz isteyin, biz örnekleri çoğaltabiliriz.

11) Sağlığınız Kötüye Gidiyorsa

Bazen meşgul olduğumuz şeyler biz fark etmeden sağlığımızı olumsuz yönde etkiliyor olabilir. Sağlığınızın kötüleştiğini, iyi hissetmediğinizi düşünüyorsanız her ne ile meşgul oluyorsanız ara vermelisiniz.

Hayatta en önemli şeyin sağlığınızın iyi olmasıdır, diyebiliriz. Eğer sağlığınız iyi değilse, hayatta ne kadar çabalar iseniz çabalayın, belki de istediğiniz kadar sonuç alamayabilirsiniz.

12) Ruh Haliniz Çabuk Değişiyorsa

Zaman zaman ruh halinizin çok sık değiştiğini fark edebilirsiniz. Özellikle yorgunluğunuzun ve stresli anların arttığı dönemlerde gelişen bu durum, bir noktada hayattan tat almanızı da engelleyebilir.

İletişimde bozukluklar, karamsar ve depresif haller, kararsızlık, kafa karışıklığı gibi etkileriyle sizi manipüle edebilir. Sürekli agresif, depresif, aksi bir ruh halindeyseniz, kısa bir ara vermelisiniz.

Beden sağlığı kadar, ruh sağlığının da çok önemli olduğunun altını çizmek isteriz. Ruh sağlığınıza gereken özeni gösterin ve onu çok zorlamayın. Gerekirse vereceğiniz arayı uzun tutabilirsiniz.


Hayatta molaya ihtiyaç duyduğumuz bazı anlarda, ısrarla devam etmek yerine durup nefes almak gerekiyor. Sorumluluklarımız çok olsa da, hayatta belirli bir misyona sahip olsanız da yine de mola vermek, dinlenmek, kendinizi toparlamak sizin en doğal hakkınız. Bu yazımızda belirli bir noktada durmanız ve ara vermeyi gerektiren işaretler hakkında konuştuk. İhtiyaç duyduğunuz molayı verdikten sonra, daha kararlı, daha hevesli ve de daha sağlıklı olarak yolunuza devam etmeniz çok mümkün! Bize güvenin…

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu