Tavsiyeler

Tranko-Buskas Nedir? Ne İşe Yarar? Ne için Kullanılır?

Tranko-Buskas Nedir? Ne İşe Yarar?

Tranko-buskas, ruhsal gerginliklere bağlı olarak, karın bölgesinde gelişen krampların tedavisinde kullanılan kırmızı reçeteli bir ilaçtır. 20 ve 40’lık drajeler halinde satılmaktadır. Turuncu renkte, kuru, düzgün yuvarlak, bikonveks tabletler şeklinde kullanıma sunulmaktadır. Sinirsel (ruhsal) gerginliklerin yarattığı sıkıntılı durumlarda; ağrılı adet dönemlerinde, üreme organlarının işlevsel bozukluğunda vb. spazm giderici olarak kullanılmaktadır. Bu yazımızda Tranko-buskas nedir? Ne için kullanılır? gibi soruların cevaplarını veriyor olacağız.

AYRICA: Benexol Nedir? Ne İşe Yarar? Ne için Kullanılır?

İçindekiler

  1. Tranko-Buskas Nedir?
  2. Tranko-Buskas Ne İşe Yarar? Neye İyi Gelir? Ne için Kullanılır?
  3. Tranko-Buskas Nasıl Kullanılır? Dozu Nasıl Ayarlanır?
  4. Tranko-Buskas Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
  5. Tranko-Buskas Yan Etkileri Nelerdir?
  6. Tranko-Buskas Diğer İlaçlarla Birlikte Kullanımı?
  7. Tranko-Buskas Kullanımı Aniden Kesilir mi?

AYRICA: Stres ve Kaygıdan Kurtulmanın Yolları (6 Adım)

Tranko-Buskas Nedir?

Tranko-Buskas Ne için Kullanılır?

İlaç; hyosin-N-butilbromür ve Medazepam ana etken maddesine sahiptir. Hyosin-N-butilbromür, karın bölgesindeki mide, bağırsak, safra kesesi, pankreas gibi iç organlardaki düz kasları gevşeterek oluşan krampı ve spazmı engeller. Medazepam ise, ruhsal gerginliklerin, aşırı sinirli ve agresif hallerin giderilmesini sağlayan kas gevşetici ve endişe giderici bir etkendir.

AYRICA: Depresyondan Kurtulmak için Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Tranko-Buskas Ne İşe Yarar? Neye İyi Gelir? Ne için Kullanılır?

Tranko-buskas, ruhsal gerginliklerde reçete edilebilen bir ilaçtır ve muadili yoktur. Gerginliklerle birlikte gelen kaslarda gerilmeyi önler ve gevşeme sağlar.

AYRICA: Anksiyeteyle Nasıl Başa Çıkılır? (5 Pratik Adım)

Üzüntü, endişe, stresten kaynaklanan mide kramplarında, mide ekşimesinde, ağrılı adet dönemlerinde, düzensiz adet dönemlerinde aşırı sinirlilik ve gerginliğin verdiği ruhsal problemlerde, menopoz dönemindeki kaygılı ve stresli hallerde reçete edilebilen Tranko-buskas, safra yollarında şişkinlik, rahim krampları, adet öncesi gerginliğin yarattığı durumlarda kullanılır. Ek olarak hıçkırığın kesilemediği durumlarda da hastalara yazılabilen bir ilaçtır.

AYRICA: Anksiyete Nedir? Nasıl Anlaşılır? Anksiyeteli Birine Nasıl Davranmalı?

Tranko-buskas anksiyeteye iyi gelir mi? şeklinde sorulabilir. İlaç, aynı zamanda Anksiyolitik ilaç grubundaki ilaçlarla birlikte reçete edilebilen bir ilaçtır. Anksiyete gibi kaygı bozukluğu durumlarında, ruhsal gerginliklerden dolayı gelişen ağrıları yok etmek için, anksiyete ilaçları ile birlikte reçete edilebilmektedir. Doktorun verdiği kullanma talimatı ve dozuna dikkat etmek önemlidir.

AYRICA: Endişelerimden Nasıl Kurtulurum Diyenler için 5 Güçlü Adım

Tranko-Buskas Nasıl Kullanılır? Dozu Nasıl Ayarlanır?

Tranko-buskas’ın dozu, hastanın ilaca verdiği yanıta ve ihtiyaca göre doktor tarafından ayarlanır. Genel olarak doz, günde üç kez 10 ila 20 mg arasında değişerek alınır.

AYRICA: 10 Adımda Motivasyon Nasıl Yüksek Tutulur?

İlaç; yemeklerden önce, su ile birlikte çiğnenmeden, ağızda bekletilmeden, bütün olarak yutulmalıdır. İlaç içmeye başladıktan sonra tam etkisini 48 saat içerisinde gösterecektir.

AYRICA: İnsanları Umursamamanın Yolları Nelerdir? (5 İpucu)

İlacın Çocuklarda Kullanımı

Tranko-buskas 12 yaşından küçük çocuklarda kullanılmaz.

AYRICA: İnsanlardan Beklemeyi Bırakman Gereken 8 Durum

İlacın Yaşlılarda Kullanımı

Yaşlılarda, hasta 65 yaş üzerinde ise, tranko-buskas dozu daha düşük ayarlanabilir.

AYRICA: Durmayı ve Ara Vermeyi Gerektiren İşaretler

İlacın Hamilelerde Kullanımı

Hamile ve hamile kalmayı düşünen kadınlarda tranko-buskas kullanılması önerilmez, ancak hastanın ilaca ihtiyacı olduğu kararlaştırıldı ise, doktor doz ayarlamalarını düzenleyerek hamile kadınların kullanmasına izin verebilir. İlaç kullanırken hamile olunduğu anlaşılır ise, hemen doktora bildirilmelidir.

Eğer ilacın etkisinin çok güçlü veya çok düşük olduğunu hissediyorsanız doktorunuza durumu belirtmeniz gerekir. İhtiyacınıza göre doktorunuz ilacın dozunu yeniden ayarlayacaktır. {alertSuccess}
Doz aşımı gibi durumlarda, kalp ritminde artış, geçici görme bozuklukları, idrara çıkamama gibi etkiler görülüyorsa hemen acil servise gidilmelidir. Unutulan dozları almak için günde iki çift doz alınmamalıdır. {alertWarning}
Tranko-buskas uyku yapar mı? diye merak edilebilir. İlaç kullanımı sonrasında, uyku sorunları görülebilir. Sürekli uyuma, halsizlik gibi belirtiler gösterebilir. Tam tersi olarak uyuyamama gibi etkiler de gösterebilir. {alertInfo}

Tranko-Buskas Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Tranko-buskas içeriğindeki medazepam etken maddesinden dolayı bağımlılık geliştirebilen bir ilaçtır. Bununla birlikte aşağıda sayılan durumlarda, ilaç dikkatli bir şekilde kullanılmalıdır.

  • Tiroid bozukluğu
  • Kalp yetmezliği, ritim bozukluğu
  • Glokom (göz tansiyonu) vb. gözlerde kızarıklık, görme kaybı
  • Bağırsaklarda tıkanıklık, kabızlık vb.
  • İdrar yolları enfeksiyonlarında

Tranko-Buskas Yan Etkileri Nelerdir?

Tranko-buskas, içeriğindeki etken maddelere karşı duyarlı olan kişiler için yan etkiler gösterebilir.

Yaygın Olmayan Yan Etkileri

  • Ağızda kuruluk
  • Deride kızarıklık ve döküntü
  • Kalp atımlarında hızlanma

Seyrek Görülen Yan Etkileri

  • Soluk almada güçlük
  • Solunum yollarında daralma
  • Anaflaksi
  • İdrar yapmada güçlük
  • Sinirlilik, öfke, huzursuzluk, intihar düşüncesi
  • Uyku bozuklukları (yaşlılarda daha sık)
  • Anormal, açıklanamayan kanamalar

Çok Seyrek Yan Etkiler

  • Baygınlık
  • Sersemlik
  • Akıl karışıklığı
  • Göz bebeklerinde titreme, puslu görme, çift görme
  • Deride sararma
  • Kas krampları

Bilinemeyen Yan Etkileri

  • Adet bozuklukları
  • Cinsel isteksizlik
  • Uyku hali
  • Yorgunluk
  • Reaksiyon sürecinde gecikme
  • Baş ağrısı

Tranko-Buskas Diğer İlaçlarla Birlikte Kullanımı

Tranko-buskas; uyku ilaçları, yatıştırıcı ilaçlarda kullanılan; barbituratlar, fenotiyazin vb., ruhsal bozukluk tedavisinde kullanılan; butirofenonlar, antikolinerjik etki gösteren; ipratropium ve tiotropium, anormal kalp ritim tedavisinde kullanılan; kinidin, disopramidin, virüs hastalıklarında kullanılan amantadin, trisiklik depresyon ilaçları, metaklopramid gibi bulantı ilaçlarıyla birlikte kullanıldığında ilacın etkisini azaltabilir.

İlaç kullanırken kesinlikle alkol kullanılmamalıdır.

Tranko-Buskas Kullanımı Aniden Kesilir mi?

Tranko-buskas, hastanın doktor kontrolü dışında kendi kararıyla kullanması önerilmeyen bir ilaçtır. İnternetten yapılan araştırmalar, çevredeki kişilerin kullanımı ve önerimiyle Tranko-buskas’ı, tek başınıza kullanmamalısınız.

İlaç içerdiği medazepam etken maddesiyle bağımlılık yapabilen, düzensiz kullanımda yan etkiler gösterebilen bir ilaçtır. Doktorun bilgisi dahilinde düzenli takiplerle kullanımı sürdürülmesi gereken Tranko-buskas aniden bırakmak gibi durumlarda; gerilim, uyku bozuklukları, kaygı bozukluğu, canlı rüyalar, bazı ruhsal bozukluklar, halüsinasyon gibi durumlara neden olabilir.

İlacın uzun süre kullanılmaması ve aniden bırakılmaması önerilir. Doktorunuz ilaç kullanım detaylarını size bildirecektir. Doktorunuzun verdiği talimatlara uyarak ilacı kullanmaya özen gösteriniz.

İlaç kırmızı reçeteli bir ilaç olduğundan, yalnızca doktorunuz tarafından yazılabilen bir ilaçtır. Reçetesiz kesinlikle satılmaz. Reçetesiz ilacı satmaya çalışan kurumları, gerekli yerlere bildirmenizi tavsiye ederiz. {alertInfo}

Bu yazımızda sizlere, Tranko-buskas nedir? Ne işe yarar? Ne için kullanılır? Yan etkileri var mı? sorularının cevaplarını vermeye çalıştık. Yazının yalnızca bilgi vermek amaçlı olduğunu, öneri amacı gütmediğini belirtmek isteriz. En doğru talimat ve bilgileri doktorunuz size söyleyecektir. Sağlıklı günler diliyoruz.

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu