Tavsiyeler

Overthinking (Çok Fazla Düşünme) Nedir? Nasıl Kontrol Altına Alınır?

Overthinking (Çok Fazla Düşünme) Nedir?

Türkçe'de çok fazla düşünme, aşırı düşünme anlamlarına gelen Overthinking, bazı insanların genel bir sorunu iken, genel olarak ise, geçici bir süreliğine yaşanan bir durum olarak dile getirilebilir. Özellikle belirsizliklerin yoğun olduğu bir dönemden geçiyor iseniz, doğru kararı vermekte zorlanıyor, hangi yöne gideceğinizi kestiremiyor iseniz, düşüncelerinizin kıskacı altında kalmış olabilirsiniz. Bu yazımızda, Overthinking (çok fazla düşünme) nedir, nasıl kontrol altına alınır? Sorularının cevaplarını arayacağız.

AYRICA: Nasıl Olgun Olunur? Olgunlaşma Belirtileri Nelerdir? Olgunlaştığını Nasıl Anlarsın?

Çok fazla düşünme dediğimiz olayın, kişinin psikolojik ruh halini olumsuz etkilediği gerçeği, düşüncelerini kontrol altına almakta zorlandıkça durumun daha da kötüye gitmesine neden olabilir. Geleceğe veya geçmişe ait konularda, derin düşünceler içinde olan kişiler, durumu kontrol altına alamaz ve sabit bir şekilde yerinde saymaya devam eder. Adım atmak, bir şeyleri harekete geçirmek oldukça zordur. Peki, 'çok düşünen' birisi olduğunuzu nasıl anlarsınız? Çok fazla düşünmeyi nasıl kontrol altına alabilirsiniz?

AYRICA: Durmayı ve Ara Vermeyi Gerektiren İşaretler

İçindekiler

  1. Çok Fazla Düşünmenin Belirtileri Nelerdir?
  2. Overthinking (Çok Fazla Düşünme) Nasıl Kontrol Altına Alınır?

AYRICA: Nasıl Hayır Denir? Hayır Demek için Ne Yapmalı? (10 Güçlü İpucu)

Çok Fazla Düşünmenin Belirtileri Nelerdir?

Çok Fazla Düşünmenin Belirtileri Nelerdir?

Çok düşünmenin belirtilerine örnek olarak, sıraladığımız bu maddeleri verebiliriz.

AYRICA: Özgüveni Geliştirmek için Bugün Yapılabilecek 3 Güçlü Şey

Overthinking (Çok Fazla Düşünme) Nasıl Kontrol Altına Alınır?

Sizi huzursuz eden düşünceler skalasının içinde, kendi çıkış yolunuzu bulamıyor iseniz, özellikle de düşünmekten bir türlü vazgeçemiyor iseniz ne yaparsınız? Ne yapmalısınız?

AYRICA: Anksiyete Nedir? Nasıl Anlaşılır? Anksiyeteli Birine Nasıl Davranmalı?

Overthinking nasıl kontrol altına alınır? Çok fazla düşünme, aşırı düşünme, düşünmekten kafanın çok dolması gibi şikâyetler karşısında, durumu nasıl kontrol altına alabilirsiniz gelin biraz üzerinde konuşalım…

AYRICA: Depresyondan Kurtulmak için Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Bir Farkındalık Anı Oluşturun

Süregelen bir durumda, sürekli olumsuz düşüncelerle boğuşmak, zihnen ve bedenen psikolojinizi olumsuz etkileyebilir. Düşünmenin ve beyninize 'dur' dememenin üzerinizde bıraktığı etkileri gözlemlemeniz gerekir.

AYRICA: Daha Mutlu Bir Hayat Yaşamak için Bugün Yapabileceğiniz 5 Şey

Değiştiremediğiniz, düşünerek bir sonuca varamayacağınız durumlar karşısında, o farkındalık anını yaratın ve nasıl etkilendiğinize bakın. İyileşmek için, ilk adımın, kabullenme ve farkındalık olduğunu anlamaya çalışın.

AYRICA: İşyerinde Mutlu Olmak için Bilmeniz Gereken 5 Faktör

Meşguliyet Yaratın

Eğer gereğinden fazla boş vaktiniz var ise, düşüncelerinizin kontrolünü kaybedebilirsiniz.

AYRICA: Tembel Olmaktan Nasıl Kurtulurum? (10 Basit Alışkanlık)

Ancak kendinizi işinize, herhangi bir hobinize ya da faydalı olabilecek şeylere adarsanız, düşünmeye bile vakit bulamayacağınızı fark edeceksiniz. Aşırı düşünmekten kaçınmak için, gerekirse hobi edinin, iyiliklerde bulunun, size iyi gelen insanlarla vakit geçirin.

AYRICA: Her Şeyi Kişisel Algılamak Nasıl Bırakılır? (5 Alışkanlık)

Kötümser Değil, İyimser Yaklaşın

Düşündüğünüz her ne ise, olumsuzlukları daha da fazla artırmayın. Senaryolar kurmayı bırakın ve iyimser olarak yaklaşmaya çalışın. Mevcut bir durumu, kötümser bir bakış açısıyla daha da zor duruma getirebilirsiniz. Kötü düşünceler girdap gibi beyninizde yer edinirken, onları 'iyi' düşüncelerle yıkmayı deneyebilirsiniz.

AYRICA: Nasıl İyimser Olunur? (3 Günlük Alışkanlık)

Doğru Nefes Alma Tekniklerini Öğrenin

Düşüncelerle boğuşurken, vücudunuz doğru bir şekilde nefes alamıyor olabilir. Rahatlamak ve daha zinde olabilmek için, doğru nefes alma tekniklerini öğrenin ve o zor anda, rahatlatıcı bir etkiyle kendinizi iyileştirmeye çalışın.

AYRICA: Stres ve Kaygıdan Kurtulmanın Yolları (6 Adım)

Mutlu Olduğunuz Şeyleri Yapın

Zor bir dönemden geçiyor, sürekli belirli düşüncelerin etrafında dolanıyorsanız, odağınızı çevirmeye çalışın. Mutlu olmak için size iyi gelen şeyleri yapın. Örneğin deniz kenarında uzun yürüyüşler gerçekleştirin, inançlı birisi iseniz camiye gidip dua edin, hayvanları çok seviyorsanız onlarla vakit geçirin.

AYRICA: Kendini Başkalarıyla Kıyaslamaktan Nasıl Kurtulurum?

Zor durumda olanlara yardım edin, çocukları güldürün ve evsizleri doyurun, giydirin. Örneğin, beyaz çikolatalı bir pastayı çok seviyorsanız, kendinize sipariş edin ve yiyin. İnternet üzerinde, ilgi alanı duyduğunuz gruplara üye olun ve insanlarla iletişim kurun. Mutlu olabilmek için, neye ihtiyacınız olduğunu keşfettikten sonra harekete geçin.

AYRICA: Şu Anda Ruh Halini İyileştirme için 3 Basit Yol

Yüzleşmekten Kaçınmayın

Geçmişe ait bir durumla ilgili pişmanlık duyuyor iseniz ve bunu kabullenmek zor geliyorsa, yüzleşmekten kaçtıkça düşüncelerinizin dönüp dolaşıp yine aynı yere geldiğini fark edersiniz. Yüzleşip, gerek hatalarınızı, gerek düşüncelerinizi kabullenerek yolunuza devam etmeyi deneyin.

AYRICA: Daha Basit Yaşamanın Yolları Hakkında 3 Adım

Geçmişte yarım kalmış durumların, geleceğinizi etkilemesine izin vermemek adına, bir kapanışa ihtiyaç duyduğunuzu fark edin ve bunun için adımlar atın. O adımlardan sonra ise, tekrar dönüp o noktaya bakmayın. Siz yüzleşmekten kaçtıkça, karşınıza çıkması muhtemel sorunların üstesinden gelemiyor iseniz, olumlama yapın ve kendinize, 'Ben bu sorunu halledemedim, ancak zamanın, en iyi şekilde üstesinden geleceğine inanıyorum.' diyerek iyimser olmaya çalışın.

AYRICA: Güçlendirici ve Motive Edici Özlü Sözler (85 Adet)

Geleceğin Bilinmezliğini Kabul Edin

Ne kadar düşünürseniz düşünün, geleceğe radikal bir ölçüde yön veremeyeceğinizi keşfedin. Seçimleriniz, planlarınız, bazen tam olarak, olması gerektiği gibi ilerlese de, bazen de işlerin tam tersi yönünde de ilerleyebileceğini unutmayın.

AYRICA: 10 Adımda Motivasyon Nasıl Yüksek Tutulur?

Profesyonel Görüş Almayı Düşünün

Eğer 'çok fazla düşünme' sorunu, sizde genel olarak var olan bir sorun ise, uzman bir doktordan tavsiyeler alabilirsiniz. Düşünmekten günü yakalayamıyor, anı yaşayamıyor ya da geleceğe dair dengeli adımlar atamıyor iseniz, sağlıklı düşünce yapısı oluşturabilmek için uzman desteği almayı düşünün.

AYRICA: Motive Olamıyorum Diyenler için Ne Yapılabilir? (3 İpucu)

Korku ve Endişelerinizi İyileştirmek için Çaba Harcayın

Bazı düşüncelerin, zihinde sürekli tekrar etmesinin sebebi, korku ve endişeleriniz olabilir. Bir durumdan korkmak, kötü sonuçların getireceği ihtimalleri sürekli düşünmek anlamına gelir. Korktuğunuz, endişe verici olduğunu düşündüğünüz durumu iyileştirmek için adımlar atın.

O konuya dair korkularınız geçmedikçe, düşüncelerinizin de peşinizi bırakmayacağını bilmeli ve bu hususta bir şeyler yapmalısınız. Tek başına altından kalkamayacağınız bir durum var ise, yardım almaktan çekinmeyin.

Olumlama Yapın

Kendinizi sağlıklı bir düşünce yapısına alıştırmak için, motive edecek cümleler ile kendinizi ödüllendirin. Örneğin aynanın karşısına geçin ve kendinize: “Daha fazla düşünerek kendimi, zihnimi yormayacağım. Yapmam gereken şeyler var ve ben onlara odaklanacağım.” gibi bir cümle kurun. Örnek olarak birkaç olumlama cümlesi vermek gerekir ise, aşağıdakileri gözden geçirin;

  • Ben aşırı düşünmenin, zihnimi ve bedenimi olumsuz etkilediğini fark ettim ve bunun devam etmesine izin vermemeliyim.
  • Düşünerek bir sonuç alamayacağımı görüyorum, öyleyse daha fazla düşünmemeliyim. Harekete geçebileceğim bir durum var ise harekete geçmeli, eğer yok ise daha fazla düşünerek kendimi olumsuz anlamda etkilememeliyim.
  • Ben ne olursa olsun güçlü ve mantıklı birisiyim, düşüncelerin beni uzun süre etkilemesine ve günlük hayatımı sekteye uğratmasına izin vermemeliyim.
  • Değiştiremeyeceğim durumlar için kendimi suçlamaktan vazgeçmeli, olası bütün sonuçları sükûnetle karşılamalıyım.
  • Geçmişe ait konuların, geleceğimi etkilemesine izin vermemeliyim. Bana yapılan ya da yapılmak istenen durumların sonuçlarını zamana bırakmalıyım.
  • Sorumluluklarımın bilincinde olarak, sorumluluklarıma göre hareket etmeli ve bir düşüncenin beni hedeflerimden alıkoymasına izin vermemeliyim.
  • Daha önce düşündüğüm birçok sorunu, şu an düşünmüyorum. Öyleyse bu durumun gelip geçici olduğunun farkına varmalı ve kendime karşı olumsuz olmamalıyım.
  • Geçmişi değiştiremeyeceğimi biliyorum ve düşüncelerimde geçmişe sık sık yer vermemeliyim. Kabullenmeli ve geçmişte değiştirmek istediğim birçok şeyi geleceğimde yapmalıyım. Yapmış olduğum hatalar ya da söylemiş olduğum sözleri yaşanmamış sayamam ancak onları tekrarlamamak benim elimde.

Çok fazla düşünmek (Overthinking) hakkında söyleyebileceğimiz temel noktaları sizlerle paylaştık. Kendinizi, herhangi bir konu üzerinde, çok düşünmekten alıkoyamıyor iseniz, yapabileceğiniz şeylerden bahsettik. Çok fazla düşünme nedir? Nasıl kontrol altına alınır? Merak ediyor iseniz, bu yazımızın merakınızı gidereceğini düşünüyoruz. Siz bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Bazen çok düşünmek iyi değil gibi, ne dersiniz?

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu