Tavsiyeler

Sosyal Fobi (Sosyal Anksiyete Bozukluğu) Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Sosyal Anksiyete Bozukluğu Nedir?

Sosyal fobi, bilinen diğer adıyla sosyal anksiyete bozukluğu, kişinin rutin hayatını olumsuz hale getirebilen, gerçek potansiyelini öne çıkarmasını engelleyen, yaygın bir psikoloji hastalığı olarak adlandırılabilir. Sosyal fobi nedir? Belirtileri nelerdir? Sosyal anksiyete bozukluğu nasıl tedavi edilir? sorularını yanıtlayacağımız bu yazıda, aynı zamanda çağımızın yaygın bir rahatsızlığı olan bu durumun üstesinden nasıl gelebiliriz? bu konuda neler yapabileceğimiz hakkında konuşacağız.

AYRICA: Özgüveni Geliştirmek için Bugün Yapılabilecek 3 Güçlü Şey

İçindekiler

  1. Sosyal Fobi Nedir?
  2. Sosyal Fobinin Duygusal - Davranışsal Belirtileri Nelerdir?
  3. Sosyal Fobinin Duygusal - Davranışsal Belirtilerine Örnekler
  4. Sosyal Fobinin Fiziksel Belirtileri Nelerdir?
  5. Sosyal Fobinin Psikolojik Belirtileri Nelerdir?
  6. Sosyal Fobiyi (Sosyal Anksiyete) Tetikleyen Durumlar Nelerdir?
  7. Sosyal Fobi (Sosyal Anksiyete Bozukluğu) Nasıl Tedavi Edilir?
  8. Sosyal Fobi (Sosyal Anksiyete Bozukluğu) Nasıl Geçer? Ne Yapmalı?

AYRICA: Özgüvene Zarar Veren Davranışlar Nelerdir? (6 Adet)

Sosyal Fobi Nedir?

Sosyal Fobi Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Şimdi sizden düşünmenizi rica ediyoruz. Çok uç bir örnek vermeye gerek yok, en basit örneği vererek başlayalım. Üniversite okuduğunuzda, okuduğunuz bölüm ne olursa olsun, mutlaka sunum çalışması yaptığınız bir dersiniz olmuştur diye tahmin ediyoruz.

AYRICA: Anksiyete Nedir? Nasıl Anlaşılır? Anksiyeteli Birine Nasıl Davranmalı?

Belki de, ilk kez bir topluluğun odağında, merkezinde olup, kendinizi ifade edebilme becerinizi test edeceğiniz bu durumda, sunumu hazırladıktan sonra defalarca kez prova edersiniz. İnsanların karşısına geçtiğinizde, bilhassa eğitmeniniz size puan vermek için, sizi özellikle izlerken, eliniz ayağınız birbirine dolaşabilir, korkularınızın artığını, başınızın ağrıdığını hissedebilirsiniz. Sesiniz titreyebilir, çok iyi çalışmanıza rağmen sunumun ayrıntılarını unutabilirsiniz.

AYRICA: Anksiyeteyle Nasıl Başa Çıkılır? (5 Pratik Adım)

Sosyal fobi ise, sizi o sahneye çıkmaktan alıkoyan, yargılanma, rezil olma korkusunu yaşamanıza neden olan durumdur. O sahneye çıktığınızda, sanki insanların önünde çıplakmış gibi hissediyorsanız, vücudunuzu ani bir ateş basıyorsa ve bildiğiniz her şeyi unuttuğunuzu düşünüyorsanız, bu durum sosyal anksiyete bozukluğu olarak değerlendirilebilir.

AYRICA: Depresyondan Kurtulmak için Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Sosyal fobi, günümüzde yaygın bir psikoloji rahatsızlığı olarak biliniyor, bu ciddi bir durum aslında. Belki de hemen hemen herkesin yaşadığı, üzerinde durulması gereken bir durum.

AYRICA: Tembel Olmaktan Nasıl Kurtulurum? (10 Basit Alışkanlık)

Yukarıda verdiğimiz örnekte olduğu gibi, hayatın genel durumlarından kaçış, yargılanmaktan korkma, insanların hakkında ne söyleyeceğini çok fazla düşünmek gibi, linç edilmekten, incitici sözler duymaktan korkma vb. sebeplerle, geriye çekilme ve harekete geçmeme gibi durumlarda sosyal fobiden bahsedilebilmektedir.

AYRICA: Stres ve Kaygıdan Kurtulmanın Yolları (6 Adım)

Örneğin bir iş görüşmesi için hazırlanırken, üzerinizde kontrolsüz bir gerginlik hissedebilirsiniz. Birisi sizinle, “Konuşmamız gerek.” dediğinde bile beyninizde duygusal zekâ ve duygusal tepkileri kontrol eden bölgeniz, amigdala, şimşekten çıkan bir kıvılcım gibi, vücudunuzda aniden bir stresin oluşmasına neden olur ve siz, o konuşmayı yapana kadar gergin ve stresli bir şekilde beklersiniz.

AYRICA: İşyerinde Mutlu Olmak için Bilmeniz Gereken 5 Faktör

Sosyal fobi, genellikle kontrol edemediğiniz bir gerginliğin vücudunuzu etki altına alması anlamına gelmektedir. Karşınızdaki kişilerle iletişime girmek zorunda olduğunuzu bildiğiniz ama ilk adımı atmaktan korktuğunuz, gözler üzerinizdeyken herhangi bir işi yapmaktan çekindiğiniz, insanların değer yargılarına kendi değer yargılarınızdan çok fazla dikkat ettiğiniz, hastaneye gittiğinizde doktorla nasıl konuşacağınızı bilemediğiniz ve yargılanmaktan korktuğunuz gibi birçok durumda, sosyal anksiyete bozukluğunun yarattığı stres, vücudunuz üzerinde ve genel hayatınızda olumsuzluklara neden olabilir.

AYRICA: Kendini Başkalarıyla Kıyaslamaktan Nasıl Kurtulurum?

Sosyal anksiyete bozukluğu, hayatın her alanında karşımıza çıkabilir. Kendimizi ifade etmekte, iletişim kurmakta ya da toplum içinde öne çıkmaktan korktuğumuz için, iş hayatında, okulda vb. yerlerde zorluklar yaşayabiliriz.

AYRICA: Her Şeyi Kişisel Algılamak Nasıl Bırakılır? (5 Alışkanlık)

Hayattan keyif almanızı engelleyen bu rahatsızlık, elbette ki yadırganacak bir durum değildir. Ayrıca her insan sosyal anksiyete bozukluğuna sahip diye bir kural yoktur. Çoğu insan çeşitli durumlarda bu kaygıları yaşıyor olsa da, genel olarak hayatı olumsuz etkileyen, yaşamı normal bir şekilde idame ettirebilme kabiliyetini engelleyen ciddi durumlar söz konusu olduğunda, sosyal anksiyete bozukluğundan kolaylıkla bahsedilebilmektedir. Bu durumun altında yatan nedenleri bulmak ve iyileştirmek önemlidir. Peki, sosyal fobi, sosyal anksiyete bozukluğunun duygusal belirtileri nelerdir?

AYRICA: Şu Anda Ruh Halini İyileştirme için 3 Basit Yol

Sosyal fobi, genel anksiyete bozukluğunun bir parçası olarak kabul edilebilir. Bu durumda, sosyal anksiyete bozukluğu, “sosyal” kelimesinin içerdiği ve taşıdığı anlam düşünüldüğünde, kişinin sosyal becerilerini, insanlarla olan ilişkilerini ve davranışsal yaşamını olumsuz olarak etkileyen bir rahatsızlık olarak görülebilir. Sosyal fobi rahatsızlığı, hangi duygusal belirtileri taşır? Kişinin gösterdiği hangi belirtiler, onun sosyal fobiye sahip olduğunu gösterir? kısa kısa maddeler halinde listeleyelim.

AYRICA: Nasıl İyimser Olunur? (3 Günlük Alışkanlık)

Sosyal Fobinin Duygusal - Davranışsal Belirtileri Nelerdir?

  • Sosyal ortamlardan kaçınma
  • Fark edilmekten korkma
  • Utanmak
  • Arka planda kalmak
  • Öne çıkan durumlarda sorumluluk almamak
  • İletişimsiz ortamlarda bulunmak
  • Kimseyle göz teması kurmamak
  • Başı sürekli öne eğik bir şekilde durarak görünmez olmaya çalışmak vb.

AYRICA: Daha Mutlu Bir Hayat Yaşamak için Bugün Yapabileceğiniz 5 Şey

Sosyal Fobinin Duygusal - Davranışsal Belirtilerine Örnekler

Sosyal anksiyete bozukluğuna sahip kişiler, belirli davranışlar sergilemektedir. Toplum içinde konuşamama, genel tuvaletleri kullanmama, toplum içinde öne çıkmaktan korkma, sınav vb. oturumlara katılırken yaşanan stres, toplum içinde yemek yemekten çekinme vb. durumlar örnek olarak gösterilebilir.

AYRICA: Hayatı Değiştirmek için Ne Yapmalı? (5 Öneri)

Ancak daha iyi açıklayabilmek adına, sizlere detaylı örnekler vermek istiyoruz. Bu örneklere etrafınızda ya da özel hayatınızda denk gelmiş olabilirsiniz.

  • Bir işe başvurduğunuzu düşünün, nasıl olsa beni aramazlar diye düşündüğünüz günün ertesinde sizi ararlarsa ve mülakat için çağırırlarsa, bu durum, sizde aşırı bir gerginliğin oluşmasına neden olabilir. Mülakata girmekten ve reddedilmekten korkabilirsiniz ve sırf bu sebeple görüşmeye gitmekten vazgeçebilirsiniz.
  • AYRICA: Nasıl Harekete Geçilir? Hayalleri Gerçeğe Dönüştüren 11 Alışkanlık

  • Bazı çocuklar, okulda öğretmenleri onları tahtaya kaldırmasın diye, en arka sıralarda oturmayı tercih eder, çünkü bu davranışın altında, öğretmenin sorduğu soruyu sınıf arkadaşlarının önünde bilememenin onu rezil edeceği düşüncesi yatar. Sürekli beraber vakit geçirdiği sınıf arkadaşlarının gözünde, hiçbir şey bilmeyen bir öğrenci olarak anılmak istemez.
  • AYRICA: Endişelerimden Nasıl Kurtulurum Diyenler için 5 Güçlü Adım

  • Örneğin hastaneye gittiğinizde, bazı kişilerin doktorla konuşacağı ve şikâyetini dile getireceği için stres altında olduğunu görürsünüz. Bu kişiler aynı zamanda hastanede nasıl davranacağını da bilmediğinden köşede, kalabalıktan uzakta gergin ve hareketli bir şekilde bekler. Yaşadıkları stres hareketlerine de yansır. İnsanların nasıl davrandıklarını gözlemlerler ve en ufak bir şeye dikkat kesilerek, öğrenebileceği her şeyi öğrenmek isterler. Doktorun yanından ayrılıp, işlerini hallettiklerinde ise üzerlerinde büyük bir rahatlama vardır. Bu kişilere denk gelmeniz yüksek bir ihtimaldir, o yüzden yardımcı olmayı ve onlara kendilerini kötü hissettirmeden, merak ettikleri şeyleri açıklamanızı tavsiye ederiz.
  • AYRICA: Hayallere Saplanıp Kalmaktansa Harekete Geçmenin 2 Küçük Yolu

  • İlişkilerde, başlarken, çiftlerden bir taraf, sahip olmadığı özelliklere sahipmiş gibi kendisini tanıtabilir. Olumsuz özelliklerini olabildiğince saklar, çünkü karşıdaki kişinin kendisini sevmeyeceğini, beğenmeyeceğini düşünür. Ve söylediği yalanları da karşı tarafın öğrenmemesi için sürekli stres altında yaşar. Beğenilmeyeceğini, sevilmeyeceğini düşündüğü için, yaşamını yalanlarla idame ettirir.
  • AYRICA: Motive Olamıyorum Diyenler için Ne Yapılabilir? (3 İpucu)

  • Telefonda konuşmaktan hoşlanmayanlar da, sosyal fobisi olan insanların bir özelliği olarak değerlendirilebilir. Telefonu çaldığında, açmamayı tercih eden, daha sonra türlü bahanelerle çağrıyı görmediğini, ya da müsait olmadığını dile getiren bu kişiler, telefon görüşmesi esnasında, konuşmayı nasıl yürütürüm? Acaba arayan kişi, telefonu ne zaman kapatır? Şimdi ben ne konuşacağım? gibi soruların getirdiği stres ile birlikte vücutlarında, kontrolsüz bir gerilim oluşur. Bu kişilerin genellikle telefonla konuşmaktan hoşlanmadıklarını söylediklerini duyabilirsiniz.
  • AYRICA: 10 Adımda Motivasyon Nasıl Yüksek Tutulur?

  • Sosyal fobisi olan kişiler, tek başına bir yere gitmek istemeyebilirler. Örneğin, işlerini halletmek ya da basit sebeplerle de olsa dışarıya çıktıklarında, yanlarında mutlaka birilerini götürmek isterler. Böylelikle dış dünyayla iletişim kurarken, yanlarındaki kişinin varlığından destek alırlar.

AYRICA: Çarşamba Motivasyonu: Hafta Ortası Çöküşünde Size Yardımcı Olacak 20 İpucu

Örnekler daha da çoğaltılabilir elbette. Sosyal fobinin, insanın üzerinde yarattığı duygusal etkiler ve bu etkilere bağlı olarak gelişen davranışlara, toplumda neredeyse her zaman rastlamak mümkün. Kendi yaşantınızda dahi bu korkulara örnekler bulabileceğinize eminiz.

AYRICA: Güçlendirici ve Motive Edici Özlü Sözler (85 Adet)

Elbette, sosyal anksiyete bozukluğunun, insan üzerinde yarattığı bazı fiziksel ve psikolojik belirtileri de var. Özellikle, sürekli bu korkularla boğuşan kişilerin, sıklıkla yaşadığı, kendilerini stresli hissettikleri ortam ve durumlarda, bazı fiziksel ve psikolojik tepkiler verdiği görülür. Sosyal fobinin fiziksel ve psikolojik belirtileri nelerdir? merak ediyor iseniz, kısa kısa maddeler halinde yazıyor olacağız.

AYRICA: İnsanları Umursamamanın Yolları Nelerdir? (5 İpucu)

Sosyal Fobinin Fiziksel Belirtileri Nelerdir?

  • Terleme
  • Mide bulantısı
  • Midede hassasiyet, açıklanamayan bir ağrı
  • Kan dolaşımının hızlanması, tansiyon dengesizliği
  • Nefes almada güçlük
  • Kızarmış bir ten
  • Ateş basması
  • Nabzın yükselmesi
  • Bayılacakmış gibi hissetme
  • Gerginlikten tırnak yeme, hareket halinde olma vb.

AYRICA: Pasif Agresif Kişilik Bozukluğu Nasıl Anlaşılır? (7 İşaret)

Sosyal Fobinin Psikolojik Belirtileri Nelerdir?

  • Özgüven eksikliği
  • Çekingenlik
  • Eksik hissetme (yetersizlik vb.)
  • İletişim problemi
  • İlişki yürütememe
  • Hata yapmaktan korkmak
  • İnsanlar tarafından sürekli izlendiğini hissetme - düşünmek
  • Sevilmediğine inanmak
  • Kendini beğenmemek
  • İnsanların yargılayacağını düşünmek
  • Başarısız olmaktan ve eleştirilmekten korkmak
  • Reddedilmekten korkmak vb.

AYRICA: Sosyal Medyanın Ruh Sağlığına Etkileri Nelerdir?

Sosyal Fobiyi (Sosyal Anksiyete) Tetikleyen Durumlar Nelerdir?

İnsan, hayatının her anını elbette ki, sosyal fobilerinden kaçarak geçirmez. Bir noktada, sosyal fobiden bahsedebilmemiz için tetikleyici unsurlara dikkat çekmemiz gerekir. Bu bağlamda, sosyal anksiyete bozukluğunu tetikleyen durumlar nelerdir? sorusuna şu cevapları verebiliriz.

AYRICA: Sosyal Medyanın Hayatımızdaki Yeri - Hayatımıza Etkileri

  • Toplum önünde konuşmak
  • Sınav vb. oturumlara katılmak
  • Genel tuvaletleri kullanmak
  • Yetenek ya da bilgi odaklı testler
  • Telefonda konuşmak
  • Sunum yapmak
  • Toplu taşıma aracında karşılıklı şekilde oturmak
  • Mağazada kıyafet bakarken görevlinin gelip yardım teklifinde bulunması
  • İş görüşmeleri
  • İsminin seslenilmesi
  • Birileri izlerken iş yapmak
  • Kalabalık bir ortama girmek
  • Bir sorumluluk karşısında “yerine getirememe, başaramama” korkusu yaşamak vb.

AYRICA: İnsanlardan Beklemeyi Bırakman Gereken 8 Durum

Sosyal Fobi (Sosyal Anksiyete Bozukluğu) Nasıl Tedavi Edilir?

Sosyal fobi, anksiyete bozukluğunun ek bir kolu olarak karşımıza çıkar. İnsanlarla daha iyi anlaşabilmemiz, hayatımızı kolaylıkla idame ettirebilmemiz için sosyal becerilerimizin gelişmiş olması önemlidir. Sosyal fobi, sosyal becerilerimizi geliştirmemizi engelleyen bir panik durumu olarak görülebilir. Peki, sosyal fobi rahatsızlığı nasıl tedavi edilir?

AYRICA: Hayatta Hangi İlkelere Sahip Olmalısınız? Hayat İlkeleri Nelerdir?

Tedavide, Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) ön plana çıkmaktadır. Bireye, korktuğu durumlarla kontrollü bir şekilde yüzleşerek tedavide iyileştirici taktikler ve koşullar öğretilir. Psikoterapide, korku, endişe, stres gibi durumlarla başa çıkma yöntemleri öğretilerek, kişinin korkularının üstesinden gelebilmesi sağlanır. Tekil ya da grup terapileri, sosyal anksiyete bozukluğu tedavisinde tercih edilen en etkili yöntemlerdendir.

AYRICA: Hayatı Anlamlı Kılan Şeyler - Yaşamınızı Bu 6 Şeye Ayırın

Bazen, psikoterapi yöntemleriyle birlikte ilaçlarla da tedavi sağlanabilmektedir. SSRI (selektif serotonin geri alım inhibitörü) ilaçları, yan etkilerinin azlığı, tolere edilebilirliğiyle, anksiyete bozukluğu rahatsızlıklarında sıklıkla tercih edilen ilaçların başında gelmektedir.

AYRICA: Nasıl Hayır Denir? Hayır Demek için Ne Yapmalı? (10 Güçlü İpucu)

Sosyal Fobi (Sosyal Anksiyete Bozukluğu) Nasıl Geçer? Ne Yapmalı?

Sosyal fobi, hemen hemen herkesin yaşayabildiği bir sorun olarak da karşımıza çıkar. İlla kronik bir sosyal fobi rahatsızlığınızın olması gerekmez. Çeşitli durumlarda ve olaylar karşısında, her insanın verdiği tepkiler farklı olabilir.

AYRICA: Manipülatif, Sorunlu, Sinir Bozucu, Zor İnsanlarla Nasıl Başa Çıkılır?

Bazı durumlar geçici bir panik durumunda kalabilir, bazı durumlarda ise olaylardan etkilenmeyebilirsiniz. Eğer sosyal fobi rahatsızlığı başlangıcı yaşıyor iseniz, genel olarak, sosyal anksiyete bozukluğu nasıl geçer? sorusuna, faydalı olacağını umduğumuz tavsiyeler vermek istiyoruz.

AYRICA: Durmayı ve Ara Vermeyi Gerektiren İşaretler

Negatif Düşünceleri Bırakın

Sosyal kaygıyı tetikleyen en büyük unsur, davranıştan önce kişinin zihninde geliştirdiği olumsuz düşüncelerdir. Harekete geçmeden, olası bütün olumsuz sonuçlar zihinde tek tek sıralanmaya başlar ve dolayısıyla da kaygı oranı artar. “Ben yapamam. Aptal gibi görüneceğim. Başaramayacağım. Herkes bana bakacak. Herkes ne kadar aptal olduğumu düşünecek. Kesin bir hata yapacağım.” gibi olumsuz düşüncelerle birlikte, kişi adım atmaktan kolaylıkla vazgeçebiliyor. Negatif düşünceleri bırakmak bu noktada büyük önem arz ediyor. Peki, bunu nasıl yapabilirsiniz?

AYRICA: Nasıl Olgun Olunur? Olgunlaşma Belirtileri Nelerdir? Olgunlaştığını Nasıl Anlarsın?

Örneğin hangi konuda endişe ettiğinizi ve altında yatan sebebi bularak başlayabilirsiniz. Bir iş görüşmesi için mülakata çağırıldığınızı düşünün. Bilirsiniz, iş mülakatları zorlayıcı olabiliyor. İş sahipleri sizi farklı sorularla manipüle etmeye çalışırken, dikkatli olmanız gerekiyor.

AYRICA: Overthinking (Çok Fazla Düşünme) Nedir? Nasıl Kontrol Altına Alınır?

Mülakata gitmeden önce, endişeleriniz ortaya çıkmaya başlayacaktır. “Yapamayacağım. Hiçbir soruya cevap veremeyeceğim. Hazırlıklı olmadığımı düşünecekler. Bazı konular hakkında bilgim yok, nasıl cevap veririm?” gibi sorular zihninizde belirebilir.

AYRICA: Üzgünken Ne Yapılmalı? Üzgün Olduğunuzda Bunları Okuyun!

Bu durumda, işlerin nasıl ilerleyeceğini yaşamadan bilemezsiniz, bunu kendinize hatırlatın. Ayrıca, karşınızdaki kişilerin de, sizin gibi birer insan olduğunu ve, bulundukları konuma gelmek için, sizin gibi mülakata çağırıldıklarını kendinize hatırlatın. Ayrıca, siz akıl okuma özelliğine sahip değilsiniz, bu kişiler sizinle ilgili ne düşünecek, bilemeyeceksiniz.

AYRICA: İnsanlarla Paylaşmamanız Gereken Şeyler Nelerdir? (8 Madde)

Yapamayacağınızı düşünmek yerine, bilemediğiniz sorular karşısında dürüst olun ve bunu belirtin. Negatif düşünceler, sizi olumsuz koşullar yaratmaya meyilli hale getirebilir. Dış dünyadaki hiçbir şeyi kişisel olarak algılamayın. Negatif düşüncelerinizi kontrol altına almayı öğrenmeniz gerekiyor.

AYRICA: Bunları Yaptığınız için Asla Özür Dilemeyin!

Farkındalık Yaratın

Aslında en önemli adım, kişisel kaygı probleminizin farkına varmak ve bir noktada bu durumu kabullenmekten geçiyor. Sosyal fobiniz, yaşamınız devam ederken, sizi her anlamda zorluyor ise, bir kere bu sorunun neden kaynaklandığını bilmek gerekiyor.

AYRICA: Size Anlam Kazandıracak 5 Nezaket Davranışı

Sosyal fobinin neden oluştuğu konusunda, genetik faktörlerin de etkili olduğunu biliyor muydunuz? Yani yaşadığınız sosyal fobi, ailenizdeki kişilerden size geçmiş olabilir. Detaylı yapılan araştırmalar ortaya koyuyor ki, sosyal anksiyete bozukluğunda, genetik yatkınlığın önemli ölçüde etkisi olabiliyor.

AYRICA: Kurtulmanız Gereken 11 Alışkanlık - Bırakılması Gereken Alışkanlıklar

Belirtileri kendinizde hissettiğiniz andan itibaren kaçış yolları belirlemek yerine, bu durumun üstesinden nasıl gelebilirim? diye düşünmeniz ve bu doğrultuda harekete geçmeniz gerekiyor.

AYRICA: Ne Kadar Kırılsanız ve Öfkelenseniz de Yapmamanız Gereken 5 Şey

Odak Noktanızı Değiştirin

Sosyal kaygı bozukluğu durumlarında, odak noktamızda her zaman biz oluruz. Örneğin, bir ortam içerisindeysek, herkesin bize baktığını, bizim hakkımızda konuştuğunu düşünebiliriz. Bu gerçek olmasa bile, zihnimiz bu görüntüyü yaratır ve beyin stres hormonunu salgılamaya başlar. Hareketlerinizde tutukluk, yüzünüzde kızarma gerçekleşir.

AYRICA: Doğru Karar Nasıl Verilir? Doğru Kararı Vermenin 13 Önemli Kuralı

Öncelikle, kimse sizi yargılamıyor, bunu düşünerek rahatlamaya çalışabilirsiniz. Söylemesi yapmasından kolay olabilir, kabul ediyoruz ancak denemeye değer. Odak noktanızı, kişilerin sizin hakkınızda ne düşündüğüne değil de, onların kendisine çevirin.

AYRICA: İnsanın Sahip Olması Gereken Küçük ama Anlamlı Şeyler

Örneğin, diyaloglara girmeye, sohbetlerine katılmaya çalışın. Bir noktadan sonra rahatladığınızı ve hissettiğiniz kaygı bozukluğunun verdiği stresin azaldığını fark edeceksiniz. İnsanlarla etkileşime girerek, ana odaklanabilirsiniz. Stres yaptığınız anlarda ise, kimsenin sizi yargılamayacağını düşünün çünkü karşınızdaki kişiler de zaman zaman bu gibi durumları yaşayabilen normal birisidir. Hiçbir farkınızın olmadığını unutmayın ve bu planla hareket edin.

AYRICA: Güçlü İnsanların Özellikleri Nelerdir? Güçlü İnsanlar Nasıl Davranır?

Kaçmayı Bırakın - Küçük Adımlarla da Olsa Harekete Geçin

Kendinizde, sosyal fobiye neden olan belirtileri, muhtemelen onları yaratan nedenlerden kaçtığınızda fark etmiş olabilirsiniz. Bunu yapmayı bırakın. Kaçmayı tercih ettiğiniz anda, sorunlarınızın daha da büyüyeceğini bilmelisiniz. Sosyal anksiyeteniz kronik bir hale gelebilir ve kendinizi hayatınızın tümünde, bir şeylerden kaçarken bulabilirsiniz.

Örneğin, konuşma korkusu, ön plana çıkmanızı engelleyebilir, sınıfta en arka sırada oturmak zorunda kalırsınız, sunum derslerinde eksi puan alırsınız, iş ortamında kendinizi ifade edemediğiniz için fikriniz dahi alınmayabilir.

Küçük adımlar atarak başlayın. Örneğin, iş arkadaşlarınız tarafından yargılanmamak için, onlardan ayrı yemeğe çıkıyorsanız bunu yapmayı bırakın ve onlarla birlikte yemeğe çıkın. Keyifli sohbetlerin size iyi geldiğini gördüğünüz anda, bu korkunuzu da yenmiş olacaksınız. Sınıfta sosyal becerileri iyi olan bir arkadaşınızın yanına oturun ve onunla sohbet ederek, ondan taktikler öğrenin.

Sunum derslerini iyi yapabilmek için, en yakın arkadaşlarınızı karşınıza alın ve sunumu ilk önce onlara yapın. Bu adımlar, korkularınızın üzerine gitmek ve onları ortadan kaldırmak için yeterli olmasa da, başlangıç olarak harika sonuçlar verebilir.

Nefesinizi Kontrol Altında Tutmayı Öğrenin

Kaygı, tetikleyen nedenlerin varlığı ile birlikte, vücudunuzda birtakım değişikliklere neden olur. Sosyal anksiyete bozukluğunun fiziksel belirtileri başlığı altında saydığımız bu değişikliklerde, nabzınız yükselir, yüzünüz kızarır, nefes almakta güçlük çekebilirsiniz.

Bu yüzden, doğru nefes alma yöntemini bilmeli ve nefesinizi kontrol altında tutmalısınız. Olası bir kaygı anında, nefes egzersizi yaparak vücudunuzu sakinleştirebilirsiniz.

Mutlaka Uzmandan Destek Alın

Sosyal kaygı bozukluğu, tek başına üstesinden gelemeyeceğiniz bir seviyede olabilir. Bu durumda, alanında uzman bir psikiyatri doktorundan destek alabilirsiniz.

Gerek bireysel, gerek grup terapileri, gerek ilaçla tedavi yöntemiyle bu sorunun üstesinden kolaylıkla gelebilmeniz mümkün. Mental sağlığınızı korumak adına, mutlaka bu seçeneği değerlendirmenizi tavsiye ederiz.

Hayatınızda İşe Yarayabilecek Değişiklikler Yapın

Sosyal fobi rahatsızlığı elbette ki uzman kontrolünde üstesinden gelebileceğiniz bir rahatsızlık olsa da, başlangıçta bu durumun önüne geçebilmeniz mümkün olabilir. Sosyal fobinizi tetikleyecek durumlarla kolaylıkla baş edebilmeniz için, hayat tarzınızda değişikliklere gidebilirsiniz.

Örneğin, düzenli egzersiz yapın, beslenme tarzınızı değiştirin, aktif bir yaşam tarzı oluşturun, sosyal gruplara katılın, uyarıcı içecekleri içmeyi bırakın, uyku düzeninizi koruyun, olumsuz durumlar içerisinde olmamaya çalışın, olumsuz insanlarla vakit geçirmeyin, olası sorunlar karşısında kaçmak yerine çözüm arayışı içerisinde olun.

Bu tarz değişiklikler başta özgüven probleminizin yok olmasını ve beraberinde de ihtiyacınız olan cesaret ve inanca sahip olabilmenizi sağlayacaktır.


Bu yazımızda, siz değerli ziyaretçilerimiz ile sosyal fobi (sosyal anksiyete bozukluğu) nedir? Sosyal fobinin duygusal, fiziksel, psikolojik belirtileri nelerdir? sorularına cevap verdik. Ek olarak, daha iyi açıklayabilmek adına, gün içinde veya olası bazı durumlarda yaşanılan sosyal fobi örneklerine de değindik. Umuyoruz ki, bu rahatsızlığın üstesinden gelebilmek için, yeterli inanç ve cesarete sahipsinizdir. Ruh sağlığının da, en az beden sağlığı kadar önemli olduğunun altını çizmek istiyoruz. Sağlıkla kalın.

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu