Tavsiyeler

Kurtulmanız Gereken 11 Alışkanlık - Bırakılması Gereken Alışkanlıklar

Kurtulmanız Gereken 11 Alışkanlık

Her insanın elbette ki, bazı olumsuz durumları olabilir. Hayatla baş etmeye çalışırken veya kendimize bazı durumları açıklarken sığındığımız bu durumlar, fark etmeden insana zarar veriyor aslında. Türlü bahanelerle yaşamı erteliyoruz farkında olmadan. Gereksiz insanlarla muhatap olurken, onların değer yargılarına göre kendimizi yargılıyoruz acımasızca. Ya da her şeyin en iyisini biz biliriz tavırlarıyla insanlardan önce biz kendimizi zehirliyoruz. Farkında olarak ya da olmayarak kendimize ne kadar çok zarar veriyoruz aslında. Bunlardan kurtulmak da yine insanın elinde. Kararlı olmak, başarabileceğinize inanmak ve bu olumsuz durumlardan kurtulduğunuzda yakalayacağınız mükemmel ivmeyi düşlemek çok önemli! Bu yazımızda, tam da bu kurtulmanız gereken 11 alışkanlık nedir? bundan bahsediyor olacağız. Bizi zehirleyen, hayatımızı olumsuz olarak etkileyen bu alışkanlıklar nedir? Bunlardan neden kurtulmamız gerekir? Hadi gelin bırakılması gereken alışkanlıklar nelermiş, birlikte bakalım.

AYRICA: Size Anlam Kazandıracak 5 Nezaket Davranışı

Bırakılması Gereken Alışkanlıklar

Bırakılması Gereken Alışkanlıklar

Kendinize Olan Güvensizlik

Belki de hayatta, birçok şeyde sizi engelleyen, ileri doğru adım atmanıza izin vermeyen tam olarak bu duygu olabilir. Eğer kendinize yeteri kadar güven duymuyorsanız, birçok şeyde kendinizi öne atamaz, hep geri planda kalabilirsiniz.

AYRICA: Özgüvene Zarar Veren Davranışlar Nelerdir? (6 Adet)

Eğitim, kariyer ya da ilişkilerde yaşadığınız güvensizlikler sizi olumsuz anlamda etkiliyor olabilir. Kendinize güvenmeniz, bunu başarabilmeniz gerekiyor. Bu duygudan kurtulmalısınız. Cesaretli olabilmenin, kendinize güvenebilmenin bir yolunu bulmalısınız.

AYRICA: Özgüveni Geliştirmek için Bugün Yapılabilecek 3 Güçlü Şey

Unutmayın sizi sizden başka hiç kimse ileriye taşımaz. Atacağınız bütün adımlar yalnızca ve yalnızca size aittir.

Negatif İnsanlarla Vakit Geçirmek

Sizi her zaman bir adım geriye düşürecek bu durum, hayatınızı olumsuz yönde etkileyen, size kapasitenizin değerinin yalnızca bu grupla sınırlı olduğunu düşündüren bu alışkanlıktan kurtulmanız gerekiyor.

AYRICA: Bunları Yaptığınız için Asla Özür Dilemeyin!

Etraflarına sürekli negatif enerji yayan bu insanlar, bir süre sonra ruh halinizi de olumsuz etkilemeye başlayabilir. Saygı duyduğunuz ya da mecburi hissettiğiniz için bu insanlarla vakit geçiriyor iseniz, bu alışkanlığınızdan kurtulmanız ve kendinizi düşünmeniz gerekiyor.

AYRICA: İnsanlarla Paylaşmamanız Gereken Şeyler Nelerdir? (8 Madde)

Gereken mesafeyi koyabilmek ve istenildiğinde kolaylıkla ulaşılabilir olmamak için dikkatli ancak önemli adımlar atmak sizin elinizde.

AYRICA: Üzgünken Ne Yapılmalı? Üzgün Olduğunuzda Bunları Okuyun!

Yargılayıcı Olmak

Bazı insanlar ne yazık ki peşin hüküm vermeyi, dinlemeden yargılamayı ve söz hakkı vermeden olayları sonuçlandırmayı seviyor. Bu iyi bir tutum sayılmaz. Eğer böyle bir alışkanlığınız var ise bundan kurtulmanız önem arz ediyor.

AYRICA: Nasıl Olgun Olunur? Olgunlaşma Belirtileri Nelerdir? Olgunlaştığını Nasıl Anlarsın?

Her insanın göründüğü gibi olmayabileceğini, herkesin yaşamının farklı olduğunu ve farklı mücadeleler içinde olduğunun bilincinde olmalı, yargılayıcı bir tutum sergilemekten vazgeçmelisiniz.

AYRICA: Manipülatif, Sorunlu, Sinir Bozucu, Zor İnsanlarla Nasıl Başa Çıkılır?

İnsan ilişkilerini olumsuz etkileyen, yanlış anlaşılmalara neden olabileceğiniz bu tutum, hayat boyu sizi yalnız bırakabilir, bizden söylemesi!

AYRICA: Hayatta Hangi İlkelere Sahip Olmalısınız? Hayat İlkeleri Nelerdir?

Bahaneler

Hayatınızın her alanında ileriye doğru adım atmaktan kaçınıp, bunu türlü bahanelerle yapıyor iseniz, bir zaman sonra bunu alışkanlık haline getirdiğinizi fark edebilirsiniz.

AYRICA: İnsanlardan Beklemeyi Bırakman Gereken 8 Durum

Eğer olmayan bahanelere sığınıyorsanız, bunu bir kaçış yolu olarak görüyorsanız, bu durumdan kurtulmanız gerekiyor. Çünkü yaşam bahanelerle değil, cesaretle sınanmalı.

AYRICA: 10 Adımda Motivasyon Nasıl Yüksek Tutulur?

Kendinize bahaneler yaratmayı bırakın ve her ne konuda harekete geçmeniz gerekiyor ise, hareke geçin. Unutmayın zaman sizi beklemiyor.

AYRICA: Hayallere Saplanıp Kalmaktansa Harekete Geçmenin 2 Küçük Yolu

Tutumsuzluk

Normal, sağlıklı bir birey olarak, hayatta tutumlu ve dengeli kararlar vermeniz gerekiyor. Zincirleme bir halkanın, dengesizlikle bükülmesi, hayatınızı olumsuz yönde etkileyebilir.

AYRICA: İnsanları Umursamamanın Yolları Nelerdir? (5 İpucu)

Tutumsuz tavırlar sergilemek, şikâyetçi ve küçümser bir şekilde davranmak size ve ilişkilerinize zarar verebilir. Dengesiz hareketlerde bulunmak ve dengesiz düşüncelere sahip olmak, iş hayatınızda bile sizi olumsuz etkileyecektir. Eğer böyle bir alışkanlığa sahip iseniz, bu alışkanlığınızdan kurtulmanızı tavsiye ederiz.

AYRICA: Endişelerimden Nasıl Kurtulurum Diyenler için 5 Güçlü Adım

Tutumsuzluğu ve dengesizliği bir alışkanlık haline getirmek, size faydadan çok zarar getirecektir. Dikkatli olmanızı öneririz.

Kendiniz Hakkında Negatif Düşünmek

Elbette ki her insan kendisine karşı tarafsız olamaz, tarafsız bir şekilde de kendisini yargılayamaz. Ancak bu olumsuz düşüncelerle boğuşmanız gerektiği anlamına gelmez.

AYRICA: Overthinking (Çok Fazla Düşünme) Nedir? Nasıl Kontrol Altına Alınır?

Kendinize karşı pozitif olmalı ve eksik gördüğünüz yanlarınızı olumlu bir duyguyla tamamlamanız gerektiğini söylemeliyiz. Aynada kendinize baktığınızda beğenmediğiniz yüzün, bir başkasının hayali olabileceğini unutmamalısınız.

AYRICA: Hayatı Değiştirmek için Ne Yapmalı? (5 Öneri)

Saçınızın rengi, gözlerinizin küçüklüğü ya da boyunuzun kısalığı gibi önemi olmayan şeyler hakkında negatif, sert düşünceleri zihninizden atmalısınız. Aynı şekilde karakterinizde eksik olduğunu düşündüğünüz yanlarınız var ise bu konu hakkında kötü düşüncelere sahip olmak yerine, kendimi nasıl geliştirebilirim diye düşünmelisiniz. Yani kısaca, kendinizi olduğunuz gibi sevmeyi öğrenmelisiniz.

AYRICA: Kendini Başkalarıyla Kıyaslamaktan Nasıl Kurtulurum?

İnsanları Mutlu Etme İsteği

İnsanları mutlu etme isteği zaman zaman aşırıya kaçan bazı davranışlara neden olabiliyor. Siz insanları mutlu etmek için çırpınsanız dahi, temelde iyi niyet taşıyan bu davranış, karşı tarafın ilgisizliği ile çatışınca, üzülebiliyorsunuz. O yüzden insanları mutlu etme isteğinden kurtulmanız, sadece hak eden kişileri mutlu etmeniz gerekiyor.

AYRICA: Nasıl Hayır Denir? Hayır Demek için Ne Yapmalı? (10 Güçlü İpucu)

Böyle bir alışkanlıktan kurtulmak belki size zor gelebilir. İçinizde kendiliğinden gelen bu durumu elbette ki hemen yok etmek mümkün olmayabilir. Ancak siz karşılık beklemeden insanları mutlu etmek istiyor olsanız da, kabul etmek gerekir ki, içten içe bu durum karşısında memnun edilmeyi de bekliyorsunuz.

AYRICA: Şu Anda Ruh Halini İyileştirme için 3 Basit Yol

Alacağınız basit bir teşekkür bile size kendinizi iyi hissettirebilir fakat herhangi bir tepki göremediğiniz zamanlarda ise üzülebilirsiniz. Bu yüzden hayatınızda gerçekten hak eden ve mutluluğunuza ortak olabilecek insanları mutlu edin.

AYRICA: Daha Basit Yaşamanın Yolları Hakkında 3 Adım

Erteleyici Olmak

Hayat ertelemeye gelmiyor. Her şeyi vaktinde yapmak, olası sorunları ortadan kaldırabilir. Sürekli bir şeyleri ertelemek gibi bir alışkanlığa sahip olmak, birikmiş birçok sorunla uğraşmanıza neden olabilir. Bu yüzden erteleyici bir yönünüz varsa bundan kurtulmanız gerekiyor.

AYRICA: Tembel Olmaktan Nasıl Kurtulurum? (10 Basit Alışkanlık)

Zaman, ne yazık ki sizin kurallarınıza göre işlemiyor. Bugün yapılması gereken işleri bugün halletmeniz, yorucu günler geçirmenizin önüne geçebilir. Ertelemek ve bunu alışkanlık haline getirmek, sağlıklı bir davranış değildir diye uyarımızı yapalım.

Gerekirse planlı hareket etmek, günü planlamak ve not almak gibi yöntemlerle bu alışkanlığınızdan kurtulmaya çalışmalısınız.

Aşırı Alınganlık

Zaman zaman alınganlıklar yapıyor olabilirsiniz. Alınganlık, insani bir tepki olabilir fakat aşırı alınganlık, her türlü ilişkide olumsuz sonuçlara sebebiyet verebilir. Kişinin psikolojisini de olumsuz etkilediğinden, aşırı alınganlıktan kurtulmanız gerekir.

AYRICA: Her Şeyi Kişisel Algılamak Nasıl Bırakılır? (5 Alışkanlık)

Öncelikle neden bu kadar aşırı alınganlık yaptığınızın sebeplerini bulmak gerekir. Özgüven eksikliğiniz ya da kaybetme korkunuz olabilir. Yaşadığınız bazı sağlık sorunları aşırı alıngan bir tutum sergilemenize neden olabilir.

AYRICA: Stres ve Kaygıdan Kurtulmanın Yolları (6 Adım)

Hayatınızı kötü yönde etkileyeceğinizi söyleyebileceğimiz alınganlığı alışkanlık halinden çıkarmak için, neden olan faktörleri iyileştirmek önemlidir.

Her Konuda Haklı Olduğunuzu Düşünmek

Hemen hepimiz kendi doğrularımıza sahibiz ancak bu doğrular, ‘gerçekle’ örtüştüğü sürece doğrudur. Hal böyle iken, doğruların değişkenlik gösterebileceği bilinirken, her konuda haklı olmamız mümkün değildir.

İnsan olarak inandığınız, güvendiğiniz olguların bir başkasının doğruları olmayabileceğini kabullenin ve her konuda haklı olamayacağınızı fark edin. Böyle düşünmek sizi yıpratıcı gerçeklerle karşı karşıya koyabilir, bu yüzden bu düşünceden kurtulmanız gerekir.

Aşırı Stres Yapmak

Stres, olumsuz ögelerin temelinde yatan bir unsurdur. Aşırı stres, aşırı kaygı insanın psikolojisi olumsuz etkileyebilir. Eğer hayatınızda birçok stres faktörü var ise, bu etkenleri değiştirmeniz, iyileştirmeniz gerekebilir. Aşırı stres yapmak, kaygı bozukluğu (anksiyete) yaşamanıza neden olabilir. Bu durumda bu alışkanlığınızdan kurtulmak için, profesyonel olarak yardım almayı düşünebilirsiniz. Mutlaka faydasını göreceksiniz diye tavsiye ediyoruz.

AYRICA: Anksiyete Nedir? Nasıl Anlaşılır? Anksiyeteli Birine Nasıl Davranmalı?

Hayat siz yaşayıp giderken, durup sizi toparlamak için vakit harcamaz, bunu bilmelisiniz. Bunu en başta siz yapmalısınız. Bazen, neden hayatım böyle? Neden insanlarla iletişimim yetersiz? Neden hiçbir şey istediğim gibi olmuyor? gibi düşüncelere kapılabilirsiniz. Aslında hayatta nasıl bir insan olduğumuz çok önemli. Nasıl bir insan olduğumuz, hayatta alacağımız rollerle nasıl baş edeceğimizi belirliyor. Kendi kendinize oturup eksi ve artı yönlerinizi, tarafsız, gerçekçi bir bakış açısıyla değerlendirmenizi tavsiye edebiliriz. Değiştirmeniz gereken yönleriniz, üzerine gidip geliştirmeniz gereken taraflarınız ve daha yapacağınız birçok keşiften sonra da, cesaret ve özgüvenle kendinizde bir değişim yaratmanız gerekebilir.

AYRICA: Anksiyeteyle Nasıl Başa Çıkılır? (5 Pratik Adım)

Bu yazımızda bırakılması gereken alışkanlıklar konusunda sizlere örnek olsun diyerek, eğer var ise, kurtulmanız gereken 11 alışkanlıktan bahsettik. Saydığımız bu alışkanlıklar gerçekten de hayatınızı olumsuz etkileyebilir. Kendinize soracağınız birçok sorunun cevabını size bu alışkanlıklar verebilir. Örneğin, bir ilişki yaşıyor iseniz ve zaman zaman kendinize, neden ilişkim böyle? Neden kendimi ifade edemiyorum diye sorabilirsiniz. Bu soruların cevabı özgüven eksikliğiniz, aşırı alınganlık yapmanız gibi birçok sebep olabilir. Unutmayın, değişim siz istemeden başlamaz ve siz istemeden de asla uyanmaz.

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu