Tavsiyeler

Ponstan Forte (500 mg) Nedir? Ne İşe Yarar? Adet Sancısına İyi Gelir mi?

Ponstan Forte (500 mg) Nedir?

İlaçlar gündelik hayatın en önemli kurtarıcıları olarak hayatımızda önemli bir yer almaktadır. Türlü sağlık sorunları sebebiyle hastaneye gittiğinizde reçete edilen ilaçların ne işe yaradığını bilmek, sağlık sorunlarınıza iyi gelip gelmeyeceğini öğrenmek faydalı olabilir. Bu içeriğimizde sıklıkla reçete edilebilen ve ne işe yaradığı merak edilen Ponstan Forte (500 mg) nedir? Ne işe yarar? bu konuyu ele alıyor olacağız.

AYRICA: Benexol Nedir? Ne İşe Yarar? Ne için Kullanılır?

Ponstan Forte; etken maddesi mefenamik asit, yardımcı maddeleri metil selüloz, prejelatinize nişasta, mısır nişastası, sodyum lauril sülfat, mikrokristalin selüloz, susuz koloidal silikon, magnezyum stearat, talk, metilhidroksipropilselüloz, titanyum dioksit, makrogol 6000, sarı demir oksit, vanilin olan, açık sarı renkte, bir yüzünde Ponstan Forte yazan, oval bikonveks film kaplı tabletlerdir.

AYRICA: Tranko-Buskas Nedir? Ne İşe Yarar? Ne için Kullanılır?

İçindekiler

  1. Ponstan Forte Ne İşe Yarar?
  2. Ponstan Forte Nasıl Kullanılır?
  3. Ponstan Forte Yan Etkileri Nelerdir?
  4. Ponstan Forte Hangi Durumlarda Kullanılmaz?
  5. Ponstan Forte Hamilelikte Kullanımı

AYRICA: Cyclo-Progynova Nedir? Nasıl ve Niçin Kullanılır?

Ponstan Forte Ne İşe Yarar?

Ponstan Forte Ne İşe Yarar?

Ponstan Forte 500 mg’lık 20 tabletler şeklinde ilaç kutusundan çıkmaktadır. Ponstan Forte; romatizmal hastalıklara eşlik eden akut ve kronik ağrılar, kas ve omurga ağrıları, sakatlanma, incinme, ameliyat sonrası ağrı, iltihap ve şişlik gibi durumlarda ve ağrılı adet dönemlerinde reçete edilebilmektedir. Özellikle ağrılı adet dönemlerinde kurtarıcı bir ağrı kesici olarak görülür.

AYRICA: Adet Ağrısı Nasıl Geçer? Adet Ağrısına Ne İyi Gelir? Ne Yapılmalı?

Ponstan Forte güçlü ağrı kesiciler grubunda yer alan bir ilaçtır ve ağrılı adet dönemleri geçiren kadınların yüksek oranda ilaçtan memnun kaldığı gözlemlenmiştir.

AYRICA: Yumurta Tembelliği (Polikistik Over Sendromu) Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Adet dönemlerinde yoğun kramplar, sancılar ve ağrılardan şikâyet ediliyor ise Ponstan Forte kullanılabilir ancak öncelikle doktorunuzun bu ilacı reçete etmesi gerekmektedir. Doktor bilgisi olmadan hiçbir ilaç kullanılmamalıdır.

AYRICA: Myom Nedir? Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Ponstan Forte Nasıl Kullanılır?

Ponstan Forte tableti çiğnenmeden, parçalanmadan bütün olarak su ve yemeklerle birlikte yutulmalıdır. Adet ağrısı için ise sancı başladığı anda Ponstan Forte alınmalıdır.

14 yaş altındaki kişilerin Ponstan Forte kullanmaması önerilir. 16 yaş öncesi ile ilgili Ponstan Forte etkileri ile ilgili yeterli kanıtlanmış bilgiler olmadığından, ilacın 16 yaş üzeri kişiler tarafından kullanılması önerilir.

Ponstan Forte Nasıl Kullanılır?

Yine 65 yaş ve üzerindeki kişilerin, böbrek fonksiyonlarının azalması, ülser ve kanama olasılığı yüksek olduğundan Ponstan Forte ilacını dikkatli bir şekilde kullanmaları tavsiye edilir.

Doz alımı 14 yaş üzeri ve erişkinlerde günde 3 kere normal kabul edilmektedir ancak özellikle mide hassasiyeti var ise ilacın dozunun doktor tarafından belirlenmesi ve ilacın yemeklerle birlikte yutulması gerekmektedir. Doktorun belirlediği doz alımı dışına çıkılmaması önerilir ve günlük doz alımı kaçırıldığında telafi edilmemelidir.

Ponstan Forte Yan Etkileri Nelerdir?

Ponstan Forte diğer ilaçlar gibi olası yan etkilere neden olabilmektedir. Eğer aşağıdaki yan etkilerden herhangi birini bu ilacı kullanırken yaşadı iseniz, acil olarak ilacı kullanmayı bırakmanız ve bir doktora görünmeniz gerekir.

Olası Yaygın Yan Etkiler

  • Mide bulantısı
  • İshal
  • Halsizlik
  • Karın ağrısı
  • Kabızlık
  • Kusma

Ciddi Yan Etkiler

Ponstan Forte kullanıldığında aşağıdaki ciddi yan etkilerden herhangi birini yaşadı iseniz Ponstan Forte’ye karşı ciddi alerjiniz var demektir. Acil olarak doktora görünmeniz gerekir.

  • Deride döküntü, kızarıklık, kabarma vb.
  • Yüzde şişme
  • Hırıltı ya da nefes alamama durumları
  • Şiddetli mide ağrısı
  • Siyah ya da kana bulanmış dışkılama
  • Kan kusma vb.
  • Göğüs ağrısı
  • Sarılık
  • Kalp çarpıntısı
  • Bağırsak kanaması ya da bağırsak yırtılması vb.

Ponstan Forte Hangi Durumlarda Kullanılmaz?

İlaçlar etken ve yardımcı maddeler içermektedir ve her ilaç gibi Ponstan Forte ilacı da yan etkilere neden olabilir. İlaçların etken ve yardımcı maddeleri, bazı insanlarda alerjik etkilere neden olabilmektedir.

Bu nedenle prospektüste yazan ilaç ile ilgili bilgileri iyi okumak gerekir. İlacın aşağıdaki durumlarda kesinlikle kullanılmaması gerekmektedir.

  • Astım, saman nezlesi (alerjik rinit), ciltte görünen kabarık, kaşıntı, kızarıklık vb. cilt hastalıkları (ürtiker)
  • Aspirin, ibuprofen gibi ağrı kesicilere karşı duyarlıysanız,
  • Kanama yatkın bir hastalığınız var ise,
  • Mide ya da bağırsaklarda ülser, iltihaplı kalın bağırsak hastalığı vb. iseniz ve böyle bir öykünüz var ise,
  • Böbrek fonksiyonları bozukluğu,
  • Kalp ya da karaciğer yetmezliği,
  • Kan ve kan hücre yapımı ile ilgili bir fonksiyonel bozukluk,
  • Kalp damar ameliyatı öncesi ve sonrasındaki ağrı için,
  • Hamileliğin son üç aylık döneminde iseniz, Ponstan Forte kullanılmaması önerilmektedir.

Ponstan Forte Hamilelikte Kullanımı

Hamilelikte ilaç kullanımına dikkat edilmesi gerekmektedir çünkü hamilelikte kullanılan ilaçlar bebeğin gelişimini etkileyebilmektedir. Bu bağlamda Ponstan Forte kesinlikle gerekli değil ise hamileliğin ilk ve ikinci üçüncü aylarında kullanılmamalıdır.

Kullanıldığında ise mümkün olduğu kadar düşük dozda ve kısa süreli olarak kullanılması gerekmektedir. Hamileliğin son ayında da kullanılmaması önerilmektedir.

İlacın etken maddesi olan mefenamik asit, doğurganlığı azaltabileceğinden hamile kalmayı planlayan kişilerin de ilacı kullanmaması önerilmektedir. Hamile kalmak için çabalayan kişilerin mefenamik asit alımını durdurmaları gerekmektedir.

Mefenamik asit, hamileliğin ikinci ve üçüncü aylarında kullanılması anne karnındaki bebeğin böbrek yetmezliğine neden olabilir. Bebeğin etrafında bulunması gereken amniyotik sıvı miktarı bu duruma bağlı olarak azalır ise ciddi problemler yaşanabilir. Ponstan Forte anne sütüne geçmektedir, bu nedenle emzirme dönemlerinde de bu ilacın kullanılması önerilmez.


Ponstan Forte nedir? Ne işe yarar? bu içeriğimizde sizler için genel bilgiler vermeye çalıştık. Bu yazı yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve kesinlikle tavsiye niteliği taşımamaktadır. En doğru bilgiyi size doktorunuz verecektir. İlacı doktor bilgisi olmadan kesinlikle kullanmamanız gerekir. Sağlıklı günler dileriz.

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu