Tavsiyeler

Myom Nedir? Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Myom Nedir?

Myomlar kadın rahimlerinde sıklıkla karşılaşılan pelvik sorunlarından birisidir. Üreme dönemindeki her 5 kadından 1’inde myom oluşumu gözlemlenmiştir. Yoğun adet kanamaları, adet düzensizliği, pelvik bölgede ağrı gibi belirtilerle kendisini gösterir. Rahmin düz kasında gelişerek farklı boyutlara ulaşabilen iyi huylu tümörler olarak adlandırılan Myom nedir? Myom belirtileri nelerdir ve myom nasıl tedavi edilir? sorularının cevaplarını vereceğimiz bu yazımızda, buna ek olarak myom çeşitleri ve myom tanısında kullanılan yöntemlerden de bahsediyor olacağız.

AYRICA: Kalbi Nasıl Koruruz? Sağlıklı Bir Kalp için Yapılması Gerekenler

İçindekiler

  1. Myom Nedir?
  2. Myom Neden Olur?
  3. Myom Belirtileri Nelerdir?
  4. Myom Türleri Nelerdir?
  5. Myom Tanısı Nasıl Konur?
  6. Myom Nasıl Tedavi Edilir?
  7. Myomlar Hamile Kalmayı Engeller mi?
  8. Myom Ameliyatından Sonra Ne Zaman Hamile Kalınabilir?

AYRICA: Derin Uykunun Önemi ve Sağlığa Faydaları

Myom Nedir?

Myom Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Myom, söylediğimiz gibi rahim iç duvarında, rahim iç kasında, rahim dış duvarında ve rahim ağzına yerleşebilen iyi huylu tümörlerdir. Rahim ağzına yerleşebilen myomlar, vajinaya da sarkabilmektedir.

AYRICA: Uyku Kalitesini Artırmanın Yolları (9 Önemli İpucu)

Tıpta bilinen diğer isimleri fibroid veya leiomyoma olarak oluşum gösteren bu iyi huylu tümörler, genellikle 20 ile 45’li yaşlar arasında görülür. En sık görülme yaş aralığı ise 30 ile 45 yaş aralığıdır.

AYRICA: Göz Sağlığını Korumak için 5 Faydalı Tavsiye

Myomların görülme sıklığı %20 oranla en çok üreme döneminde gerçekleşir. Yine buna bağlı olarak östrojen hormonu fazla çalışan bir kadının da myom oluşumunda risk taşıdığı bilinmektedir çünkü myomun nasıl oluştuğu sorusuna net bir yanıt verilemese de, östrojen hormonunun sebep olduğu düşünülmektedir.

AYRICA: Adet Ağrısı Nasıl Geçer? Adet Ağrısına Ne İyi Gelir? Ne Yapılmalı?

Myomların boyutları farklılık gösterebilir. Genellikle 1 ila 20 cm çapında olabilen myomlar kadınlar tarafından fark edilememektedir. Myomlar rahimde birden fazla da bulunabilir. Bazen bir bezelye tanesi kadar küçük olabilirken, bir kavun kadar büyük myomların da varlığı bilinmektedir.

AYRICA: Yumurta Tembelliği (Polikistik Over Sendromu) Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Genellikle boyutları büyüdüğünde fark edilebilen myomlar, rahimde bulundukları yere göre tehlikeli olabilir. Rahim tüplerine yakın bir yerde bulunan myom gebelik oluşumunu engelleyebilir ve kısırlığa yol açabilir.

AYRICA: Doğumdan Sonra Gaz Kaçırma Neden Olur? Nasıl Önlenir?

Myom Neden Olur?

Myomlar sık karşılaşılan bir iyi huylu tümör olarak bilinirler fakat neden oluştukları ise tam olarak bilinmemektedir. Myom oluşumunu tetikleyen etken olarak östrojen hormonu ve hamilelik hormonu progesteron gösterilmektedir. Bu iki hormonun myom oluşumunda etkin bir faktör oynadığı tahmin edilmektedir.

AYRICA: Doğum Sonrası Depresyon Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?

Myom, menopoz döneminde küçülmeye başlar ve bu durum myom oluşumunu tetikleyenin östrojen hormonu olduğunu düşündürmektedir. Ailesel yapının da myom oluşumunda rol aldığı belirtilmektedir.

AYRICA: Doğum Sonrası Meme Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Myom Belirtileri Nelerdir?

Myomlar iyi huylu tümörlerdir ve genellikle fark edilmezler. Hastalar birçok sebeple kadın doğum polikliniğine başvurabilir ancak myom oluşumunun olup olmadığını anlamak için birtakım belirtiler gözlenebilmektedir. Myom belirtileri nedir? Myom kendisini nasıl belli eder? Myomum olup olmadığını nasıl anlayabilirim? sorularına şu cevapları verebiliriz.

AYRICA: Doğum Çantasında Neler Olmalı? Doğum Çantası Nasıl Hazırlanır?

  • Myomlar uzun süren adet kanamalarına neden olabilmektedir. Anormal kanama bulguları, myom oluşumunun sinyalini verebilir.
  • AYRICA: TV Ünitesi Dekorasyon Önerileri - TV Köşesi Fikirleri

  • Adet takvim düzeni takip edilmelidir nitekim gününden önce veya gününden sonra görülen adetler de myomun belirtisi olabilir.
  • Myomlar özellikle büyümeye başladığında rahime baskı yapabilmektedir. Karın altında hissedilen baskı myom habercisi olabilir.
  • AYRICA: Kadınlar Neden Anne Olmak İster?

  • Büyüyen ve rahatsızlık hissi veren myom, mesaneye baskı yapabilir. Sık idrara çıkma ya da idrarı yaparken hassasiyet yaşatabilir. Mesanenin tam olarak boşaltılamaması da belirtiler arasında yer alır.
  • Adet sancıları ve kramplar artabilir. Kasık bölgesinde ağrıyla birlikte hassasiyet de görülebilir.
  • Myom yoğun adet kanamalarıyla beraber kansızlık ve halsizlik de getirebilmektedir.
  • Cinsel ilişki sonrasında kanamalar ya da ağrılar, myomun varlığına işaret edebilir. Cinsel ilişki sırasında da ağrı görülebilmektedir.
  • Büyüyen myom rektuma baskı yapabilir, bu da kabızlık ve gaz sorunlarına yol açabilir.
  • Myomlar bacak ağrısına da neden olabilmektedir, özellikle myomun bulunduğu kısmı çevreleyen bölgelerde ağrıların görünme riski daha fazladır.
  • Sindirim sorunları da dikkate alınması gereken bir myom belirtisidir.
  • Kısırlığın nedeni myom olabilir.
  • Gebelikte düşük yaşanması myom sebebiyle gerçekleşebilir.
  • Büyük çaptaki myomlar karın bölgesinde şişlikle de kendini gösterebilmektedir.

Myom Türleri Nelerdir?

Myom rahimde oluşum yerlerine göre türlere ayrılmaktadır.

Submüköz Myom

Submüköz myom, rahim içi duvarına yerleşen ve burada büyüyen myomlardır. Rahim iç duvarında büyüyen, gelişen myomlar bulunduğu alanı tahriş eder ve bu da kanamalara sebep olabilir.

Adet döneminde kanamaların uzun sürmesine ya da adet dönem aralığında kanamaların gerçekleşmesine neden olurlar. Rahim içindeki myom büyüdükçe gebelikte düşüğe sebep olabilmektedir.

İntramural Myom

Rahmin kas dokusunun içinde gelişen ve büyüyen myomlara intramural myom adı verilmektedir. Kas dokusunun içerisinde büyümeye başlayan myomlar rahimi de büyütmektedir.

En sık rastlanan myom çeşidi olarak karşımıza çıkan intramural myom, kanamalara ve büyüyen rahimle birlikte gelişen ağrılara neden olabilmektedir. Adet döneminin uzaması ve kanama yoğunluğunun artmasına intramural myomlar sebep olur.

Subseröz Myom

Rahmin dışına doğru büyüme ve gelişme gösteren myomlara subseröz myom adı verilmektedir. Genellikle belirti vermezler ve kanamalara neden olmazlar.

Ancak myomun çapı büyüdükçe rahim boşluğuna baskılar yapabilir ve kişinin karnının bir tarafı daha şişkin görünür.

Saplı (Pediküllü) Myom

Subseröz veya submüköz myomların rahme ince bir sapla bağlı olmasına saplı (pediküllü) myom adı verilir. Burada ince bir sapla bağlı olan myomlar hareket halinde olduklarında ağrılara neden olabilmektedir.

Rahmin dışına doğru sapla bağlı şekilde büyüyen myomlar subseröz, rahmin iç duvarına doğru sapla bağlı bir halde büyüyen myomlar ise submüköz myom olarak adlandırılırlar.

İnterligamentöz Myom

Rahmi yerinde tutan bağların arasında gelişebilen myomlara interligamentöz myom adı verilmektedir. Bu myomlara cerrahi olarak müdahale edebilmek çok zordur.

Paraziter Myom

Saplı myomların başka bir organa yapışıp, rahimden bağını koparması ve yapıştığı organın dokusundan beslenerek büyümesi anlamına gelen paraziter myom, büyüyerek rahimden beslenemez hale gelir ve bir süre sonrasında karın içerisine düşer. Organlardan birisine yapışarak büyümeye devam eder.

Vajene Doğmuş Myom

Sapla bağlı olan submüköz miyomların bir süre sonra sapları uzamaya ve vajinaya doğru ilerlemeye başlar. Myomlar çeşitli yerlerde oluşum gösterebilir ve bu durumda, vajene doğan myom da bunlardan birisidir.

Enfeksiyon oluşumu riski taşıyan vajene doğan myomda, yoğun adet kanamaları, kötü koku, akıntı gibi durumlar görülebilir.

Myom Tanısı Nasıl Konur?

Myom yoğun adet kanamaları, adet düzensizliği, kasık, karın ağrısı gibi belirtilerle kendisini gösterebilir.

Bazı myomlar büyüyene ve rahime, rahim dış duvarına, mesaneye baskı yapana kadar fark edilmeyebilir. Belirtiler eşliğinde hastaneye başvurulduğunda yine de bu belirtiler tek başına tanı koymak için yeterli değildir.

Myom için tam teşhis bazı yöntemlerle konulabilmektedir. Myom tanısı nasıl konur? sorusuna şu yanıtları verebiliriz.

Ultrasonografi

Ultrasonografi, ultrason görüntüsü inceleme, başvurulan, en çok tercih edilen tanı koyma şeklidir.

Karın duvarından ya da vajinal kanaldan görüntüleme alma yöntemi ile rahimdeki myomların sayısı, yerleşim yerleri ve boyutları kolaylıkla tespit edilebilmektedir.

Salin İnfüzyon Sonografi (SİS)

Sulu ultrason olarak da bilinen salin infüzyon sonografide, rahim içine sıvı verilerek rahimin şişirilmesi sağlanır. Rahim iç duvarını net bir şekilde görüntüleyen bu işlemle myomların oluşum yeri, adedi, boyutu görüntülenir.

Histeroskopi

Histeroskopi, vajinal kanalla birlikte rahim ağzına sokulan bir cihazdır. Rahime sıvı verilerek rahim şişirilir ve böylelikle cihazdaki kamera yardımı ile myomların varlığı tespit edilir. Uygulama aynı zamanda myomların çıkarılması için de kullanılır.

Histerosalpingografi (HSG)

Histerosalpingografi, rahime ilaç verilerek rahmin röntgeninin çekilmesi anlamına gelmektedir. Bu sayede myom varlığı, sayısı ve boyutu saptanabilmektedir.

Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR)

Bazı myomların tespiti zor olabilir. Bu gibi durumlarda yumuşak dokuları ayrıntılarıyla gösteren MR görüntüleme tercih edilebilmektedir.

Karın, kasık bölgesinde myomun varlığı, büyüklüğü, sayı adedi gibi bulguları çok net bir şekilde ortaya koyan MR, myom tanısında kullanılan yöntemler arasındadır.

Myom Nasıl Tedavi Edilir?

Myomlar her zaman tehlike yaratmayabilir. Küçük boyutlarda kanamaya, düşüğe, adet düzensizliğine neden olmayan, hiçbir belirti vermeyen myomlar için tedavi uygulanmayabilir ancak hastanın düzenli olarak takip edilmesi, myomun ya da myomların boyutlarının gözlemlenmesi gerekmektedir.

Ancak yoğun adet kanamaları, düzensiz adet, kasıklarda ağrı, şişkinlik hissi, kabızlık, cinsel ilişki ve sonrasında hissedilen ağrı ve daha birçok belirtilerde myomun bazı tedavi yöntemleri mevcuttur.

Myom tedavisinde hastanın şikâyetleri doğrultusunda myom teşhis yöntemlerinden sonra, myomun konumu, sayısı ve boyutları hakkında bilgi edinilir ve myomun durumuna göre hangi cerrahi işlemin yapılacağına karar verilir. Myom nasıl tedavi edilir? Myom ameliyat yöntemleri hangileridir? sorularına şu yanıtları verebiliriz.

Laparatomi Ameliyatı (Açık Yöntem)

Myomlar farklı cerrahi tekniklerle tedavi edilebilmektedir. Laparatomi, yani açık ameliyat tekniğinde, genel anestezi verildikten sonra, karın bölgesine kesi açılarak büyük boyutlardaki myomlar alınır ve kesi kapatılır.

Ameliyat sonrasında en az bir ay boyunca cinsel ilişki yaşanmaması, ağır işler yapılmaması gerekir.

Laparoskopi Ameliyatı (Kapalı Yöntem)

Laparoskopik ameliyat kapalı yöntemle yapılan bir myom ameliyat tekniğidir. Açık ameliyatta olduğu gibi geniş bir kesi yapılmaz. Karın ve kasık bölgesinden 1 cm’lik delikler açılır ve optik kamera ile delikten girilerek myomun olduğu bölge gözlemlenir. Yine birkaç cm’lik kesilerle ameliyat gerçekleştirilir.

Kapalı ameliyat tekniğinde, çok fazla kanama olmaz ve hastanın toparlanma süresi daha kısadır. Laparoskopik miyomektomi, daha az ağrı, daha az gözetim altında kalma süresiyle beraber sık tercih edilen bir ameliyat yöntemidir.

Histerektomi Ameliyatı

Yaşı ilerlemiş, gebelik düşünmeyen ya da alınması zorunlu durumlarda, myomun rahimle birlikte alınması işlemine histerektomi ameliyatı adı verilir.

Histeroskopi Ameliyatı

Histeroskop cihazı ile vajinadan girip rahim içerisindeki myomların alınması, rahim duvarlarından myomların kazınması işlemidir. Kesi izi olmadan, ağrı hissedilmeden kolaylıkla halledilebilen bir tedavi yöntemidir.

Myomlar Hamile Kalmayı Engeller mi?

Myomlar oluşum yerlerine göre hamile kalmayı engelleyebilir. Örneğin rahim tüplerinin ağızlarına, rahim ağzına yerleşen myomlar gebelik oluşumunu engelleyebilir, oluşan gebelikte de düşüklere neden olabilir. Myom oluşumu teşhisiyle birlikte myomun çıkarılması gerekmektedir.

Myom Ameliyatından Sonra Ne Zaman Hamile Kalınabilir?

Myom operasyonlarından sonra doktorlar en az 6 ay boyunca hamile kalmayı önermemektedir, buna ek olarak myom ameliyatlarından sonra en az 30 gün boyunca cinsel ilişkiye girilmemesi tavsiye edilir.


Myom, kadınlarda en sık görülen pelvik tümörleridir ve iyi huyludur. Ağrı, alt karın bölgesinde batı hissi, düzensiz adet kanamaları, kansızlık gibi belirtilerle kendisini ele verir ancak bazı myom tipleri hiçbir belirti vermeyebilir. Bu yazımızda myom nedir? Neden oluşur? Myom nasıl tedavi edilir? sorularına cevap verdik. Kadın sağlığı söz konusu olduğunda ihmal edilmemesi gereken bir durum olduğunu dile getirmemiz gerekir. Eğer belirtileri taşıyor iseniz mutlaka kadın doğum sağlık uzmanlarına görünmelisiniz. Sağlıklı günler dileriz.

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu