Tavsiyeler

Cyclo-Progynova Nedir? Nasıl ve Niçin Kullanılır?

Cyclo-Progynova Nedir?

Cyclo-Progynova Draje ambalajın içerisinde, her biri 2 mg estradiol valerat içeren 11 beyaz renkli tablet ve her biri 2 mg estradiol valerat ve 0,5 mg norgestrel içeren 10 açık kahverengi tablet olmak üzere toplamda 21 tablet bulunur. İlaç östrojen ve progesteron hormonlarını içermektedir. Bu yazımızda, Cyclo-Progynova nedir? Nasıl ve niçin kullanılır? sorularına yanıtlar vereceğiz.

AYRICA: Adet Ağrısı Nasıl Geçer? Adet Ağrısına Ne İyi Gelir? Ne Yapılmalı?

İçindekiler

  1. Cyclo-Progynova Nedir? Niçin Kullanılır?
  2. Cyclo-Progynova Nasıl Kullanılır?
  3. Cyclo-Progynova Yan Etkileri Nelerdir?
  4. Cyclo–Progynova Hangi Durumlarda Kullanılmaz?
  5. Cyclo-Progynova Kullanırken Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar Nelerdir?

AYRICA: Yumurta Tembelliği (Polikistik Over Sendromu) Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Cyclo-Progynova Nedir? Niçin Kullanılır?

Cyclo-Progynova Nasıl ve Niçin Kullanılır?

Cyclo-Progynova, östrojen hormonunun eksikliğinde veya azlığında görülen belirtileri gidermek, östrojen seviyesini normale getirmek için kullanılır diyebiliriz.

AYRICA: Myom Nedir? Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Kadınlarda menopoz öncesi azalan östrojen hormonunun giderilmesi için kullanımı tavsiye edilen bu ilaç, adet düzensizliği yaşayan, yoğun kanamalarla birlikte periyodik tabloya göre gününde kanama geçirmeyen kadınların, adet düzeninin sağlanması için de reçete edilebilmektedir.

Östrojen ve progesteron hormonu içeriği sayesinde, rahim üzerindeki etkileriyle birlikte doğal adet döngüsünü düzenler ve her ay rutin bir şekilde adet olunmasını sağlar.

Örneğin, iki ay kanama geçiren ancak üç ay boyunca adet görmeyen bir kadında, hormon düzensizliğinden kaynaklı bir sorun olduğu tespit edildiğinde, adet düzensizliği tanısı koyulduğunda, Cyclo-Progynova reçete edilebilmektedir. İlacın, ayrıca menopoz dönemindeki kadınların kemik erimesi riskine karşın da kullanımı önerilebilmektedir.

Bu yazımızda Cyclo-Progynova kullanım alanları ve yan etkileri hakkında bahsederken, genel bilgiler doğrultusunda hareket ediyoruz. Bu yazının yalnızca bilgi amaçlı olduğunu, en uygun tanı ve tedavinin doktorunuz tarafından belirleneceğini lütfen hatırlatmamıza izin veriniz.

Cyclo-Progynova Nasıl Kullanılır?

21’li tablet, adet döngüsünü düzene sokmak, hormon düzensizliğini dengelemek ve östrojen eksikliğini gidermek için kullanılan bir ilaçtır. İlacın kutusunu açtığınızda karşınıza, 11’li beyaz ve devamında 10’lu açık kahverengi renklere sahip ilaçların, ‘ok’ işareti ile kullanımı gösterilmiş bir dizilim çıkacaktır.

İlaç kutusunda ayrıca periyodik tablonuzu ve ilaç alım günlerinizi kontrol edebileceğiniz ‘yapıştırmalı’ bir takvim çıkartması da bulunur. Kullandığınız her ilacın arkasına, o günün tarihini yapıştırır iseniz, ilacın gün takibini yapabilmeniz kolaylaşır.

İlacı her gün aynı saatte, tabletteki ok işaretlerini takip ederek almanız gerekmektedir. Unutulan bir ilaç, gün içinde başka bir saatte alınamaz. Adet düzensizliğini dengeye sokmak için, 21 günlük ilaç kullanımı sonrasında, ilaca 7 günlük bir ara vermeniz gerekir.

Böylelikle 21 gün döngüsü bittiğinde her ay düzenli olarak adet görmeniz mümkün olacaktır. Duruma göre ilacı 6 veya 8 ay boyunca kullanmanız gerekebilir, burada önemli olan tedavinizde, ne kadar kullanıma ihtiyaç duyduğunuzun belirlenmesidir.

Cyclo-Progynova Yan Etkileri Nelerdir?

  • İlaç, rahim üzerinde etki göstermektedir ve zaman zaman aniden giren kramplar ve ağrılara neden olabilmektedir. Ancak endişelenecek bir durum yoktur. Adet döngüsünün normal bir rutine dönüşebilmesi için, bu doğal bir durumdur.
  • İlacın en önemli yan etkisinin, damar içerisinde pıhtı oluşturabilme riski olduğu belirtilmektedir. Doktorunuz, tromboz dediğimiz bu olayda, risk faktörüne yakınlığınızı kontrol etmelidir. Eğer riskli bir hasta iseniz, başka bir tedavi seçeneği belirlenebilir.
  • Cyclo-Progynova kullanımı, meme kanseri riskini artırmaktadır. Bu yüzden, ilacı kullandığınız ay boyunca, düzenli aralıklarla elle meme muayenesi yapmalı, gerekirse mamografi (meme röntgeni) çektirmeniz tavsiye edilir. Normalin dışında bir bulgu seyrettiği zaman, mutlaka doktora gitmelisiniz.
  • İlaç kullanımı sırasında şişkinlik, hassasiyet, duygusal olarak stres, çarpıntı, kasıklarda hassasiyet gibi durumlar görülebilir.
  • Cyclo–Progynova kullanırken düzenli olarak kontrol yaptırmanız tavsiye edilir, doktorunuz gerekirse tedavinin seyrine bağlı olarak olası yan etkileri azaltmak için tedavinizde değişikliğe gidebilir.

Cyclo–Progynova Hangi Durumlarda Kullanılmaz?

Cyclo-Progynova Draje, ciddiye alınması gereken bir ilaçtır. Tedavi süresi boyunca, ilacın kullanımına dikkat edilmesi gerekmektedir ancak eğer aşağıdaki durumlardan herhangi birine veya birden fazlasına sahip iseniz, ilacı kullanmayı bırakmalısınız. Peki, Cyclo-Progynova hangi durumlarda kullanılmaz?

  • Estradiol valerat ve norgestrel maddelerine karşı alerjiniz var ise,
  • Meme kanseri iseniz veya meme kanseri geçmişine sahip iseniz,
  • Vücudunuzda östrojen hormonundan kaynaklı kötü huylu bir tümör var ise,
  • Yoğun vajinal bir kanamanız var ise ve kanama sebebinin ne olduğunu bilmiyorsanız,
  • Daha önce tromboz yani damarda pıhtı, akciğer emboli geçmişiniz var ise,
  • Anormal bir rahim duvarı büyüklüğü (endometrial hiperplazi) var ise,
  • Karaciğer rahatsızlığı yaşadıysanız ve karaciğer fonksiyonel bozukluğa sahip iseniz,
  • Kanınızı etkileyen kalıtsal bir rahatsızlığınız var ise,
  • Gebeyseniz veya emziriyorsanız, Cyclo-Progynova Draje’yi kullanmayı bırakmalı ve doktorunuza danışmalısınız.
  • Hamile kadınların ilacı kullanması önerilmez.

Cyclo-Progynova Kullanırken Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar Nelerdir?

Östrojen ve progesteron hormonu içeren Cyclo-Progynova, yukarıda saydığımız birkaç sebepten ötürü reçete edilebilmektedir.

Adet düzensizliği, hormonal düzensizlik, menopoz döneminde östrojen eksikliği, menopoz döneminde ve sonrasında görülebilen kemik erimesi gibi sebeplerle kullanımı gerçekleşen ilaç, elbette ki yan etkilere de sahiptir. Bu durumda, Cyclo-Progynova kullanırken dikkat edilmesi gereken birtakım hususlar vardır.

Bu hususları doktorunuzla konuşmalı ve gerekirse ilacı kullandığınız süre boyunca sık sık sağlık kontrolü yaptırmalısınız. Peki, ilacı kullanırken nelere dikkat edilmesi gerekir?

  • Yukarıda saydığımız ilacın kullanılmaması gereken durumların bazıları mevcut ise,
  • Rahimde iyi huylu tümörünüz var ise,
  • Diyabetiniz var ise,
  • Astım hastalığına sahipseniz,
  • Meme kanseri genetiğine sahip iseniz,
  • Karaciğer rahatsızlığınız var ise,
  • Yüksek tansiyonunuz var ise,
  • Kalıtsal anjiyoödeminiz (C1 inhibitörü olarak bilinen kandaki proteini kontrol eden gendeki bozukluktan meydana gelen, eller, ayaklar, yüz vb. yerlerin şişmesi) var ise,
  • Cildin belirli bölgelerinde renk değişikliğiniz var ise,
  • Kanda pıhtılaşma riski yüksek seviyedeyse, Cyclo-Progynova kullanırken dikkatli olmalısınız.

Bu yazımızda Cyclo-Progynova nedir? Nasıl ve niçin kullanılır? sorularını cevaplandırdık. İlaçla ilgili genel bilgileri sizlere aktardık. Lütfen, doktor bilgisi olmadan ilacı temin edip, kullanmayınız. İlaç şu an Türkiye’de, piyasada bulunmuyor fakat gelecekte bu durumun değişmesi mümkün. Eğer vücudunuzda bir şeylerin yolunda gitmediğini düşünüyor iseniz, bir sağlık sorunundan şüpheleniyor iseniz, kadın doğum uzmanı bir hekimden randevu almanızı tavsiye ederiz. Sizin için en doğru teşhis ve tedaviyi doktorunuz belirleyecektir. Sağlıklı günler diliyoruz.

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu