Tavsiyeler

Hamilelik Nasıl Gerçekleşir? Belirtileri Nelerdir? Hamile Olup Olmadığını Nasıl Anlarsın?

Hamilelik Nasıl Gerçekleşir?

Hamilelik, kadınların hayatlarında farklı bir döngünün başlaması anlamına gelir. Çoğu kadın anne olmayı isterken, çoğu kadın anne olmaktan korkabilir. Hamile kalmak için uğraş verenler, hamile olmayı isteyenler ya da hamile olup olmadığından endişe duyan kadınlar için bu yazımızda, hamilelik belirtileri nelerdir? İlk haftadan hamilelik belli olur mu? konusunu ele alacağız. Hamile olup olmadığınızı nasıl anlarsınız? merak ediyorsanız, yazımızı okumaya devam edin.

AYRICA: Hamilelikte Yenmemesi Gerekenler Nelerdir?

Hamilelik kimi zaman hazırlıklı olunan bir durum olsa da, bazen de zamansız olarak gerçekleşebilen bir durum olabilir. Özellikle anneliğe kendisini hazır hissetmeyen kadınlar, cinsel birlikteliklerinde korunuyor olsalar da yine de hamile kalabilirler. Peki, hamilelik nasıl gerçekleşir? Öncelikle bu konuda önemli bir açıklama yapalım dilerseniz, böylelikle gebeliğin gerçekleşmesi ile ilgili aklınızda birtakım fikirler oluşabilir.

AYRICA: Hamilelikte Sivilce Neden ve Nasıl Olur? Sivilceye Ne İyi Gelir? Belirtileri - Tedavisi

İçindekiler

  1. Hamilelik Nasıl Gerçekleşir? Hamilelik Nasıl Oluşur?
  2. Yumurtanın Gelişimi - Çatlaması - Adet Döngüsü ve Gebelik İlişkisi
  3. Yumurtlama Nasıl Olur? Adet Nasıl Oluşur?
  4. Ovülasyon (Yumurtlama) Hesabı Nasıl Yapılır?
  5. Hamilelik Belirtileri Nelerdir? İlk Haftadan Hamilelik Anlaşılır mı?
  6. Hamilelik Belirtileri Nelerdir?
  7. Hamilelik Belirtileri Kısa Kısa
  8. Hamileliğin İlk Haftalarında Hangi Belirtiler Görülür?

AYRICA: Hamilelikte Mide Yanması Neden Olur? Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?

Hamilelik Nasıl Gerçekleşir? Hamilelik Nasıl Oluşur?

Hamilelik Nasıl Oluşur?

Kadın vücudu, her ay adet döneminde kendisini gebeliğe hazırlar. Her ay, kadının yumurtalıklarındaki 5-6 yumurta östrojen hormonlarının kuşatması ile döllenmeye hazır hale gelir ve içlerinden bir tanesi tam olarak olgunlaşınca spermle buluşması için kanallar vasıtası ile dışarıya atılır.

AYRICA: Hamilelikte Kabızlık Nasıl Olur ve Nasıl Geçer?

Yumurtlama adı verilen bu olayda, olgunlaşmış ve döllenmeye hazır yumurta, tüplerde sperm ile buluşmayı bekler. Ancak her şey bu kadar kolay görünmeyebilir. Erkeğin kadın vücudunda bıraktığı sperm, oldukça uzun ve meşakkatli bir süreçten sonra, döllenmeye hazır bir şekilde bekleyen yumurtaya ulaşabilirse gebelik gerçekleşir.

AYRICA: Hamilelikte Gaz Sıkışması (Gaz Sancısı) Neden Olur? Nasıl Geçer?

Hamileliğin gerçekleşebilmesi için milyonlarca sperm hücresi, yumurtaya ulaşana kadar saatler sürebilir ve yalnızca sınırlı sayıda sperm hücresi bu zorlu yolculuğu geçtikten sonra yumurta ile tüplerde karşılaşabilirler. Döllenmenin gerçekleşmesi için tek bir sperm hücresinin, yumurtanın kalın ve sert tabakasını kırması gerekir ve bu işlem dakikalar alabilir.

AYRICA: Hamilelikte Stresle Baş Etmenin Yolları Nelerdir? (5 Nokta)

Sperm, olgunlaşmış yumurtanın içerisine girmeyi başardıktan sonra, spermin ve yumurtanın taşıdığı genetik ve döllenmeyi hazırlayacak hücreler saatler boyunca birleşerek kaynaşır. Ve böylelikle mucizevi olay gerçekleşmiş olur.

AYRICA: Hamilelikte Bel ve Sırt Ağrısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Yumurtanın Gelişimi - Çatlaması - Adet Döngüsü ve Gebelik İlişkisi

Hamile kalınabilmesi için, kadının 28 günlük dönemde yumurtlama zamanının tespit edilmesi gerekir. Eğer hamile kalmayı planlıyor iseniz, yumurtlama zamanında ilişkiye girilmesi, eğer hamilelikten kaçınıyor iseniz, yumurtlama zamanında ilişkiye girilmemesi ya da korunarak ilişkiye girilmesi tavsiye edilir.

AYRICA: Hamilelikte Baş Ağrısı Neden Olur? Nasıl Geçer? Ağrı Kesici Kullanılır mı?

Yumurtlama Nasıl Olur? Adet Nasıl Oluşur?

Öncelikle, kadınlarda bulunan yumurta hücrelerinden, ayda bir tane seçilmiş yumurta büyümeye başlar ve yaklaşık 14 günlük bir büyüme evresinden sonra yumurtayı koruyan zar yani folükül çatlayarak, yumurtayı döllenmesi için serbest bırakır.

AYRICA: Hamilelikte Egzersiz (Spor) Yapmanın Faydaları - Nasıl Yapılır? Ne Zaman Başlanmalı?

Döllenmeye hazır olan bu yumurta 24 saat içerisinde bir sperm ile kaynaşır ise gebelik gerçekleşir ancak ilişkiye rağmen spermin yolu bulamaması gibi farklı sebeplerle buluşma gerçekleşemez ise, yumurta döllenmez ve yaklaşık bir 14 gün sonra da olgunlaşmış yumurta adet yoluyla dışarıya atılır. Adet dediğimiz olay da böylece gerçekleşmiş olur.

AYRICA: Hamilelikte Bakım Nasıl Yapılır? Hamilelikte Bakım Önerileri

Ovülasyon (Yumurtlama) Hesabı Nasıl Yapılır?

Hangi günlerde hamile kalma riskinizin yüksek olduğunu öğrenmek isteyebilirsiniz. Normal adet döngüsü 28 gündür ancak her kadında bu döngü aynı olmayabilir. Her adet döngüsünde hamile kalabilme şansınızın yüksek olduğu 6 günlük bir süre dilimi bulunur. Yumurtlama (Ovülasyon) hesabı yaparak, hamile kalma riskinizin yüksek olduğu günleri bulabilirsiniz. Peki, ovülasyon hesabı nasıl yapılır?

AYRICA: Hamilelikte Seyahat Edilir mi? Ne Zaman Seyahat Edilir? Hamilelikte Uçak Seyahati

Yumurtlama hesabında alınacak iki kıstas vardır: bunlardan ilki son adet gününüz, ikincisi ise adet döngünüzün uzunluğudur. Örneğin 28 günde bir adet oluyor iseniz, yumurtlama zamanınız, adetinizin başladığı ilk günden itibaren 14. gün olarak hesaplanır. Eğer 30 günlük bir adet döngüsüne sahipseniz, adetiniz başladığı ilk günden itibaren 16. gün yumurtlama döneminiz olarak belirlenir. Eğer 26 günlük bir adet döngünüz var ise, yani 26 günde bir adet oluyor iseniz, adetinizin başladığı ilk günden itibaren sayarak 12. günde yumurtlamanın gerçekleşeceğini hesaplayabilirsiniz.

AYRICA: Hamilelikte Arı Sokması Zararlı mı? Hamileyken Arı Sokması Bebeğe Zarar Verir mi?

Eğer hamile kalmayı planlıyorsanız, yumurtlama yaptığınız dönemde ilişkiye girebilirsiniz. Peki, hamilelik belirtileri nelerdir? Diyelim ki hamile kaldınız veya hamile olduğunuzdan şüpheleniyorsunuz, hamile kaldığınızı nasıl anlarsınız? dilerseniz ayrıntıları ile belirtileri inceleyelim.

AYRICA: Doğumdan Sonra Gaz Kaçırma Neden Olur? Nasıl Önlenir?

Hamilelik Belirtileri Nelerdir? İlk Haftadan Hamilelik Anlaşılır mı?

Hamilelik Belirtileri Nelerdir? İlk Haftadan Hamilelik Anlaşılır mı?

  • Eğer hamile kalmayı planlıyor iseniz, hamilelik beklediğiniz bir durum ise, gelişmeleri de takip ediyor olmanız gerekir ancak çoğu kadın acaba hamile miyim? gibi panik durumlarına kapılabilmekte ve sürekli hamilelik testleri yaparak durumu stresli bir hale sokabilmektedir. Süreci yakından takip ediyor olsanız bile, hamile kalamayabilirsiniz. Her cinsel birliktelik hamilelik ile sonuçlanmayabilir. Önemli olan psikolojik olarak süreci çok baskılamamak, zihinsel ve bedensel olarak vücudunuzu çok sıkmamaktır. Bu gibi durumlarda stresin etkileri çok önemlidir. Hamile kalamıyorum, diye düşünerek stres yapmamalısınız, zira hamile kalma süreci sabır gerektiren bir süreçtir ve doğru bir hamilelik için, yumurta ve spermin uygun koşullarda kaynaşması yani birleşmesi gerekmektedir.
  • AYRICA: Doğum Sonrası Depresyon Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?

  • Eğer hamileliği planlamıyor iseniz, ancak bazı belirtileri taşıdığınızı düşünüyorsanız, hamilelik testleriyle hamile olup olmadığınızı anlayabilirsiniz. Evde kolaylıkla yapabileceğiniz bu testlerde, idrarda beta HCG (insan koryonik gonadotropini) hormonunun bulunması hamile olduğunuz anlamına gelir ve test sonucu pozitif çıkar. Hamilelikte HCG hormonu büyük oranda artış gösterir. Ancak elbette hamilelik testlerinde her zaman doğru sonuçla karşılaşamayabilirsiniz. Örneğin yaptığınız testte HCG hormonunun yükseldiğini görürsünüz ve hamile olduğunuzu zannedersiniz ve test yaptırmaya devam eder, hormonun artıp artmayacağını takip eder, bir süre sonra bu durumu takıntı haline getirebilirsiniz. Bütün bu süreç ruh halinizi olumsuz etkileyebilir. En doğru sonuç, jinekologların gözetiminde tahlil yapılarak saptanabilmektedir. Beraberinde ultrason ile birlikte gebelik kesesi incelenir ve kesin olarak hamile teşhisi konur. Gebelik kesesi ise hamileliğin 5. Haftasında görüntülenebilmektedir.
  • AYRICA: Doğum Sonrası Meme Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

  • Hamilelik ile ilgili döllenme gerçekleştikten iki hafta sonrasında fizyolojik bazı belirtiler görülse de, her zaman belirtileri anlamayabilirsiniz ve bazı belirtiler görülse de bu hamile olduğunuz anlamına gelmez. Adet düzensizliği, hormon düzensizliği, stres, kaygı ve bazı durumlar neticesiyle adet göremiyor olabilirsiniz. Yani sebep her zaman hamilelikle sonuçlanmayabilir.
  • AYRICA: Doğum Çantasında Neler Olmalı? Doğum Çantası Nasıl Hazırlanır?

  • Gerçek şu ki, bazı kadınlar hamile kalmayı çok istiyor olabilir ve bu durum bazı beklentilerin oluşmasına neden olabilir. Bazı kadınlar ise hamile kalmaktan çok korktukları için stresle birlikte kendilerini hamileymiş gibi hissedebilirler. Yalancı hamilelik kavramı da buradan doğmaktadır. Hamilelik söz konusu olduğunda bazı belirtiler gözlemlense de, yine de en kesin sonuç doktor kontrolünde belirlenebilmektedir.
  • AYRICA: Anne Sütünün Faydaları Nelerdir? Anne Sütü Nasıl Sağılır? Nasıl Saklanır?

  • Kadınların çoğu düzenli bir cinsel beraberliğe sahip ise, aşağıdaki soruları kendilerine sorabiliyor ve açıkçası bu soruların cevaplarını tam olarak verebilmek mümkün görünmüyor. Her bulgu, tek başına hamilelik için yeterli olmayabilir ve eğer siz kendinizi bu duruma çok alıştırdı iseniz, yalancı hamilelik gibi, kendinizi olmayan bir bebeği taşıyormuş moduna sokabilirsiniz. Annelerin sıklıkla her belirtide düşündüğü ve internette defalarca kez arama yaptığı o soruları hemen aşağıya bırakıyoruz.

AYRICA: Yenidoğan Bebek Banyosu Nasıl Yapılır? Bebekler Ne Sıklıkla ve Ne Zaman Yıkanmalı?

Midem bulanıyor, hamile miyim?

Adetim gecikti, hamile miyim?

Kanama dışında leke geldi, hamile miyim?

Kasıklarım ağrıyor, hamile miyim?

Şişkinlik hissediyorum, hamile miyim?

Çok uykum geliyor, hamile miyim?

Ayaklarım şişiyor, hamile miyim?

Saçlarım dökülüyor, hamile miyim?

Çok alınganım, hamile miyim?

AYRICA: Bebeklerde Odaklanma Sorunu (Dikkat Eksikliği) Neden Olur?

  • Bu sorular, kadının ruh halini de olumsuz etkileyebilmekte, eğer beklenti içindeyseniz ancak hamile değilseniz hayal kırıklığı yaratabilmekte, ancak hamile olmaktan korkuyor iseniz, stresli bir yaşam faktörü haline gelebilmektedir. Söylediğimiz gibi en doğru sonuç, jinekolog kontrolünde yapılan tahlillerle saptanır.

Ancak yine de hamileliğin oluşumunda bazı belirtiler elbette ki önemlidir. Hamile olduğunuzdan şüphe ediyorsanız, aşağıda sayacağımız hamilelik belirtilerinin sizde olup olmadığını kontrol edebilir ve doktorunuzdan randevu alabilirsiniz.

AYRICA: Bebek Bakarken Dikkat Edilmesi Gerekenler (11 Hata)

Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

Hamile Olup Olmadığını Nasıl Anlarsın?

Adet Gecikmesi

Adet gecikmesi, düzenli bir beraberliği olan kadınların genellikle acaba hamile miyim? sorusunu sormasına neden olabilmektedir. Adet gecikmesi hamileliğin en önemli belirtileri arasında yer alır ancak her adet gecikmesi, hamilelikle sonuçlanmayabilir. Hormon düzensizliği vb. etkenlerle adet gecikmesi yaşanabilmektedir. Adetiniz gecikiyorsa, normal şartlar altında da mutlaka doktora görünmeniz gerekir.

AYRICA: Bebekler Kundaklanmalı mı? Bebek Kundaklanırken Neye Dikkat Edilmeli? Yarım Kundak Nedir?

Mide Bulantısı

Hamilelik söz konusu olunca, mide bulantıları da bilinen en belirgin belirtiler arasında yer alabilmektedir. Mide bulantıları her kadında görülmeyebilir ve yine hamileliğin ilk aylarında yoğun olarak görülse de bazı kadınlar mide bulantılarını hamileliğin 3. aydan sonrasında yaşayabilmektedir. Eğer sık bulantılarınız oluyorsa elbette başka rahatsızlıklarınız da olabilir ancak hamile olmanız da olasıdır.

AYRICA: İyi Bir Anne Nasıl Olunur? Mükemmel Anne Rüyası Gerçek mi? Mükemmel Anne Olunur mu?

Göğüslerde Hassasiyet

Hamilelik, bir kadının vücudunun değişmeye başlaması, bebeğin uygun koşullarda büyüyüp gelişebilmesi için anne vücudunun buna uygun hale gelmesi demektir.

AYRICA: İlgisiz Anne Baba Tutumları Nelerdir? İlgisiz Ebeveyn Özellikleri

Kadınlarda hormonlar söz konusu olduğunda yalnızca kasıklar ve vajina etkilenmez, göğüs uçları da önemli derecede hassaslaşabilir, sızlayabilir ve göğüslerde büyüme görülebilir. Göğüslerinizde hassasiyet hissediyorsanız, elbette ki hamile olabilme ihtimaliniz vardır.

AYRICA: Çocuğa Öğretebileceğiniz Önemli Hususlar - Kazandırılması Gereken Değerler

Yorgunluk, Halsizlik Durumları ve Uyuma İsteğinin Artması

Hamilelik, çoğu kadında halsizlik, yorgunluk gibi etkiler gösterebilmektedir ancak bu durum genellikle hamileliğin ilerleyen zamanlarında görülür. Eğer halsizlik, sürekli uyuma hali, yorgunluk vb. nedenlerle vücudunuzu dinlendirme ihtiyacı duyuyor iseniz, hamile olabilirsiniz.

AYRICA: Çocuklara Masal - Hikaye Anlatmanın Faydaları Nelerdir? İyi Bir Hikaye Anlatıcısı Olmak için Neler Yapılabilir?

Fakat tek başına bu bulgu yeterli değildir. Kesin olarak hamilelikten şüphe edebilmeniz için en az birkaç bulgunun, özellikle adet gecikmesi, bulantı, baş dönmesi vb. de olması gerekir.

AYRICA: Ergen Gence Nasıl Davranılmalı? Nasıl İlgilenilmeli?

Cilt Problemleri - Hamilelik Lekeleri

Hamilelikte artan progesteron hormonları ile birlikte vücutta ilk anlardan itibaren değişiklikler gözlemlenebilmektedir. Cilt problemleri de bu değişikliklerin başında gelir. Örneğin ciltte aşırı sivilcelenme, saç derisinin güçsüzleşmesi, ciltte kuruluk gibi belirtiler oluşabilir.

En önemli belirtiler ise hamilelik lekesi adı verilen lekelerdir ve genellikle meme uçlarında, kasık bölgelerinde görülür. Sebebinin ise östrojen ve progesteron hormonunun artmasıyla oluştuğu düşünülür. Eğer kasık içlerinde, vajina bölgesinde, meme uçlarında lekeler fark ediyor iseniz, hamile olabilirsiniz.

Bel ve Sırt Ağrıları

Normal adet döngüsünde bile, kadınlar adet kanamasına bir iki gün kala bel ve sırt ağrıları yaşayabilmektedir. Bu ağrılar normal zamanda bile kadınları olumsuz etkileyebilir.

Hamilelikte de değişen hormonlarla birlikte bel ve sırt ağrıları görülebilir. Eğer bilinen bir rahatsızlığınız yok ise, fıtık vb. gibi ancak bel ve sırt ağrıları yaşıyor iseniz, hamile kalma ihtimaliniz var ise, hamilelik testi yaptırmayı düşünebilirsiniz.

Kasık Ağrıları

Kasık ağrılarına sahip kadınlar hamilelik testleri yaptırdıklarında, hamile olduklarını öğrenebilirler çünkü hamileliğin belirtileri arasında kasık ağrıları da vardır.

Döllenen yumurtanın yerleşimi, gelişimi ve büyümesi gibi evrelerde rahimde kramplar, kasılmalar görülebilmektedir. Adet gecikmesi gibi durumlar da kasık ağrılarına neden olabilmektedir, en kesin teşhis doktor tarafından konulur.

Ruh Hali Değişiklikleri

Kadınlar normal adet dönemlerinde de sık sık ruh hali değişikliği yaşayabilirler. Östrojen hormonunun salgılanması, kanamanın gerçekleşmesi, sancı vb. durumlar nedeniyse vücutta stres hormonu da artış gösterebilmektedir.

Hamilelikte de durum farklı değildir. Progesteron hormonunun artışı, vücudun bebeğin pozisyonuna hazır hale gelebilmesi için geçirdiği süreçler, kadınlarda ruh hali değişikliklerine neden olabilmektedir. Her zamankinden agresif, her zamankinden tahammülsüz olduğunuzu hissediyorsanız, alınganlığınız arttıysa, her konuda duygusal yönünüz ağır basıyorsa, hamile olabilme ihtimaliniz var demektir.

Hamilelik Belirtileri Kısa Kısa

  • Halsizlik, yorgunluk, bitkinlik
  • Sürekli uyku hali
  • İştah artması ya da iştah azalması
  • Unutkanlık
  • Tırnaklarda değişiklik
  • Ayakların şişmesi
  • Alınganlık
  • Kabızlık veya şişkinlik
  • Uyku bozuklukları
  • Sürekli uyuma ihtiyacı hissetme
  • Sık idrara çıkma dürtüsü
  • Akıntı, leke veya vajinal mukoza artışı
  • Cinsel isteksizlik veya cinsel istekte artış
  • Vajinada hassaslık
  • Meme ucunda hassasiyet
  • Koku ve tat alma duyusunda değişiklik
  • Aşırı tiksinme vb. durumları
  • Sevilerek yapılan alışkanlıkların bırakılması
  • Vücut ısısında artış vb.

Hamileliğin İlk Haftalarında Hangi Belirtiler Görülür?

Hamileliğin oluşması, döllenmenin gerçekleşmesi ve yerleşmesi ile beraber ilk belirtiler 3 veya 4. haftada kendini göstermeye başlar. Hamileliğin özellikle ilk 12 haftasındaki belirtiler önemlidir. Elbette her kadın aynı belirtileri göstermeyebilir. Her hamilelik farklı bir hikâyedir. Yine bazı kadınlar 3 aya kadar hamile olduğunu fark edemeyebiliyor. Özellikle ilk 12 haftada hamilelikte yaşanılan belirtiler aşağıdaki gibidir.

2-4 Haftada Belirtiler: Bulantı, kasık ağrısı, hassasiyet vb.

4-6 Haftada Belirtiler: Bulantı, dolaşım, sindirim problemleri, uykulu haller, ruh hali değişiklikleri vb.

6-8 Haftada Belirtiler: Bulantılar, sindirim problemleri, tansiyon düşüklüğü, dolaşım sorunları, ruh hali değişiklikleri, cilt problemleri, kasıklarda ağrı vb.

8-12 Haftada Belirtiler: Şişkinlik, iştahda değişiklik, ruh hali değişiklikleri, sindirim problemleri, meme ve kasıklarda hassasiyet, cinsel istekte artma veya azalma, tat koku değişikliği vb.

Hamilelik ister beklenilen, ister beklenilmeyen bir durum olsun, bir kadının vücudunu, ruh halini etkileyen, yaşam tarzında değişikliklere gitmesine neden olan bir süreçtir. Düzenli bir cinsel beraberlik ya da tek gecelik bir beraberlik sonrasında, acaba hamile kalır mıyım? gibi soruların araştırıldığını biliyoruz. Hamilelikle ilgili kulaktan kulağa yayılan bilgilerle bazı birtakım belirtiler yaşandığında, kadınlar acaba hamile miyim? diye düşünebiliyorlar.

Bu yazımızda özellikle bu konuyu ele almak istedik. Hamilelik oluşumu nasıl gerçekleşir? Hangi durumlarda hamile kalma riskiniz yüksektir? Her birliktelik hamilelikle sonuçlanır mı ya da her belirti hamile olduğunuz anlamına gelir mi? gibi birçok sorunun cevaplarını sizler için yanıtladık. Tek başına bir belirti yeterli olmayabilir ancak hamilelik beklenen bir durum ise, bazen tek başına bir belirtinin de yeterli olabildiğini görebiliyoruz fakat yine de en az birkaç belirtinin bir arada olması önem teşkil etmektedir. Özellikle hamileliği bekleyen kadınlar, adet gecikmesi durumunda, adetim gecikti hamile miyim? gibi sorularla ister istemez stresin etkilerine kapılabilmektedir. Sizler için hazırladığımız bu yazının, kafanızdaki soru işaretlerini gidermesini umuyoruz. Hamilelik, sabırla hareket etmeniz gereken bir süreç ve en doğru bilgiyi uzman bir doktordan öğrenebileceğinizi unutmayın. Hamile olduğunuzdan şüpheleniyorsanız, mutlaka tahlil yaptırın. En kesin sonuca ulaşabilmeniz böylelikle mümkün olacaktır.

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu