Tavsiyeler

Hamilelikte Yenmemesi Gerekenler Nelerdir?

Hamilelikte Yenmemesi Gerekenler Nelerdir?

Hamilelik, bir kadının her anlamda değişim sürecine girdiği bir dönem olarak adlandırılabilir. Bir canlının, anne karnında gelişip büyüdüğü bu dönemde, anne adaylarının hem bedensel hem de ruhsal olarak kendisine özellikle dikkat etmesi gerekir. Hamilelikte beslenme konusu da dikkat edilmesi gereken bir husus olarak karşımıza çıkmaktadır. Anne adayları, hamileliğin ilk aylarından itibaren beslenmeyle ilgili araştırmalar yapmakta ve bu doğrultuda hareket etmektedir. Bu yazımızda, hamilelikte dikkat çeken hususlardan birisi olan, beslenmeden bahsediyor olacağız. Hamilelikte yenmemesi gerekenler nelerdir? Hamilelikte beslenme nasıl olmalı? sorularını yanıtlandıracağız.

AYRICA: Hamilelikte Fındık Yenir mi? Hamilelikte Fındığın Faydaları Nelerdir?

Bebeğinizin varlığını öğrendiğiniz andan itibaren, yaşam tarzınızda ve beslenme düzeninizde değişiklikler yapmaya başlarsınız çünkü hem bebeğinizin hem de kendi sağlığınız için bu gereklidir.

AYRICA: Hamilelikte Arı Sokması Zararlı mı? Hamileyken Arı Sokması Bebeğe Zarar Verir mi?

Bebeğiniz, hamilelik süreci boyunca, annenin yediği içtiği ile besleneceği için, bu da sağlıklı bir beslenmenin ne kadar gerekli olduğunu ortaya koymaktadır. Hamilelikte bebeğin gelişimi için annenin yememesi gereken besinler nelerdir? dilerseniz bu konuda konuşuyor olacağız.

AYRICA: Hamilelikte Seyahat Edilir mi? Ne Zaman Seyahat Edilir? Hamilelikte Uçak Seyahati

Anne adayları, hamile olduğunu öğrendiği andan itibaren, hamilelikte ne yemeliyim? konusuna daha çok odaklanmaktadır ancak hamilelikte ne yememeliyim? sorusu da çok ama çok önemlidir. Hamilelikte yenmemesi gereken, tüketilmemesi önerilen besinler, anne ve bebeğin sağlığı için önem teşkil etmektedir.

AYRICA: Hamilelikte Bakım Nasıl Yapılır? Hamilelikte Bakım Önerileri

Hamilelikte yenmemesi gerekenler nedir? Örneğin, hamilelikte çiğ et yenir mi? Hamilelikte hangi deniz ürünleri yenmeli? Hamilelikte bitki çayı içilir mi? merak ettiğiniz bütün soruları hemen yanıtlamak istiyoruz.

AYRICA: Hamilelikte Egzersiz (Spor) Yapmanın Faydaları - Nasıl Yapılır? Ne Zaman Başlanmalı?

Hamilelikte Yenmemesi Gerekenler Nelerdir?

Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalı?

Cıva İçeriği Yüksek Olan Deniz Ürünleri

Deniz ürünleri, hamilelikte gerekli olan omega-3 yağ asitleri içerir, bebeğin beyin ve göz gelişimi için özellikle tüketilmesi gereken omega-3 yağ asitleri, balık vb. deniz ürünlerinde fazlaca bulunsa da, deniz ürünlerinde aynı zamanda bebeğin sinir sistemine zarar verebilecek cıva da bulunmaktadır.

AYRICA: Hamilelikte Baş Ağrısı Neden Olur? Nasıl Geçer? Ağrı Kesici Kullanılır mı?

Anne adayının, cıva oranı yüksek olan balıkları tüketmemesi gerekir. Peki, hangi deniz ürünlerinde yüksek miktarda cıva vardır? Köpek balığı, midye, kılıç balığı, kral uskumru gibi deniz ürünlerinde, cıva oranı fazladır ve anne adayının tüketmemesi önerilir.

AYRICA: Hamilelikte Bel ve Sırt Ağrısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Cıva oranı az balıkları ise; hamsi, istavrit, somon, karides, sardalye vb. balıklardır ve hamilelikte haftada iki gün tüketimi tavsiye edilebilmektedir.

AYRICA: Hamilelikte Stresle Baş Etmenin Yolları Nelerdir? (5 Nokta)

Çiğ veya Az Pişmiş Beyaz ve Kırmızı Et

Hamilelik, hormonların tamamen değiştiği bir süreçtir. Bu süreçte anne adayı, daha önce yemeyi hiç sevmediği bir şeyi yemek isteyebilir ya da daha önce çok sevdiği bir gıdayı, hamilelikte değişen tat ve koku duyuları nedeniyle artık sevmeyebilir.

AYRICA: Hamilelikte Gaz Sıkışması (Gaz Sancısı) Neden Olur? Nasıl Geçer?

Bazı anne adaylarının hamilelikte çiğ kırmızı et aşerdiği görülür. Ancak bu sağlıklı değildir. Uzmanlar, hamilelikte çiğ et, suşi, sashimi gibi çiğ balık, çiğ tavuk gibi gıdaların yenilmemesi konusunda uyarıyor. Yine az pişmiş et ürünlerinin de zararlı olabileceği dile getiriliyor. Aynı zamanda soğutulmuş veya tütsülenmiş, kırmızı veya beyaz etlerin de tüketilmemesi gerekiyor.

AYRICA: Hamilelikte Kabızlık Nasıl Olur ve Nasıl Geçer?

Pastörize Edilmemiş Süt Ürünleri

Hamilelikte pastörize edilmemiş süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi önerilmemektedir. Peynir, yoğurt, süt vb. ürünlerin pastörize edildikten sonra tüketilmesi tavsiye edilir.

AYRICA: Hamilelikte Mide Yanması Neden Olur? Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?

Aksi takdirde pastörize edilmemiş süt ve süt ürünlerindeki bakteriler anne ve bebeğe zarar verebilir.

AYRICA: Hamilelikte Sivilce Neden ve Nasıl Olur? Sivilceye Ne İyi Gelir? Belirtileri - Tedavisi

Çiğ veya Az Pişmiş Yumurta

Yumurta tam bir protein ve vitamin kaynağı olsa da, çiğ olarak tüketildiğinde içerisinde bulunan bakteriler, anne ve bebeğe zarar verebilir.

AYRICA: Doğumdan Sonra Gaz Kaçırma Neden Olur? Nasıl Önlenir?

Hem beyaz hem de sarı kısmının iyi pişirilmesi ve kesinlikle çiğ yenmemesi tavsiye ediliyor. Yumurtalarda ideal haşlanma süresi 10 dakika olarak kabul ediliyor, bu sürece bakteriler vb. ölüyor.

AYRICA: Doğum Sonrası Depresyon Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?

Yüksek Oranda Karbonhidrat ve Şeker İçeren Ürünler

Yüksek oranda tüketilen karbonhidrat ve şeker, normal sağlıklı bir birey için de tehlikeli olabilmektedir.

AYRICA: Doğum Sonrası Meme Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Hamilelikte başka obezite, kalp damar, şeker hastalıkları gibi problemlere neden olmalarıyla bilinen karbonhidrat ve şeker içeren, kek, pasta, börek, tatlı vb. gıdaların tüketilmesi azaltılmalıdır.

AYRICA: Doğum Çantasında Neler Olmalı? Doğum Çantası Nasıl Hazırlanır?

Fazla Tuzlu Yiyecekler

Tuz, başta tansiyon hastalığı olmak üzere vücutta çeşitli hastalıklara neden olabilir.

AYRICA: Anne Sütünün Faydaları Nelerdir? Anne Sütü Nasıl Sağılır? Nasıl Saklanır?

Hamilelik sürecinde de mümkün olduğunca az tuz tüketilmeli, aşırı miktarda tuz içeren turşu, salça, cips vb. yiyecekler tüketilmemelidir.

AYRICA: Yenidoğan Bebek Banyosu Nasıl Yapılır? Bebekler Ne Sıklıkla ve Ne Zaman Yıkanmalı?

İyi Yıkanmamış Gıdalar (Sebze, Meyve vb.)

Mutfağa gıda olarak giren her ürün, ürüne göre bakterilerden arındırılmalıdır. Örneğin, sebze, meyve, yeşillik gibi gıdalar iyice yıkanmalı ve sonrasında tüketilmelidir. Yıkanmamış ürünler bakteri ve mikrop barındırabilir, dikkatli olmak önemlidir.

AYRICA: Bebeklerde Odaklanma Sorunu (Dikkat Eksikliği) Neden Olur?

Hazır Yiyecekler

Hamilelikte mümkün olduğunca hazır yiyeceklerden, raf ömrü uzun, markette kızartılmış, dondurulmuş tarz yiyeceklerden kaçınılmalıdır.

AYRICA: Bebek Bakarken Dikkat Edilmesi Gerekenler (11 Hata)

Evde temiz, taze ve tuz dengesi iyi ayarlanmış sağlıklı yemeklerle beslenilmelidir.

Asitli ve Uyaran İçecekler

Hamilelik, ilk aylardan itibaren anne adayında hassas durumların oluşmasına neden olabilir. Hamilelikte asitli ve uyarıcı içeceklerin tüketilmesi tavsiye edilmemektedir.

AYRICA: Bebekler Kundaklanmalı mı? Bebek Kundaklanırken Neye Dikkat Edilmeli? Yarım Kundak Nedir?

Asitli içecekler başta mide hassasiyeti olmak üzere birçok probleme yol açabilmektedir. Kafein, alkol gibi içecekler de hamilelikte tüketilmesi tavsiye edilmeyen uyarıcı içeceklerin arasında yer alır.

Bitki Çayları

Bitki çayları genel olarak sağlığa faydalı içecekler olsa da, hamilelikte birtakım problemlere yol açabilmektedir.

Doktor onaylı olmadan, hiçbir bitki çayı içilmemelidir. Bitki çayları kasıklarda kramp gibi etkilere neden olabilmektedir, dikkat edilmesi ve bilinçsiz tüketimden kaçınılması gerekir.

Ciğer

Ciğer, B vitaminleri ve A vitamini açısından oldukça zengin olan bir besindir. Hal böyle iken, hamilelikte de ciğer yenilebilir ancak aşırı tüketim A vitamini zehirlenmesine neden olabilmektedir. Ciğer sağlıklı bir yiyecek olsa da fazlası kesinlikle tüketilmemelidir.


Düzenli ve sağlıklı beslenmenin önemi oldukça büyüktür. Hamilelik döneminde ise bu önem daha da artmaktadır. Anne adayları, hamilelikte ne yememeliyim? gibi soruların cevaplarını merak ettiği için, bu konuda bir içerik kaleme almak istedik. Hamilelikte yenmemesi gerekenler nedir? Hamilelikte çiğ et yenir mi? ya da Hamilelikte ciğer yenir mi? gibi spesifik soruların da cevaplarını verdiğimiz yazının, merak edenler için faydalı olmasını umuyoruz.

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu