Tavsiyeler

Bebekler Kundaklanmalı mı? Bebek Kundaklanırken Neye Dikkat Edilmeli? Yarım Kundak Nedir?

Bebekler Kundaklanmalı mı?

Eskiden anneler güvende olacaklarını düşünerek bebeklerini sıkı sıkı kundaklardı. Bebeğin uyurken rahat olabilmesi, kollarının eğri olmaması gibi nedenlerle yapılan kundaklama yöntemi, bebekte kalça çıkığı riskine yol açtığı için uzmanlar tarafından önerilmemeye başladı. Ancak son zamanlarda özellikle geleneklerinden kopamayan anneler ve bebek alışveriş reyonlarında gördüğümüz kundak setleri, bebekler kundaklanmalı mı? sorusu yeniden gündeme getirmiş durumda. Bu yazımızda, merak edilen ve ne yapacağına karar veremeyen anneler için faydalı olmasını umduğumuz bir yazı kaleme alacağız. Uzmanlar bebek kundaklamayı onaylıyor mu? Bebek kundaklarken nelere dikkat edilmeli? Yarım kundak nedir? gibi soruların cevaplarını merak ediyor iseniz, yazımızı okumaya devam ediniz.

AYRICA: Yenidoğan Bebek Banyosu Nasıl Yapılır? Bebekler Ne Sıklıkla ve Ne Zaman Yıkanmalı?

Bebek kundaklamak çok eski bir gelenek olsa da, günümüzde hala varlığını koruyor. Özellikle yeni anne olmuş kadınların sıklıkla merak ettiği bir durum haline gelen bebek kundaklama zararlı mı? Bebeğimi kundaklamalı mıyım? sorularının yarattığı kafa karışıklığı sebebiyle anneler kararsız kalabiliyorlar.

AYRICA: Bebeklerde Odaklanma Sorunu (Dikkat Eksikliği) Neden Olur?

Uzmanlar bebeği tam kundaklamanın kalça çıkığı riskini artırdığını dile getirirken haksız değil. Henüz yeni doğmuş bir bebek, kemik gelişimini tam olarak tamamlamamış durumdayken, tam ve sıkı bir şekilde kundaklamak, kemiklerinin oluşumuna zarar verebilir ve kalça çıkığına neden olabilir.

AYRICA: Bebek Bakarken Dikkat Edilmesi Gerekenler (11 Hata)

Hal böyle iken de, bebeği tam kundaklamak önerilen bir durum değil. Yani eğer bebeğinizi kundaklamak istiyor iseniz, kundaklama yöntemine dikkat etmeniz gerekiyor. Uzmanlar tam kundaklama yöntemi için bebeğin kundaklanmasını önermiyor fakat eğer dikkatli bir şekilde yarım kundak yöntemi ile bebekler kundaklanır ise, hiçbir sorun olmayacağını dile getiriyorlar. Peki, tam ve yarım kundak nedir? Gelin yakından bakalım.

AYRICA: Anne Sütünün Faydaları Nelerdir? Anne Sütü Nasıl Sağılır? Nasıl Saklanır?

Bebek Kundaklanırken Neye Dikkat Edilmeli? Yarım Kundak Nedir?

AYRICA: İlgisiz Anne Baba Tutumları Nelerdir? İlgisiz Ebeveyn Özellikleri

İçindekiler

  1. Tam Kundaklama Nedir?
  2. Yarım Kundaklama Nedir? Nasıl Yapılır?
  3. Bebekler Neden Kundaklanır? Yarım Kundağın Faydaları Nelerdir?
  4. Bebek Kundaklamanın Zararları Nelerdir?
  5. Kundaklama Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
  6. Bebekler Ne Zaman ve Ne Sıklıkla Kundaklanmalı?
  7. Bebek Kundaklamak Ne Zaman Bırakılmalı?

AYRICA: Çocuğa Öğretebileceğiniz Önemli Hususlar - Kazandırılması Gereken Değerler

Tam Kundaklama Nedir?

Tam kundaklama, eskiden annelerin sıklıkla yaptığı bir kundaklama şeklidir. Bebeğin el, kol ve ayakları sıkı bir şekilde kundaklanacak olan battaniyeye sarılmasıdır. Bebekler sıkı bir şekilde kundaklandıktan sonra yataklarına yatırılır ve uyuması beklenir.

AYRICA: Çocuklara Masal - Hikaye Anlatmanın Faydaları Nelerdir? İyi Bir Hikaye Anlatıcısı Olmak için Neler Yapılabilir?

Zamanla bu yöntemin aslında ne kadar tehlikeli olduğu anlaşılınca, uzmanlar bebeği kundaklamamanın daha doğru olduğunu dile getirmeye başladı. Özellikle ilk üç aydan sonra hareketlenen bebekler kundağa sarılı bir şekilde yatağında ters dönerek ani ölüm riskini artırıyordu.

AYRICA: Ergen Gence Nasıl Davranılmalı? Nasıl İlgilenilmeli?

Sıkı ve hareket edemeyecek şekilde sarılan bebekler, rahat nefes alamadığı için solunum sıkıntısı yaşayabilme riski fazla olduğundan, bebeklerin tam olarak değil de yarım kundak yöntemiyle kundaklanması öneriliyor.

AYRICA: Çocuklarda İshal Neden Olur ve Nasıl Geçer? Rota Virüsü Nedir?

Yarım Kundaklama Nedir? Nasıl Yapılır?

Yarım kundaklama, kundaklamadan vazgeçemeyen annelerin tercih edebileceği bir kundaklama yöntemidir. Özellikle bebeklerin uykularından aniden sıçrayarak uyanma (mora refleksi), el ve kol reflekslerinden dolayı kendisine zarar verme, daha rahat hissetmesini sağlama gibi nedenlerle bebekler yarım kundaklama yöntemiyle kundaklanabilir.

Yarım kundakta kalça çıkığı riskinin ortadan kaldırılması için bebeğin bacakları ve ayakları kundak dışında bırakılır. Adım adım yarım kundak nasıl yapılır maddeler halinde yazalım.

  • İlk önce kundak yapılacak olan battaniye ya da örtüyü zemine köşeli bir şekilde sermek gerekir.
  • Üst köşesi içeriye doğru katlanarak bebeğin başı katlanan alanın dışında bırakılacak şekilde bebek örtünün üzerine yatırılır.
  • Aynı şekilde bebeğin kalçasının altında kalan örtü bebeğin bezinin üzerinden karnına doğru getirilir ve sıkmadan bırakılır.
  • Daha sonra, bebeğin sol kolu gevşek ve rahatsız olmayacağı bir şekilde bebeğin yanına sabitlenir ve örtü çapraz bir şekilde gövdenin üzerinden geçirilerek bebeğin sağ tarafına, sırt kısmına sıkıştırılır. Aynı işlemi sağ kolu yana sabitledikten sonra, örtü çapraz bir şekilde sol tarafa uzatılır ve örtünün ucu bebeğin bacak arasından geçirilerek karnına sabitlenir.
  • Bebeğin bacakları açık ve gevşek olmalıdır. Kalçadan geçirilen örtü gevşek bırakılmalıdır.

Bebekler Neden Kundaklanır? Yarım Kundağın Faydaları Nelerdir?

Bebekler neden kundaklanır? Yarım kundağın faydaları nelerdir? sorularına, bebeklerin kendilerini güvende hissetmeleri, uykudan aniden uyanma gibi sorunların önlenmesi, bebeğin vücut ısısının korunması cevaplarını verebiliriz.

Özellikle uyku problemi yaşayan bebeklerin kundaklandıktan sonra uykuya daha rahat dalabildiği bilimsel olarak kanıtlanmış durumda. Anne karnında güvende ve sıkışmış bir şekilde yaşarken, doğumdan sonra dış dünyaya adapte olmaya çalışan bebekler, uykularında aniden irkilme, uyuduğu yerde sıçrama ve ürkme gibi durumlar yaşayabiliyor.

Buna ek olarak odadaki ani ısı değişimleri de bebeğin vücut ısısını etkileyebiliyor. Yarım kundak özellikle ilk 3 ay boyunca yapılması önerilen, bebek için de oldukça faydalı olabilen bir uygulama. Yarım kundağın faydaları nelerdir? merak ediyor iseniz, maddeler halinde hemen yazalım:

  • Uyandıktan sonra yeniden uyumakta zorlanan bebeklere nazaran yarım kundaklanan bebekler uykuya daha kolay kendini bırakıyor.
  • Uyku sırasında titreme, ani sıçrayışlar (moro refleksi), irkilme gibi hareketler yarım kundaklanan bebeklerde daha az görülüyor.
  • Bebeğin özellikle refleksle kendisine zarar vermesi yarım kundakla engellenebiliyor.
  • Oda ısısında ani artış ya da ani düşüşlerde bebeğin vücut ısısı kundaklanarak korunmuş oluyor.
  • Yarım kundak bebeğin anne karnında hissettiği güveni koruması için yapılabiliyor.
  • Kundaklama bebeğin yüz üstü dönmesini zorlaştırdığı için, nadir de olsa görülen ani bebek ölümü riskini azaltıyor.
  • Kundaklama bebeklerin kendilerini daha güvende hissedebileceği için huzursuzluk halini azaltabilir. Böylelikle anneler de daha kolay dinlenme fırsatı bulabilir.

Bebek Kundaklamanın Zararları Nelerdir?

Kundaklama anne adayları tarafından tercih edilse de, bu konuda uzman olan doktorlar yine de kundaklama yaparken dikkat edilmesi gereken birçok noktadan bahsediyor.

Özellikle bilinçsiz bir şekilde gerçekleştirilen kundaklama bebeğin sağlığını tehlikeye atabiliyor. Kundaklamanın zararları nelerdir? Neden her uzman kundaklamayı önermiyor? merak ediyor iseniz, hemen maddeler halinde yazalım:

  • Kundaklamanın bilinen en büyük zararı, çok sıkı ve gergin bir şekilde sarılan bebeklerde kalça çıkığına neden olmasıdır. Tam kundak kesinlikle önerilmeyen bir kundaklama yöntemidir.
  • Bilinçsiz bir şekilde yapılan kundaklamada bebekler solunum sıkıntısı yaşayabilmektedir. Solunum sıkıntısı ise birçok hastalığa neden olabilir.
  • Kendini aniden huzursuz hissedebilen bir bebek kundağın içerisinde çırpınırken kendisine zarar verebilir, boğulabilir.
  • Kundaklama bebeklerin daha kolay uyumasını sağlar, bu da bebeğin daha sık uyuması anlamına gelir ve beslenme sıklığı azalır. Sağlıklı beslenemeyen bir bebeğin gelişimi yavaşlar.
  • Kundaklama bebeğin vücut ısısını artırabildiğinden, özellikle dikkat edilmesi gerekiyor.

Kundaklama Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Bebeğin daha rahat uyuyabilmesi, huzursuzluğunun azaltılması ve kendisini daha güvende hissedebilmesi için tercih edilen kundaklama yönteminde, çok dikkatli olmak gerekiyor. Yapılan tek bir yanlış hareket bebeğin olumsuz durumlar yaşamasına neden olabiliyor.

  • Kundaklamaya yapılırken dikkat edilmesi gereken noktalardan en önemlisi, bebeği ne çok sıkı ne de çok gevşek bir şekilde sarmak diyebiliriz.
  • Çok sıkı ve gergin bir şekilde sarılan bebek, kundaklamanın zararları başlığı altında saydığımız durumları yaşayabiliyor.
  • Çok gevşek bir şekilde sarılan kundaklamada ise bebeğin huzursuzluğu daha da artabilir. Özellikle aniden uykudan uyandığında kendisini hapsolmuş gibi hissedebilir. Bu durumda çırpınmaya, ağlamaya başlayacak, anneyi de huzursuz edecektir.
  • Kundaklama yapılır iken bebeğin yüzünün açıkta kalması gerekiyor. Daha rahat uyuması için bebeğin yüzüne herhangi bir örtü örtmeyin. Bu rahat nefes almasını engelleyebilir.
  • Bebeği kundakladıktan sonra mutlaka sırt üstü bir şekilde uyuduğundan emin olun ve düzenli aralıklarla kontrol edin.

Bebekler Ne Zaman ve Ne Sıklıkla Kundaklanmalı?

Kundaklama bebeğin rahat uyuyabilmesini ve sakinleşmesini sağlıyor olsa da, sıklıkla yapılması önerilen bir uygulama değildir. Anne adaylarının özellikle bebeklerini uyuturken kundaklama yapması daha doğrudur.

Sürekli kundak halindeki bir bebek rahat esneyemez, kol ve bacaklarını rahat oynatamaz, bu da bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir.

Uzmanlar bebeğin daha rahat uyuyabilmesi için yalnızca uyku zamanlarında bebeğin kundaklanmasının daha doğru bir yöntem olduğunu dile getiriyor.

Bebek Kundaklamak Ne Zaman Bırakılmalı?

Kundaklama yapmak özellikle ilk üç ayda kontrol edilebilir olsa da, üç aydan sonra bebeklerin hareket kabiliyeti daha da artığı için, uzmanlar üç aydan fazla kundaklama yapılmasını doğru bulmuyor.

Eğer bebeğiniz kundağa alıştıysa ve kundaklanmadan uyumakta zorlanıyor ise, yalnızca uyurken kundaklayabilirsiniz. Ancak 4. Aydan itibaren bebeğinizi daha fazla kundaklamayı bırakmalısınız.

Söz konusu bebek kundaklamak olunca, annelerin, anneannelerin, “Ben seni kundakta büyüttüm, hiçbir şey olmadı.” Sözlerini belki de hepimiz işitmişizdir. Çoğumuz kundaklanarak büyümüş olsak da, bilinçsiz bir şekilde yapılan kundaklamanın bebek sağlığı için olumsuz durumlar yarattığını kabul etmek gerekir.


Bu yazımızda bebek kundaklanmalı mı? Bebek kundaklanırken nelere dikkat edilmeli? Bebek nasıl kundaklanmalı? Bebek kundaklamanın yararları ve zararları hakkında bir yazı kaleme almak istedik. Bebekken sizi kundaklayan annelerinizin, anneannelerinizin deneyimlerini de göze alarak, bebeklerinizi dikkatli bir şekilde kundaklayabilirsiniz. Yarım kundak yöntemini uygulamayı ve bilinçli bir ebeveyn olmayı unutmayın.

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu